چالشهای اتباع بیگانه در سیستان و بلوچستان به روایت یک مقام قضایی/ ۸۶۰۵ تبعه منع خدمات شدند
گروه استانها ـ معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستریکل سیستان و بلوچستان گفت: ساماندهی اتباع بیگانه یک اولویت و پیششرط توسعه سیستان و بلوچستان است.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، بعد از ظهر امروز نخستین نشست بررسی و ساماندهی معضل هویت، تردد، اسکان و اشتغال اتباع بیگانه در استان سیستان و بلوچستان به همت معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستریکل استان برگزار شد.
حجتالاسلام غلامرضا نجفی در این نشست که با هدف بررسی معضل هویت و فاقدین شناسنامه مدعی تابعیت ایرانی با اولویت محلات و بافتهای ناکارآمد شهری مرکز استان برگزار شد، با اشاره به وضعیت فاقدین شناسنامه و اتباع بیگانه در سیستان و بلوچستان گفت: یکی از مشکلات جدی و اولویتدار استان که به عنوان یک مانع حائز اهمیت در مقطع حاضر در مسیر توسعه پایدار استان طرح موضوع میشود، مقوله فاقدین شناسنامه ماده تابعیت ایرانی است که در این راستا در مقطع حاضر بیش از 2 هزار و 755 پرونده در ادارهکل ثبت احوال استان مفتوح است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستریکل سیستان و بلوچستان ادامه داد: عمده این مصادیق در مرکز استان یعنی زاهدان تشکیل شده و ضرورت دارد تا در روند رسیدگی به مصادیق این پروندهها تسریع شود. در صورت رد درخواست فاقدین شناسنامه در استعلامات مربوطه، سیاستهای رد مرز و طرد اتباع بیگانه بلافاصله باید مد نظر دستگاههای متولی قرار گرفته و عملیاتی شود.
وی بیان کرد: فرآیندهای مهاجرت انبوه و بیرویه اتباع بیگانه طی دو سال اخیر و به ویژه با تحولات سیاسی کشورهای مجاور، معضلات گستردهای را در استان فراهم آورده که علاوهبر پیامدهای اقتصادی، تهدید امنیت غذایی و ارزاق معیشتی، چالشهای امنیتی، چالشهای هویتی را نیز در استان ایجاد کرده که برخی از این مسائل، مصادیقی همچون غاصبین شناسنامه، مشکوکالتابعین و جامعه ممنوعالخدمات است؛ به نحویکه در مقطع حاضر بیشاز هشت هزار و 605 نفر در استان منع خدمات شده، 145 نفر در زمره مشکوکالتابعین هستند، معضلاتی که اتخاذ همچون انسداد مرز، رفع خلاهای مرزی و برخورد با سرباندهای عبور دهندگان غیرمجاز از مرز را مضاعف میسازد.
نجفی با اشاره به مشکلات اتباع بیگانه در استان، گفت: حجم گستردهای از پروندههای واصله به محاکم قضایی در سیستان بلوچستان به اتباع بیگانه اختصاص دارد، به نحویکه تنها طی سال گذشته بیش از 19 هزار و 958 پرونده برای اتباع بیگانه در محاکم قضائی استان تشکیلشده که بیانگر رشد 55درصدی پروندههای مرتبط با اتباع بیگانه نسبت به سال 1399 است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستریکل سیستان و بلوچستان ادامه داد: همچنین طی همین مدت از مجموع پنج هزار و 700 محکوم قطعی در استان بیشاز 370 نفر را اتباع بیگانه تشکیل دادهاند که این دادهها بیانگر این امر است که بیش از 6.5 درصد محکومین و زندانیان استان را اتباع بیگانه تشکیل میدهند. تا پایان سال گذشته بیشاز 13 هزار و 225 دختر ایرانی با اتباع بیگانه ازدواج کردهاند، که بالاترین آمار این گروه مرتبط با شهرستانهای زاهدان، چابهار، سراوان و هیرمند است.
وی خاطرنشان کرد: تنها در سال گذشته بیشاز 182 هزار و 858 نفر از اتباع بیگانه که بهصورت غیرمجاز در استان سکونت داشتهاند، از طریق مرزهای شرقی سیستان و بلوچستان طرد شده و از سایر استانهای کشور نیز طی همین مدت بیشاز 338 هزار و 500 نفر رد مرز شدهاند. همچنین بیشاز 58هزار و 328 نفر از فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با اتباع بیگانه در سامانه وزارت کشور برای درخواست شناسنامه و تابعیت ایرانی ثبتنام کردهاند که فرآیندهای مرتبط با اعطای تابعیت ایشان در مرحله رصد اطلاعاتی و امنیتی دستگاههای مربوطه قرار دارد.
نجفی گفت: با توجه به ضرورت صیانت از مرز و تسریع در راهبردهای انسداد مرز، اقدامات ترویجی و احصای گزارشات مردمی در خصوص بروز مصادیق اسکان اتباع بیگانه غیرمجاز از بستر سامانه سجام، ممنوعیت استقرار و بکارگیری اتباع بیگانه فاقد مجوز کار، ارتقاء آگاهی و همکاری در خصوص پیامدهای منفی ازدواج دختران ایرانی با اتباع بیگانه، پیگیری در راستای ساماندهی آرامستانها و نظارت بر عملکرد الگوهای صدور گواهی ولادت در مراکز روستایی، طی سال جاری برنامهای مجزا در قالب برنامه پیشنهادی با این رویکرد در مجموعه معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان تدوین و به تصویب قوه قضائیه رسیده است.
انتها یپیام/394/ش