روایتی از حادثه تلخ ۱۵ خردادماه ۶۳ در بانه/ ماجرای بمباران ۱۰ نقطه شهر مرزی و شهادت ۶۰۰ نفر


روایتی از حادثه تلخ 15 خردادماه 63 در بانه/ ماجرای بمباران 10 نقطه شهر مرزی و شهادت 600 نفر

گروه استان‌ها - حادثه تلخ ۱۵ خردادماه سال ۶۳ در بانه و بمباران ۱۰ نقطه شهر و به شهادت رساندن بیش از ۶۰۰نفر از مردمان بی‌گناه این شهرستان به عنوان یک فاجعه در تاریخ ایران ثبت شده و هنوز که هنوز است داغ آن تازه است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بانه، هشت سال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران اسلامی برای مردم خاطرات تلخ و شیرین زیادی به همراه داشت، در طول این چند سال 72 بار، شهر بانه بمباران شد اما بمباران مردم بی‌دفاع بانه در 15 خرداد سال 63 مصادف با پنجم ماه مبارک رمضان  سال 1404 هجری قمری به عنوان یک حادثه تلخ و ناگوار برای همیشه در اذهان مردم استان کردستان به ویژه ساکنان این شهرستان مرزی مانده است.

37سال پیش در چنین روزی، شمار زیادی از مردم بانه از پیر، جوان، زن، مرد و کودک برای گرامیداشت سالروز قیام 15 خرداد سال 42 در پارک شهر بانه که اکنون به نام پارک 15خرداد نام‌گذاری شده است، گرد هم آمده بودند که ناگهان چهار فروند هواپیمای ارتش بعث عراق وارد حریم هوایی بانه شد و در کوتاه‌ترین زمان بارانی از بمب آتش‌زا، راکت و گلوله در 10 نقطه شهر بر سر مردم بی دفاع این شهر فرو ریخت.

شدت حمله هوایی جنگنده‌های بعثی به بانه به حدی زیاد بود که 605 نفر از افراد حاضر در این مراسم مظلومانه به شهادت رسیدند و صدها نفر نیز زخمی شدند به طوری‌که بیشتر افرادی که در این جنایت شهید و مجروح شدند دانش‌آموز و جوان بودند، در این حادثه تلخ بسیاری از خانواده‌های بانه‌ای 5 تا 6 نفر از اعضای خود را از دست دادند، به گفته شاهدان عینی عمق فاجعه آنچنان بود که وسایل نقلیه موجود جوابگوی حمل جنازه و زخمی‌ها نبود.

حاج ماموستا رسول اشعری، که در این حادثه همسر و 4 فرزند خود را از دست داده است، می‌گوید: برای حضور در مراسم تدفین یکی از آشنایان به قبرستان قدیمی «سلیمان‌بگ» بانه رفته بودم که پس از مراسم تدفین با چند نفر از اقوام سوار یک خودروی تویوتا شدیم که به سمت شهر حرکت کنیم که ناگهان صدای انفجارهای مهیبی از سوی شهر به گوش رسید.

وی با بیان اینکه در این لحظه جز آتش و خون در شهر چیز دیگری قابل مشاهده نبود، گفت: همه از ماشین پیاده و هریک به‌ سویی فرار کردیم و من پس از دقایقی به منزل برگشتم که با یکی از فرزندان خود که پیش از من برای خرید به بازار شهر رفته و برگشته بود، روبه‌رو شدم، زمانی که او سراغ مادر و خواهرها و برادرهایش را از من گرفت متوجه خروج خانواده‌ام از منزل و شرکت آنها در مراسم بزرگداشت 15 خرداد سال 1342 شدم، به‌سرعت به‌سوی مرکز شهر حرکت کردم اما پس از طی مسافتی به یکی از آشنایان که از محل انفجارها برگشته بود، رسیدم و به من گفت که همسر و فرزندانم در این انفجار مجروح و به بیمارستان بانه منتقل شده‌اند.

ماموستا اشعری بیان کرد: وقتی به بیمارستان رسیدم شهدای بسیاری در گوشه و کنار بیمارستان دیده می‌شدند که ناگهان در گوشه‌ای از فضای بیمارستان اجساد 3 شهید خود را یافتم، بیمارستان شلوغ بود و مردم دنبال شهیدان خود می‌گشتند و من نیز با وجود درد از دست دادن 3 عضو خانواده‌ام، نگران 2 عضو دیگر بودم.

وی اذعان کرد: برای پیدا کردن فرزندانم دقایقی در محوطه و داخل بیمارستان و میان شلوغی گشتم که بالاخره در سردخانه بیمارستان 2 فرزند شهید دیگر خود را پیدا کردم.

این همسر و پدر 4 شهید بانه‌ای ادامه داد: پس از پیدا کردن اعضای خانواده‌ام، پیکر شهدا را روی وانت تویوتای یکی از همشهریان گذاشتم و به‌سمت مسجد محله خود حرکت کردیم که به‌دلیل نزدیکی خانه ما با محل انفجارها، تقریباً تمامی اهالی محل خارج شده بودند و به همین خاطر برای به‌جای آوردن مراسم تدفین شهدایم مجبور به انتقال آنها به یکی از محله‌های دیگر شهر بانه شدم.

«خانواده قادرخانزاده»، یکی دیگر از اهالی شهر بانه هستند که در این حادثه تلخ 14 نفر از نزدیکان‌شان به شهادت رسیده است، نوزاد قادرخانزاده با بیان اینکه قیام خونین 15 خرداد سال 42 مردم قم و حادثه بمباران بانه در 15 خرداد سال 63 هر دو توسط انسان‌های مزدور رقم خورده و منجر به خاک و خون کشیدن مردم بی‌دفاع و مظلوم شد، اظهار کرد: این بمباران از پیش برنامه‌ریزی شده و جاسوسان به رژیم بعث اطلاع داده بودند که در این روز مردم راهپیمایی می‌کنند.

ماموستا عبدالرحمن خدایی، امام جمعه بانه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و تسلیت سالروز حادثه 15 خردادماه سال 63 در این شهرستان اظهار داشت: عمق این حادثه به حدی زیاد است که برای همیشه در تاریخ انقلاب ماندگار شده و هیچ‌گاه از یاد‌ نخواهد رفت.

وی با اشاره به رشادت‌ها و فداکاری مردم بانه در دوران دفاع مقدس افزود: مردم بانه در این دوران پر از مشقت، سختی‌های زیادی متحمل شده‌اند که واقعه پانزده خرداد به عنوان تلخ‌ترین حادثه در دوران دفاع مقدس این شهرستان محسوب می‌شود.

امام جمعه بانه بر زنده نگه داشتن سالروز حادثه 15خرداد ماه تأکید کرد و گفت: خاطره‌های قیام 15 خرداد سال 42 و حادثه 15 خرداد سال 63 مردم بانه هرگز از اذهان جامعه پاک نخواهد شد.

ماموستا جمال کریمی، امام جمعه موقت بانه نیز ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای پانزده خرداد سال 63 این شهرستان گفت: حادثه 15 خرداد بانه، ادامه قیام 15 خرداد مردم قم در سال 42 بود.

وی با بیان اینکه مردم بانه با این حرکت و تقدیم فرزندان و خانواده‌های خود، سند وفاداری خود به انقلاب و ارزش‌های نظام را امضا کردند، خاطرنشان کرد: مردم بانه بعد از گذشت قریب به چهار دهه از عمر انقلاب همچنان به نظام و آرمان‌های انقلاب وفادار هستند و در این راه جان می‌دهند.

امام جمعه موقت بانه  بر تکریم و زنده نگه داشتن یاد شهدا تأکید کرد و افزود: همه ما مدیون و قدردان ایثار و از خودگذشتگی شهیدان والامقام و فداکاری ایثارگران سرافراز و صبر و وفای خانواده‌های معظم شهدا به ویژه شهدای حادثه 15 خردادماه بانه هستیم.

هیئت اعزامی سازمان ملل متحد نیز پس از بررسی ابعاد مختلف بمباران 15 خرداد سال 63 شهر بانه، در گزارش خود بمباران شهر بانه توسط هواپیماها را عراقی تأیید کرده است.

انتهای پیام/491/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon