برنامه‌ریزی برای جهش تولید گندم دیم در استان زنجان/ تسهیلات کم‌بهره برای مکانیزاسیون ارائه می‌شود


برنامه‌ریزی برای جهش تولید گندم دیم در استان زنجان/ تسهیلات کم‌بهره برای مکانیزاسیون ارائه می‌شود

گروه استان‌ها - تولید گندم مهم‌ترین بخش زراعت و اقتصاد کشاورزی در استان زنجان است که جدی‌ترین و دقیق‌ترین حمایت‌ها از این محصول استراتژیک به منظور تولید حداکثری انجام می‌شود تا رکن اصلی امنیت غذایی حفظ شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های مولد اقتصادی در کشور ما، نقش مهمی در رشد و پیشرفت اقتصادی کشور ایفا می‌کند و توجه به این بخش می‌تواند به موتور محرکه رشد اقتصادی کشور تبدیل شود.

با این حال تولید گندم مهم‌ترین بخش زراعت و اقتصاد کشاورزی است که همه کشور‌ها به خصوص کشورهای پیشرفته متناسب با مزیت‌های طبیعی و نسبی تلاش می‌کنند جدی‌ترین و دقیق‌ترین حمایت را به منظور خودکفایی در تولید این محصول مهم و اساسی نموده تا رکن مهم امنیت غذایی را حفاظت نمایند.

خوشبختانه امنیت غذایی و خودکفایی در محصولات اساسی به خصوص گندم از مواردی است که در اسناد و قوانین جمهوری اسلامی ایران به خوبی مورد مشاهده قرار گرفته و علی‌رغم خشکسالی‌های سال‌های اخیر، ظرفیت‌های بسیاری مناسبی برای تحقق این موضوع مهم در کشور وجود دارد.

با تمام این‌ها در بیشتر کشورهای دنیا به‌ویژه کشورهایی که از منابع آبی خوبی برخوردارند غالب گندم آن‌ها به‌صورت دیم و با آب سبز تولید می‌شود که فشاری هم به منابع آب زیرزمینی وارد نمی‌کند اما خشکسالی‌های اخیر ایران سبب شده است که میزان تولید گندم در کشور که سطح کشت قابل‌توجهی را نیز به خود اختصاص داده است، کاهش یابد.

اما در بین سازمان جهاد کشاورزی برای گذر از بحران و نهایت استفاده از منابع طرح جهش تولید در دیمزار‌ها را ارائه داد و از سال‌های گذشته این طرح در استان‌های مختلف به اجرا درآمد به طوری که جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با طرحی که برای افزایش تولید محصولات دیم در کشور با نام جهش تولید در دیمزارهای کشور با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) به اجرا درآمد، اظهار داشت: در این طرح کشاورزان تسهیلاتی نظیر توسعه سطح بیمه، تسهیلات مالی ارزان‌قیمت و کمک‌های بلاعوض دریافت می‌کنند، از ظرفیت‌های فناوری و تحقیقات برای تولید بذرهای مناسب و دانش‌بنیان استفاده می‌شود؛ و با اجرای این طرح میانگین تولید گندم در هر هکتار به دو تن می‌رسد.

علی‌رغم تمام این‌ها، متأسفانه بعد از شیوع بیماری کرونا، قیمت مواد غذایی در دنیا به طرز حیرت‌آوری افزایش یافته و متأسفانه این مسأله با وقوع جنگ روسیه و اکراین شدت بیشتری یافته است.

جنگ اوکراین و روسیه و سایر تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی حاکی از آن است خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی راهبردی به خصوص گندم، دیگر امری تشریفاتی و مستحب برای کشورهای دنیا به خصوص کشور ما نخواهد بود، بلکه راهبردی اجباری و امری واجب است تا امنیت غذایی سرزمین را تثبیت و پایدار کند.

با این شرایط استان زنجان نیز از سال زراعی جاری وارد طرح جهش تولید در دیمزار‌ها شد بلکه بتواند گام موثری در تولید این محصول استراتژیک در کشور بردارد، به طوری که طبق اذعان مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان امسال بیش از 200 هزار هکتار از گندم‌زارهای استان زنجان مشمول طرح جهش تولید در دیمزار‌ها شده است.

اما سوال این است که سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان جهت افزایش تولید محصول گندم چه راهکار‌هایی در پیش گرفته است؟ پیش‌بینی میزان تولید و خرید تضمینی گندم چه میزان خواهد بود؟ چه حمایت‌هایی از کشاورزان در راستای تولید گندم در استان زنجان شده است؟

پیش‌بینی تولید 320 هزار تن گندم در استان زنجان

در این راستا رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به اینکه خشکسالی برای بخش کشاورزی و گندم دیم یک تهدید محسوب می‌شود، اظهار کرد: این امر می‌تواند در تولید محصولات کشاورزی اثرگذار بوده و تولید را کاهش دهد.

روح‌الله حسنی، با اشاره به اینکه تولید گندم دیم وابسته به آب است و میزان برداشت سال‌های گذشته نشان می‌دهد هر سال بارش‌ها خوب و مکفی بوده تولید گندم با رشد مواجه شده افزود: هر سال که میزان بارش‌ها کاهش داشته میزان تولید گندم افت پیدا کرده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه سال گذشته میزان بارش‌ها در استان مناسب نبود گفت: کل گندم تحویلی کشاورزان به سیلو‌های استان نیز در حدود 73 هزار تن بود.

وی با اشاره به اینکه خوشبختانه امسال بارش‌ها از 4 تا 18 اردیبهشت ماه در سطح استان خوب بود، گفت: این بارش‌ها تاثیر مثبتی بر افزایش عملکرد محصول گندم دیم خواهد داشت.

حسنی تصریح کرد: امسال با بارندگی‌های مناسب، تولید افزایش خواهد یافت و با توجه به قیمت اعلامی که 11 هزار و 500 تومان است کشاورزان اشتیاق بیشتری برای تحویل گندم به سیلو‌ها خواهند داشت.

وی خاطر‌نشان کرد: از سطح زیر کشت گندم استان که قریب به 291 هزار هکتار گندم دیم و 18 هزار هکتار گندم آبی است پیش‌بینی می‌شود امسال 330 هزار تن محصول گندم برداشت شود و پیش‌بینی خرید نیز 290 هزار تن است.

طرح جهش تولید در دیمزارها قرار دارد

با این وجود مجید خیاوی، ناظر فنی طرح جهش تولید در دیمزارهای استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به اینکه تاکنون بیش از 200 هزار هکتار از اراضی دیم این استان تحت پوشش طرح جهش تولید در دیمزارها قرار گرفته است، اظهار داشت: در نخستین سال اجرایی، سهمیه ابلاغی استان زنجان در طرح جهش تولید در دیمزارها، 200 هزار هکتار ویژه محصولات گندم و جو دیم بود که در سال زراعی جاری قرار‌داد کشت در سطح 202 هزار و 194 هکتار منعقد و تاکنون 198 هزار و 749 هکتار در 8 شهرستان و 646 روستا با تعداد 7 هزارو 165 بهره‌بردار نیز کشت شده است.

وی افزود: سطح بیمه محصولات در طرح جهش تولید 63 هزارو 273 هکتار است که در مقایسه با سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است به طوری که بازای هر هکتار سطح بیمه مبلغ 250 هزار ریال بعنوان یارانه از طرف ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) پرداخت شده است.

اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه کم‌بهره برای مکانیزاسیون

ناظر فنی طرح جهش تولید در دیمزارهای استان زنجان گفت: به منظور تجهیز ناوگان مکانیزاسیون عرصه دیم استان، با استفاده از تسهیلات قرض الحسنه کم بهره با اعتباری بالغ بر 173 میلیارد ریال تعداد 144 دستگاه انواع ادوات معادل 135 میلیارد ریال جذب و تعداد 110 دستگاه تحویل بهره‌برداران ذینفع دیمکار در سطح استان شده است.

وی با بیان اینکه با توجه به تجهیز امکانات و استفاده از جنبه‌های حمایتی طرح، رکورد سطح مبارزه با سن مادری گندم در سطح استان شکست و بالغ بر 80 هزار هکتار عملیات سمپاشی انجام گرفت، عنوان کرد: علاوه بر تخصیص 32 تن کود بذر مال و تیمار 8 هزار تن بذر مورد استفاده در زمان کاشت، بالغ بر 240 تن انواع کود اسید امینه و n.p.k+zn به منظور محلول پاشی مزارع تحت پوشش در فصل بهار تخصیص یافت و تاکنون درسطح 62 هزارو 333 هکتار مزارع عملیات محلول پاشی انجام گرفته است.

وی با اشاره به اینکه برای پیشبرد بهتر و رسیدن به اهداف طرح برخی اقدامات همچون برگزاری جلسات هماهنگی شهرستانی، ستادی، استانی و کشوری و ارتباط تنگاتنگ و اطلاع رسانی به موقع انجام گرفت، گفت: ایجاد تشکل‌های فنی و کارشناسی در فضای مجازی شهرستانی، استانی و کشوری و اطلاع‌رسانی آنلاین، ایجاد گروه کشاورزان پیشرو و استفاده از این قشر به لحاظ عینیت بخشیدن به رسالت و اهداف این طرح مردمی و کشاورز محور، آشنایی کشاورزان با نکات فنی و کلیدی نوین در زراعت کشت محصولات پاییزه، انتظاری و بهاره دیم در این طرح پیگیری می‌شود.

ناظر فنی طرح جهش تولید در دیمزارهای استان زنجان ادامه داد: تغییر در سیستم‌های کاشت و آشنایی با محصولات جدید و اجرای تناوب محصولی، تجهیز و تکمیل ناوگان مکانیزاسیون عرصه دیم و حرکت بسوی تبدیل کشاورزی سنتی دیم به مکانیزه و مدرن، آشنایی کشاورزان با سیستم تغذیه مناسب و متعادل در زراعت دیم، آشنایی کشاورزان با ارقام جدید و اصلاح شده و پرپتانسیل محصولات کشاورزی دیم از جمله اهداف اجرای طرح است.

بیش از 150 هزار هکتار از اراضی استان علیه آفت سن پوره سمپاشی شد

مجید بلالی، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به اینکه آفت سن گندم، یکی از آفات شناخته شده برای گندم است و اکثر کشاورزان با این آفت آشنایی دارند، اظهار داشت: سال‌هاست که در این مقطع زمانی شاهد مبارزه با این آفت هستیم.

وی با بیان اینکه امسال نیز کشاورزان سازمان جهاد کشاورزی را همراهی کردند و در مرحله سن مادر در سطح بیش از 86 هزار هکتار مبارزه انجام شد، افزود: امسال رکورد مبارزه با سن مادر شکسته شد و همین امر نیز توانست کنترل کننده اوج گیری این آفت باشد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه از هفته‌های گذشته زمان مبارزه با سن پوره آغاز شده است، گفت: بیش از 150 هزار هکتار از اراضی استان زنجان علیه آفت سن پوره سمپاشی شده است.

وی با اشاره به اینکه همکاران سازمان جهاد کشاورزی در عرصه حضور دارند و بیش از 100 اکیپ پایش به شکل تمام وقت صبح و عصر به همراه کشاورزان هستند، عنوان کرد: این کارشناسان اقدامات ترویجی، توصیه‌های تغذیه‌ای گندم و سمپاشی علیه آفات مزارع گندم را انجام می‌دهند.

بلالی با بیان اینکه محصول گندم جزو محصولات استراتژیک محسوب می‌شود و برای کشور و کشاورزان مهم است، گفت: خوشبختانه امسال به لحاظ قیمتی شرایط برای کشاورزان مناسب شده و توجیه پذیری برای مبارزه با آفت نیز بیشتر شده است.

تامین زودتر از موعد کود سرک بهاره

ادیبان، مدیرشرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم، با بیان این که امسال کود مورد نیاز تامین شد و در اختیار مدیریت‌های جهاد کشاورزی شهرستان‌های استان زنجان قرار گرفت گفت: امسال کود سرک بهاره، زودتر از موعد مقرر توزیع و در اختیار کشاورزان قرار گرفت.

وی میزان کود سرک دیم استان زنجان را 18 هزار تن اعلام کرد و گفت: امسال این مقدار با 11.5 درصد افزایش به 21 هزار تن رسید.

 

تامین بذر‌ گندم اصلاح شده مورد نیاز کشاورزان

جواد تاراسی، فرماندار شهرستان خدابنده در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به اینکه همه ساله شهرستان خدابنده تقریبا نیمی از گندم استان را تولید می‌کند، اظهار داشت: خوشبختانه جهاد کشاورزی با همکاری و همراهی کشاورزان منطقه توانست بذر اصلاح شده را تهیه کرده و در اختیار زارعان قرار دهد که این مسئله خود تاثیر گذار بر میزان تولید خواهد بود.

وی با بیان اینکه جهاد کشاورزی کود و سم را تهیه کرد و در اختیار کشاورزان قرار داد، ابراز داشت: کشاورزان شهرستان خدابنده طبق سهمیه و سطح کشتی که وجود داشت اقدام به کشت محصول کرد.

فرماندار شهرستان خدابنده با اشاره به اینکه برای افزایش میزان تولید محصول کلاس‌های ترویجی و توصیه‌ای لازم در خصوص مصرف کود، سم و ریز‌مغزی‌ها داده شده است، گفت: سطح وسیعی از مزارع گندم این شهرستان علیه سن مادر سمپاشی شد و این روز‌ها در محل‌هایی که تراکم سن پوره وجود دارد با توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی اقدام به سمپاشی می‌شود.

آمادگی37 مرکز برای خرید گندم

ولی‌الله زمانی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان نیز در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به اینکه برای خرید تضمینی محصول استراتژیک گندم در این استان 37 مرکز راه اندازی خواهد شد، گفت: این تعداد مراکز، ملکی و خصوصی اعم از سیلوهای ملکی، سیلوهای کارخانه‌های آردسازی و انبارهای تعاون روستایی در سطح استان است.

وی اذعان کرد: هفته آینده 37 مرکز تجهیز شده در استان زنجان آماده خرید این محصول استراتژیک از کشاورزان می شود.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان گفت: از اواخر خرداد ماه در برخی از شهرستان‌های استان خرید تضمینی گندم به نرخ مصوب دولتی انجام می‌شود.

با تمام این‌ها آنچه که مشهود به نظر می‌رسد این است که با توجه به شرایط موجود و نیاز به خودکفایی در تولید گندم، مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز همگام با مسئولان کشوری؛ امسال بیشتر از سال‌های گذشته همت کرده‌اند و سعی بر این بوده است تا با کمترین چالش به اهداف از پیش تعیین شده در زمینه تولید این محصول استراتژیک برسند بلکه گامی هر چند جزئی در گوشه‌ای از کشور برداشته باشند و اندکی از وابستگی به واردات گندم از سایر کشور‌ها بکاهند

انتهای پیام/ی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران