مرگ و میر آبزیان "مهران" و" دهلران" نتیجه خشکسالی و قطع جریان آب در بستر رودخانه‌ها است + فیلم


مرگ و میر آبزیان "مهران" و" دهلران" نتیجه خشکسالی و قطع جریان آب در بستر رودخانه‌ها است + فیلم

گروه استان‌ها - مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ایلام گفت: مرگ و میر آبزیان "مهران" و" دهلران" نتیجه خشکسالی و قطع آب در بستر رودخانه‌ها است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازایلام، کاهش شدید نزولات جوی در سال‌جاری باعث شده است که منابع آبی در استان ایلام به میزان 46 درصد کاهش پیدا کند و محیط زیست استان را به مخاطره اندازد.

کاهش میزان بارندگی بر آبدهی و دبی چشمه‌ها تاثیر گذار بوده و نسبت به سنوات گذشته کاهش بسیار نگران کننده‌ای داشته است و  احتمالاً امسال شاهد خشک شدن چشمه‌ها و به خطر افتادن طبیعت در استان ایلام خواهیم بود.  

در راستای حمایت و حفاظت از محیط زیست می‌طلبد که اقدامات موثری برای کاهش این آسیب‌ها انجام گیرد و دوستداران طبیعت نیز به کمک محیط زیست بشتابند تا آسیب جدی به گونه های وحشی وارد نشود.

هفته گذشته در شهرستان دهلران شاهد مرگ و میر آبزیان و تعداد زیادی از ماهی‌ها در پایین دست سدهای ایلام "دویرج" بودیم که در بررسی‌های به عمل آمده توسط ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان‌ها مشخص شد مرگ و میر آبزیان در اثر قطع جریان آب رودخانه و خشک شدن بستر اتفاق افتاده است.

در هفته جاری نیز در رودخانه "کنجان چم" واقع در شهرستان مهران تعداد زیادی از آبزیان تلف شدند که شنیده ها حکایت دارد؛ ماهیگیران به جهت صید ماهی با انداختن مواد سمی در آب باعث تلف شدن ماهی ها شده اند اما بررسی‌ها نشان از آن دارد که خشکسالی و نبود آب بر بستر رودخانه عامل این اتفاقات بوده و شایعه صید ماهی توسط صیادان آن هم با استفاده از موارد سمی صحت ندارد.
 
غلامرضا ابدالی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در ایلام با تائیداین خبر به تاثیرات سوء خشکسالی بر محیط زیست و حیات وحش استان  اشاره و اظهار داشت: خشکسالی بر زادآوری حیات وحش به خصوص پستانداران شاخص، تاثیر منفی گذاشته و میزان زادآوری آنها را کاهش داده است.

وی افزود: خشکسالی به شدت طبیعت استان را شکننده کرده و علاوه بر حیات وحش، زیستگاهها و گونه‌های گیاهی به خصوص جنگل‌های استان را دچار تنش نموده است و احتمال تشدید پدیده  خشکیدگی  و سایر امراض درجنگل‌های استان وجود دارد.

این مسئول تصریح کرد : آثار منفی خشکسالی بر حیات وحش با گرم شدن هوا و محدود شدن بیشتر منابع آب و غذا نیز تشدید خواهد شد.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ایلام در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم مبنی بر تعداد چشمه های خشک یا کم آب شده در استان ایلام گفت : در حال حاضر آمار دقیقی از تعداد چشم های خشک شده در استان موجود نمی‌باشد، اما با پایش و رصد زیستگاه ها ،توسط یگان حفاظت محیط زیست شهرستان‌ها و ارائه گزارش در ماه‌های آینده و آغاز فصل گرما، آمار چشمه های خشک شده تامین کننده آب حیات وحش، مشخص خواهد شد.

وی اقدامات اداره کل حفاظت محیط زیست و ادارات شهرستانی برای تامین آب حیات وحش را چنین برشمرد : مرمت، بهسازی و احیای چشمه های تامین کننده آب حیات وحش که دبی آنها کاهش یافته و یا در معرض خشک شدن هستند.

ابدالی اضافه کرد : از دیگر اقدامات محیط زیست ساخت مخازن ذخیره آب و آبشخور در زیستگاههای دارای محدودیت منابع آب و آبرسانی سیار به این مخازن از محل اعتبارات عمرانی و خشکسالی همچنین کمک خیرین و دوستداران محیط زیست و حیات وحش است.

وی افزود: در سنوات گذشته چهار منبع آب با ظرفیت 12 متر مکعب در منطقه حفاظت‌ شده مانشت وقلارنگ تعبیه شده است و علاوه‌ بر آن چهار تلمبه بادی هم در مناطق بانمیل  کرپو‌، دیشتلگ میمک، ورزردگ، مانشت و قلارنگ نصب کردیم.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ایلام  گفت: امسال نیز مبلغ 150 میلیون تومان برای سرویس این تلمبه‌های بادی هزینه شده و علاوه بر این طبق قرارداد منعقد شده با دو شرکت آب رسانی قرار بر پر کردن این منابع آبی است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست با اشاره به کمک نیروهای مردمی دوستدار طبیعت تصریح کرد: ساخت و ایجاد مخازن آب کوچک در محل چشمه‌هایی که خشک شده اند با تقبل هزینه از طرف اداره حفاظت محیط زیست نیز صورت گرفته است.

ابدالی در مورد تامین غذای حیات وحش نیز در سال جاری گفت: با استفاده از اعتبارات عمرانی ابلاغ شده از مرکز میزان بیست تن علوفه خریداری و در انبار نگهداری شده ، تا در صورت نیاز با انتقال علوفه به زیستگاه های گونه های علفخوار و پستانداران شاخص، علوفه دهی به صورت دستی انجام گیرد.

وی افزود: پیگیر تامین اعتبارات خشکسالی از محل صندوق ملی محیط زیست جهت تهیه و تامین آب و علوفه و کاهش اثرات خشکسالی بر حیات وحش و زیستگاههای استان ایلام هستیم.

 ابدالی در پاسخ به سوال  دیگر سئوال خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه آیا از گونه های حیات وحش بر اثر خشکسالی تلفات وجود داشته است، عنوان کرد:  تا کنون در سطح استان موردی از تلفات گونه های حیات وحش ناشی از خشکسالی مشاهده و یا گزارش نشده است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست افزود: دو مورد گزارش مبنی بر تلف شدن آبزیان در شهرستان دهلران و مهران به دست ما رسیده که مورد بررسی قرار گرفت .

وی افزود: در شهرستان دهلران تعدادی از آبزیان پایین دست سدهای ایلام و دویرج تلف شدند که در بررسی های به عمل آمده توسط ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان ها مشخص شد مرگ و میر آبزیان در اثر قطع جریان آب رودخانه و خشک شدن بستر اتفاق افتاده است.

این مسئول تصریح کرد: در پائین‌ دست سدها رودخانه‌های سطحی جاری هستند که اگر خشک شوند، باعث قطع ارتباط بین بالادست و پایین‌دست رودخانه‌ها می‌شود و گرداب وماندابهایی بوجود می آیند که باعث تلف شدن ماهیها می شوند .
 
ابدالی خاطر نشان کرد : درسنوات گذشته این ماهی‌ها به وسیله تانکر هایی که روی ماشین و تراکتورها تعبیه شده بودند از چالاب‌ها به رودخانه‌های جاری انتقال داده شدند تا حیات آنها به خطر نیفتد.

وی به رعایت حق آبه زیست محیطی در پایین دست سدها نیز گریزی زد و گفت: با امور آب در این راستا جلساتی برگزار شد و پیگیری‌های لازم در این خصوص انجام گرفته است.

به گزارش تسنیم ؛ امسال غول خشکسالی بر چهره خسته از گرد و غبار استان ایلام چنگ انداخته و لازم است همه اقشار جامعه و بخصوص دوستداران طبیعت به کمک حفاظت محیط زیست بشتابند تا گامی در راستای کم شدن آسیب به طبیعت بردارند .

لازم است گردشگران نیز در رفتار خود تجدید نظر کنند و از آسیب به آبزیان خود داری نمایند تا همه با هم با این شرایط سخت و بحران بوجود آمده مقابله نماییم .

در پایان گفتنی است ؛ اگر امداد رسان نیستی حداقل آسیب رسان نباش .

 

 

انتهای پیام/180/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon