«مدنیها» و تحریمکنندگان انتخابات پارلمانی لبنان چه میگویند؟/ گزارش اختصاصی تسنیم
یکی از جریانهای مؤثر در انتخابات اخیر لبنان گروههای موسوم به «جامعه مدنی» هستند که معترضین خیابانی را نمایندگی میکنند. در این گزارش به میزان اقبال احتمالی شهروندان لبنانی به آنها و همچنین گفتگو با برخی شهروندان تحریمکننده انتخابات پرداختهایم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیروت، ما هماکنون در میدان شهدا در مرکز بیروت هستیم. پشتسر من، نماد گرامیداشت جنبش اعتراضی 2019 را مشاهده میکنید که از روز 17 اکتبر 2019 آغاز شد. در این جنبش، تعداد زیادی از جوانان به خیابان آمدند و بعدها به گروههای موسوم به «جامعه مدنی» مشهور شدند. آنها در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه، با عنوان «لیستهای جامعه مدنی» وارد عرصه رقابت شدند.
در این مکان در مرکز شهر بیروت، با شهروندان لبنانی درباره لیستهای انتخاباتی مدنیها صحبت میکنیم. این گزارش را باید در امتداد سلسلهگزارشهای خبرگزاری تسنیم از انتخابات لبنان دانست که به ابعاد و جوانب مختلف این انتخابات و جریانهای اصلی حاضر در آن پرداختهایم.
در اینجا از شهروندان میپرسیم؛ فضای کلی انتخابات را بهچه صورتی میبینند؟ لیستهایی که بهنمایندگی از این جریان در انتخابات شرکت کردند چهاندازه شانس این را دارند که بتوانند معادلات سیاسی سنتی لبنان را تغییر دهند؟ آیا برخی طرفهای خارجی از آنها حمایت مالی میکنند؟
طبعاً تردیدی نیست که جریانهای موسوم به جامعه مدنی، بخشی از واقعیت جامعه لبنان هستند و گروهی از مردم را نمایندگی میکنند؛ اما بههرحال بخشهایی قابلتوجه از این جریان مورد حمایت طرفهای خارجی و سفارتهای مداخلهگر در امور داخلی لبنان هستند. این سفارتخانهها تلاش میکنند از جامعه مدنی لبنان ابزاری برای پیشبرد اهداف خود بسازند؛ در حالی که میدانیم غربیها به لبنان خدمتی نمیکنند.
میرویم تا با مردم عادی صحبت کنیم، از شهروندان در مورد «میزان اقبال به لیستهای جامعه مدنی» و همچنین «میزان واقعی و ملی بودن جامعه مدنی یا وابستگی آنها به خارج» خواهیم پرسید.
از یکی از شهروندان سؤال شد که "نظر شما در مورد حضور جامعه مدنی در انتخابات چیست؟ آیا آنها میتوانند تغییری در معادلات سیاسی کشور ایجاد کنند؟" که وی پاسخ داد: من خیلی به آنها امید ندارم! شعارهای پرسروصدایی سر میدهند و با اعلام نتایج خواهیم فهمید که شانسی برای اثرگذاری دارند یا نه، شخصاً باور نمیکنم!
وی افزود: به هیچیک از جریانهای حاضر در انتخابات امیدی ندارم! ما به تغییرات اساسی نیاز داریم!
این شهروند در پاسخ به این سؤال که "آیا آنها (جامعه مدنی) ابزار کشورهای خارجی برای تغییر معادلات لبنان هستند؟" تأکید کرد: قطعاً ابزار خارجیها هستند. اکثر آنها وابسته به خارج هستند و از آنها کمکهای مالی و سیاسی دریافت میکنند. ما به نیروهای ملی واقعی نیاز داریم.
یک دختر جوان هم در پاسخ به این سؤال خبرنگار تسنیم "آیا بهعنوان یک شهروندان جوان لبنانی شانسی برای پیروزی لیستهای جامعه مدنی تصور میکنید و آیا به آنها امیدی دارید؟" گفت: قطعاً نه! من به فضای سیاسی فعلی لبنان هیچ امیدی ندارم. هر بار در انتخابات، شعارها و وعدههای جدیدی داده میشود؛ اما نهایتاً در عمل هیچ تفاوتی رخ نمیدهد! وضعیت همان است که بود! من هم هیچ امیدی ندارم!
این دختر جوان با بیان اینکه با جامعه مدنی همراه نیست، مهمترین دغدغه خود و دیگر جوانان لبنانی را بیکاری اعلام کرد.
شهروند دیگری به خبرنگار تسنیم با طعنه درباره گروههای موسوم به جامعه مدنی گفت: جامعه مدنی کجاست؟ بگذارید از قرص نان شروع کنیم. اگر قرار باشد قیمت نان پایین بیاید، همه قیمتها پایین میآید، ولی واقعاً متأسفم!
وی درباره اینکه آیا برای «جامعه مدنی» شانسی برای برنده شدن در انتخابات قائل است، اظهار داشت: خیر، هرگز برنده نمیشوند. حاکمان همیشه قوی هستند. هنگامی که ملت ضعیف میشود، حاکمان قوی میشوند! خوب نگاه کنید ببینید نتیجه اعتراضات چه شد! نگاه کنید ببینید چی بودیم و الآن چی شدیم؛ دلار آن زمان 1500 لیره بود!
شهروند دیگری در پاسخ به این سؤال که "آیا جریان مدنی میتواند شرایط فعلی را تغییر دهد؟" اظهار داشت: قطعاً نمیتوانند، چیزی را تغییر نخواهند داد، ولی با وجود این، حداقل چوب لای چرخ این نهادهای فاسد میگذارند. من مطمئنم که تغییری ایجاد نخواهند کرد.
خبرنگار تسنیم نظر یک جوان لبنانی را جویا شد که وی پاسخ داد: فکر میکنم موفقیت آنها کار بسیار سختی است، چرا که قبلیها بهتر به مردم خدمت کردند و آنهایی که جدید میخواهند بیایند، کسی را نمیشناسند.
بینندگان، با توجه به صحبتهایی که با مردم انجام دادیم، شاهد بودید که بسیاری از مردم اصلاً اعتقادی به اینکه تغییراتی در راه است، ندارند. ما در اینجا داریم درباره مشارکت جریان «جامعه مدنی» در این انتخابات صحبت میکنیم که با فهرستهای انتخاباتی زیادی در بخشهای مهمی از استانهای لبنان مشارکت کردهاند. برخی از فهرستهای این جریان ـ همانطور که اشاره شد ـ وابسته به کشورهای خارجی و برخی دیگر از آنها مستقل و ملیگرا هستند.
در واقع بعد از اعتراضات سال 2019 صحنه لبنان تغییر پیدا کرده است، با وجود این، و با توجه به برخی اختلافات سیاسی و طایفهای موجود در لبنان، خیلیها اعتقاد دارند تغییرات و اصلاحات در این کشور به چیزی شبیه به یک معجزه نیاز دارد، این باور با توجه به بحران اخیر اقتصادی لبنان قویتر هم شده است، بنابراین میتوان گفت که تغییر شرایط کنونی لبنان احتمالاً به نوعی همکاری جدید بین همه دستگاههای حاکم این کشور نیاز دارد. شرایط کنونی لبنان متأسفانه بهدلیل این اختلافات موجود و نیز تحریمهای خارجی، بهوجود آمده است.
گزارشی که ارائه شد در ادامه سلسلهگزارشهای خبرگزاری تسنیم درباره برگزاری انتخابات لبنان تقدیم بینندگان گرامی شده است.
انتهای پیام/+