وضعیت "بحرانی و فوق‌بحرانی" خشکسالی در استان بوشهر/ معیشت کشاورزان ‌با چالشی جدی روبه‌رو شده است


وضعیت "بحرانی و فوق‌بحرانی" خشکسالی در استان بوشهر/ معیشت کشاورزان ‌با چالشی جدی روبه‌رو شده است

گروه استان‌ها ـ براساس آمارها میزان بسیار پایین بارندگی و خشکسالی‌های چند سال اخیر باعث شده تا در برخی مناطق استان بوشهر به ویژه قطب‌های کشاورزی این استان وضعیت درحالت فوق بحرانی قرار گرفته باشد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر‌، بارش باران نقش مهمی در تقویت سفره‌های زیرزمینی و تأمین آب شرب، کشاورزی، محیط زیست و طرح‌های مختلف سرمایه‌گذاری دارد، این درحالی است که استان بوشهر در منطقه جنوب کشور از مناطق کم بارش است که در سال‌های اخیر با کاهش بارش باران بر تداوم خشکسالی‌ها افزوده است به گونه‌ای که نگرانی در تأمین آب شرب و کشاورزی مضاعف کرده است.

از سوی دیگر با درنظر گرفتن اهمیت بخش کشاورزی در این استان و وابستگی معیشت بسیاری از ساکنان استان به کشت و کار این نگرانی ایجادشده که در برخی مناطق شرایط خشکسالی و کم آبی به‌خصوص در قطب‌های کشاورزی منطقه شرایط را فوق بحرانی کرده و معیشت کشاورزان را با چالشی جدی روبرو کرده باشد.

90 درصد آب آشامیدنی از خارج از استان تأمین می‌شود

امام جمعه بوشهر این استان را یکی از فقیرترین استان‌های کشور از نظر میزان بارندگی و منابع آب دانست و اظهار داشت: اکنون حدود 90 درصد آب آشامیدنی از خارج از استان تأمین می‌شود.

آیت‌الله صفایی بوشهری با بیان اینکه آب یک کالای استراتژیک و مهم در حیات انسان و حفظ محیط زیست است تصریح کرد: توجه به طرح‌های دانش‌بنیان در عرصه تولید، توزیع و مصرف آب امری مهم و ضروری است.

وی به هدر رفت آب پرداخت و با بیان اینکه نوسازی شبکه‌ها و هوشمندسازی آنان یک ضرورت است گفت: بخش عظیمی از آب شبکه در سیستم توزیع هدر می‌رود که باید به سمت دانش محور کردن سیستم توزیع و سیستم‌های نوین حرکت کرد.

نماینده ولی فقیه در استان بوشهر باتأکید بر تسریع در تکمیل پروژه‌ها افزود: ساخت سد و اجرا طرح‌های آبخیزداری اقدام ارزشمندی است و در این راستا با تسریع در اجرا سازه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری، باید سفره‌های آب زیرزمینی احیا شود.

امام جمعه بوشهر توجه به برنامه‌های دانش‌بنیان در عرصه کشاورزی با حفظ منابع آب و خاک و توسعه صنایع تبدیلی را مورد تأکید قرار داد و بیان کرد: باید فرهنگ استفاده بهینه از آب به‌عنوان یک کالای استراتژیک ملی توسعه یابد.

سرانه مصرف آب در استان بوشهر حدود 2 برابر میانگین کشور است

به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهر، بیشترین منابع آب شرب استان در 2 استان کهگیلویه و بویراحمد و فارس قرار دارد و این درحالی است که طرح‌های سد سازی در دستور کار قرار گرفته است.

علی محمدی با اشاره به وابستگی آب شرب بوشهر به استان‌های همسایه اظهار داشت: 90 درصد منابع آب شرب استان بوشهر از خارج آن تأمین می‌شود.

وی با بیان اینکه همه بوشهری‌ها با مشکلات کمبود آب شرب آشنا هستند تصریح کرد: سرانه مصرف آب در استان بوشهر حدود 2 برابر میانگین کشور است که بخشی از آن به سبب شرایط آب و هوایی و بخش دیگری به تأسیسات منازل مربوط می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهر با بیان اینکه مقدار میانگین سرانه مصرف آب در کشور نسبت به جهان بیشتر است خاطر نشان کرد: این عدد در جهان حدود 100 تا 150 لیتر در شبانه‌روز به میزان هر نفر، در کشور 200 تا 250 به ازای هر نفر و در استان بوشهر بالای 500 لیتر است و در بعضی از شهرها به 700 لیتر نیز می‌رسد.

محمدی با اشاره به اینکه بیشترین مصرف آب در استان بوشهر مربوط به بخش کشاورزی است تصریح کرد: سهم 90 درصدی بخش کشاورزی از منابع آب استان نگران‌کننده است و در این راستا میانگین بهره‌وری و راندمان مصرف آب در کشاورزی کشور و استان در سطح قابل قبولی قرار ندارد.

باید به دنبال کشت جایگزین در برخی مناطق باشیم

وی از قرار داشتن دشت‌های استان بوشهر در حالت ممنوعه و بحرانی دانست و افزود: با توجه به برداشت بی‌رویه و تداوم خشکسالی‌ها تمام قطب‌های کشاورزی استان در وضعیت بحرانی و فوق بحرانی قرار گرفته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهر، توسعه کشت‌های گلخانه‌ای، گیاهان کم آب طلب و توسعه فناوری‌های نوین را یک ضرورت دانست و بیان کرد: میانگین بارندگی در استان بوشهر 255 میلیمتر است که در سال آبی گذشته 17 درصد نسبت به سال قبل آن کاهش داشته است.

3 سد تا پایان امسال به مرحله بهره‌برداری و آبگیری می‌رسد

محمدی از ساخت سد برای حل مشکلات تأمین آب خبر داد و تصریح کرد: 3 سد در استان بوشهر با حجم مخزن بیش از 700 میلیون مترمکعب در حال بهره‌برداری است که میزان ذخیره این 3 سد قریب به 350 میلیون مترمکعب است.

وی با بیان اینکه 6 سد دیگر در استان با حجم مخزن 650 میلیون مترمکعب در نقاط مختلف استان بوشهر در حال ساخت است خاطر نشان کرد: از 6 سد مذکور، 3 سد تا پایان امسال به مرحله بهره‌برداری و آبگیری می‌رسد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهر با معرفی دیگر طرح‌های توسعه منابع آب استان بوشهر گفت: با تکمیل این پروژه‌ها، در 3 سال آینده در زمینه تأمین آب از حوزه‌های داخلی استان به شرایط نسبتاً مطلوبی خواهیم رسید.

محمدی با اشاره به نقش مهم تغییر فرهنگ مصرف منابع آب و انرژی اظهار کرد: بهبود فرهنگ مصرف آب و تغییر الگوی مصرف نقش مهمی در جلوگیری از بحران و تنش دارد که مدیریت مصرف آب باید در دستور کار همگان قرار بگیرد.

اصلاح روش تغییر الگوی کشت مورد توجه ویژه قرار گرفته است

رئیس جهاد کشاورزی استان بوشهر با اشاره به مشکل تامین آب اظهار داشت: اصلاح روش تغییر الگوی کشت مورد توجه ویژه قرار گرفته است و در این راستا کشت گلخانه‌ای در اولویت است.

نوذر منفرد اصلاح روش کشاورزی در استان را از راهکارهای جدی برای برون رفت از مشکلات موجود عنوان کرد و گفت: ترویج روش‌های آبیاری نوین یکی دیگر اولویت‌ها است که امسال طرح نخلستان در مدیریت مصرف آب در برخی از نخیلات تکمیل می‌شود.

وی خشکسالی دو دهه اخیر ، برداشت بی‌رویه آب، مدیریت مصرف، توسعه سطح زیر کشت و استفاده از روش‌های آبیاری را مشکلات این حوزه دانست و بیان کرد: روند طولانی خشکسالی سبب شده وضعیت کمی و کیفی آب‌های سطحی و زیرزمینی دچار افت شدید شود.

رئیس جهاد کشاورزی استان بوشهر بر ضرورت تبدیل محصولات سبزی و صیفی از فضای باز به درون گلخانه‌ها و حذف محصولات آب‌بر از چرخه تولید تاکید کرد.

انتهای پیام/190/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon