شاخص بهره‌وری آب در بخش کشاورزی استان مرکزی ۴۴ درصد افزایش یافت


شاخص بهره‌وری آب در بخش کشاورزی استان مرکزی 44 درصد افزایش یافت

گروه استان‌ها-رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت:شاخص بهره‌وری آب در بخش کشاورزی استان مرکزی ۴۴ درصد افزایش یافته‌ است.

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک ، با فرمان تاریخی معمار کبیر انقلاب، امام راحل در بیست و هفتم خرداد ماه سال 1358 جهاد کشاورزی تشکیل که این امر با هدف محرومیت زدایی از روستاها و مناطق محروم و دور افتاده انجام شد و همه ساله این روز و هفته قبل از آن، گرامیداشت این حرکت جهادی است.

 این ایام فرصتی است تا از زحمات تمام فعالان این عرصه، کشاورزان تلاشگر، کارشناسان، مروجان، محققان و حتی اساتید دانشگاه‌ها در رشته‌ کشاورزی و زیرشاخه‌های مربوطه قدردانی شود چراکه امنیت غذایی کشور وابسته به فعالیت فعالان در این عرصه است.

فرارسیدن هفته جهاد کشاورزی بهانه‌ای شد تا در گفت‌وگویی تفصیلی پای صحبت‌های علی صفری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی بنشینیم و ابعاد و زوایای مختلف بخش کشاورزی استان را به بحث و گفت‌وگو بگذاریم.

علی صفری در این گفت‌و‌گوی تفصیلی با اشاره به شروع فعالیت جهاد سازندگی اظهار داشت: 27 خرداد سال 1358 حضرت امام(ره) پیامی را صادر کردند که در آن پیام پایه و بنیاد نهادی را بنا نهادند که به نام جهاد سازندگی نام گرفت، اصل تشکیل جهادسازندگی رفع محرومیت‌زدایی از کشور به‌ویژه در روستاها بود که محرومیت در روستاها ملموس‌تر بود.

وی افزود: سیل عاشقانی که به صورت داوطلبانه به روستاها گسیل شدند اعم از دانشجویان، روحانیون و اقشار مختلف مردم پایه‌گذار در واقع فرهنگی شد به نام فرهنگ جهادی و در قالب جهاد سازندگی، بعد از چند سال جنگی بر این سرزمین تحمیل شد که این عزیزان علاوه بر اینکه در روستاها حضور داشتند و در سنگر محرومیت‌زدایی بودند به جبهه‌ها هم گسیل شدند و به عنوان سنگرسازان بی‌سنگر نام گرفتند و رشادت این دلاوران باعث شد که ما یک وجب از خاک میهن عزیزمان را به دشمن ندهیم .

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: به همین مناسبت از 21 تا 27 خردادماه هر سال به نام هفته جهاد کشاورزی نام‌گذاری شده که بهانه‌ای هست تا یاد آن عزیزان ایثارگر و همین طور یاد شهدای ایثارگر را گرامی بداریم.

صفری بیان کرد: به مناسبت هفته جهاد کشاورزی تجلیل از نمونه‌های بخش کشاورزی را در استان داشتیم و از 66 نفر نمونه استانی در این مراسم تجلیل شد و پنج نفر از نمونه‌های استانی در سطح ملی به عنوان قهرمانان تولید حائز رتبه برتر شده‌ بودند. 

وی ادامه داد: بلافاصله بعد از این برنامه، نمایشگاه نقاشی آبزیان را در فرهنگسرای شهر داشتیم که برای نخستین بار در کشور برای ترویج مصرف آبزیان این نمایشگاه را برگزار کردیم. 

 برگزاری نمایشگاه نقاشی آبزیان برای نخستین بار در کشور 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی عنوان کرد: یکی از وظیفه‌های جهاد کشاورزی وظیفه تولید است و به طور معدود محصولاتی که جهاد کشاورزی هم وظیفه تولید و هم وظیفه ترویج آن را دارد بحث آبزیان است، ما با این هدف که فرهنگ مصرف آبزیان در کشور و در استان افزایش پیدا کند این نمایشگاه را برگزار کردیم که فعالیت نمایشگاه آبزیان از هجدهم تا بیست و چهارم خردادماه در شهرستان اراک ادامه دارد و از شش استان در این نمایشگاه مشارکت داشته‌اند و 210 نقاشی کودکان زیر 12 سال از استان‌های مختلف کشور در این نمایشگاه در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته‌ است.

صفری افزود: به مناسبت هفته جهاد کشاورزی افتتاح پروژه‌های بخش کشاورزی را داریم که تعداد 22 پروژه بخش کشاورزی با ایجاد اشتغال جدید به میزان 187 نفر و تثبیت اشتغال 311 نفر با سرمایه‌گذاری حدود 17 میلیارد تومان به بهره‌برداری می‌رسد.

  برگزاری دومین اجلاسیه سنگرسازان بی‌سنگر  

وی تصریح کرد: بازدید از خانواده‌های معظم شهدای جهاد کشاورزی را داریم و شاید یکی از شاخص‌‌ترین برنامه‌های جهاد کشاورزی امسال برگزاری دومین اجلاسیه سنگرسازان بی‌سنگر با حضور مسئولان استانی و کشوری در بیست و ششم خردادماه در سازمان جهاد کشاورزی و با حضور مهمان ویژه سردار سرلشکر "رحیم صفوی" است که با هدف ترویج مدیریت فرهنگ جهادی برگزار می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی بیان کرد: تجلیل از ایثارگران از دیگر برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی در این هفته است، همچنین از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس در قالب سنگرسازان بی‌سنگر تقدیر و تشکر می‌شود.

 صفری ادامه داد: تولید در بخش کشاورزی یک زنجیره است و این زنجیزه از حلقه‌های مختلفی تشکیل شده و کارکرد مناسب این زنجیره مستلزم این است که این حلقه‌ها هر کدام قوی باشند و به موقع کار خود را انجام دهند، یک نکته بسیار مهم که شاید ما در آن ضعف داشته باشیم مباحث ایجاد برند و بازاریابی و استانداردسازی محصولات کشاورزی است.

وی عنوان کرد: یکی از وظایف اصلی سازمان جهاد کشاورزی این است که برای محصولات کشاورزی که در کشور تولید می‌شود بتواند بازار صادراتی پیدا کند برای همین اگر این حلقه‌ها با هم خوب کار کنند عملکرد خوبی رقم می‌خورد.

  حذف ارز ترجیحی سبب مازاد شیر در استان مرکزی شد  

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی افزود: با توجه به اینکه ارز ترجیحی حذف شد و قیمت‌ها تغییر کرد، قیمت شیر نیز افزایش یافت و به طور موقت مصرف شیر کمی کاهش یافت که همین سبب ایجاد مازاد شیر در استان شد، روزانه هزار تن شیر در استان تولید می‌شود و صنابع تبدیلی، این مازاد شیر را به محصولات قابل نگهداری از جمله شیرخشک تبدیل می‌کنند که ماندگاری بالایی هم دارد، اگر صنایع تبدیلی ما پا بگیرد حلقه‌های قبلی ما هم می‌تواند رشد کند .

صفری تصریح کرد: در سنوات گذشته سازمان وظیفه تولید و پشتیبانی را داشته و اکنون با قانون انتزاع، وظیفه نظارت و توزیع و بازاررسانی هم به عهده سازمان گذاشته شده که اکنون حمایت از تولیدکننده که بسیار مهم است و همچنین حمایت از مصرف‌کننده به وظایف سازمان اضافه شده است و باید این تعادل را در تولید و در مصرف برقرار کنیم.

وی بیان کرد: واحدهای تخصصی مختلفی در خود سازمان جهاد کشاورزی و در وزارت جهاد کشاورزی تعریف شده‌ است که هر کدام وظیفه تخصصی خود را دارند و امسال از اواخر سال گذشته معاونت بازرگانی نیز به پست‌های مجموعه جهاد کشاورزی اضافه شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی ادامه داد: اواخر سال گذشته در حوزه تنظیم بازار، مشکلی در تامین کالاهای اساسی شب عید و ماه رمضان وجود نداشت و همکاری‌های زیادی در این خصوص انجام شد با وجود اینکه تجربه زیادی در این زمینه نداشتیم.

 طرح توزیع عادلانه یارانه‌ها با کمترین حواشی در استان مرکزی اجرا شد 

صفری عنوان کرد: طرح توزیع عادلانه یارانه‌ها در سطح کشور اجرا شد که پیش‌بینی می‌شد حواشی زیادی داشته باشد و نگرانی‌هایی داشتیم اما در استان مرکزی این طرح با کمترین حواشی اجرا شد و تنش زیادی مشاهده نشد،برخی از مشکلات را داشتیم چراکه مردم با دیدن قیمت‌ها غافلگیر شدند و این موضوع و حواشی ناشی از آن با پرداخت به موقع یارانه توسط دولت به مردم مدیریت و تثبیت بازار به خوبی انجام شد و تداوم تولید که بسیار مهم است ادامه دارد و اگر تولید مناسبی داشته باشیم در تنظیم بازار به مشکل نمی‌خوریم .

وی افزود: حمایت تسهیلاتی و پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش به دامداران و مرغ‌دارن و آبزی‌پروران در دست اقدام است به طوری که دولت 15 هزار میلیارد تومان در 2 مرحله به صورت سرمایه در گردش در سامانه سیتا تزریق کرده و استان‌های مختلف از این تسهیلات استفاده می‌کنند و با توجه به اینکه این تسهیلات متمرکز است،  استان مرکزی نیز عملکرد خوبی در این حوزه داشته  است. 

  فراوانی تولید محصولات دامی در استان مرکزی مشهود است  

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: تامین امنیت غذایی در استان انجام شده و بیشتر غذای استان در همین داخل استان تامین می‌شود به غیر از بحث روغن که وابستگی شدیدی به خارج از کشور داریم، فراوانی تولید محصولات دامی در استان مشهود بوده که نتیجه زحمات بخش‌های مختلف جهاد کشاورزی است. 

صفری بیان کرد: سازمان امور اراضی به صورت غیرمستقیم در تولید نقش دارد،  یکی از زیرساخت‌های تولید در بخش کشاورزی آب و خاک است که اهمیت و نقش مهمی نیز دارد، بخش آب و خاک از زیرساخت‌های لازم برای تولید در بخش کشاورزی است چراکه بستر تولید ما در بخش کشاورزی آب و خاک است.

  اجرای آبیاری تحت فشار در 72 هزار هکتار از اراضی استان مرکزی  

وی ادامه داد: یکی از اقدامات جهت افزایش راندمان، توسعه سیستم‌های آبیاری نوین است، در استان حدود 170 هزار هکتار از اراضی داریم که آبیاری تحت فشار در آن می‌تواند اجرا شود اما تاکنون در 72 هزار هکتار از اراضی، آبیاری تحت فشار در سنوات اخیر اجرا شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی عنوان کرد: در خصوص کانال‌ها و لوله‌گذاری 160 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان مرکزی از ظرفیت ایجاد کانال‌ و لوله انتقال آب برخوردار بوده و تاکنون 30 هزار هکتار  از این اراضی به این سامانه‌ها مجهز شده‌‌اند.

  شاخص بهره‌وری آب در بخش کشاورزی استان مرکزی 44 درصد افزایش یافته‌ است  

صفری افزود: از دو هزار و 400 رشته قنات که در استان وجود دارد هزار و 200 رشته قنات برای تامین آب مورد نیاز بهره‌برداران بخش کشاورزی استان تاکنون لایروبی و اصلاح شده‌ است، با اجرای این طرح‌ها شاخص بهره‌وری آب در بخش کشاورزی استان مرکزی 44 درصد افزایش یافته‌ است، شاخص بهره‌وری از هر یک متر مکعب آب استان مرکزی 800 گرم ماده خشک بود که اکنون به هزار و 210 گرم ماده خشک کشاورزی افزایش یافته‌ و روند افزایشی داشته است و هر چقدر این شاخص افزایش پیدا کند نشان می‌دهد ما بهره‌وری بالایی را در بخش آب داشتیم. 

وی تصریح کرد: تولیدات بخش کشاورزی این استان سه میلیون و 100 هزار تن است که تولیدات محصول بخش زراعی یک میلیون و 925 هزار تن است ، 557 هزار تن محصولات باغی و 562 هزار تن این محصولات در بخش دامی تولید می‌شود و در سال گذشته آبزیان 5 هزار و 400 تن بوده است که دوستان با هدف‌گذاری تصمیم دارند آن را به 7 هزار تن برسانند .

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی بیان کرد: ارزش تولیدات بخش کشاورزی استان مرکزی 300 هزار میلیارد ریال است و تولیدات شاخص آن شامل حدود 400 هزار تن شیر، 56 هزار تن گوشت قرمز که در تولید آن رتبه سوم را داریم ، 65 هزار تن گوشت مرغ و 41 هزار تن تخم مرغ می‌شود که بخشی از این تولیدات مازاد بر نیاز استان بوده و به سایر استان‌های کشور ارسال می شود.

 225 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان مرکزی به کشت گندم اختصاص یافته است 

صفری ادامه داد: امسال 225 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان مرکزی به کشت گندم اختصاص یافته که 180 هزار هکتار این اراضی به کشت گندم دیم و 45 هزار هکتار به کشت گندم آبی اختصاص یافته‌ است.

وی عنوان کرد: خرید گندم از شهرستان ساوه آغاز شده و تاکنون 10 هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان از گندمکاران استان خریداری و ذخیره‌سازی شده‌ است، با توجه به نزدیکی قیمت خرید تضمینی گندم با قیمت جو، امیدواریم میزان خرید تضمینی این محصول نسبت به سال گذشته روند افزایشی داشته باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی افزود: نیاز استان به گندم  200 هزار تن در سال است که امیدواریم با مدیریت مصرف آرد در نانوایی‌ها میزان نیاز کشور و استان مرکزی به این محصول کاهش پیدا کند و کشور در این محصول خودکفا شود .

صفری تصریح کرد: در راستای افزایش کیفیت گندم، مبارزه با سن گندم در 156 هزار هکتار از اراضی انجام شده‌ و 72 هزار هکتار مبارزه با سن مادر و 85 هزار هکتار مبارزه با پوره سن تاکنون در اراضی زیر کشت محصول گندم استان مرکزی انجام شده‌ است.

وی بیان کرد: یکی از سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی برای استفاده بهینه از آب، توسعه کشت‌های گلخانه‌ای است که ما پنج مجتمع گلخانه‌ای به مساحت 517 هکتار در استان داریم و 582 واحد گلخانه برای استفاده بهینه از آب در این استان وجود دارد که 299 واحد از مجموع این واحدها به بهره‌برداری رسیده و عملیات اجرایی بقیه واحدها در حال انجام بود و یا آماده بهره‌برداری هستند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی ادامه داد: ضریب مکانیزاسیون این استان اکنون 1.98 صدم درصد بوده و یکی از شاخص‌هایی که در بخش کشاورزی مهم بوده ضریب مکانیراسیون است که در واقع اگر ماشین‌آلات نو وارد عرصه کشاورزی شود این شاخص افزایش می‌یابد.

صفری عنوان کرد: در سال‌های مختلف ما در قالب خط اعتباری مکانیزاسیون تسهیلات کم‌بهره‌ای را پرداخت می‌کردیم و امسال هم در دستور کار قرار دادیم که ان‌شاءالله پرداخت تسهیلات برای خرید ماشین‌آلات کشاورزی در استان ادامه داشته باشد.

  102 هزار دلار صادرات محصولات کشاورزی را داشتیم  

وی افزود: در سال گذشته 102 هزار دلار صادرات محصولات کشاورزی را داشتیم که انواع محصولات کشاورزی از جمله کشمش، ماهیان زینتی و سایر محصولات فرآوری شده را شامل می‌شود، یکی از حلقه‌ها در زنجیره تولید بخش کشاورزی، صنایع تبدیلی است که از لحاظ میزان شاخصی که سنجیده می‌شود جذب ماده خام است که شاخص خوبی دارد اما پراکنش خوبی ندارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: ما 3 میلیون و 800 هزار تن ظرفیت فرآوری داریم که فقط بخشی از آن فعال است، ظرفیت‌سازی 3 میلیون و 800 هزار تن در استان انجام شده که ظرفیت‌سازی برای جذب مواد خام کشاورزی در شهرستان‌های اراک، ساوه و زرندیه مناسب و در شهرستان خنداب که از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی این استان است پراکنش مناسبی ندارد.

  305 واحد صنایع تبدیلی در استان مرکزی فعال هستند  

صفری بیان کرد: 305 واحد صنایع تبدیلی در استان فعال هستند که فعالیت این واحدها در استان برای 5 هزار و 900 نفر اشتغال ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: استان مرکزی با وجود صنعتی بودن در زمینه کشاورزی نیز جزو 10 استان برتر کشور به شمار می‌رود و در زمینه تولید گل و گیاهان زینتی و انار رتبه دوم، پسته رتبه ششم، گندم دهم تا دوازدهم، انگور رتبه نهم، گوشت قرمر رتبه سوم، تولید گل محمدی رتبه پنجم، تولید شیر رتبه دوازدهم و گوشت مرغ رتبه دهم و تخم مرغ رتبه نهم و در صادرات ماهیان زینتی رتبه یک را در کشور به خود اختصاص داده‌ است، همچنین در تولید آبزیان رتبه پنجم و تولید ماهیان خاویاری رتبه ششم را در کشور دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی عنوان کرد: ما از معدود دستگاه‌هایی هستیم که تا در سطح دهستان نمایندگی داریم به عنوان مثال 26 مرکز خدمات جهاد کشاورزی در دهستان‌ها داریم که کل استان پهنه‌بندی شده‌ است و 12 شهرستان در قالب مدیریت جهاد کشاورزی در خط مقدم هستند و تقدیر و تشکر می‌کنم که با محدودیت زمان و کمترین دریافتی‌ها بیشترین بهره‌وری را دارند.

صفری افزود: افزایش بهره‌وری از آب، خاک و نیروی انسانی از جمله برنامه‌های همیشگی سازمان جهاد کشاورزی است و صدور اسناد اراضی کشاورزی برای رفع مشکلات کشاورزان از دیگر برنامه‌های این سازمان است که این طرح از سال گذشته آغاز و تاکنون برای 4 درصد اراضی کشاورزی استان سند صادر شده‌ است.

وی تصریح کرد: همچنین توسعه کشت قراردادی نیز از برنامه‌های اولویت‌دار سازمان جهاد کشاورزی این استان است و بخشی از گندم استان با اجرای این طرح تولید شد.

انتهای پیام/712/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon