آقای فرهادی، اگر برای "مردم" فیلم میسازید، سوژهای پیشنهادی برایتان داریم
فیلمسازی که روزگاری سوژه فیلمهایش را از دل صفحات روزنامهها انتخاب میکرد بد نیست که سری به همان روزنامهها بزند تا ببیند کسی که کنارش عکس یادگاری میزند چگونه مال مردم را بالا میکشد؛ شاید سوژه فیلم بعدیاش را پیدا کرد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، احتمالاً در این روزها خبر دفاعیات اصغر فرهادی در جشنواره کن را درباره بیگناهی خود بر سر جنجال سرقت ادبی فیلم «قهرمان» شنیدهاید. او در نشستی در این جشنواره که این روزها در شهر ساحلی کن کشور فرانسه اجرا میشود، گفته است که داستان فیلمش را از صفحه یکی از روزنامهها پیدا کرده بوده و این حق را داشته است که درباره موضوع آن فیلمی بسازد. او میگوید که این ایده را قبلاً هم داشته است و به سریال داستان شهر اشاره میکند که آن روزها نیز در صفحه حوادث روزنامهها بهدنبال حوادث و جرایم میگشته و با انتخاب سوژه مورد نظرش سناریوی یک قسمت از آن مجموعه تلویزیونی را میساخته است.
اما اتفاق دیگری هم بعد از این نشست افتاده است که در فضای مجازی واکنشهای زیادی داشته است و هواداران طرف مقابل فرهادی آن را غیرمستدل خواندهاند، انتشار تصویری که جای سؤال برای عموم مردم و علاقهمندان هنر هفتم داشته است.
انتشار تصویری از اصغر فرهادی برنده اسکار و فیلمسازی که از او بهعنوان فیلمسازی خاص یاد میشود با مدیر یکی از سایتهای شرطبندی که از سوی مقامات قضایی ایران نیز تحت پیگرد قانونی است، پویان مختاری که حتی یک بار با همکاری پلیس اینترپل در اسپانیا دستگیر شد و یک ماه در زندان آنجا بود و جرایم مالی سنگینی را نیز پرداخت کرد.
سایتهای شرطبندی یکی از پدیدههای غمبار و تلخ این روزهای کشور ماست. مردمی که طبق گزارشات بازه سنی 18 تا 30 سال را در بر میگیرند مالباختگان و ورشکستگان این سایتها هستند که بعضاً تمام دار و ندارشان توسط امثال مختاری یکجا بالا کشیده میشود و به خاک سیاه مینشینند. مختاری که روزگاری خواننده قطعات پاپ در کشور بود چند سال است که ترجیح داده است با این روش غیرقانونی و ضد اخلاق و انصاف، جیبهایش را از مال مردم پُر کند و زندگی لاکچری برای خود بههم بزند. تصاویر او در صفحه شخصیاش با هواپیمای شخصی جت و ماشینهای سوپرلاکچری و تیپ و قیافههای مدلهای خارجی نشان میدهد که کاسبی با پول و مال حرام قماربازی حسابی به او ساخته است.
او که یک رابطه عاشقانه داشته است مدتی است که با عروس سابق سفیر دانمارک وارد رابطه شده است. معشوقه قبلی او بعد از بههم خوردن رابطهشان از ارتباط این جوان خوشگذران که روزگاری در توابع خوزستان بهدنیا آمد و بزرگ شد، با دخترهای گوناگون گفت که عامل شکست عشقی و جریحهدارشدن احساسش شده است. او در ویدیویی بعد از اتمام این رابطه گفته بود:
من در سختترین روزها کنارت بودم، الآن چه گناهی کردم؟ چه دشمنی باهام داری که اینجوری من را اذیت میکنی، هر شب باید دخترهای دیگه را بیاری خونه و منو پیش اونا تحقیر کنی که اونا شاد باشند؟ وقتی منو از مسافرت میپیچونی و میگی "برو خونه!" که با بقیه دخترا شاد باشی؟ وقتی من از همه چیز و همه کس گذشتم که فقط با تو باشم و… .
هرچند که مختاری در جواب احساسات همسر سابقش تنها به این بسنده کرد که دیگر نمیتواند این رابطه را ادامه دهد.
حالا که او گویا ساکن اسپانیا است این روزها سر از شهر کن درآورده است و این طور که خود میگوید قرار است به او جایزه بهترین خواننده سال را بدهند. او در صفحه خودش تصاویری از خودش روی فرش قرمز کن منتشر کرده است هرچند این تصاویر در صفحه جشنواره کن دیده نمیشود.
او چند روز قبل یکباره تصاویری از خود و اصغر فرهادی منتشر کرد و نوشت که امروز صبح هنگام صبحانه با او دیدار داشته است، فرهادی هم با چهره خندان حاضر شده است کنار این قمارباز چند عکس یادگاری با روی خندان بیندازد. البته هرچند که این دیدار یکباره آن هم از مردی که از حواشی دوری میکند کمی عجیب است.
اما بد نیست به فرهادی که مدعی است روزنامهها و صفحه حوادث جراید را مرتب میخوانده است تا سوژههای داغ حوادث و اتفاقات تلخ را برای تبدیل کردن سناریوهای فیلم و سریالش انتخاب کند، سری به همان روزنامهها و صفحات خبرگزاریهای ایرانی کنار حضورش در ورکشاپها، مسترکلاسهای فیلمسازی و میزگردهای با فیلمسازان خارجی بزند تا از درددلهای مالباختگانی که پویان مختاری و مانند او دار و ندارشان را بالا کشیدهاند، باخبر شود و بعد به این فکر کند که کنار او برای عکس یادگاری در صبح زیبای شهر کن بایستد یا خیر. از او که مدعی شناخت و بینش عمیقی از جامعه ایرانی و آسیبهای اجتماعی آنان است بعید بود با چنین فردی که جیب مردم را خالی میکند عکس یادگاری بگیرد، اگر هم او را نمیشناسد پس چطور به عوارض و آسیبهای فضای مجازی در فیلم قهرمان پرداخته در حالی که چنین فردی را که همه در فضای مجازی از او مینالند نمیشناخته است. بهنظر میرسد که شاکی فرهادی و مدعیانی که میگویند او چندان هم او از جامعه باخبر نیست، بیراه نمیگویند.
در ادامه توجه آقای فرهادی را به یک نمونه از اظهارات مالباختگان سایتهای شرطبندی که در تاریخ 23 دیماه 1399 در خبرگزاری ایسنا منتشر شده است جلب میکنیم:
«وقتی دوستانم از شرطبندی و پولهایی که ردوبدل میشود میگفتند، مشتاق شدم وارد این بازی شوم، میگفتند اگر روی برد یکی از تیمهای فوتبال یک به 4 شرط ببندم در صورت موفقیت این تیم 4 برابر پولی که گذاشتهام برنده میشوم. هفته اول روی برد یکی از تیمهای صدرنشین لیگ آن هم بالای یک گل شرط بستم. این تیم در آن بازی با اختلاف 2 گل برنده شد و 500هزار تومانی که کاشته بودم 2 میلیون تومان شد، موفقیت بزرگی بود ولی مدتی بعد فهمیدم خیلیها با برد شروع میکنند و این همان در باغ سبز نشان دادن است. شرطبندی ادامه پیدا کرد ولی شرایطی پیش میآید که نمیتوانی بزنی بیرون، آنقدر ادامه دادم تا اینکه متوجه شدم 60 میلیون تومان باختهام. شرطبندی فوتبال دقیقاً با روان انسان بازی میکند و تلاش میکنی پولهایی را که باختهای زنده کنی ولی باز هم میبازی، مثلاً در جام حذفی وقتی تیم صدر جدول لیگ برتری با یک تیم دستهیک مسابقه دارد مطمئن هستی تیم لیگ برتری برنده بازی است و حداقل با اختلاف سه گل برنده از زمین بیرون میآید. سایت شرطبندی ضریب یک به چهار را برای برد این تیم در نیمه اول تعیین میکند و تو با اطمینان از اینکه حتماً نیمه اول برنده میشود شرطبندی میکنی، اما نیمه اول مساوی تمام میشود. همین شرایط برای نیمه دوم تعیین میشود و تو دوباره پول واریز میکنی ولی باز هم مساوی میشود. در انتهای مسابقه تیم لیگ برتری در وقت اضافه بازی را میبرد اما این وسط تو بازندهای، همین باخت شما را عصبی میکند و گاهی اوقات مغزت قفل میشود. در طول بازی روی کرنر، اوت دستی، کارت زرد و قرمز و حتی تعداد خطاهای دو تیم هم شرطبندی میکنند. بیشترین پولی که در شرطبندی باختم بازی لیورپول و اتلتیکو مادرید بود که روی پیروزی لیورپول شرط بستم و 12 میلیون تومان باختم.»
«مسعود» هم همه زندگیاش را در شرطبندی فوتبال باخته است، میگوید دیگر چیزی برای از دست دادن ندارد: «10 سال قبل در کلوپ ورزشی با شرطبندی فوتبال آشنا شدم و مسیر زندگیام از همان روز عوض شد. از برگههای شرطبندی توتو و اسکار90 شروع کردم تا رسیدم به سایت شرطبندی آنلاین. برگههای شرطبندی فوتبال، سالهای قبل در شمال کشور رواج داشت، آنوقت پول زیادی برای شرطبندی لازم نبود اما هرچه جلوتر آمدیم مبالغ شرطبندی بیشتر شد. اطلاعات خوبی در فوتبال دارم، برای همین تصور میکردم برای پیشبینی فوتبال همین کافی است. بازیهای لیگ برتر و دستهیک و بازیهای خارجی با ضرایب مختلف در سایت شرطبندی قرار دارد و تو باید بهنسبت آن پول واریز کنی و شرط ببندی که گاهی یک به 100 هم میشود، مثلاً در بازی رئال مادرید و بارسلون روی اخراج راموس مدافع رئال مادرید ضریب یک به 100 شرطبندی میکنند و اگر یک میلیون تومان بکاری 100 میلیون تومان میبری، همین ضریب بالا خیلیها را مثل من وسوسه میکند ولی اخراج نمیشود و همه این یک میلیون تومانها به جیب گرداننده سایت میرود.»
اکنون با توجه به ادعای فرهادی مبنی بر کشف سوژههایش از گزارشهای واقعی مطبوعات میتوان موضوع خالی کردن جیب مردم توسط مدیران سایتهای قمار را بهعنوان سوژه فیلم بعدی به فرهادی پیشنهاد داد تا اگر واقعاً برای مردم فیلم میسازد این بار قصه مردی را روایت کند که با پولهای مردم، گرانترین ماشین، لباس و خانه را میخرد و پرهزینهترین سفرهای دنیا را میرود و حتی به آبروی حرفهای کارگردانی که مدعی ایستادن کنار مردم است نیز رحم نمیکند و از آن بهسود خویش بهره میبرد.
انتهای پیام/+