طوفان گرد و غبار در جنوب افغانستان برخاسته از تالاب هامون بود


طوفان گرد و غبار در جنوب افغانستان برخاسته از تالاب هامون بود

یک کارشناس محیط زیست گفت: طوفان گرد و غبار در استان هلمند افغانستان و قسمت‌‌های جنوبی این کشور برخاسته از تالاب هامون است و منشأ آن را باید در خشکی تالاب هامون و تبدیل شدن آن به کانون خیزش گرد و غبار جستجو کرد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ تالاب هامون با وسعت 5 هزار کیلومتر مربع به عنوان هفتمین تالاب بزرگ جهان شناخته می‌شود که در سال 1971 در کنوانسیون بین‌المللی حفاظت از تالاب‌های جهان در رامسر ثبت جهانی نیز شده است. این تالاب که یکی از مهم‌ترین ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در کشور است این روزها اوضاع ناخوشی دارد و عدم پرداخت حق‌آبه آن سبب شده تا همه کشورهای مجاور آن خصوصاً ایران و افغانستان از بی‌آبی تالاب آسیب ببینند.

محسن موسوی خوانساری, کارشناس محیط زیست و مدیریت منابع آبی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم, در رابطه با تأثیر خشکی تالاب هامون در افزایش طوفان‌های گرد و غبار افغانستان اظهار کرد: هفته گذشته تصاویری از وقوع طوفان‌ گرد و غبار در استان هلمند افغانستان منتشر شد که عمده این گرد و غبار از تالاب هامون برخاسته و در واقع منشأ آن را باید در خشکی تالاب هامون و تبدیل شدن آن به کانون خیزش گرد و غبار جستجو کرد.

وی ادامه داد: خشکی تالاب هامون می‌تواند استان‌های زرنج, فراه و هلمند را در کشور افغانستان با خطر افزایش ریزگردها و طوفان‌های گرد و غبار رو‌به‌رو کند.

این کارشاس محیط زیست و مدیریت منابع آبی گفت: توجه به احیای تالاب هامون باید در اولویت‌های هر 2 کشور ایران و افعانستان قرار بگیرد و 2 کشور همکاری نزدیکی در احیای تالاب هامون داشته باشند. خشکی تالاب هامون علاوه بر محیط زیست این کشور می‌تواند, بخش‌های دیگری از جمله اقتصاد, گردشگری, جامعه و ..., را در 2 کشور ایران و افغانستان تحت تأثیر قرار دهد.

موسوی توضیح داد: حق‌آبه تالاب هامون که حدود 6 میلیارد مترمکعب است باید از طریق رودخانه هیرمند تأمین شود؛ سیلاب‌هایی که در گذشته در این رودخانه جاری می‌شده تالاب هامون را سیراب می‌کرده است اما در حال حاضر به دلیل جلوگیری از انتقال این سیلاب به هامون, تالاب خشک شده است.

وی تأکید کرد: تأمین حق‌آبه تالاب جدا از تفاهم‌نامه‌ای است که در سال 1351 مطرح شده است. این تفاهم‌نامه مربوط به تأمین آب مورد نیاز کشاورزی در سیستان است و مقدار 860 میلیون مترمکعب که در این تفاهم‌نامه ذکر شده تنها می‌تواند کف تالاب را مرطوب کند. برای تامین حق‌آبه تالاب به اندازه‌ای که اکوسیستم آن احیا شود, حداقل به حدود 2 میلیارد مترمکعب رواناب‌های سیلابی از طریق رودخانه هیرمند نیاز است، تامین حق‌آبه تالاب جدا از تفاهم‌نامه بین دو کشور بوده و تحقق آن نیازمند همکاری دو کشور ایران و افغانستان است.

عضو هیئت مدیره انجمن آب و خاک پایدار ایران در رابطه با تکمیل سد بخش‌آباد هشدار داد: حدود یک‌سوم از تالاب هامون صابری که در شمال تالاب هامون قرار دارد در ایران است و حدود یک تا 2 میلیارد مترمکعبی که از فراه‌رود وارد آن می‌شود بخشی از نیاز تالاب هامون را برطرف می‌کند اما در حال حاضر سدی به نام بخش‌آباد توسط شرکت‌های ترکیه‌ای بر روی فراه رود در حال احداث است که تکمیل این سد ورود اب به هامون صابری را قطع می‌کند. لذا از وزارت امور خارجه درخواست داریم که هر چه زودتر به این موضوع ورود کند.

موسوی خاطرنشان کرد: در این رابطه پیشنهاد می‌شود که یک قرارگاه نجات هامون با محوریت دانشگاه زابل در سیستان تشکیل شده و مکاتبات لازم با سازمان ملل متحد و آگاهی‌رسانی بین‌المللی و همکاری با متخصصان آب و محیط زیست در سطح جهان از طریق این دانشگاه صورت گرفته تا بتوان به یک نقشه راه جهت احیای هامون که یک ذخیره‌گاه زیست کره در سطح جهانی است, رسید.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon