قاچاق نگران‌کننده چوب در کهگیلویه و بویراحمد/ آتش و کوره بلای جان جنگل‌ها و مراتع شده است

قاچاق نگران‌کننده چوب در کهگیلویه و بویراحمد/ آتش و کوره بلای جان جنگل‌ها و مراتع شده است

گروه استان‌ها ـ آتش‌سوزی، آفت و تخریب و تجاوز سالیانه ده‌ها هزار هکتار از جنگل‌های کهگیلویه و بویداحمد را نابود می‌کند و قاچاق چوب نیز تاج‌پوشش این جنگل‌ها را از ۴۰ درصد به ۱۰ درصد کاهش داده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، جنگل‌ها در استان کهگیلویه و بویراحمد با سهمی حدود 8 درصد کل کشور یک سرمایه ارزشمند بدون جایگزین به حساب می‌آید.اما واقعیت آن است که این سرمایه بیش از آنچه در مسیر درست خود به رونق تولید و اشتغال و درآمد مردم کمک کند، در بند تخریب و قاچاق اسیر شده است و روز به روز شاهد از دست رفتن بخشی از جنگل‌های این استان هستیم.

از سوی دیگر عدم توجه به زراعت چوب و کشت درختانی با هدف تولید چوب موجب شده تا برداشت‌های غیرمجاز از جنگل و قاچاق چوب رونق گیرد.نکته دیگر قابل تامل در این زمینه جرائم غیربازدارنده قاچاق چوب است که هر چند در این چند سال از 15 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم چوب به 150 هزار تومان رسیده است اما با توجه به سود سرسام‌آور چوب باز هم این جرائم موجب کاهش قاچاق چوب نمی‌شود. 

به گفته کارشناسان منابع طبیعی مهمترین هدف سودجویان از قاچاق چوب، تهیه زغال است که عمده چوب قاچاقی کهگیلویه و بویراحمد سر از کوره‌های ذغالی استان فارس درمی‌آورند. 

این در حالی است که با موافقت دادگستری کهگیلویه و بویراحمد، جریمه هر کیلوگرم ذغال قاچاق نیز از 30 هزار تومان به 300 هزار تومان افزایش یافت. 

سعید جاویدبخت در گفت‌وگو با تسنیم مساحت جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد را 871 هزار هکتار اعلام کرد و گفت که برخلاف آتش‌سوزی و آفت‌ها و تخریب‌ها، قاچاق چوب به کیفیت جنگل‌ها آسیب می‌زند نه کیفیت آن‌ها؛ اما به هر حال قاچاق چوب یک دغدغه مهم ماست.

سرپرست اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد افزود: تاج‌پوشش کلی جنگل‌های استان از 40 درصد به 30 درصد کاهش پیدا کرده است.جاویدبخت کمبود قرقبان در این استان را تایید کرد و توضیح داد: در دنیا به ازای هر 800 هکتار تا 1000 هکتار یک جنگلبان وجود دارد،

اما در ایران  به ازای هر 5 هزار هکتارو در استان کهگیلویه و بویراحمد هر 10 تا 15 هزار هکتار یک قرقبان مشغول به فعالیت است.وی گفت که خشکیدگی به 130 هزار هکتار و بروز آفات 65 هزار هکتار از جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد را آسیب زده و هر سال بیش از یک هزار و 500 هکتار از جنگل‌های این استان در آتش می‌سوزند.آماری که البته بسیار بیشتر از این حرف‌هاست و نابودی سالیانه بیش از 15 هزار هکتار به دلیل آتش‌سوزی‌ها به حقیقت نزدیک‌تر است.

البته سرپرست منابع طبیعی کهکیلویه و بویراحمد در این زمینه تصریح کرد: برای جبران این خسارت‌ها دو راهکار مهم وجود دارد که یکی احیای جنگل‌ها و طرح‌های توسعه‌ای هست و دیگری افزایش نقش مشارکت مردم در حفظ و مراقبت از جنگل‌ها و مراتع است.جاویدبخت افزود: تاکنون 42 هزار هکتار در طرح‌های توسعه‌ای، عملیات جنگل‌کاری و احیای آن انجام شده و این رویکرد با جدیت بیشتری دنبال می‌شود.

در همین زمینه عباس حسن‌زاده نیز به تسنیم گفت فقط در 9 ماهه اول سال 99 میزان 24 تن چوب و 19 تن ذغال کشف شد و در همین مدت 198 دستگاه خودروی حامل چوب و ذغال قاچاق توقیف شد.این در حالی است که بر اساس آمار اداره‌کل منابع طبیعی در 10 ماهه ابتدای سال قبل پنج هزار و 200 فقره پرونده برای قاچاقچیان تشکیل شده است و بسیار واضح است که این میزان کشفیات و تشکیل پرونده حتی به نصف آمار واقعی هم نمی‌رسد. 

مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بویراحمد افزود: در دو ماه اخیر سال جاری 700 الی 800 کیلو گرم زغال، 5 تن چوب و 20 عدد اره‌برقی کشف و ضبط شد. وی مسدود کردن راه‌های فرعی ورود به جنگل و افزایش ایست و بازرسی‌ها را دو راهکار مهم برای کاهش قاجاق چوب دانست و افزود:با کمک اداره‌کل راهداری با یک دستگاه لودر، مسیرهای منتهی به جنگل های بلوط در بویراحمد مسدود و بسته شد. 

حسن‌زاده مدعی شد که قاچاق چوب در سال جاری کاهش داشته است، تصریح کرد: دایر شدن ایست و بازرسی و همکاری مردم در کاهش قاچاق چوب موثر بوده است. مدیر منابع طبیعی بویراحمد ادامه داد: منابع طبیعی امکانات و نیروهای محدودی دارد و در حالی که طبق قانون باید به ازای هر 5 هزار هکتار یک قرقبان داشته باشیم اما اکنون به ازای هر 30 هزار هکتار یک قرقبان داریم که این محدودیت بزرگ نظارت و حفاظت از سرمایه ارزشمند جنگل را دشوار کرده است.

قاچاق چوب آنقدر سود دارد که سوداگران جنگل حتی در آمبولانس و خودروهای یخچال‌دار حمل گوشت نیز اقدام به قاچاق چوب می‌کنند تا از دید ماموران منابع طبیعی مخفی نباشد.

یک دوستدار طبیعت نیز به خلا کارهای فرهنگی اشاره کرد و یادآور شد: اگر مردم با طرح‌های حفاظت از جنگل و مرتع همراه نشوند هیچ موفقیتی نخواهیم داشت.

وی از مردم خواست تا با دیدن هر تخلف و تجاوزی به جنگل‌ها با شماره تلفن 1504 تماس بگیرند.

انتهای پیام/541/ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon