خراسان جنوبی در آلودگی هوا هم‌ردیف استان‌های خوزستان و سیستان و بلوچستان شد

خراسان جنوبی در آلودگی هوا هم‌ردیف استان‌های خوزستان و سیستان و بلوچستان شد

گروه استان‌ها- درحالی شاهد روزهای گرد و خاکی در خراسان جنوبی هستیم که این استان از نظر میزان آلودگی هوا ناشی از گرد و غبار در کنار خوزستان و سیستان و بلوچستان است و از فروردین ماه تا ۲۲ اردیبهشت نهبندان ۲۰ روز هوای نامطلوب داشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بیرجند، مردمان کویرنشین شرق کشور سالهاست که با معظلی به نام خشکسالی،کم آبی، دست و پنجه نرم می‌کنند، معظلی که گویا تمام شدنی نیست و قصد رفتن هم ندارد.

برخی از روستاها خالی از سکنه شده و برخی دیگر در برخی از فصول سال از جمله تابستان با تانکر آبرسانی می‌شوند اما این همه ماجرا نیست چرا که مردمان این دیار کویری علاوه بر خشکسالی و کاهش شدید باران با معظلی گرد و خاک و طوفان شن و روزهای ناسالم مواجه هستند. از سویی دیگر کاهش شدید بارش باران هم سبب ایجاد مشکلات زیادی برای مردم این دیار شده است.

تعداد روزهای ناسالم هر سال افزایش می‌یابد و یکی از دلایل آن افزایش کانون‌های فرسایش بادی است و سالانه گرد و غبار به زیرساخت‌های استان خسارات زیادی وارد می‌کند از سوی دیگر افزایش پدیده گردوغبار می‌تواند آینده خطرناکی را برای استان رقم بزند.

آن گونه که مسئولان آمار می‌دهند 5 میلیون هکتار از مساحت استان را کانون‌های فرسایش بادی تشکیل می‌دهند یا استعداد تبدیل شدن به این کانونها را دارند که زنگ خطری برای استان به حساب می‌آید.

حدود یک سوم مساحت استان را عرصه‌های بیابانی تشکیل می‌دهند و خراسان جنوبی در مجاورت بیابان بزرگ لوت و چند بیابان کوچک دیگر قرار دارد که این کانون‌های اصلی فرسایش خاک در استان به حساب می‌آیند.

اما آنچه که مطرح است اینکه در خراسان جنوبی با یک نوع از آلودگی هوا سر و کار داریم که امروزه به عنوان بدترین نوع آلودگی شناخته شده و آن گرد و غبار است؛ نوع آلودگی ذرات معلق با قطر زیر 2.5 میکرون است که این ذرات معلق به راحتی جذب می‌شوند و بدن انسان مکانیزمی برای مقابله با این نوع آلودگی ندارد.

آلودگی هوای خراسان جنوبی با گرد و غبار و ذرات معلق قابل پیش بینی بود و نسبت به سال گذشته در حوزه تعداد روزها و شدت، افزایش هم خواهدداشت.

با توجه به خشکسالی و کم بارشی امسال پیش‌بینی می‌شود تعداد روزهای ناسالم و کم کیفیت هوا نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد.

خشکسالی و بی‌آبی معضلی که خراسان جنوبی به مدت  21 سال با مواجه بوده، معضلی که نه تنها جامعه انسانی بلکه حیات وحش را در این خطه از کویر در معرض خطر قرار داده است.

در دهه‌های اخیر از میان حوادث طبیعی که زندگی انسان را بر روی کره خاکی تحت تاثیر قرار داده، فراوانی خشکسالی بیش از سایر حوادث است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار ما گفت: براساس الگوی نقشه‌ها و خروجی مدل‌های پیش‌یابی هواشناسی احتمال وقوع طوفان گرد و خاک در مرز شرقی خراسان جنوبی تا اواسط هفته در برخی ساعات همراه است و وزش باد شدید همراه با گرد وخاک و کاهش کیفیت هوا در استان قابل پیش بینی است.

خندان رو با بیان اینکه در شبانه روز گذشته دهسلم نهبندان با حداقل دمای 41 درجه سلسیوس گرمترین و سربیشه با حداقل دمای 7 درجه سلسیوس خنک‌ترین شهر استان گزارش شده است گفت: به لحاظ دمایی برای 24 ساعت آینده روند کاهشی دما ادامه دارد و هوا خنک‌تر می‌شود.

معاون محیط زیست انسانی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه خراسان جنوبی در رتبه های اول آلودگی هوا ناشی از گرد و غبار در کنار خوزستان و سیستان و بلوچستان است  ادامه براساس آخرین برآوردها سالانه خسارت جبران‌ ناپذیر ناشی از گرد و غبار به منابع مختلف استان وارد می‌شود که اگر اقدام مثبتی برای کاهش گرد و غبار انجام نشود، اوضاع بدتر هم خواهد شد.

دعاگویان ادامه داد: تعداد روزهای آلوده خراسان جنوبی در فروردین ماه و اردیبهشت ماه امسال نسبت به سال گذشته افزایش داشته و بر اساس داده‌های ایستگاه پایش هوا، شهرستان زیرکوه نسبت به سال‌های گذشته افزایش چشم گیری در روزهای آلوده داشته است.

وی بیان کرد: عوامل گرد و غبار ناشی از تداوم خشکسالی‌ها در خراسان جنوبی سبب پوشش گیاهی کمتر و رطوبت کمتر خاک شده و در نتیجه آلودگی هوا را افزایش می‌دهد

معاون محیط زیست انسانی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: داده‌های ثبت شده در پنج ایستگاه‌ پایش هوا از ابتدای سال جاری تا 22 اردیبهشت ماه در بیرجند 6 روز، سرایان 9 روز، نهبندان 20 روز و حاجی‌آباد زیرکوه 11 روز کیفیت هوای نامطلوب به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. 

معاون محیط زیست انسانی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه خراسان جنوبی متاثر از بادهای 120 روزه است که نیازمند اقدامات پیشگیرانه و مقابله‌ای است، گفت: بر اساس مطالعات پنج میلیون و 173 هزار و 597 هکتار از مساحت استان یعنی یک سوم مساحت استان را کانون‌های گرد و غبار تشکیل می‌دهد که اقدامات مقابله‌ای جوابگو نیست.

انتهای پیام/254/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon