گزارش| یک دهه بیتوجهی مسئولان به طرح ملی "گردشگری دریایی" با ۱۷ هزار اشتغال
گروه استانها- طرح ملی گردشگری دریایی با دارا بودن از مزیت ایجاد ۱۷ هزار اشتغال همچنان در ایستگاه بیتوجهی مسئولان متوقف مانده و طراح آن خواستار همکاری مسئولان مربوطه برای بهرهبرداری از این طرح ملی است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، دولت سیزدهم از ابتدای آغاز به کار خود پیوسته بر اقتصاد دریامحور تأکید داشته و استاندار گیلان نیز در ابتدای مسئولیت خود توسعه اقتصاد دریا را از اولویتهای خود خواند و اظهار داشت: باید راهکاری مطمئن و پایدار برای بهبود اقتصاد دریا و مناسبسازی وضعیت صیادان اجرا کرد.
اسدالله عباسی همچنین اسفندماه سال گذشته در نشست بررسی آخرین اقدامات و راهکارهای بهرهمندی مردم از سواحل افزود: هماندیشی مشترک را ادامه میدهیم تا با همفکری و استفاده از نظرات متخصصین بخش ساحل و دریا، فضایی فراهم شود تا مردم به نحو مطلوب از ساحل استفاده کنند و اقتصاد دریامحور هم فعال شده و توسعه یابد.
عباسی 29 اردیبهشتماه در همایش ملی مسئلهشناسی فرهنگی و اجتماعی در سواحل نیز گفت: پس از آزادسازی سواحل، توجه به اقتصاد دریا و بهرهبرداری از سواحل با تدوین بسته فرهنگی مطرح است و استفاده بهینه از سواحل به ریاست فرمانداران شهرستانهای ساحلی و هماهنگی با قرارگاه فرهنگی با مسئولیت امامان جمعه و مشارکت نهادهای فرهنگی در حال انجام است.
نماینده عالی دولت در استان گیلان در این نشست بهرهمندی اقتصادی ساکنان نوار ساحلی از اداره سواحل را نیز مورد تأکید قرار داد و خاطرنشان کرد: انتفاع ساکنان بومی و بهرهمندی اقتصادی آنان از شیوه اداره ساحل، موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد و از این طریق درآمد سرانه مردم را بالا ببریم.
این در حالی است که طرح گردشگری دریایی سال 89 به عنوان یک طرح ملی تصویب شد اما با وجود تمام مزیتهای سرشاری که این طرح داشته و میتواند تحول عظیمی در صنعت گردشگری، اشتغال و در نهایت اقتصاد استانهای شمالی کشور ایجاد کند، تاکنون مغفول مانده و استقبالی از آن نشده است.
طراح طرح ملی گردشگری دریایی شمال کشور در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در رشت، در تشریح اولیه این طرح اظهار داشت: پیش از سال 89 با تیمی که علم دریا دارند، دریای خزر را از آستارا تا بندر ترکمن و کشورهای همسایه شمالی مورد مطالعات علمی قرار دادیم و اواخر سال 89 طرح گردشگری دریایی که نتیجه این مطالعات بود به عنوان یک طرح ملی اعلام شد.
توقف 8 ساله "طرح ملی گردشگری دریایی" در ایستگاه بیمهری مسئولان
کاپیتان سیدحسن گیتیپسند با بیان اینکه برای آغاز کار 42 میلیون دلار تخصیص ارز برای این طرح ملی داده شد که متأسفانه پس از اتمام دولت آقای احمدینژاد هیچ اقدامی در این جهت انجام نگرفت گفت: در دولت یازدهم و دوازهم این طرح مورد بیمهری واقع شد و نتوانستیم حتی یکی از ایستگاههای طرح گردشگری دریایی را راهاندازی کنیم.
طراح و سرمایهگذار دهکده ساحلی و فراساحلی و ساخت ویلاهای شناور در خلیج افزود: کشور ما 5 هزار کیلومتر نوار سواحلی شمال، جنوب، رودخانههای قابل قایقرانی و جزایر دارد اما با وجود این وسعت سواحل و اهمیت بهرهبرداری از این ظرفیتها در این سالها هیچ اقدامی برای بهرهبرداری از این موهبت خدادای نشده است.
"یکپارچهسازی نوار ساحلی" و "ایجاد 17 هزار شغل" با اجرای طرح ملی گردشگری دریایی
قائم مقام اتحادیه صیادان کشور با اشاره به مزیتهای طرح ملی گردشگری دریایی عنوان کرد: در این طرح ملی، ایجاد دهکدههای ساحلی و فراساحلی، ایجاد مارینا(پارکینگ قایقها)، ایجاد خط دریایی ساحلی بین شهرهای 3 استان ساحلی کشور به عنوان مثال رامسر به چالوس، تنکابن به رامسر و ایجاد خط کشتیرانی مسافربری و تفریحی از آستارا تا بندر ترکمن کارشناسی شد.
وی با بیان اینکه ایجاد رستورانهای ساحلی و فراساحلی، ایجاد دهکدههای فراساحلی نیز از دیگر اهداف این طرح بود گفت: ایران 265 میلیون بازار هدف در کشورهای حاشیه دریای خزر دارد که در این طرح قصد داریم با کشتی کروز از انزلی تا آذربایجان، آستراخان، قزاقستان و سایر کشورهای شمالی دریای خزر یک خط تفریحی به این کشورها را راهاندازی کنیم.
کاپیتان گیتیپسند با بیان اینکه از طرفی با عملیاتی شدن طرح ملی گردشگری دریایی 17 هزار شغل ایجاد میشود ابراز داشت: این طرح باعث جذب سرمایه داخلی و خارجی شده و همچنین کاهش مصرف سوخت حملونقل زمینی در نوار ساحلی را به همراه دارد و افزایش سرعت جابهجایی مسافران محلی نیز از دیگر مزیتهای طرح است.
مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره کشتیرانی دریای طلائی کاسپین تصریح کرد: از دیگر مزیتهای این طرح ملی میتوان به جذب توریسم، افزایش امنیت راههای شمال کشور به واسطه کاهش ترددهای جادهای، کاهش ترافیک در نوار جادهای شمال، کاهش تصادفات جادهای و مرگ و میر در نوار شمالی، کاهش هزینههای ایمنی و نگهداری راههای نوار شمالی اشاره کرد.
طراح طرح ملی گردشگری دریایی شمال کشور با بیان اینکه مسلماً با کاهش تردد جادهای و انتقال تردد به دریا هزینه هنگفتی که وزارت راه برای نگهداری از راهها میکند کاهش مییابد اذعان داشت: ساماندهی و بهینهسازی سفرهای شرق و غرب دریای خزر، کاهش تخریب محیطزیست، همکاری و مشارکت با کشورهای همسایه شمالی از دیگر اهداف طرح است.
وی افزود: همچنین ایجاد تأسیسات گردشگری دریایی در 3 استان شمالی کشور، ایجاد سواحل گردشگرپذیر ساحلی و فراساحلی و انواع خدمات دریایی ساحلی، بندری، توریستی، ارتقای کسب و کار بومی جوانان در رشتههای مختلف، ارائه آموزشهای گوناگون در رشتههای دریانوردی، غواصی، صنعت دریایی برای جوانان از اهداف کارشناسی شده این طرح است.
طراح طرح ملی گردشگری دریایی شمال کشور خاطرنشان کرد: مهمترین مزیت طرح ملی گردشگری، توسعه اقتصاد دریامحور، تولید، اشتغالآفرینی و بهرهگیری از دانشبنیان بوده که امسال در شعار سال مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته است از طرفی بسیاری از سرمایهگذاران خارجی نیز به دنبال مشارکت در حوزه خزر هستند.
کاپیتان گیتیپسند گفت: یکی دیگر از اهدافی که در این طرح کارشناسی شده ورزشهای آبی است و در این حوزه انتظار میرود وزیر ورزش و جوانان همکاری بیشتری با اجرایی شدن این طرح داشته باشد زیرا یکی از اولویتهای ما در هر ایستگاه و دهکدههای ساحلی و مارینایی ارائه ورزشهای آبی است.
وی با اشاره به اینکه آمبولانس دریایی نیز ایدهای است که حتی محل جاگذاری آن در نوار ساحلی شمال کشور جهت کاهش مرگومیر به صورت کارشناسی شده دنبال شد اما مورد توجه قرار نگرفت گفت: همچنین مکاتبهای با معاونت امور بانوان ریاست جمهوری داشتیم که بانوان نیز در این عرصه شرکت کرده و به مسائل ساحلی و فراساحلی اشراف پیدا کنند.
طراح طرح ملی گردشگری دریایی شمال کشور افزود: در کنار همه مزیتهای این طرح میتوان به کاهش آسیبهای اجتماعی به سبب افزایش اشتغالی که رقم میخورد، اشاره داشت و رویکرد ما اشتغالآفرینی برای بومیان نوار ساحلی است؛ در شرایطی که مسئله معیشت مردم به اصلیترین دغدغه آنان تبدیل شده میتوان با اجرای این طرح و اشتغال 17 هزار نفری در نوار ساحلی مشکلات معیشتی مردم منطقه را بهبود بخشید.
عدم بهرهگیری از دانش متخصصان در حوزه گردشگری دریایی
وی ابراز داشت: با وجود تمام مزیتهای کارشناسی شده این طرح و مطالعات اولیه آن که سالها به طول انجامید و زحمات و هزینههای بسیاری که بنده متحمل شدم اما تاکنون شاهد همیاری برای اجرای آن نبودیم؛ متأسفانه برخی از مدیران بحرالعلوم بوده و ادعای دائرةالمعارف بودن دارند و بدین سبب است که کار از پیش نمیرود و با بن بست مواجه میشویم.
طراح طرح ملی گردشگری دریایی شمال کشور خاطرنشان کرد: بنده از آقای ضرغامی وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و همچنین معاون گردشگری وزارتخانه آقای شالبافیان به جهت مردمی بودن آنان و تلاشی که در حوزه ارتقای گردشگری دارند کمال تشکر را دارم زیرا معتقدم که این دو نفر عزمی برای انجام کار مؤثر در این حوزه دارند.
کاپیتان گیتیپسند با بیان اینکه در ریاست جمهوری اکنون کارگروهی در حوزه گردشگری تشکیل شده که انتظار میرود از دانش و علم افراد باتجربه در این حوزه بهرهگیری شود افزود: بنده در حوزه دریا تجربه 30 ساله دارم و در تیمی که در گردشگری دریایی فعال است هر کدام از افراد به جز تحصیلات آکادمیک در این عرصه تجربه 30 ساله دریایی دارند که انتظار میرود از این تجارب بهرهگیری شود.
وی با اشاره به اینکه بنده آمادگی این را دارم که بدون چشمداشت مالی و برای ادای رسالت علمی نتیجه تجارب 30 ساله و مطالعات 10 ساله خود را در اختیار کارگروه گردشگری قرار دهم گفت: متأسفانه در کشور ما مالکیت فکری وجود ندارد و بسیاری از مسئولان اکنون خواهان ایجاد گردشگری دریایی هستند در صورتیکه ما از سالهای گذشته تاکنون مطالعات عمیقی بر روی گردشگری دریایی داشتهایم.
طراح طرح ملی گردشگری دریایی شمال کشور بیان کرد: در دولت پیشین مسئولان عنوان داشتند که 90 نقطه را در نوار ساحلی برای گردشگری ساحلی مشخص کردند در حالیکه همه اینها نیازمند مطالعات علمی دریایی، زیستمحیطی و بررسی اکوسیستم است که همه این مطالعات در طرح ملی گردشگری دریایی انجام شده است.
وی جابهجاییهای مدیریتی را یکی از موانع اجرای این طرح ملی خواند و افزود: به دلیل جابجاییهای مدیریتی متأسفانه اجرای طرح ملی گردشگری دریایی در استانها مسکوت مانده است؛ در استان گیلان، مازندران و گلستان در این مدت مدیران عوض شدند و بسیاری از مدیران جدید اطلاعی از این طرح ملی ندارند در حالیکه یکپارچگی نوار ساحلی 3 استان شمالی مزیتهای فراوانی را برای آنان در بر خواهد داشت.
کاپیتان گیتیپسند با بیان اینکه ایدههای ما آماده اجرا بوده و تنها نیازمند حمایت معنوی و همکاری مسئولان مرتبط و استانهای نوار ساحلی شمالی است گفت: مجلس به عنوان قانونگذار باید این موضوع را دنبال کند البته خواهش ما این است که جلسات از حالت بیهوده و نمایشی بیرون بیاید لذا ما برای این همافزایی و ارائه ایدههای قابل اجرا برای عملیاتی شدن طرح اعلام آمادگی کردهایم.
پایگاه طرح ملی گردشگری دریایی در استان گیلان آماده بهرهبرداری است
وی درباره آخرین وضعیت اجرای این طرح عنوان کرد: پایگاه طرح ملی گردشگری دریایی اکنون در استان گیلان آماده بهرهبرداری است و میتوانیم در انزلی کار را آغاز کنیم، یک ایستگاه نیمهآماده در استان مازندران نیز در حال تکمیل بوده و یک ایستگاه نیز باید در گلستان راهاندازی و این 3 ایستگاه به هم مرتبط شود؛ راهاندازی تمام این ایستگاهها متراژ به متراژ کارشناسی شده است.
طراح طرح ملی گردشگری دریایی شمال کشور افزود: در 10 ماهه اخیر اقدامات جدیدی در این حوزه انجام شد و تفاهمنامهای با جهاد دانشگاهی و حوزه اقیانوسشناسی که زیر نظر وزارت علوم است منعقد شده تا با کشتی که مالکیت آن برای اقیانوسشناسی است و با حضور آقای ضرغامی افتتاح شد، گردشگری علمی دریایی را محقق کنیم و پایلوت اجرای این طرح نیز کیش است.
شناور گردشگری جهت اعزام به جام جهانی قطر راهاندازی میشود
کاپیتان گیتیپسند با بیان اینکه کشتی مذکور اکنون در جنوب کشور بوده و برنامهریزی برای بهرهبرداری از آن در حال انجام است اذعان داشت: یکی از اهداف ما در اجرای این طرح آشنایی مردم با علم و فرهنگ دریا است لذا اکنون در تلاشیم تا شناورهایی را برای جام جهانی قطر راهاندازی کنیم البته کشتی مذکور نیز امکانات اقامتگاهی داشته و میتوان بدین منظور از آن استفاده کرد.
وی با بیان اینکه مدیران پیشین حوزه اقیانوسشناسی نهایت همکاری را با ما در طرح گردشگری علمی دریایی داشتند که خواستار تداوم این همکاری در مدیریت جدید هستیم گفت: قصد داریم با کشتی مذکور که قرارداد 4 جانبه آن نیز منعقد شده دانشجویان را به دریا برده و به انتقال تجاری علمی دریایی به آنان بپردازیم اما متأسفانه در این حیطه نیز همکاری خوبی را شاهد نیستیم.
انتهای پیام/614/ش