۱۰ طرح برای پایان بست سیاسی عراق با حاصل جمع صفر


10 طرح برای پایان بست سیاسی عراق با حاصل جمع صفر

تاکنون طرح‌های متعددی از سوی گروه‌های سیاسی عراقی برای پایان دادن به بن بست سیاسی عراق ارائه شده است اما نتیجه‌ای به دنبال نداشته است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، «رفیق الصالحی» عضو ائتلاف فتح عراق امروز شنبه اعلام کرد که طرح ارائه شده از سوی هیئت هماهنگی مورد اقبال گسترده همه تشکلات سیاسی به ویژه گروههای سیاسی سنی و کُردی واقع شده است.

وی افزود: رویکرد همه گروه‌های سیاسی به سوی طرح ارائه شده از سوی هیئت همانگی برای حل بحران سیاسی است زیرا طرحی دقیق و واقع بینانه است و شامل راهکارها و جزئیاتی که به نفع کشور است.

الصالحی گفت: روزهای آتی شاهد گشایش سیاسی بحران عراق و حرکت به سوی تشکیل دولت جدید خواهیم بود.

واکنش هیئت هماهنگی به یک ادعا

چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعی اخبار منتشرشده درباره پیوستن برخی نیروهای خود به ائتلاف سه جانبه «انقاذ وطن» را تکذیب کرد.

در بیانیه رسمی چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعه (همه تشکل‌های شیعی به غیر از جریان صدر)، با اشاره به انتشار شایعاتی در شبکه‌های اجتماعی درباره تصمیم نهایی برخی نیروهای این چارچوب درباره پیوستن به ائتلاف سه‌جانبه جهت تشکیل دولت، این خبر تکذیب شده است.

در این بیانیه تأکید شده است:  این خبر با هدف تشویش اذهان عمومی و به منظور تأثیرگذاری بر هواداران این نیروها و نیز وحدت و انسجام چارچوب هماهنگی منتشر شده است. چارچوب هماهنگی همچنان به اصول ثابت خود درباره تشکیل دولت و حمایت از مطالبات شهروندان و تشکل‌های سیاسی پایبند است.

همچنین «ثائر مخیف» عضو چارچوب هماهنگی و نماینده ائتلاف دولت قانون در مجلس عراق بر انسجام این چارچوب در سطح افراد و ائتلاف‌های وابسته و حتی ائتلاف‌های همپیمان با آن تأکید کرد.

وی افزود:  سخن گفتن از وجود شکاف در چارچوب هماهنگی با هدف ائتلاف با جریان صدر برای تشکیل بزرگترین ائتلاف، نادرست است و در چارچوب شایعات مغرضانه صورت می گیرد.

مخیف افزود: همه اعضای چارچوب هماهنگی منسجم هستند و این چارچوب سرگرم انجام گفتگوهایی با همه جریان‌های سیاسی اعم از کردها و اهل سنت و حتی با جریان صدر از طریق میانجی برای برون رفت از بن بست سیاسی کنونی است.

وی بر پایبندی چارچوب هماهنگی به طرح ارائه شده خود به جریان‌های سیاسی برای حل مشکلات باقی‌مانده تاکید کرد.

پیش از این برخی منابع  مدعی شده بودند که شماری از تشکل های سیاسی عضو چارچوب هماهنگی به ائتلاف سه جانبه جریان صدر و حزب دموکرات و ائتلاف السیاده پیوسته‌اند.

70 درصد بن بست سیاسی عراق با انتخاب رئیس جمهور حل می‌شود

«محمود خوشناو »عضو ارشد اتحادیه میهنی کردستان گفت: صف‌بندی‌های سیاسی، اجرای مواد قانون اساسی را مختل می‌کند.

وی گفت: دیدگاه‌های اتحادیه میهنی با دیدگاه حزب دموکرات متفاوت است، زیرا اختلافات درون خانه کردها تنها به موضوع ریاست جمهوری عراق محدود نمی‌شود، بلکه دارای ابعاد دیگری نیز در اقلیم کردستان است، لذا حل و فصل مسئله منصب ریاست جمهوری، نیازمند حل و فصل همه اختلافات باقی مانده بین دو حزب عمده کُرد است.

خوشناو افزود: ما به دنبال این هستیم که موضوع ریاست جمهوری را با عقلانیت کامل حل کنیم تا نتایج مثبتی بر روند سیاسی و شهروندان داشته باشد.

از سوی دیگر «احمد هرکی» عضو اتحادیه میهنی کردستان گفت: تلاش های حزب دموکرات کردستان برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق بر واقعیت روند سیاسی تأثیر منفی گذاشته و در داخل خانه کردها بحران ایجاد کرده است. اگر احزاب کُرد در ماه‌های گذشته در خصوص منصب ریاست جمهوری عراق ‌ متحد و همسو می‌شدند، یک وضعیت مثبت و نوعی تعادل و انگیزه برای سایر جریان‌های سیاسی برای خروج از بن بست سیاسی کنونی ایجاد می‌کردند.

وی افزود: روسای سه قوه در عراق بویژه ریاست جمهوری و نخست وزیری با یکدیگر آمیخته‌اند، بنابراین هرگونه پیشرفت و گشایش در یکی از آنها، فضای مثبتی را برای دیگری ایجاد می‌کند و در تشکیل ائتلاف اکثریت تاثیر مثبت خواهد داشت.

تعدد طرح‌ها و تداوم رکود دهشتناک سیاسی

اسکای نیوز در گزارشی درباره بن بست در روند سیاسی عراق آورده است: روند سیاسی عراق پس از سلسله طرح های ارائه شده از سوی سیاستمداران و رهبران احزاب این کشور، وارد مرحله رکود ترسناکی شده است.

این بحران از زمان انتخابات پارلمانی که در اکتبر گذشته برگزار شد، ایجاد و تاکنون ادامه دارد.

تاکنون شمار طرحهای ارائه شده ظرف 5 ماه گذشته که از ژانویه تا ماه مه 2022 ارائه شده است از 10 طرح فراتر رفته است.

شروع این طرحها با طرح «مسعود بارزانی» رئیس حزب دموکرات کردستان عراق برای حل اختلافات و دودستگی‌های سیاسی بود که  به نبال آن نیچروان بارزانی رئیس اقلیم و محمد حلبوسی رئیس پارلمان با مقتدی صدر رهبر جریان صدر در نجف به رایزنی پرداختند که این طرح سرانجامی نداشت.

همچنین از سوی «ایاد علاوی» نخست وزیر اسبق و «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر سابق و «عمار حکیم» رهبر جریان حکمت طرح‌های جداگانه‌ای دیگری مطرح شد و هرکدام به بیان دیدگاه‌های خود برای حل بحران سیاسی عراق پرداختند که با اقبالی از سوی طرف‌های سیاسی عراقی روبرو نشد.

همچنین سه طرح ارائه شده از سوی مقتدی صدر که در شرایط مختلف مطرح شد را هم باید به این طرح‌ها اضافه کرد که هر سه طرح در راستای تشکیل دولت اکثریت ملی بود و طرح آخری اوایل ماه جاری میلادی مطرح شد که به چهل نماینده مستقل مجلس چراغ سبز برای تشکیل دولت داد.

همچنین چارچوب هماهنگی شیعی هم طی ماه‌های گذشته دو طرح با هدف حل بحران ارائه داده است و شروط خود را مطرح کرده است اما تاکنون موجب حل بحران نشده است.

«ائتلاف برای مردم» هم طرحی ارائه داد که اتفاقی نیافتاد. این ائتلاف بزرگترین ائتلاف نمایندگان مستقل است که از 18 نماینده جنبش «امتداد» و« نسل نو» تشکیل شده است و هدف شکستن دیوار سهمیه بندی است.

از سوی دیگر «شریف سلیمان» نماینده حزب دمکرات کردستان در مجلس عراق از تصمیم این حزب برای ارائه طرحی برای پایان دادن به اختلافات سیاسی در عراق خبر داد.

وی افزود: طرح ها و ابتکار عمل‌هایی که قرار است در این مرحله ارائه شود، باید مطالعه شده باشد و به برون رفت از بحران و بن بست سیاسی کنونی بیانجامد.

همچنین «شریف سلیمان » عضو حزب دموکرات کردستان، با تاکید بر احتمال برون رفت از بن بست سیاسی کنونی در عراق گفت: ارائه طرح‌ها و گفتگوها با همه نیروهای سیاسی برای برون رفت از بن بست سیاسی و تشکیل دولت جدید عراق ادامه دارد، اما تاکنون این تلاش‌ها نتایج روشنی درپی نداشته است.

وی افزود: درهای حزب دموکرات برای گفتگو برروی همه احزاب باز هستند و این حزب مطمئن است که این احزاب توانایی برون رفت از بن بست سیاسی کنونی را دارند.

شریف سلیمان برپایبندی حزب دموکرات کردستان به نامزد خود برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق و دست بر نداشتن از این منصب تاکید کرد.

«عماد محمد» تحلیلگر سیاسی عراقی گفت: بن بست سیاسی تاثیر منفی بر زندگی عراقی‌ها گذاشته است و کشور را به سوی مرحله نامعلومی سوق می‌دهد به ویژه طرح‌های سیاسی متعددی از سوی طرف‌های مختلف مطرح شده است اما هیچ رخداد ملموسی رخ نداده است و نیاز به امتیاز دادن و کوتاه آمدن طرف‌ها دارد تا دولت جدید تشکیل شود. مانورهای سیاسی باید به راهکاری منجر شود.

«حافظ آل بشاره» تحلیلگر سیاسی عراقی گفت: تاکنون تحول مثبتی در روند سیاسی که به حل بحران منجر شود، رخ نداده زیرا طرح هیئت هماهنگی با طرح جریان صدر جواب داده شده است.

همزمان «یاسر وتوت» نماینده مستقل از طرحی خبر داد که نمایندگان مستقل امروز قرار است، ارائه دهند.

یادآور می‌شود که با وجود گذشت چند ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی در اکتبر گذشته، هنوز تکلیف رئیس جمهور جدید، فراکسیون اکثریت و دولت جدید عراق مشخص نیست.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon