مشکلات انباشته‌ مرز باشماق و دری که بر همان پاشنه می‌چرخد / برهوتی به نام رگ حیات تجارت خارجی استان کردستان


مشکلات انباشته‌ مرز باشماق و دری که بر همان پاشنه می‌چرخد / برهوتی به نام رگ حیات تجارت خارجی استان کردستان

گروه استان‌ها - سال‌هاست مسئولان و نمایندگان مردم استان کردستان وعده حل مشکلات زیرساختی مرز باشماق را به مردم، تجار و بازرگانان داده اما علاوه‌بر اینکه هیچ اقدام عملی انجام نشده، در بر همان پاشنه نیز می‌چرخد و تجارت در این مرز با مشکل مواجه شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج ، استفاده حداکثری، توجه به حل مشکلات، تامین تجهیزات، امکانات و توسعه مرز باشماق مریوان به عنوان یک سرمایه ملی و کلیدی‌ترین مرزهای کشور می‌تواند رونق اقتصادی و توسعه تجارت برای کشور و استان کردستان به دنبال داشته باشد.

مشکلات پایانه مرز باشماق سال‌هاست که همچنان وجود داشته و هر مسئولی که آمده قول برطرف کردن آن را داده اما به دلیل نبود مدیریت واحد این امر تحقق نیافته است.

شیوا قاسمی‌پور، نماینده مردم شهرستان‌های مریوان و سروآباد در مجلس عصر امروز در نشست بررسی مشکلات مرز باشماق که در اتاق بازرگانی سنندج برگزار شد، اظهار داشت: سازمان‌های متولی وظیفه تأمین زیرساخت‌ها در این مرز را بر عهده دارند، در مرز باشماق 25 دستگاه در حال فعالیت است، گرچه گمرک و راهداری متولی تأمین خدمات به مرزها هستند اما وظیفه راهداری تأمین زیرساخت مرزهاست، متأسفانه به دلیل نبود زیر ساخت در این مرز به بیابان برهوت بیشتر شبیه است.

وی با بیان اینکه شخصاً به دلیل مشکلات و شرایط حاد مرز باشماق شرمنده‌ام، افزود: با تمام ادعایی که از مبادلات مرز باشماق داریم اما متأسفانه طرح ساماندهی مشکلات این مرز از اسفند سال 99 بدون هیچ اعتباری کلنگ‌زنی شده است.

نماینده مردم شهرستان‌های مریوان و سروآباد در مجلس با ذکر اینکه مرز باشماق رگ حیاتی کشور است، عنوان کرد: وقتی با 350 میلیارد طرح ساماندهی اجرایی نمی‌شود پس مردم سرکار گذاشته می‌شود، این مرز از نظر زیرساختی صفر و هیچ شرایط ایده‌آلی برای تجار و بازرگان وجود ندارد.

وی با انتقاد از قطعی برق در مرزها به ویژه مرز باشماق مریوان گفت: مسئولان شرکت برق، راهداری و گمرک پای کار بیایند، با جلسات تکراری و بدون فایده چه نتیجه‌ای خواهیم گرفت، در هر جایی به بخش خصوصی بها داده شده موفق شده‌ایم اما در این مرز اصلاً به این بخش توجه نشده است؛اولویت مرز باشماق و سیران‌بند برق اضطراری است و حتماً باید هرچه سریع‌تر اجرایی شود.

قاسمی‌پور با بیان اینکه برای ساماندهی مشکلات مرز باشماق مریوان نیاز به تصمیم و برنامه‌ریزی دقیق داریم، تصریح کرد: از همه مسئولان متولی انتظار می‌رود به جای جلسات، در عمل کاری انجام دهند.

یک بام و دوهوای مسئولیت تامین زیرساخت‌ها

«خلیل حیدری» مدیرکل گمرکات استان کردستان نیز در این نشست اظهار داشت: قبل از انقلاب مدیریت و زیر ساخت‌های مرزها به عهده گمرک بوده که بعد از انقلاب با تغییر ساختاری سیستم‌های اداری تغییراتی ایجاد و تا چند سال گذشته قسمت عمده زیر ساخت و مسئولیت‌های مرزها برعهده گمرک بود که اکنون با تصمیم غلط دولت‌های گذشته تمام زیرساخت‌های مرزها برعهده وزارت راه و مسکن و شهرسازی است و بخش عمده‌ای از اعمال مقررات برعهده گمرک است.

وی با بیان اینکه تمامی مرزهای کشور دارای برق اضطراری است به جز استان کردستان افزود: برج دوم دارای ایرادهای اساسی است که طی مکاتبات فراوان از نبود برق اضطراری تا کنون به نتیجه‌ای نرسیده و سازمان مربوطه و متولی زیر ساخت به جای رفع مشکلات مرزها از مسئولیت خود شانه خالی می‌کنند.

مدیرکل گمرک استان کردستان بیان کرد: اگر مرز سیرانبند بازارچه است پس تردد مسافران به چه دلیل است، اگر دولت مجوز مرز رسمی را نیز اعلام کرده پس چرا همچنان مرز رسمی انکار و بر بازارچه بودن تاکید دارند؟، خوشبختانه با فعالیت اقتصادی و ترددها امیدواریم سطح گمرک ارتقا یابد و مسئولان زیر ساخت‌های مرزها و مشکلات این مرزها را حل و فصل کنند.

حیدری تأکید کرد: باید مسئولان زیرساخت مرزها را بازخواست کرد.

مشکلات فراوانی در مرز باشماق مریوان داریم

فرید حق‌پناه، مدیرکل گمرک باشماق مریوان نیز در این نشست در رابطه با مشکلات برق و خاموشی‌های مرزهای رسمی اظهار داشت: مرزهای بین‌المللی و ترانزیت کشور مانند مرز باشماق باید دارای شبکه‌های توزیع برق جدا و مستقل باشد چراکه در ایام عادی روزانه یک تا دو ساعت برق مرزها قطع و باید فکر اساسی برای این مشکلات حاد انجام گیرد.

وی با ذکر اینکه تأمین روشنایی معابر برعهده دولت است و داخل مرز باشماق روشنایی عادی نیز ندارد، گفت: گرچه سازمان راهداری استان وظیفه تأمین خدمات مرزها را برعهده  دارد اما شرکت توزیع برق باید این موضوع را سریعاً تعیین تکلیف کند.

مدیرکل باشماق مریوان با ذکر اینکه هم در بحث مسافر و هم در بحث تجارت مشکلات فراوانی داریم، بیان کرد: تأمین روشنایی مرزها جز وظایف شرکت برق است و باید این مهم تعیین تکلیف شود.

شبکه غیراستاندارد عامل قطعی مکرر برق

محمد فتحی، معاون بهره‌برداری شرکت توزیع برق استان کردستان نیز در این نشست درباره خاموشی‌های مرز باشماق مریوان اظهار کرد: شبکه داخلی برق گمرک غیر استاندارد و نیاز به بازنگری ویژه دارد، خاموشی‌های اخیر ناشی از این مشکلات است که پیشنهاد استفاده از سیستم‌های خورشیدی را برای جبران بیشترین نیاز تأمین شب داده‌ایم.

وی افزود: شرکت توزیع نیروی برق با همکاری و تعامل مدیران برق شهرستان‌ها و متولیان حوزه مرز باشماق به هر اندازه نیاز برق این منطقه را تأمین و آمادگی برنامه‌ریزی خاموشی مرزها را خواهیم داشت، خاموشی‌ها از طریق سیستم‌های ملی اعمال خواهد شد و اهمیت این موضوع عدم مشکلات به شبکه ملی کشور است.

معاون بهره‌برداری شرکت توزیع برق استان کردستان در باره تأمین ژنراتور برق اضطراری افزود: تأمین برق اضطراری برعهده شرکت توزیع برق نیست، اکنون با 710 هزار اشتراک شرکت برق باید ادارات متولی در این راستا اقداماتی انجام و مرز سیرانبد با 30 کیلو وات نیاز برق در حال جذب سرمایه‌گذار در این راستا هستیم، و با حل مشکل این سرمایه‌گذار مشکل مرز سیرانبند و چند روستای اطراف نیز حل و بر اساس نیاز متقاضیان نیز برق تأمین خواهد شد.

مشکلات مرزهای باشماق و سیران‌بند با جدیت حل شود

دلسوز اخگر، عضو اتاق بازرگانی سنندج نیز در این نشست گفت: یکی از مشکلات فصل تابستان قطعی‌های مکرر و روزانه برق است که این مهم در مرزها نیز وجود دارد و با وجود مسافران عراقی و تجار باید این مشکلات هرچه سریع‌تر حل و فصل شود چراکه سال گذشته با وجود این معضلات کسی توجه نکرد و این نگرانی‌ها همچنان وجود دارد.

وی افزود: امیدواریم مشکلات مرزهای باشماق مریوان و سیران‌بند بانه با جدیت تمام حل و فصل شود.

15 سال در جلسات  تکراری ساماندهی مرز باشماق به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم!

بهنام عطایی، رئیس اداره ترانزیت استان کردستان نیز در این نشست با بیان اینکه بحث زیر ساخت‌ها برعهده سازمان راهداری استان است افزود: برای توسعه مرز باشماق باید دو شرط بیرون کردن عملیات غیر مرزی گمرک و تملک 25 هکتار اراضی توسط استانداری به نام سازمان راهداری که سه سال در کمیسیون ریاست جمهوری مانده، اجرایی شود در غیر این‌صورت هیچ ریالی از سوی سازمان راهداری کشور برای هیچ مرزی هزینه نخواهد شد.

وی افزود: با گذشت یک سال از پیشرفت پروژه ساماندهی مشکلات مرز باشماق مریوان فقط 7 درصد پیشرفت داشته بنابراین تا این دو اصل اتفاق نیفتد تا مدرک مستندی به سازمان راهداری ارائه نشود، هیچ ریالی هزینه نخواهد شد.

رئیس  اداره ترانزیت استان کردستان خاطرنشان کرد: مرز سیرانبند مصوبه سال 90 و با هزینه یک میلیارد و نیم اعتبار، تا کنون به دلیل نبود انتقال سند از سال 84 هیچ گونه اقدامی انجام نشده است، این درد اصلی ما است و باید از استاندار دلیل اجرایی نشدن این موضوع را سؤال کنید، کجای این موضوع مشکل  دارد، مرز با چند سازمان متولی مانند گمرک، پایانه، گذرنامه، نهاد مرزدار باید مدیریت شود، قرار نیست فرماندار دخالت داشته باشد بلکه فقط باید در حل مشکلات کمک کننده باشد.

عطایی خطاب به مسئولان گمرک کردستان یادآور شد: یک قدم برای این استان بردارید، گمرک مسئول کالا و راهداری مسئول حمل و نقل لذا باید با همکاری تعامل همدیگر کارها را پیش ببرند که همکاری نمی‌شود، 15 سال در این جلسات  تکراری حضور داشته و به هیچ نتیجه‌ای نرسیده‌‍ایم، مرز باشماق به 350 میلیارد تومان اعتبار برای ساماندهی نیاز دارد که سازمان راهداری توان تأمین این هزینه را نداشته و اگر تا دو ماه دیگر پول پیمانکار پرداخت نشود کلاً باشماق تعطیل خواهد شد، نمی‌توانیم  صادرات را به دلیل ناهماهنگی افزایش دهیم.

انتهای پیام/484/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon