نشست مهم و سرنوشت ساز نمایندگان مستقل پارلمان عراق


نشست مهم و سرنوشت ساز نمایندگان مستقل پارلمان عراق

منابع عراقی از نشست مهم و سرنوشت ساز نمایندگان مستقل پارلمان این کشور خبر دادند که طی روزهای آتی برگزار خواهد شد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، یک منبع آگاه عراقی اعلام کرد که بیش از 45 نماینده مستقل در نشستی طرح‌های مطرح شده از سوی هیئت هماهنگی و مقتدی صدر را بررسی کردند.

منبع مذکور بیان کرد: این نشست در منزل «حیدر طارق الشمخی» در بغداد برگزار شد و طی آن طرح‌های هیئت هماهنگی و مقتدی صدر و نیز رخدادهای سیاسی عراق بررسی شد اما توافقی میان نمایندگان رخ نداد و درباره برگزاری نشست جدید مهم و سرنوشت ساز طی دو روز آینده توافق حاصل شد.

هیئت هماهنگی طرحی 18 بندی ارائه داده است که به نمایندگان مستقل پیشنهاد نامزدی داده شده است که شرایط لازم برای اداره امور عراق را داشته باشد.

از سوی دیگر مقتدی صدر هم طرح دیگری داده و از نمایندگان مستقل خواسته است که ظرف 15 روز تشکیل دولت دهند و این دولت مورد حمایت ائتلاف سه گانه خواهد بود.

«عدنان الجابری»، نماینده مستقل پارلمان عراق روز گذشته گفته بود: اغلب نمایندگان مستقل برای بررسی پیشنها صدری‌ها و هیئت هماهنگی نشستی مهم برگزار خواهند کرد به خصوص که اغلب این نمایندگان تمایل به تشکیل اپوزیسیون پارلمانی دارند در مقابل برخی نیز معتقدند که حضور در صحنه سیاسی و تشکیل دولت ملی و مستقل یکی از خواسته‌های مردم است که باید برای تحقق آن تلاش کرد.

اهمیت نمایندگان مستقل که شمار آنها بیش از 40 نماینده است در به حد نصاب رسیدن جلسه پارلمان و انتخاب نامزد ریاست جمهوری نهفته است به خصوص که هیئت هماهنگی گروه‌های شیعی و ائتلاف «نجات میهن» بر سر انتخاب نامزد رئیس جمهوری و روند تشکیل دولت جدید اختلافات جدی با هم دارند و تاکنون چند جلسه انتخاب رئیس جمهوری به خاطر آبستراکسیون هیئت هماهنگی به حد نصاب نرسیده است.

اتحادیه میهنی: برهم صالح نامزد مورد حمایت چارچوب هماهنگی و صدر است

«محمود خوشناو» عضو اتحادیه میهنی کردستان اعلام کرد که برهم صالح هم از سوی چارچوب هماهنگی و هم از سوی جریان صدر برای ریاست ‌جمهوری عراق دارای مقبولیت است.

خوشناو افزود حل معضل انتخاب رئیس جمهور عراق نیازمند آن است که شخص منتخب دارای روابط خوبی باشد و نه اینکه یک فرد جنجالی به حساب بیاید.

این عضو اتحادیه میهنی در ادامه با بیان اینکه فرد منتخب برای ریاست جمهوری باید با چارچوب هماهنگی، جریان صدر، ائنلاف عزم، السیاده و جریان‌های اقلیم کردستان در ارتباط باشد، گفت که برهم صالح به طور کامل از این ویژگی‌ها برخوردار است.

خوشناو همچنین گفت که حزب دموکرات کردستان تنها جریان مخالف برای انتخاب برهم صالح برای ریاست جمهوری عراق است

هیئت هماهنگی و نقش مهم در انتخاب رئیس جمهور عراق

«محمد التمیمی» دبیر کل جنبش العهد الجدید یکی از تشکلات هیئت هماهنگی عراق گفت: برگزاری جلسه مجلس برای انتخاب رئیس جمهور بدون هیئت هماهنگی محال است.

وی با اشاره به جلسه ائتلاف سه جانبه در اربیل که امروز برگزار می‌شود از محال بودن تشکیل دولت از سوی این ائتلاف سه جانبه خبر داد و گفت: آنها فقط حمایت شش نماینده مستقل از «امتداد و الجیل الجدید» را دارند و بقیه نمایندگان مستقل حامی هیئت هماهنگی هستند.

التمیمی در ادامه بر ضرورت رایزنی میان جریان صدر و هیئت هماهنگی تاکید کرد.

از سوی دیگر «علی الفتلاوی» از رهبران هیئت هماهنگی عراق گفت: ما منتظر واکنش گروه‌های سیاسی به طرح هیئت هماهنگی هستیم و نمایندگان مستقل با اقبال زیادی با این طرح برخورد کرده‌اند.

وی افزود: این طرح فرصتی برای برون رفت از بن بست سیاسی است.

سناریوهای مطرح درباره آینده سیاسی عراق

از سوی دیگر روزنامه الصباح عراق  روز گذشته در گزارشی نوشت: در سایه تداوم وضعیت تعطیلی و رکود فرایند سیاسی عراق و بیهودگی راه حل های ارائه شده در چارچوب طرح های ابتکاری از سوی چارچوب هماهنگی و ائتلاف سه گانه و مخالفت آنها با طرح های ارائه شده از سوی طرفین، کارشناسان و ناظران سیاسی این کشور، چند سناریو را به عنوان نتیجه بحران سیاسی کنونی پیش بینی می کنند که انحلال پارلمان و رفتن به انتخابات جدید از آن جمله است.

«جاسم الموسوی» تحلیلگر سیاسی عراقی  گفت: بحث فعلی این است که آیا اجماع سیاسی یا ائتلاف سیاسی در کار خواهد بود؟ آیا طرح جدیدی برای حل این تاخیر، سازش ناپذیری و جا زدن‌هایی که بیشتر سران احزاب سیاسی دچار آن شده‌اند، مطرح خواهد شد و آیا شاهد پراگماتیسم سیاسی و اولویت دادن به آن در سطح احزاب و خیابان خواهیم بود؟

الموسوی با طرح این سوالات افزود: دو مسیر وجود دارد که به نظر می رسد وجه مشترک را از دست داده‌اند: مسیر اول، معتقد است که می‌تواند دیگران را در مخمصه بندازد و دولت تشکیل دهد به همین خاطر خواستار کسب حمایت و جمع آوری نمایندگان مستقل شده است و مسیر دوم هم نمایندگان مستقل را فراخوانده و معتقد است که با جمع آوری آنها، کارتی به دست خواهد امد که تا حد زیادی روی طرف اول تاثیر می گذارد.

وی بیان کرد: برچیدن این سرسختی و لجاجت سیاسی بر دو بعد استوار است: بعد اول این است که یک تاثیر بسیار آشکار خارجی وجود دارد و بعد دوم، بعد داخلی است و اصرار نیروهای سیاسی این است که فلسه خاصی را دنبال کنند که بخشی از آن دولت اکثریت است و بخش دیگر، تعادل و حقوق اقلیت هاست.

الموسوی خاطرنشان کرد: در نتیجه، پنج احتمال یا سناریو برای پایان این بحران قابل پیش بینی است: اول اینکه وضعیت به همین شکلی که هست باقی بماند و نخست وزیر فعلی در سمت خود باقی بماند و وزرایی از چارچوب جایگزین شوند و استانداران نیز در برخی استان‌ها تغییر کنند که البته این تغییر شامل استان های مرکز و جنوبی تا موصل هم خواهد بود.

دوم، این است که این وضعیت به همین منوال باقی بماند اما درگیری‌ها و تنش‌ها همچنین به قوت خود باقی بماند که چه بسا جرقه لجاجت سیاسی به خیابان کشیده شود.

 سوم اینکه دولت اضطراری تشکلیل شود و این دولت همه چیز را در دست بگیرد و پارلمان قادر به استیضاح آن نخواهد بود.

چهارمین و محتمل‌ترین سناریو و نزدیک ترین آنها به واقعیت این است که پست نخست وزیری بین طرفین نزاع تقسیم شود و دو طرف به صورت مساوی در دولت مشارکت داشته باشند.

 سناریوی پنجم، احتمال آسانی است مبنی بر اینکه وزارتخانه‌ها بین جریان صدر و چارچوب هماهنگی تقسیم شود و این اشتراک ممکن است روند توافق را متوقف نکند (7 وزارتخانه در مقابل 5 یا 6 وزارتخانه).

احسان الشمری رئیس بنیاداندیشه سیاسی نیز  گفت: با توجه به اینکه چارچوب هماهنگی و ائتلاف نجات میهن همچنان منسجم هستند، در حال حاضر هیچ تغییری در ائتلاف‌ها ایجاد نشده است.

الشمری با اشاره به اینکه ابتکاراتی که ارائه شده، تلاش هایی برای به دست آوردن زمان و افزایش فشارها و البته به تنگنا انداختن طرف دیگر است گفت: این ابتکارها فاقد محتوایی برای تعامل بین رقبا بوده است.این ابتکارها باعث اجماع یا همگرایی نخواهد شد و وضعیت بن بست بین نیروهای سیاسی تداوم خواهد داشت و انتظار می رود تعطیلی تداوم داشته باشد اما سناریوی دیگر این است که مقتدی صدر به سمت اپوزیسیون یا انحلال پارلمان برود.

انتخاب رئیس جمهور کلید حل بحران

 «سعد المطلبی» سیاستمدار عراقی هم با تاکید بر اینکه خروج از وضعیت بن بست سیاسی منوط به توافق احزاب کرد بر سر نامزد ریاست جمهوری است، معتقد است: انتخاب ریاست جمهوری کلید حل پایان مرحله بن بست سیاسی و پیشبرد روند تشکیل دولت آتی است.

این در حالی است که پیش از این ائتلاف العزم و حزب اتحادیه میهنی کردستان در بیانیه مشترکی از ابتکار عمل چارچوب هماهنگی حمایت کردند و یادآور شدند که هدف از این ابتکار عمل، شکستن رکود و وضعیت بن بست سیاسی است.

در همین راستا منابع آگاه سیاسی شامگاه شنبه از قصد ائتلاف السیاده برای برگزاری یک جلسه اضطراری در بغداد برای بررسی سرنوشت خود با ائتلاف سه گانه خبر داده‌اند.

وضعیت سیاسی عراق در سایه عدم توافق نیروهای سیاسی کشور بر سر تشکیل دولت جدید و انتخاب رئیس جمهور و نخست وزیر با وجود گذشت حدود 7 ماه از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی، روز به روز پیچیده‌تر می‌شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon