کارگردان یک فیلم مستند: اشغال فلسطین سالها قبل از ۱۹۴۸ میلادی کلید خورده بود
کارگردان مستند «آنجا باید بهشت باشد» معتقد است که صهونیستها سالها قبل از دهه ۱۹۴۰ میلادی فلسطین را اشغال و اذهان عمومی را برای چنین واقعهای آماده کردند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، شبکه مستند سیما، مستند جدیدی به نام «آنجا باید بهشت باشد» را تولید کرده است. این مستند به کارگردانی داود کاظمی تولید شده و قرار است امشب ساعت 21 به مناسبت رو جهانی قدس از تلویزیون پخش شود.
کاظمی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم درباره خط اصلی روایت در این مستند گفت: این فیلم در نگاهی کلی، برای به تصویر کشیدن رویارویی فرهنگی فلسطینیها و اسرائیلیها آنهم در مدیوم رسانه تلاش میکند و برای رسیدن به این هدف سراغ تاریخ سینمای فلسطین رفته است. به عبارت دیگر، در این اثر با بررسی تاریخی یکصد سال گذشته به مخاطب نشان میدهیم که برخلاف تصور رایجی که ما از اشغال فلسطین و اعلام موجودیت اسرائیل در سالهای پایانی دهه 1940 میلادی داریم، داستان این تقابل کمی به عقبتر برمیگردد. همچنین نشان میدهیم که صهیونیستها خیلی پیشتر و در قابهای تصویر و پرده نقرهای سینما به اشغال سرزمین فلسطین پرداخته و اذهان عمومی را برای چنین واقعهای از مدتها قبل آماده کرده بودند.
وی ادامه داد: این مستند تلاشی برای مقابله با مفهوم تقلیلگرا و نگاهی سطحی به جامعه، فرهنگ و مردم فلسطین است و از سویی دیگر، با تفسیرهای نادرست از واقعیت مبارزه و مقاومت مردم فلسطین مقابله میکند. در این بین، با بررسی آثار و کارنامه فیلمسازان شاخص فلسطینی میتوان بازنماییهای سادهانگارانه توسط رسانههای غربی از کشور فلسطین را به چالش کشید. فیلمسازان فلسطینی به مخاطبان خود نشان دادهاند سرزمینی که زمانی دشمنانشان معتقد بودند دیگر وجود ندارد چگونه میتواند بر پرده نقرهای سینما، هویت یک ملت را در عرصه جهانی ارائه کرده و تصویری هنرمندانه از رنجهای مردم خود عرضه کند.
کاظمی با اشاره به روند تحقیق و پژوهش مستند «آنجا باید بهشت باشد» گفت: در طول تحقیق و پژوهشهایی که بهتدریج و در مدت پنج سال انجام دادیم به تصاویر آرشیوی نسبتاً تازه و بدیعی دست پیدا کردیم که پایه اصلی این مستند را شکل میدهند. در این مستند و کشاکش سالهای طولانی و حوادث کوچک و بزرگی همچون جنگهای جهانی که همه دنیا را درگیر کرد، به جستوجوی روایت اصلی در موضوع اسرائیل و فلسطین پرداخته و تلاشهای دو کشور مقابل را به تصویر میکشیم.
وی اضافه کرد: در این اثر، زمینهسازی اسرائیلیها برای اشغال و تحکیم موجودیت غاصب خود و از سویی دیگر مظلومیت فلسطینیها به تصویر کشیده شده و مقاومت شجاعانه نسلهای مختلفی از فیلمسازان فلسطینی را در برهههای مختلف تاریخ مقاومت در قالب فیلم و مستند نشان میدهیم.
او درباره تصاویری که در این مستند استفاده شده است، گفت: این مستند کاملاً آرشیوی بوده و تصاویر کمیاب و تا حدودی دیده نشدهای را گردآوری کرده است. برای روایت بهتر، گفتار متن سومشخص به شکلی زنجیروار، آن را همراهی کرده و حوادث پیدرپی داستان را برای مخاطبی که بعضاً از خیلی از فصلهای داستان هیچ اطلاعی ندارد بیان میکند. حوادثی نظیر «روز نکبت»، «جنگ اعراب و اسرائیل»، «انتفاضه» و... که هرکدام در طول این سالها مبنای فیلمهای جداگانهای قرار گرفتهاند اما هیچگاه به ردپای سینمای فلسطین و یا حتی اسرائیل در این وقایع نپرداختهاند.
کارگردان مستند «آنجا باید بهشت باشد» درباره انتخاب نام فیلم خود گفت: نام فیلم برگرفته از نام آخرین فیلم یکی از برجستهترین فیلمسازان فلسطینی بنام «الیاس سلیمان» است که در واقع به بازپسگیری سرزمین ربودهشده فلسطینیها اشاره میکند. سرزمینی که به امید خدا روزی دوباره به گذشته خود بازخواهد گشت.
براساس این گزارش، نویسنده این مستند عادل انیسی از مستندسازان باتجربه است، تهیه و کارگردانی و جمعآوری تصاویر آرشیوی این اثر را داود کاظمی انجام داده است. سامان قیطولی تدوینگر و ریحانه اقبالی تیتراژ و گرافیک این اثر را انجام دادهاند.
انتهای پیام/