گذری بر موزه قرآن و نفایس قرآنی حرم مطهر رضوی + فیلم
گروه استانها - اولین موزه تخصصی قرآن جهان در سال ۱۳۶۴ به فرمایش مقام معظم رهبری مدظله العالی، در جوار مضجع شریف آقا علی بن موسی الرضا علیهالسلام راه اندازی شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، در سال 1346 تعدادی قرآن و جزوه قرآنی در دو تالار چیده شده بود که فقط افراد خاص میتوانستند از این قرآنها بازدید بهعمل آورند اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از سیاستهای آستان قدس رضوی، ایجاد موزههای تخصصی و امکان بازدید عمومی بود.
اولین موزه تخصصی قرآن جهان در سال 1364 به فرمایش مقام معظم رهبری مدظله العالی، در جوار مضجع شریف آقا علی بن موسیالرضا علیهالسلام راه اندازی شد.ساختمان موزه قرآن و هدایای مقام معظم رهبری و تالار آثار استاد محمود فرشچیان در حرم مطهر رضوی؛ صحن کوثر واقع است.
هدف از ایجاد بزرگترین موزه تخصصی قرآن کریم، نمایش قرآنهای بسیار نفیس و منحصر به فرد برای عموم علاقهمندان، قدردانی از واقفان و اهداکنندگان این آثار بسیار نفیس و ایجاد زمینه تحقیق و پژوهش برای محققان قرآنی و قرآن پژوهان بود.
این موزه بر اساس تاریخ سیر کتابت قرآن کریم است. انواع خط به کاربرده شده در قرآنها، انواع جلد، قطع و اندازههای مختلف، انواع جنسی که قرآن بر روی آن کتابت شده (پوست، کاغذ، چوب و پارچه)، قرآنهایی با ترجمه و تفاسیر مختلف، قرآنهایی با تذهیبهای بسیار زیبا و ... از جمله شاخصههای این موزه است.
برخی از نفایس موزه قرآن و نفایس
17 قرآن و جزوه قرآنی با دستخط منسوب به ائمه اطهار علیهمالسلام که به خط کوفی کهن کتابت شده است، از جمله قرآنهایی با دستخط منسوب به حضرات معصومین؛ امام علی علیهالسلام، امام حسن علیهالسلام، امام حسین علیهالسلام، امام سجاد علیهالسلام و امام رضا علیهالسلام.
- قدیمیترین جزوه قرآن وقفی به حضرت امام رضا علیهالسلام، موجود در موزه آستان قدس رضوی که توسط ابن کثیر؛ وزیر سلطان محمود و سلطان مسعود غزنوی در سال 393 هجری قمری وقف شده.
جزوات قرآنی عثمان بن حسین وراق غزنوی که 30 جزوه کامل آن در گنجینه رضوی موجود است. کتابت و تذهیب توسط خود ایشان انجام شده است. 8 برگ از اوارق قرآن بایسنغری که در محل موزه قرآن در معرض نمایش است از میان 68 برگ موجود در گنجینه رضوی است. این قرآن بزرگترین قرآن خطی جهان است که توسط بایسنغرمیرزا؛ فرزند شاهرخ و بانو گوهرشاد با خط محقق کتابت شده است.
قرآن نفیس به خط نسخ تاج الدین راوندی در سال 586 هجری قمری، اهدایی حضرت امام خمینی (ره) و قرآن کریم با ترجمه فارسی دری میانه با گویش سیستانی، مربوط به قرن 6 هجری قمری نیز در این موزه موجود است.
موزه هدایای مقام معظم رهبری
این موزه شامل آثاری است که علاقهمندان به جمهوری اسلامی ایران اعم از سران کشورهای دیگر، شخصیتهای برجسته ایرانی و خارجی، هنرمندان و ارادتمندان به رهبر معظم انقلاب اسلامی از دور و اکناف جهان، هنر و اشیای قیمتی خود را به مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) اهدا نمودهاند. با توجه به ارزشمند بودن این اشیا و توجه خاص معظمله، در 22 بهمن سال 1373 موزهای با نام موزه هدایای مقام معظم رهبری در طبقه همکف ساختمان موزه قرآن و نفایس راه اندازی شد، اما در اسفند 1395 شاهد توسعه فیزیکی و مفهومی موزه هدایای مقام معظم رهبری بودیم.
در موزه قرآن و هدایای مقام معظم رهبری، مجموعاً 130 قرآن، جزوه قرآنی و آثار قرآنی بسیار نفیس از میان 23 هزار قرآن و جزوه قرآنی در معرض دید علاقهمندان قرار گرفته است.
انتهای پیام/281/ی