زانوی انحصار وزارت بهداشت بر گلوی آموزش مهارت‌های علوم پزشکی!/ اپراتور "لیزر موهای زائد" هم باید پزشک باشد!


زانوی انحصار وزارت بهداشت بر گلوی آموزش مهارت‌های علوم پزشکی!/ اپراتور "لیزر موهای زائد" هم باید پزشک باشد!

یکی از کارآفرینان کشور و از فعلان آموزشگاه‌های آزاد با اسنادی که در اختیار تسنیم گذاشت از گوشه‌ای از انحصار و رانتی که در زمینه آموزش مهارت‌های حوزه علوم پزشکی برای سوق دادن جوانان به بازار کار وجود دارد، پرده برداشت.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ جوانان بدون داشتن شغل مناسب و در نبود انگیزه کافی برای آینده، دچار چالش‌ها و معضلات فراوانی می‌شوند بنابراین توسعه و تقویت فعالیت‌های کارآفرینانه و تلاش برای افزایش اشتغال جوانان، از مسائل مهمی است که می‌تواند جامعه را از بسیاری از پیامدهای اجتماعی منفی ناشی از بیکاری مانند افسردگی، فقر، اعتیاد و فراهم آمدن زمینه بزهکاری نجات دهد.

با این وجود افرادی که قصد اشتغال‌زایی دارند گاهی در مسیر پرپیچ و خم بروکراسی خسته می‌شوند؛ یکی از کارآفرینان کشور و از فعلان آموزشگاه‌های آزاد با اسنادی که در اختیار تسنیم گذاشت از گوشه‌ای از انحصار و رانتی که در زمینه آموزش مهارت‌های حوزه علوم پزشکی برای سوق دادن جوانان به بازار کار وجود دارد، پرده برداشت.

این فعال حوزه کسب و کار و آموزش‌های مهارتی با اشاره به وجود انحصار شدید در آموزش مهارت‌های پزشکی کشور می‌گوید: «سازمان فنی و حرفه‌ای به ما مجوز برگزاری دوره‌های آموزشی "دستیار قفسه چینی دارو"، "ماساژ"،"منشی پزشک"، "انجام کمک‌های اولیه"، "کمک پرستاری"، "کلاس‌های آموزشی کار با دستگاه‌های لیزر و ... را داده است اما وزارت بهداشت اجازه برگزاری این دوره‌ها را به ما نمی‌دهد! حتی اجازه تربیت منشی پزشک را نیز نمی‌دهد.»

به گفته وی، صدور مجوز برگزاری این دوره‌ها مربوط به مرکز ملی آموزش مهارتی و حرفه‌ای علوم پزشکی است.

مرکز ملی آموزش مهارتی و حرفه‌ای، زیر نظر وزارت بهداشت به اصطلاح برای ساماندهی آموزش‌های مهارتی و حرفه‌ای نظام سلامت و استفاده از ظرفیت‌های موجود در کشور برای تربیت نیروی انسانی ماهر در حوزه سلامت، چند سالی است که کار خود را آغاز کرده و مجوز برای برگزاری دوره‌های آموزشی را برای مؤسسات ذی‌صلاح صادر می‌کند اما به گفته این فعال حوزه کسب و کار، مجوز برگزاری دوره‌های آموزشی در حیطه علوم پزشکی، صرفاً به صورت گزینشی و محدود به مراکزی داده می‌شود که مؤسس آنها نیز از فارغ التحصیلان رشته‌های علوم پزشکی باشند!

این فعلال حوزه کسب و کار متذکر می‌شود: «ما به عنوان مدیر آموزشگاه صرفا مدیریت برگزاری کلاس‌ها را برعهده داریم و بحث آموزش، برعهده پزشک است؛ ما به افرادی که فارغ التحصیل رشته‌های مختلف هستند، مهارت می‌آموزیم تا وارد بازار کار شوند؛ مثلا برای فارغ التحصیلان رشته‌ مدیریت بازرگانی، دوره‌های مهارتی آموزش اصطلاحات بازرگانی، ثبت سفارش و ... برگزار می‌کنیم؛ در همه رشته‌ها این مهارت‌آموزی را انجام می‌دهیم اما وقتی بحث به رشته‌های مرتبط با شاخه‌های علوم پزشکی می‌رسد، مجوز برگزاری دوره به ما داده نمی‌شود؛ برای مثال در رشته‌های کمک پرستاری، مهارت‌های بسیار ساده مانند بررسی علائم حیاتی، نگهداری از بیماران، فوریت‌های پزشکی، اندازه‌گیری قند و فشار خون و تزریقات ساده آموزش داده می‌شود اما به دلیل آن که مؤسس مرکز ما پزشک یا فارغ‌التحصیل رشته‌های مرتبط با حوزه علوم پزشکی نیست، به ما اجازه برگزاری دوره را نمی‌دهند! در حال حاضر با وجود اینکه در مراکز لیزر موهای زائد، عمده افرادی که کار لیزر را انجام می‌دهند، اپراتور هستند و نه پزشک اما وزارت بهداشت حتی اجازه برگزاری دوره آموزشی کار با دستگاه‌های لیزر را نیز به ما نمی‌دهد و مدعی هستند که حتی اپراتور دستگاه لیزر هم باید پزشک باشد! این امر نشانگر انحصاری شدیدی است که وزارت بهداشت در بازار آموزش مهارتهای پزشکی ایجاد کرده‌ است.»

این فعال حوزه کسب و کار در پاسخ به این سؤال که "آیا تضمینی برای نظارت بر خدمات افرادی که مهارت‌هایی همچون کمک پرستاری را می‌آموزند وجود دارد؟" می‌گوید: «در گواهی همه افرادی که این دوره‌ها را می‌گذرانند قید میشود که اقدامات مذکور زیر نظر مسئول فنی انجام شوند که سوءاستفاده‌ای از این گواهینامه صورت نگیرد با این وجود، اجازه برگزاری دوره تنها به فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم پزشکی داده می‎شود.»

وی درباره سنگ‌اندازی‌هایی که در مسیر اشتغال‌زایی و برگزاری دوره‌های مهارتی انجام شده می‌افزاید: «به ما گفته شده برای این که یک دوره آموزش مهارتی برگزار شود، باید به مرکز ملی آموزش مهارتی و حرفه‌ای علوم پزشکی مراجعه شود اما جالب اینجاست که حتی سایت این مرکز در جستجوی اینترنتی پیدا نمی‌شود! ما بارها به این مرکز به صورت حضوری مراجعه کردیم؛ چندبار به ما گفته شد که سامانه دچار مشکل و قطع است و روند بروکراسی به حدی پیچیده است که عملاً امکان اخذ مجوز از این مرکز وجود ندارد! حتی در صورت نبود روند پیچیده اداری نیز به افرادی که در حیطه علوم پزشکی تحصیل نکرده باشند مجوز برگزاری دوره‌های مهارتی حتی زیرنظر پزشک و فارغ‌التحصیلان علوم پزشکی نیز داده نمی‌شود!»

با این وجود، سنگ‌اندازی‌ها در مسیر آموزش مهارت‌های حوزه علوم پزشکی به همین جا ختم نمی‌شود و این فعال حوزه کسب و کار برای آموزش این مهارت‌ها، کفش آهنین به پا کرده و همه راه‌های ممکن برای برگزاری دوره‌های مهارت‌آموزی مذکور را طی کرده اما به در بسته برخورده و بارها و بارها وزارت بهداشت به بهانه‌های مختلف از وی شکایت کرده و البته در هر شکایتی نیز در نهایت "قرار منع تعقیب" در رد اتهامات وزارت بهداشت صادر شده است.

این کارآفرین ادامه می‌دهد: «‌پس از آنکه گفته شد تربیت کمک‌پرستار نیاز به این دارد که مؤسس مرکز، از فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم پزشکی باشد، ما با یک شرکت تعاونی که مورد تأیید وزارت بهداشت و دارای مجوز برگزاری دوره بود، قراردادی امضا کردیم؛ این شرکت در حوزه تربیت نیروهای کمکی در کادر پرستاری فعالیت می‌کرد؛ موضوع این قرارداد که سه سال پیش در قالب یک تفاهمنامه به امضای ما و شرکت مذکور رسید، آموزش متقاضیان دوره کمک پرستاری بود اما حتی با وجود انعقاد قرارداد با این شرکت نیز در نهایت اجازه برگزاری دوره کمک پرستاری به ما داده نشد! حتی به جای حمایت از اشتغال‌زایی و کارآفرینی، از ما شکایت شد و این روزها دائما درگیر دادگاه هستیم!

وی ادامه داد: مرکز بهداشت ما را به جرم برگزاری کلاس‌های آموزشی کار با دستگاه‌های لیزر، به مراجع قضایی ارجاع داد و از ما شکایت کرد! معاونت درمان یکی از دانشگاه‌های علوم پزشکی ما را به دلیل برگزاری این کلاس‌ها و به اتهام مداخله در امور پزشکی و تأسیس مراکز پزشکی غیرمجاز به دادگاه کشانده‌ در حالی که ما صرفاً در مدیریت برگزاری دوره دخیل بودیم و دوره‌ها طبق قانون زیرنظر متخصصین مربوطه برگزار می‌شود؛ البته این اتهامات از سوی مراجع قضایی مورد تایید قرار نگرفت و هر بار برای ما قرار منع تعقیب صادر شده است اما همین مسئله یعنی درگیر کردن یک فرد فعال در حوزه ایجاد کسب و کار، انرژی زیادی از ما می‌گیرد و بسیار ناامیدکننده است.

این کارآفرین و فعال حوزه کسب و کار متذکر شد: «مدتی قبل، صفحه‌ای در فضای مجازی راه‌اندازی شد و در آن ما را متهم به جعل مدرک کردند! ما پیگیری قضایی انجام دادیم و مشخص شد که فردی که اقدام به نشر اکاذیب علیه ما کرده یکی از مدیران ارشد وزارت بهداشت بوده! تمام مدارک و مستندات آن به دادگاه ارائه شده است! همه این کارشکنی‌ها در حالی است که تمام تلاش ما بر این بود که با توجه به سالمند شدن جامعه در سال‌های آینده، کمک پرستار تربیت کنیم تا رسیدگی به سالمندان در آینده نزدیک دچار اختلال نشود؛ در ایام کرونا بیمارستان‌ها نیاز شدید به نیروی کمک پرستاری داشتند در حالی که وزارت بهداشت به ما اجازه نمی‌دهد دوره‌های کمک پرستاری را به طور رسمی و با قیمت بسیار پایین و با مجوز رسمی و قابل نظارت برگزار کنیم.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon