برجسازهای قدرتمند یا باغبانهای لطیف؛ برنده جدال حریم باغ گیاهشناسی کدام خواهند بود؟!
امروز معاون دادستان کل کشور از مجموعه باغ ملی گیاهشناسی و کارگاه احداث برجهای مشرف به این باغ دیدن کرد تا دادستانی بهترین نقش خود درباره اختلاف این باغ و برجسازان را ایفا کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ پیش از ظهر امروز غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور از مجموعه باغ ملی گیاهشناسی بازدید کرد. این بازدید با هدف آشنایی با مأموریتها و برنامههای باغ گیاهشناسی و نیز چالشهای آن انجام شد.
به گفته مسئولان باغ گیاهشناسی، احداث برجهای بلندمرتبه در ضلع شمالی این باغ در حال انجام است.
ترکی در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: گودبرداری انجام شده در ضلع شمالی باغ که قرار است در آن 22 برج بلندمرتبه با چند هزار واحد مسکونی ساخته شود، مشکلاتی برای باغ در خصوص آب و هوا ایجاد میکند و ناقض استانداردهای ملی و بینالمللی است.
وی افزود: توضیحات را دریافت و بر اساس آن اتخاذ تصمیم خواهیم کرد. اما مشخص است که اجرای پروژه بدون رعایت استانداردهای لازم را از طرف دادستانی ممنوع خواهیم کرد. اما زمانی این ممنوعیت ایجاد خواهد شد که سخنان طرفین از باغ گیاهشناسی و بنیاد تعاونی مسکن سازنده برجها، به استماع برسد و در آن صورت تصمیم لازم را اتخاذ خواهیم کرد.
معاون دادستان کل کشور ادامه داد: درخواست ما این است که اعضای شورای شهر و مسئولان شهرداری به موضوع ورود کنند و در جلسه با مدیران باغ گیاهشناسی و تعاونی مسکن سازنده برجها، به نحوی که حقوق اعضای تعاونی هم حفط شود، به یک نتیجه مناسب دست پیدا کنند. با این حال اگر استاندارها در بحث اخذ مجوزها رعایت نشده باشد، دادستانی دستور به توقف عملیات ساخت پروژه را صادر خواهد کرد.
گفتنی است؛ طبق اعلام جلیلی، رئیس باغ ملی گیاهشناسی که در جریان همراهی با معاون دادستان کل کشور به ارائه اطلاعاتی از این باغ میپرداخت، علم گیاهشناسی در دنیا عمری 200 ساله دارد و با جمعآوری گیاهان از کشورهای مختلف به حفظ آنها کمک میکند. باغ کیو در لندن، اولین و مهمترین باغ گیاهشناسی در دنیاست. باغ ملی گیاهشناسی کشورمان هم در سال 1347 با هدف حفظ منابع ژنتیکی و آموزش عمومی و با هماندشی اندیشمندانی از داخل و خارج از ایران در 150 هکتار راهاندازی شد. تا زمان پیروزی انقلاب به جز اجرای زیرساختهای لازم تنها 2 قطعه از 25 قطعه این باغ ساخته شده بود.
مراقبت از گیاهان بومی و در معرض خطر، مراقبت از گیاهان مبادله شده بین کشورها و حفاظت از کل گیاهان، وظیفه باغهای گیاهشناسی است.
باغ ملی گیاهشناسی علاوه بر نقش آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهان، نقش محافظت از هوای تهران را به همراه پارک جنگلی چیتگر به عهده دارد.
ناگفته نماند که این باغ در خاورمیانه منحصربفرد و در دنیا جزو مطرحترین باغهای گیاهشناسی است که بانک ژن منابع طبیعی ایران را با نگهداری از 4300 گونه بذر، در خود جای داده است.
جلیلی، رئیس باغ ملی گیاهشناسی در پاسخ به سؤال معاون دادستان کل کشور درباره مهمترین چالشهای این باغ گفت: چالش اصلی و تهدید برای بود و نبود باغ، تحرکات در ضلع شمالی باغ است. در قطعههای شمالی باغ اقدام به برجسازی شده است که از نظر تأمین آب زیرزمینی مورد نیاز باغ، مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد همچنین ترافیک ناشی از احداث بیش از 5 هزار واحد مسکونی، هوای باغ را آلوده خواهد کرد. کما اینکه به منظره باغ هم تعدی صورت میگیرد و کل مساحت باغ در معرض جمعیت انسانی قرار میگیرد.
جلیلی همچنین اعلام کرد که طبق نظر میراث فرهنگی، حریم موارد ثبت شده ملی 500 متر است، در حالی که این برجهای 22 گانه در حریم چند متری باغ قرار است که ساخته شوند. بر این اساس مسئولان باغ گیاهشناسی به صورت رسمی درخواست جابجایی محل احداث این برجها را به معاون دادستان کل کشور و توقف عملیات احداث تا زمان اتخاذ تصمیم خواستار شدند.
غلامعباس ترکی، پس از بازدید از محوطه باغ گیاهشناسی با حضور در کارگاه احداث برجهای مشرف به باغ ملی گیاهشناسی، از نزدیک روند عملیات احداث این برجها را مشاهده کرد.
مدیر پروژه که در محل کارگاه حاضر بود بر اساس سؤالات نماینده دادستان اعلام کرد: پروژه در مجموع 3774 واحد است؛ در سال 91 که پروانه ساخت آن را دریافت کردیم، تعداد طبقات پیشبینی شده برای برج 37 طبقه بود اما آن را برای حفظ حریم باغ به 24 واحد کاهش دادیم! مجوزهای شهرداری برای ساخت اخذ شده و هماکنون هم پروژه در مرحله آغاز اجرای فونداسیون است و هیچ ابلاغیهای از شهرداری و جای دیگری برای توقف پروژه نداشتیم.
به هر حال باید منتظر نشست دید که نتیجه جلسات بعدی مسئولان قضائی با متولیان مدیریت شهری و نیز مدیران تعاونی مسکن سازنده برجهای مسکونی چه نتیجهای خواهد داشت و آیا دغدغه مسئولان باغ ملی گیاهشناسی برای حفظ این مجموعه بینظیر، برطرف خواهد شد یا خیر؟
انتهای پیام/