برگزاری آئین کهن هزار ساله در اورامان/«کومسای» گردشگران خارجی و داخلی زیادی را جذب کرد


برگزاری آئین کهن هزار ساله در اورامان/«کومسای» گردشگران خارجی و داخلی زیادی را جذب کرد

گروه استان‌ها - آئین کهن هزار ساله کومسای با حضور گردشگران سراسر کشور در اورامان تخت برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سروآباد، مراسم کومسای ظهر امروز با حضور گردشگران اقصی نقاط کشور، مسئولان استانی و اقشار مختلف مردم با شکوه خاصی در اورامان تخت برگزار شد.

کومسای در حقیقت آیینی کهن و سمبل کوچکی از عقاید مردمان جچپ99اورامان است که به گفته‌ راویان و بزرگان محلی بیش از هزار سال قدمت دارد. این رسم در فهرست آثار ملی میراث معنوی کشور به شماره 63 مورخ 1388/09/28 به ثبت رسیده است.

مکان برگزاری این جشن در نزدیکی آرامگاه سید مصطفی است که وی را با لقب پیرشالیار نیز می‌شناسند و او را از نوادگان سادات حضرت امام جعفر صادق(ع) می‌دانند. در این مراسم، بزرگان و ریش‌سفیدانی که معتمد همگان هستند، گردهم جمع می‌شوند و تصمیم می‌گیرند که چه کسی کدام امور از منطقه را بر عهده بگیرد. اغلب این کار حدود 2 ساعت طول می‌کشد. امروز این آیین با قرائت قرآن، قصیده‌خوانی و مراسماتی همچون ذبح دام قربانی، دف‌نوازی، تقسیم امور منطقه (به صورت نمادین) و شکستن سنگ برگزار شد.

کومسای آیینی برای تصمیم گیری در رابطه با امور روستا بوده است اما در ورای این ماجرا، روایاتی وجود دارد، برای مثال گفته می‌شود روزی یکی از مریدان پیرشالیار به نام درویش گومار (الان آرامگاه وی در روستای دمیو از توابع بخش مرکزی شهرستان سروآباد است)، پیش پیرشالیار رفته و از کمبود شیر دام‌های خود گله و شکایت می‌کند. پیرشالیار به او می‌گوید که درویشی که دامپزشک بود، حالا در قید حیات نیست که گره از مشکل تو باز کند اما تو به آرامگاه وی برو، در نزدیکی مزارش قطعه سنگی هست، قطعه‌ای بِبُر و به مشک دام‌های خود ببند تا شیرشان افزون شود. به همین خاطر هنوز هم در پایان مراسم کومسای تکه سنگی را می‌بُرند و برای تبرک با خود می‌بَرند.

کومسای در گذشته مراسمی برای تصمیم‌گیری‌های مهم روستا بود و پیش از طلوع خورشید برگزار می‌شد. این موضوع نشان می‌دهد که مردم اورامان بسیار سخت‌کوش هستند؛ اما امروزه مسئولان منطقه در این مراسم شرکت کرده و این آئین جنبه‌ توریستی به خود گرفته است و گردشگران را به سوی خود می‌کشاند. امروزه سنگی شکسته می‌شود و به عنوان تبرک به مردم داده می‌شود.

برخی‌ها معتقدند که تبدیل شدن این آیین به یک جاذبه‌ توریستی امر مثبتی است و می‌تواند در معرفی ظرفیت‌های نهفته اورامان به دنیا، موثر باشد.

انتهای پیام/486/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon