اشارات تاریخی رهبر انقلاب در سی‌و‌سومین سالگرد ارتحال امام خمینی (ره)/ حاشیه‌نگاری خبرنگار تسنیم

اشارات تاریخی رهبر انقلاب در سی‌و‌سومین سالگرد ارتحال امام خمینی (ره)/ حاشیه‌نگاری خبرنگار تسنیم

اولین سخنرانی عمومی رهبر انقلاب پس از شیوع ویروس کرونا امروز در سی‌وسومین سالگرد ارتحال امام و در حرم مطهر بنیانگذار انقلاب برگزار شد. حاشیه‌نگاری‌های خبرنگار تسنیم از این مراسم را در ادامه می‌خوانید.

گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم -  محمدحسن جعفری : حدود ساعت هفت و نیم از خانه بیرون آمدم تا با مترو به حرم امام خمینی(ره) بروم. در مسیر جمعی را دیدم که گویا منتظر بودند تا با وسیله‌ای به حرم بروند.

امروز ورود به مترو رایگان بود و اگرچه کمتر تصویر و نشانی از امام در ایستگاه‌ها و قطارهای مترو دیده می‌شد، اما نواهایی که در ایستگاه‌ها پخش می‌شد، در این رابطه بود.

در ایستگاه دروازه دولت تعداد کمی داخل قطار بودند و بر روی هر ردیف صندلی یکی دو نفر نشسته بودند، اما در ایستگاه حرم مطهر جمعیت نسبتاً زیادی از مترو پیاده شدند.

بیست دقیقه قبل از ساعت 9 به حرم رسیدم. علی‌رغم اینکه در خبرها ندیده بودم که مانند دوره قبل از کرونا، کاروان‌هایی از شهرستان‌ها به تهران اعزام شوند، اما در میان مردم گروه‌هایی از شهرستان‌های مختلف مانند کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند.

شهرداری تهران، سپاه محمد رسول الله، آستان قدس رضوی، هلال احمر و... موکب‌ها و غرفه‌هایی در محوطه حرم برپا کرده و به اجرای برنامه‌هایی می‌پرداختند.

کارت ورود به صحن شهید مصطفی خمینی (محل اصلی برگزاری مراسم) را نداشتم، اما گفتم شاید بشود با کارت خبرنگاری وارد شد. وقتی به جلوی درب ورودی صحن رسیدم، با تجمع مردم روبرو شدم. تجمع به قدری بود که کسانی هم که کارت داشتند، به سختی می‌توانستند وارد شوند.

در میان آن همه جمعیت، رنگین‌پوستی را دیدم که از نرده‌ها بالا رفته بود و تقلا می‌کرد تا وارد صحن شود. تا گوشی‌ام را از جیب بیرون آوردم تا از او عکسی بگیرم، پایین آمد و عکسی در میان جمعیت از او گرفتم.

پس از چند دقیقه که ایستاده بودم، مامور نیروی انتظامی گفت: امکان ورود به صحن نیست و تنها می‌توانید به حیاط کنار صحن بروید که هیچ فرقی با اینجا ندارد. بعد ادامه داد: از راهروی پشت سرتان هم می‌توانید به حیاط بروید! همین را که گفت همه برگشتند و به سوی راهرو هجوم بردند.

به حیاط مجاور صحن رفتم. هرچه دنبال صندلی خالی گشتم پیدا نکردم. به ناچار روبروی یکی از صفحات نمایش بر روی زمین نشستم.

ساعت 9 و 50 دقیقه سخنرانی حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی شروع شد. حیاط تقریبا پر شده بود.

در ابتدای سخنرانی سیدحسن خمینی، برخی در میان جمع شعار دادند: "مرگ بر ضد ولایت‌فقیه". عده‌ای هم در جمع اعتراض کردند که بیان این شعار در این لحظه درست نیست. آن عده شعارشان را تغییر دادند و گفتند: "ما اهل کوفه نیستیم، علی تنها بماند".

شعار دادن‌ها کمابیش تا پایان صحبت‌های نوه امام خمینی ادامه داشت، اما سیدحسن به سخنانش ادامه داد و در خصوص ویژگی‌های امام گفت. پیش خودم گفتم که حتماً رهبری در صحبت‌هایش واکنش نشان خواهد داد.

پیش از شروع صحبت‌های رهبری، دوربین حاضران صف اول صحن را نشان داد که حسن روحانی و علی لاریجانی در کنار یکدیگر نشسته بودند. روحانی را که نشان داد، همهمه مردم زیاد شد و هرکسی چیزی گفت.

ساعت 10 رهبر انقلاب وارد صحن شدند و یکی دو دقیقه بعد و پس از شعارهای مردم، سخنانشان شروع شد. ایشان در ابتدا گفتند: "دلمان تنگ شده بود برای امام بزرگوار و برای این محفل" و سپس فرمود: "بحث امروز من در مورد ابعادی از شخصیت امام بزرگوار است."

رهبری بر لزوم شناخت امام توسط جوانان تاکید کردند. بیشتر افرادی که اطراف من نشسته بودند، جوان‌ بودند.

رهبر انقلاب در ادامه انقلاب اسلامی را بزرگترین انقلاب تاریخ دانستند و با انقلاب‌های بزرگ فرانسه و شوروی مقایسه کردند. ایشان در گذشته هم سخنانی در خصوص این انقلاب‌ها داشتند که نمونه آن در کتاب "دغدغه‌های فرهنگی" آمده است. سخنرانی‌های رهبری در خصوص تاریخ انقلاب‌ها نشان می‌دهد که مطالعات بسیاری در این رابطه دارند.

کلام رهبری این بود که در آن انقلاب‌ها مردم کنار زده شدند، اما در انقلاب اسلامی مردم همچنان در میدان هستند و امام رهبر چنین انقلابی بود.

ایشان وجه تمایز دیگر انقلاب اسلامی با سایر انقلاب‌ها را "معنویت" دانستند. زمانی که امام را با صفت عظیم یاد کردند، مردم با صدای بلند صلوات فرستادند.

رهبر انقلاب در سخنانشان به ماجرای شکست حکومت نظامی در عصر روز 21 بهمن 57 نیز اشاره فرمودند و گفتند آن دستور امام، الهام الهی بود که امام خودشان هم بعدا گفتند.

ایشان در ادامه به کودتای نقاب اشاره کردند و به درستی آن کودتا را "نوژه" ننامیدند و گفتند در پایگاه همدان (پایگاهی هوایی که به نام شهید نوژه از شهدای نیروی هوایی ارتش در غائله کرددستان بود) این کودتا صورت گرفت و روایت‌شان را از چگونگی لو رفتن آن کودتا بیان کردند. رهبری این خاطره را در گذشته نیز بیان کرده بودند. به تازگی نیز در کتاب خاطرات مرتضی قربانی (از فرماندهان جنگ) خواندم که در اصفهان نیز به وقوع این کودتا پی برده شده بود. کتاب "قدر مطلق یک توطئه" نوشته شاداب عسگری کتاب جامعی در خصوص این کودتاست.

رهبری در خصوص شجاعت امام خاطره‌ای بیان کردند. ایشان فرمودند: "یک وقتی بنده راجع به یک مسئله‌ای با امام صحبت میکردم. یک مشکلی وجود داشت، برای ایشان شرح می‌دادم و یک پیشنهادی داشتم، در ضمنِ صحبت به ایشان گفتم که شما این کار را نمی‌کنید چون می‌ترسید...؛ می‌خواستم بگویم می‌ترسید که مثلاً فلان مشکل پیش بیاید؛ تا گفتم می‌ترسید ایشان گفتند: من از چیزی نمی‌ترسم." این جمله امام شبیه عنوان کتاب خاطرات سردار شهید قاسم سلیمانی از دوران پیش از انقلاب (کتاب از چیزی نمی‌ترسیدم) بود.

رهبری سپس به شرح مکتب امام، اصول و اهداف انقلاب پرداختند و به یادداشت امام در سال 1323 در دفتر وزیری یزدی اشاره کردند که چند روز پیش و در خوانش بخش‌هایی از کتاب "الف لام خمینی" نوشته هدایت‌الله بهبودی در خبرگزاری تسنیم منتشر کردیم.

 

ایشان یک تصور غلط را هم تصحیح کردند و گفتند که مجمع تشخیص مصلحت نظام را امام تشکیل دادند.

اولین تکبیر مردم پس از بیان اینکه "به عنوان یک حکومت به دولت‌ها و ملت‌های دیگر نه ظلم می‌کنیم و نه از آن‌ها ظلم می‌پذیریم." سر داده شد. رهبری ادامه دادند: "ذاتِ جمهوری اسلامی ظالم را با خودش مخالف می‌کند."

رهبری در بخش دیگری از صحبت‌هایشان سوالی مبنی بر این مطرح کرد که آیا به اهداف انقلاب دست پیدا کرده‌ایم؟؛ سوالی که در این روزها از گفتگوشونده‌ها همچون حجت‌الاسلام قنبریان و سیدحمید روحانی پرسیدیم و پاسخ‌های تقریبا متفاوتی شنیدیم، اما ایشان فرمودند: "ما پیشرفت داریم، عقب‌ماندگی هم داریم و این قابل انکار نیست. مکتب و راه درست است، راهرو باید درست حرکت کند."

 

اشاره تاریخی دیگر رهبری ماجرای سفر هایزر (ژنرال آمریکایی) به ایران پیش از پیروزی انقلاب بود که این سفر به منظور حفظ نظام شاهنشاهی و جلوگیری از وقوع انقلاب اسلامی صورت گرفت، اما هایزر موفق نشد. او پس از بازگشت به آمریکا خاطراتش را نوشت و در ایران با عنوان «ماموریت در تهران؛ خاطرات ژنرال هایزر» ترجمه و منتشر شد.

رهبری در ادامه به جوان‌ها گفتند توجه کنید و اگرچه مانند برخی از سخنرانی‌هایشان به کتابی اشاره نکردند، اما به جوان‌ها توصیه فرمودند که کتاب بخوانید تا حقایق را بهتر بدانید. زمانی هم که رهبری در خصوص غربی‌ها و آمریکا فرمودند: "قتل و برده‌داری و شعار دفاع از حقوق بشر، شاهکار تمدن غرب است" مردم شعار "مرگ بر آمریکا" سر دادند.

دومین تکبیر مردم زمانی سر داده شد که رهبر انقلاب در خصوص حضور مردم در صحنه‌های دفاع از انقلاب سخن گفتند. البته مردم در ابتدای این موضوع می‌خواستند شعار "ما اهل کوفه نیستیم علی تنها بماند" را سر بدهند که رهبری فرمودند توجه بفرمایید.

دو سه دقیقه بعد و پس از بیان اینکه رهبری فرمودند: "اشتباه را آمریکایی‌ها چرا می‌کنند چون مشاورینی دارند که آن مشاورین، ایرانیان خائنی هستند که به آن‌ها مشورت می‌دهند" مردم شعار "مرگ بر منافق" سر دادند.

همچنین وقتی رهبری به سرود "سلام فرمانده" اشاره کردند، عده‌ای در جمع گل از گلشان شکفت و دست زدند. رهبری گفتند: "اظهار ارادت مردم به حضرت بقیة الله نشانه گرایش آن‌ها به دین و انقلاب است."

پس از بیان اینکه "درباره ملت ایران اشتباه کردند. چهل و سه چهار سال است که در 22بهمن و در روز قدس مردم راهپیمایی میکنند با این عظمت. این دلیل رویگردانی مردم از انقلاب است؟ این دلیل وفاداری مردم است. این دلیل مقاومت مردم است. این دلیل ایستادگی مردم است. این دلیل تاثیر درس امام در این ملت بزرگ و بزرگوار است"، مردم  شعار "ما اهل کوفه نیستیم، علی تنها بماند" را سر دادند.

رهبری در پایان توصیه‌هایی به فعالان انقلابی، اجتماعی و سیاسی داشتند که مهمترین آن این بود که نگذارید دشمن از انقلاب هویت‌زدایی کند. نگذارید یاد امام کم رنگ شود، نگذارید امام را تحریف کنند، نگذارید رگه‌های ارتجاع در انقلاب نفوذ کنند، دروغ و جنگ روانی دشمن را افشا کنید، از سرمایه ایمان مردم برای تولید عمل صالح بهره بگیرید، نگذارید کسانی اینجور وانمود کنند که کشور به بن‌بست رسیده است و قدردانی از مسئولان به هنگام کارهای درست نیز توصیه‌های دیگر رهبری بود.

پس از اینکه رهبری از مسئولان در موضوع متروپل آبادان قدردانی کردند و بر لزوم مجازات عاملان این خرابکاری تاکید کردند، صدای جمعی از مردم آمد که می‌گفتند: "دولت انقلابی تشکر تشکر".

صحبت‌های رهبر معظم انقلاب پایان یافت و ایشان مشغول دعا بودند که اتفاقات هنگام سخنرانی سیدحسن خمینی را به یاد آوردند و گفتند: "شنیدم، به من خبر دادند که امروز در اثنای سخنرانی حاج حسن آقا خمینی کسانی سر و صدا کردند، من با این کار مخالفم. با این نوع تخریب کردن ها مخالفم، این را همه بدانند."

سخنان رهبر انقلاب پس از یک ساعت و بیست دقیقه به پایان رسید و مردم با شعارهایشان بدرقه‌اش کردند. 

پس از پایان مراسم، سرود "سلام فرمانده" در محوطه پخش و اجرا شد و مردم با آن همخوانی کردند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon