روایت تسنیم از مشکلات روستای گلین کردستان/ روستایی با ظرفیت‌های گردشگری اما محروم از امکانات اولیه


روایت تسنیم از مشکلات روستای گلین کردستان/ روستایی با ظرفیت‌های گردشگری اما محروم از امکانات اولیه

گروه استان‌ها ـ اهالی روستای گردشگری گلین از توابع شهرستان سنندج به‌دلیل فراهم نبودن بسیاری از امکانات اولیه علی‌رغم ظرفیت‌های بالای گردشگری، از مسئولان گله‌مند و در حال مهاجرت به شهر هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، روستای گلین نگین بهشت کردستان در دل کوه‌های سر به فلک کشیده و رودهای خروشان، زیبایی و چشم‌انداز بی‌نظیر خود را برای جهانیان ثبت کرده است، به‌گفته خود اهالی روستا عروس منطقه ژاوه‌رود کردستان است که هرساله میزبان گردشگران و مسافرین خارجی و ایرانی بسیاری می‌شود.

روستایی بکر و دیدنی گلین در فاصله 50کیلومتری سنندج از توابع بخش سیروان واقع شده است. مسیر پرپیچ‌وخم روستا را برای افتتاح ششمین بوم‌گردی گلین طی می‌کنیم، مسیر دسترسی به روستا بسیار جذاب و زیبا که چشم و دل هر بیننده‌ای را به خود مجذوب می‌کند، این روستا بافت پلکانی و بسیار قدیمی با قدمت حدود هزار سال پیش را دارد.

مردمان روستای گلین مهمان‌نواز و مهربان که قلب هر مسافر را در وجودشان به‌زیبایی بیشتر می‌تپاند، شغل مردم این روستا باغداری و دامپروری است، میوه‌هایی همچون توت‌فرنگی، گردو، شاتوت و توت سفید را دارند، از کوچه پس‌کوچه‌های روستا که عبور می‌کردیم صدای شرشر آب از پله داخل محلات، دیوار و کوچه سرازیر می‌شد و نوایی دل‌انگیز و آرامشی را به روستا داده بود انگار در روستا کسی نبود!، اهالی روستا با توجه به فصل کار و باغداری همه مشغول به فعالیت بودند.

ساخت شش بوم‌گردی در این روستا نشان از پتانسیل و ظرفیت گلین برای حضور گردشگران و مسافران دارد. در دنیای امروزه گردشگری بخش بزرگی از اقتصاد هر کشور را به خود اختصاص داده و دلخوشی خوبی برای مردم شده است چراکه هرساله میلیون‌ها نفر مردم در سرتاسر جهان به نقاط طبیعی و تاریخی مسافرت می‌کنند و با خود رزق و روزی و درآمد به منطقه خواهند برد، منطقه اورامان و ژاوه‌رود استان کردستان به‌دلیل طبیعت بکر و زیبا، مهمان‌نوازی و حفظ خانه‌های قدیمی و آداب و رسوم مردم هرساله مورد بازدید مسافران و گردشگران فراوانی قرار می‌گیرد و افتتاح بوم‌گردی‌ها با معماری خاص و طبیعی در روستاها یکی از پتانسیل‌های مستعد برای جذب گردشگر است.

دایه‌ملیحه یکی از اهالی روستای گلین از زنان غیور و باشهامت کردستان با لباس محلی بسیار زیبا و لهجه شیرین و اخلاق مهربانش در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم می‌گوید: فرزندانم در شهر زندگی می‌کنند، آخر هفته‌ها به روستا برمی‌گردند و زندگی واقعی را کنار فرزندانم حس می‌کنم؛ اینجا شغلی برای جوانان نیست که ماندگار شوند، باغداری هم در این اوضاع اقتصادی کفاف زندگی روزمره مردم را نمی‌دهد، مجبورند در شهر با وجود مشکلات زیاد، زندگی کنند.

وی گفت: روستای گلین روزانه پذیرای مهمانان زیادی از کشور و استان است و گردشگران نورچشمی اهالی روستا هستند، حرمت و احترام آنها را با دیده منت قبول می‌کنیم.

این بانوی روستایی رفتار و اخلاق اهالی روستا با مهمانان و گردشگران را بسیار مناسب و زیبنده دانست و بیان کرد: زبان خوش از بهشت آمده است با همان رفتار خوب و اصالت فرهنگ خود از مسافران و گردشگران خارجی و داخلی استقبال خواهیم کرد، خدا را شاکریم که این پتانسیل در روستای گلین وجود دارد که میزبان مردم ایران باشیم، همان‌طور که اهالی روستا فرزندانشان در شهرهای دیگر زندگی و احساس غربت نمی‌کنند، نباید هیچ کس هم در این روستا نیز احساس غریبی و مهمان داشته باشد. فرهنگ و تمدن هزاران‌ساله روستای گلین را به جهانیان معرفی خواهیم کرد.

سعید سجادی یکی از جوانان روستای گلین و رئیس جامعه بوم‌گردی استان کردستان، در ارتباط با توسعه گردشگری و اهمیت روستای گلین و بخش سیروان در حوزه بومگردی که زیرشاخه صنعت توریسم است، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: 34 اقامتگاه بوم‌گردی در استان کردستان وجود دارد که 51 درصد آن در بخش سیروان و 6 اقامتگاه بوم‌گردی روستای گلین 18 درصد اقامتگاه‌ها را به خود اختصاص داده و این ظرفیت بزرگی برای منطقه است.

وی با بیان اینکه بخش سیروان به‌ویژه روستای گلین نیاز به تقویت زیرساخت‌ها در حوزه گردشگری دارد، گفت: بوم‌گردی بر مبنای سه اصل اصلی اعم از سفر به دل طبیعت، توانمندسازی جامعه محلی و رعایت شاخص‌های زیست‌محیطی است که باید مدیران بوم‌گردی استان‌ها به این سه اصل و حفظ فرهنگ روستای خود توجه و اهمیت ویژه داشته باشند.

سجادی با تأکید به اینکه "باید فرهنگ، صنایع دستی، مهمان‌نوازی و آداب و رسوم منطقه و روستای خود را به گردشگران انتقال دهیم و آشنا کنیم"، اضافه کرد: مشکلاتی در بخش سیروان در حوزه گردشگری همچون نبود تابلوهای راهنما در مسیر جاده وجود دارد که امیدواریم مسئولان استانی به این روستای گردشگرپذیر توجه کنند.

ماموستا عثمان ساعدی، امام جماعت روستای گلین که از صنعت گردشگری برای توسعه فرهنگ، گسترش دین و عرفان و اقتصاد روستا ابراز خرسندی می‌کرد، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: روستای گلین جای بزرگمردان بسیاری مانند ماموستا ملا علی و ماموستا مسلم جلالی‌زاده است که خون، جان و سرمایه خود را برای اعتقادات، دین و کشور اهدا کرده‌اند، امیدوارم آمدن مهمانان به روستا که حبیب خدا هستند، موجب خیرات بیشتر و معرف فرهنگ و تمدن مردم روستا شوند، چراکه معتقدیم آداب، رسوم و فرهنگ منطقه شاخه‌ای از دین و اعتقادات مردم منطقه است.

وی با بیان اینکه حمایت و پشتیبانی بزرگان و مسئولان از مناطق روستایی بسیار ضروری و مهم است، گفت: مسئولان استانی و شهرستانی باید حامی جوانان و مردم روستا باشند، امیدوارم دولتمردان با همکاری و تعامل مردم منطقه در راستای ایجاد اشتغال جوانان بیشتر تلاش کنند.

سردار پرمایه، یکی دیگر از اهالی و رئیس شورای روستای گلین در ارتباط با وضعیت روستا در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم می‌گوید: جمعیت روستای گلین یکهزار و دویست نفر با 350 خانوار است، خوشبختانه خدمات آب و برق و گاز و طرح هادی تا حدودی در روستای گلین اجرایی شده است اما مشکلات نبود زیرساخت گردشگری مانند نبود پارکینگ، نبود آب کشاورزی و نبود پزشک در درمانگاه وجود دارد که امیدواریم این دغدغه‌های مردمی توسط مسئولان حل‌وفصل شود.

وی افزود: خوشبختانه افراد تحصیلکرده و دانش‌آموز تیزهوش در این روستا بسیار زیاد است و مدارس مقطع ابتدایی، راهنمایی و یک رشته ادبیات مقطع دبیرستان در گلین وجود دارد اما گاهی اوقات با کمبود حضور معلم مواجه هستیم، وجود دو کتابخانه یکی دیگر از ظرفیت‌های خوب روستا است.

وی ساماندهی و مدیریت تورهای گردشگری توسط مسئولان میراث و آژانس‌های مسافرتی را بسیار مهم دانست و گفت: برخی از گروه‌های گردشگری بدون هماهنگی و مدیریت به روستاها مسافرت می‌کنند که شیوه رفتار و پوشش آنان با فرهنگ مردم همخوانی ندارد و این وضعیت باعث گله‌مندی می‌شود و باید متولیان میراث این دغدغه را رفع کنند.

رئیس شورای روستای گلین با اشاره به گردشگرپذیر بودن منطقه تصریح کرد: امیدواریم اعتباراتی به این روستا اختصاص داده شود و مکان‌های تفریحی مانند تله‌کابین و رستوران‌های بین‌راهی احداث و نمایشگاه‌های صنایع دستی و سوغات منطقه و غذاهای سنتی در روستاهای گردشگری برپا و به فروش گذاشته شود چراکه موجب ایجاد اشتغال برای جوانان خواهد شد، کما اینکه خود مردم نیز درصدد برگزاری جشنواره توت هستند که قطعاً در جذب گردشگر بسیار مؤثر است.

سالار کهزادی استادیار گروه گردشگری دانشگاه کردستان در ارتباط با روستاهای گردشگر و توریستی استان کردستان با بیان اینکه گردشگری یک صنعت پاک نیست، اظهار داشت: گردشگری یک سیستم بزرگ و مجموعه‌ای است که کنار یکدیگر می‌تواند نقش مؤثر در جذب مسافران را داشته باشد، به‌خلاف عقیده همه فعالان حوزه گردشگری، که گردشگری یک صنعت پاک است اما از دیدگاه بنده گردشگری نیز همانند بسیاری دیگر از حوزه‌ها می‌تواند تأثیر مثبت و منفی داشته باشد.

وی با بیان اینکه چهار رکن اصلی گردشگری روستایی اعم از جامعه محلی، کسب‌وکاران حوزه گردشگری، مسئولان امر و خود گردشگران نقش اساسی در توسعه گردشگری دارند، افزود: آموزش، راهنمایی و اطلاع‌رسانی به گردشگران در راستای احیا و ترویج فرهنگ، آداب، رسوم و تمدن هر منطقه‌ای بسیار مؤثر و تأثیرگذار است و باید از طریق آژانس‌های گردشگری، مدیر اقامتگاه‌ها، فعالان حوزه گردشگری مشکلات گردشگری روستاها رفع شود.

استاد دانشگاه و کارشناس حوزه گردشگری دانشگاه کردستان با تأکید بر اینکه توسعه پایدار گردشگری به‌عنوان شغلی ثابت باید مورد توجه و هدف اصلی این حوزه باشد، خاطرنشان کرد: گلین یکی از روستاهای گردشگری در استان کردستان است که چند ویژگی مهم مانند نزدیک بودن به شهر سنندج، طبیعتی بکر و زیبا، دسترسی به جاده، اقامتگاه‌های بومگردی و دیگر خدمات را دارد، اگر تبلیغات و آموزش در این زمینه بیشتر شود قطعاً آینده گردشگری روستای گلین کنار چهار رکن اصلی خیلی بهتر و روشن و درآمد پایدار خواهد بود.

پیام مجیدی؛ رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سنندج نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در ارتباط با توسعه و نقش روستاهای گردشگری خاطرنشان کرد: مناطق بکر و زیبای روستاهای کردستان می‌تواند پتانسیل و ظرفیت بزرگی برای توسعه اقتصادی کشور و استان و گسترش و ایجاد روابط فرهنگی بین مردمان منطقه باشد، امروزه صنعت گردشگری به‌عنوان صنعت پاک و پردرآمد در سطح جهان محسوب می‌شود، خوشبختانه در استان کردستان با تلاش و زحمات فراوان گردشگری رشد و توسعه داشته است.

وی با ابراز اینکه "نخستین بوم‌گردی کردستان در سال 96 افتتاح شد و شاهد حضور خوب مردم در این عرصه بودیم"، افزود: 31 بوم‌گردی در سطح استان فعال است که از این تعداد 15 بوم‌گردی در بخش سیروان، 7 بوم‌گردی در روستای دولاب و 6 بوم‌گردی در روستای گلین و مابقی در سایر روستاها فعالیت دارند، امیدوارم روستاهای گردشگری بزرگی چون روستای گلین بتوانند در راستای توسعه صنعت گردشگری نقش به‌سزایی در اقتصاد استان داشته باشند، صنعت گردشگر و آمدن مسافر و توریست به هر شکل و نوعی زیبا و متنوع برای استان‌ها خواهد بود، اما باید آداب، رسوم و اخلاق و سنت‌ها مورد تهدید قرار نگیرد، بی‌توجهی به فرهنگ منطقه اصلاً قابل قبول نیست.

بررسی‌های میدانی خبرنگار تسنیم حاکی از آن است که بخش سیروان سنندج از بیشترین تعداد بوم‌گردی و طبیعت زیبا و بکر برای توسعه گردشگری برخوردار است، اما سؤال اینجاست؛ آیا تمامی زیر‌ساخت‌های گردشگری در این منطقه فراهم است؟ سؤالی که از بخشدار منطقه پیگیری شده است؛

ایرج فرد، بخشدار سیروان سنندج در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با یادآوری اینکه گسترش بوم‌گردی در روستاها در خودکفایی و اشتغال پایدار روستایی نقش اساسی دارد، اظهار داشت: سال 96 اولین بوم‌گردی استان کردستان در بخش سیروان در روستای دولاب افتتاح شد، بخش سیروان با توجه به قدمت تاریخی و توپوگرافی منطقه دارای پتانسیل خوبی برای توسعه گردشگری است و روستاهایی مانند، شیان، تنگی‌سر، دولاب، گلین هرکدام با حفظ بافت سنتی مزیت خوبی برای منطقه خواهند بود که اکنون با همدلی و تعامل مردم منطقه خوشبختانه 12 روستا ثبت ملی شده است و همواره در طول سال برنامه‌های فرهنگی و جشنواره‌های نوروزی و توت‌فرنگی در این منطقه برگزار خواهد شد.

وی بر ضرورت رعایت عدالت در صدور مجوز بوم‌گردی توسط میراث فرهنگی در روستاها به‌ویژه روستاهای شیان و تنگیسر با طبیعت بسیار زیبا و دیدنی تأکید کرد و گفت: متأسفانه اکثر جوانان منطقه بیکار و بدون شغل هستند که با گسترش صنعت گردشگری، برگزاری جشن‌ها و تأسیس بوم‌گردی‌ها می‌توان اشتغال پایدار ایجاد کرد.

بخشدار سیروان سنندج تصریح کرد: از همه مسئولان استانی و شهرستانی انتظار می‌رود بیشتر به روستاهای گردشگری بخش سیروان توجه و امکانات لازم ویژه گردشگران را در منطقه فراهم کنند.

به گزارش تسنیم؛ در روستای گلین علی‌رغم پتانسیل و ظرفیت بالای گردشگری، هنوز زیرساخت‌های گردشگری از تابلوی راهنما در سطح جاده گرفته تا رستوران و مکان‌های استراحتگاه بین‌روستایی، پمپ‌بنزین، سرویس‌های بهداشتی و... در این منطقه فراهم نشده است و رفع مشکلات این حوزه نیازمند توجه ویژه مسئولان متولی استانی و شهرستانی است.

انتهای پیام/484/ش+

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon