سرقت ناکام یکی از کارکنان موزه بوعلی از مخزن امن اشیای تاریخی همدان


سرقت ناکام یکی از کارکنان موزه بوعلی از مخزن امن اشیای تاریخی همدان

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان از سرقت ناکام از مخزن اشیای تاریخی همدان خبر داد و گفت: فرد خاطی دستگیر شده اما باید هرچه سریع‌تر موزه‌ منطقه‌ای غرب کشور تکمیل شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ 15 سال از کلنگ‌زنی موزه منطقه‌ای غرب کشور در همدان می‌گذرد اما هنوز به طور کامل آماده بهره‌برداری نشده است. این پروژه در سال 1385 آغاز شد، اما از همان ابتدا با اعتراض فعالان مدنی همراه شد. در آغاز موضوع مکان‌یابی اشتباه موزه که در عرصه تپه تاریخی هگمتانه واقع شده بود، موجب اعتراض آنان شد، اما پس از انجام خاک‌برداری، صخره‌برداری و تخریب بخشی از تپه تاریخی هگمتانه و هزینه میلیاردها تومان اعتبار، این بار موضوع ارتفاع 7 طبقه این موزه با اعتراض فعالان مدنی مواجه شد.

این پروژه مخرب و ناقص که سال‌ها در بین تپه هگمتانه و بازار تاریخی همدان خودنمایی می‌کرد، اکنون با همت مسئولان میراث فرهنگی همدان و همچنین با درخواست فعالان مدنی و موافقت مدیرکل وقت موزه‌های سازمان میراث فرهنگی با تعدیل ارتفاع موزه از هفت طبقه به سه طبقه پروژه از سرگرفته شد.

همدان با دارا بودن ده‌ها هزار شی تاریخی نیاز مبرم به یک موزه استاندارد دارد. این روزها شرایط نگهداری آثار به خصوص سنگ‌های موزه هگمتانه موضوع بحث رسانه‌هاست.

از سوی دیگر همدان به عنوان کریدور قاچاق اشیای تاریخی شناخته شده و اشیاء بسیاری از سوی نهادهای امنیتی و پلیسی از قاچاقچیان کشف و ضبط شده و در اختیار میراث قرار می‌گیرد. همچنین مطرح شدن ثبت جهانی هگمتانه نیز این نیاز را دو چندان می‌کند. 

با توجه به این موضوع و همچنین عدم وجود موزه استاندارد برای نگه‌داری اشیاء تاریخی، شاهد سرقت مخزن اشیاء تاریخی در محوطه آرامگاه بوعلی که محل نگه‌داری اشیاء و آثار تاریخی در دوره‌های مختلف است، در پاییز سال گذشته و در فرصت تعطیلات کرونایی از سوی یکی از کارکنان اداره اشیاء بدلی بودیم که این موضوع در سایه سکوت خبری به تازگی بعد از گذشت چند ماه نیز منتشر شده است.

در همین راستا علی مالدیر از روند تکمیلی مخزن امن و موزه منطقه‌ای غرب کشور خبر داد و سرقت از مخزن اشیای تاریخی همدان توسط یکی از کارکنان این موزه را ناکام دانست و جهت جلوگیری از تکرار چنین تخلفاتی تکمیل هرچه سریع‌تر موزه‌ منطقه‌ای غرب کشور را ضروری دانست.

وی گفت: یکی از پروژه‌هایی که از اواسط دهه 80 شروع شده و از مهم‌ترین پروژه‌های فرهنگی کشور محسوب می‌شود همین مخزن امن و موزه منطقه‌ای غرب کشور است که در دل هگمتانه جانمایی شده بود. کار از اواسط دهه 80 شروع شده بود اما به دلایل اختلاف نظرهایی که وجود داشت سال‌ها بلاتکلیف رها شده بود و کار از پیشرفت قابل توجهی برخوردار نبود. 

لزوم تکمیل هرچه سریع‌تر موزه‌ منطقه‌ای غرب کشور

مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان با اشاره به مسکوت ماندن 4 ساله پروژه مذکر بیان کرد: در 4 سال گذشته پروژه با پیگیری‌هایی که از دفتر امور موزه‌ها داشتیم این پروژه تعیین تکلیف شد و با سفر مدیرکل وقت موزه‌ها به استان و تغییر در طرح و تعدیل ارتفاع موزه بار دیگر با تزریق اعتبارات ساخت مخزن و موزه منطقه‌ای غرب کشور آغاز شد و در طول چهار سال گذشته با پیشرفت های خوبی همراه بوده است.

این مقام مسئول با اشاره به رشد و پیشرفت فیزیکی 60 درصدی موزه و تکمیل آن تا دو سال آینده، تصریح کرد: همدان گنجینه بزرگی دارد و به لحاظ کشف اشیا تاریخی بسیار خبرهای خوبی می‌شنویم به طور مثال اوائل دهه 90 حدود 8 هزار تاریخی توسط نهادهای امنیتی از قاچاقچیان اشیاء تاریخی کشف و ضبط شده و در اختیار اداره کل میراث فرهنگی استان قرار می‌گیرد امروز نیاز به بهره‌برداری از مخزن امن بیش از گذشته احساس می‌شود، فکر می‌کنید.

مالمیر در ادامه صحبت‌های خود اظهار کرد: همانطور که گفتم ورودی مخزن بخشی از پروژه موزه منطقه‌ای است و باید مسیر دسترسی مخزن، همزمان با ساخت موزه آماده شود و خوشبختانه این مسیر در حال آماده‌سازی است و تا دو ماه آینده امکان رفت و آمد و انتقال اشیا به مخزن امن که با استانداردهای بین‌المللی هم همخوان است، فراهم خواهد شد.

وی اشیا موزه‌ای را شامل بخش دانست و عنوان کرد: بخشی از این اشیا از کاوش‌های باستان‌شناسان با مجوز پژوهشگاه باستان‌شناسی به دست می‌آید که دارای شناسنامه و گزارش باستان‌شناسان است. بخش دیگر از اشیا، اشیا اصیلی است که از حفاران غیرمجاز و قاچاقچیان در دستگیری‌ها و توقیف‌ها اتفاق می‌افتد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان ادامه داد: بخشی از اشیاء نیز بدل هستند که باز هم از قاچاقچیان و حفاران به دست می‌آید که بخشی قابل حفاظت و با ارزش است و بخش دیگر با تشریفات خاص معدوم شده و از بین می‌رود. این روند و کشف اشیا همواره ادامه داشته و هم حراست و یگان حفاظت میراث فرهنگی و نهادهای قضایی و امنیتی همکاری بسیار خوبی با ما داشته و دارند و ورودی اشیا موزه‌ای ما همچنان فعال است.

سرقت ناکام از مخزن امن اشیای تاریخی همدان

مطابق با گفته‌های این مقام مسئول، در پاییز سال گذشته غفلتی از سوی همکاران در حین پلمب اتفاق افتاده بود که متأسفانه یکی از کارکنان اداره اشیاء بدلی را جابجا کرده بود که از حفاری‌های غیرمجاز به دست آمده بود. خوشبختانه با هوشیاری یگان حفاظت و همکاران حراست این فرد خاطی دستگیر و به مقامات قضایی تحویل داده شد.

مالمیر همچنین اشاره کرد: با این حال بدون اغماض این پرونده در حال پیگیری است و با همکاری مقامات قضایی و امنیتی مدیریت شده است، اما برخورداری از موزه منطقه‌ای و مخزن آن از این حوادث جلوگیری خواهد کرد.

وی علت تأخیر در انتشار خبر سرقت از موزه بوعلی و دستگیری فرد خاطی که در فروردین ماه سال جاری حادث شده بود را اینگونه توضیح داد: چنین پرونده هایی از حساسیت‌هایی برخوردار است و بدون نظر نهادهای امنیتی و قضایی و پلیسی نمی‌توان چنین خبری را منتشر کرد. به دلیل اینکه این احتمال وجود دارد که فرد خاطی همدست یا همدستانی داشته باشد یا اینکه برای سرقت برنامه یا طراحی خاصی انجام داده باشد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان در پایان صحبت‌های خود خاطرنشان کرد: برای اطمینان از چنین مباحثی تا پیگیری دقیق و تکمیل شدن پرونده انتشار آن درست نبود. بررسی چنین پرونده‌ای با حساسیت و دقت نظر خاصی باید انجام می‌گرفت و خوشبختانه متوجه شدیم که هیچ شیء تاریخی خارج نشده و اشیاء بدلی جابه‌جا شده نیز به محل اصلی خود بازگشته است؛ به همین دلیل این روزها این خبر را اعلام کردیم اما همچنان این پرونده در حال پیگیری است و فرد خاطی در اختیار مقامات قضایی است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon