برگزاری مراسمی در اورامان به درازای تاریخ/ رسم و رسومات محلی که در "کومسای" احیا میشود
گروه استانها- برگزاری مراسم کومسای در اورامان تخت، رسم و رسومات محلی مردمان منطقه را احیا خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سروآباد، مراسم کومسای هر ساله تا قبل از کرونا در نزدیکترین جمعه به 15 اردیبهشتماه از اول صبح آغاز میشد که اکنون پس از وقفه چند ساله، برنامهریزی جهت اجرای مجدد این آئین در منظر فرهنگی اورامان انجام شده است. در گذشته در چنین روزی بزرگان اورامان جهت برنامهریزی امور منطقه دور هم جمع میشدند. اهالی بر این اعتقادند که پیرشالیار بنیانگذار چنین انجمنی بوده است.
یعقوب گویلیان مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کردستان در باره از برگزاری مراسم آیینی، سنتی کومسای پیرشالیار در روز جمعه 16 اردیبهشتماه امسال در منطقه جهانی اورامان خبر داد و اظهار داشت: مراسم پیرشالیار یکی از مراسمات و آیینهای ثبت شده در فهرست آثار معنوی کشور است که هر ساله دو بار در ماههای اردیبهشت و بهمن با حضور مردم و گردشگران داخلی و خارجی در منطقه جهانی اورامان بهصورت ویژه و باشکوه هر چه تمامتر برگزار میشود.
وی افزود: همچنین در حاشیه این مراسم نمایشگاه صنایعدستی و سوغات و مراسم مولودیخوانی برگزار خواهد شد.
مدیرکل میراثفرهنگی استان کردستان خاطرنشان کرد: اورامان بهدلیل داشتن مردمانی مهماننواز و فرهنگ و آداب گردشگرپذیری، هر ساله میزبان گردشگران زیادی از داخل و خارج از کشور بوده و در این ایام تعطیلات نیز ظرفیت واحدهای اقامتی منطقه و شهرهای مجاور از جمله سروآباد، مریوان و کامیاران تکمیل شد.
هر ساله به دلیل طبیعت بسیار زیبای اورامان در فصل بهار، هزاران نفر از مردم منطقه و دیگر شهرهای کشور، جهت دیدن مراسم به شهر اورامان تخت میآیند. مردم منطقه صبح زود راهی مزار پیرشالیار میشوند و پس از جمع شدن، ماموستای اورامان نطقی ایراد میکند. سپس قصیدهخوانی که محتوای مذهبی و در مدح پیامبر(ص) و پیرشالیار است آغاز و سپس دفنوازی و ذکر دراویش اجرا خواهد شد.
از دیگر جلوههای این مراسم، رسم شکستن سنگ است. قطعه سنگی در اطراف مزار پیرشالیار وجود دارد که بنا بر اعتقاد اهالی اورامان، هر مقدار از آن شکسته شود سال دیگر سبز شده و جای آن را میگیرد. مردم در این روز با سنگهای دیگری که در محوطه یافت میشود بر روی این سنگ سفید زده و مقداری که از آن جدا میشود را همراه خود جهت تبرک به خانه میبرند.
در گذشته که اورامانتخت روستا و نسبت به امروز جمعیت کمتری داشت و مراسم پیرشالیار نیز جنبه گردشگری به خود نگرفته بود، خانوارهایی که دارای دام بودند خودشان و دامهایشان به مقبره پیرشالیار رفته و هفت بار دور مزار پیر طواف میکردند. معمولاً در این مراسم تنها ریشسفیدان شرکت میکردند که بیشتر آنها از طایفه سادات بوده و همراه با دفزنی قصیدههای مذهبی میخواندند.
مراسم کومسا تا نهار طول کشیده و مردم نهار را نیز با توجه به طبیعت بکر و زیبای اورامان همانجا میل میکنند. غذاهایی که در این روز طبخ میشوند بیشتر دولمه و نوعی غذای محلی به نام کَلانه است.
اورامان تخت دارای ظرفیت عظیم برای جذب و توسعه گردشگری است و مراسم کومسایی فرصتی برای ارتقا و توسعه گردشگری و شناساندن آیینها و سنتهای این منطقه به تمام دنیا است.
انتهای پیام/481/ح