گزارشی از درد همیشگی کارگران؛ از عدمپرداخت بهموقع دستمزد تا قراردادهای کاری سفید
گروه استانها ـ درد مشترک تمامی کارگران؛ نبود امنیت شغلی، داشتن قراردادهای سفید و عدمپرداخت بهموقع حقوقها است و با توجه به اینکه بیشترین قشر جامعه را کارگران تشکیل میدهند انتظار میرود نسبت به حقوق و مزایای آنها توجه شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، یک سال گذشت و با گذشت چند روز از روز کارگر، عازم واحد صنعتی و محل تجمع کارگرانی ساختمانی در میدان هنرستان شهرستان گناباد میشویم تا شاهد باشیم در این مدت چهتغییری در وضعیت کارگران ایجاد شده است.
به میدان که میرسیم تا ماشین متوقف میشود همه دور ماشین حلقه میزنند که؛ کارت چیست؟ وقتی خودمان را معرفی میکنیم با ناامیدی کنار جدول حاشیه خیابان مینشینند بهامید نفر بعدی تا شاید سر کار بروند.
کنار آقای جوانی که کیسهای برنجی در دست دارد و بهنظر میرسد وسایلش داخل آن است مینشینیم و از اوضاع کار و کاسبی میپرسم؛ این کارگر ساختمانی میگوید: بهدلیل گرانی مصالح و هزینهها ساختوسازها کم شده است و مردم بیشتر دنبال تعمیرات هستند.
از وی درباره درآمدش میپرسم که میگوید: درآمد ما کارگران ساختمانی فرق دارد و ثابت نیست بعضی ماهها زیاد سر کار میرویم و بعضی ماهها کاملاً بیکار هستیم آن هم با این دستمزدهای پایین و برخیها هم که همان را در چند نوبت پرداخت میکنند.
بهسراغ کارگر دیگری میرویم، وی نیز میگوید: چند روز است صبحها اینجا میآیم و شب دستخالی برمیگردم ، هرچه ذخیره داشتیم در ایام کرونا خرج کردهایم و مسئولان هم فکر کردهاند با دو سبد کالا مشکلات ما حل میشود، واقعاً در این دو سال کسی به فکر کارگر ساختمانی نبود.
وی ادامه میدهد: هنوز مشکل برخی از دوستان برای بیمه تأمین اجتماعی حل نشده است، امسال هم بیمه گران شده که باز مشکلات را بیشتر کرده است.
بهسراغ یکی از واحدهای صنعتی در شهرک صنعتی گناباد میرویم تا از وضعیت کارگران در شهرک صنعتی نیز باخبر شویم.
در ابتدا برای صحبت با کارگران در داخل مجموعهها سختی زیادی کشیدیم زیرا گویا صاحبان مشاغل دوست ندارند کسی از وضعیت آنها باخبر شود.
یکی از کارگران واحد سنگبری که مدتی است تعطیل شده است، میگوید: وضعیت کارگری بسیار خراب است الآن، بعد از گذشت یک ماه از عید برخیها هنوز عیدی خود را دریافت نکردهاند.
از وی در خصوص افزایش 57درصدی حقوقها میپرسیم که میگوید: این کار باعث شده است امنیت شغلی برخی از همکارانم به خطر بیفتد زیرا تولیدکنندگان مدعی هستند فروش خوب نیست و توان پرداخت این حقوقها را ندارند و مجبور هستند تعدیل نیرو داشته باشند.
با کارگر دیگری در مسیر برای رسیدن به سرویسش همراه میشویم و از او درباره نحوه قراردادها سؤال میکنیم که میگوید: بسیاری از کارگران هنوز قرارداد ندارند و بهصورت توافقی کار میکنند.
وی ادامه میدهد: بعد از اینهمه مصوبه و نظارت نیروهایی داریم که یک برگه سفید جلوی آنها گذاشته میشود و میگویند "اگر کار میخواهید باید قرارداد سفید امضا کنید."
این کارگر صنعتی در خصوص افزایش حقوقها نیز میگوید: در مصوبات افزایش حقوقها را داریم ولی، آیا در پرداختها این انجام خواهد شد؟ در زمان حاضر با برخی از همکارانم که صحبت کردهام میگویند کارفرما اعلام کرده است توان پرداخت حقوق سال گذشته را دارد و یا برخی از بندهای پرداختی مزایا را انجام نمیدهند.
گزارش روز کارگر امسال نیز همانند سال گذشته درد مشترک تمامی کارگران از نبود امنیت شغلی، داشتن قراردادهای سفید و عدمپرداخت بهموقع حقوقها است و امیدواریم سال آینده در روز کارگر این معضلات تکراری توسط دولتمردان حل شده باشد.
کارگران ساختمانی بیمه میشوند
خلیل بهروزیفر، دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: بیمه امروز یکی از نیازمندیهای ضروری برای کارگران است و ما در مجلس شورای اسلامی تلاش داریم مشکل بیمه کارگران ساختمانی رفع شود.
وی ادامه داد: طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی در صحن مجلس به تصویب رسیده ولی برای جزئیات آن به کمیسیون مربوطه برگشت داده شده است.
دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح کرد: سازمان تأمین اجتماعی را مکلف کردهایم 700 هزار کارگر ساختمانی را که دارای بیمه نمیباشند ساماندهی کند.
برخی قانونهای تأمین اجتماعی برای کارگران باید بروزرسانی شود
علیاکبر کریمی، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در گفتوگو با تسنیم خاطرنشان کرد: اگر بهدنبال محیطی برای رونق کسبوکار و فضایی آرام در تولید هستیم باید تعامل مثبتی بین کارگر و کارفرما برقرار کنیم.
وی ادامه داد: همه ما میدانیم که تحرک چرخهای بزرگ اقتصاد کشور توسط دستان کارگران است که به چرخش در میآید و کارگر و کارفرما باید این احساس را داشته باشند که هدف مشترکی بهنام تولید دارند و نباید بهشکلی باشد که امنیت شغلی کارگر به خطر بیفتد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن بیان کرد: بحث انعقاد قراردادهای کوتاهمدت، تعدیل نیرو و همچنین پرداخت حقوق و مزایای قانونی حق کارگر از جمله موضوعاتی است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد هرچند در خانه ملت، بخش زیادی از وقت و انرژی صرف پیگیری مسائل و مشکلات واحدهای صنعتی و تولیدی میشود.
احمد اثنیعشری، رئیس کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: سهم بیمه پرداختشده توسط کارگران باید رتبهبندی شود و نباید بهشکلی باشد که فرد شاغل مانند یک کارگر سوپری همان حق بیمهای پرداخت کند که یک کارگر معدن پرداخت میکند.
وی ادامه داد: موضوع چهار درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیانآور بهتر است همراه با دریافت فهرست بیمهای از کارفرما اخذ شود تا مشکلات تعهدات کارفرمایی و پیمانکاری را نداشته باشد.
رئیس کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: قانون بیمه باید تغییر کند بهعنوان مثال هفت درصد پرداختی برای افراد مجرد و متأهل به چند اولاد به یک صورت است که این مهم نیز باید تغییر کند و بهسمت عدالت برود.
انتهای پیام/281/ش+