مسابقات قرآن "مشکات" از ایده تا بین‌المللی شدن در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام‌ محمدی

مسابقات قرآن "مشکات" از ایده تا بین‌المللی شدن در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام‌ محمدی

مسابقات قرآن مشکات ابتدا به عنوان مکمل کلاس‌های آموزشی مؤسسات و جلسات قرآنی طراحی شد اما پس از دو دوره برگزاری به ایده‌های جذاب توانست مخاطبانی در سطح جهان برای خود دست و پا کند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بارور شدن و پرفروغ شدن فعالیت‌های قرآنی یکی از ثمرات انقلاب اسلامی است، در نخستین سال‌های پس از انقلاب اسلامی با همت مسئولین کشور، نخستین مسابقات قرآن کریم آغاز و بعد از آن یک به یک به تعداد این مسابقات افزوده شد. در سال‌های اخیر برخی از مؤسسات و مجموعه‌های پیشرو در فعالیت‌های قرآنی احساس نیاز کردند که در اطراف فعالیت‌های قرآنی خودشان، مسابقات جدیدی را تأسیس کنند. موسسه مشکات با مدیریت حجت‌الاسلام‌والمسلمین مجتبی محمدی واقع در استان البرز، یکی از این موسسات قرآنی است که فعالیت خود را به خوبی آغاز کرده‌ است. امروز طی گفتگوی در خدمت ایشان هستیم تا درباره مسابقات بین‌المللی و سراسری قرآن کریم که توسط موسسه مشکات برگزار می‌شود، توضیحاتی را ارائه کنند.

به عنوان نخستین سوال با توجه به مسابقات متعدد قرآنی که در کشور برگزار می‌شود، درباره شکل‌گیری ایده و ضرورت اجرای مسابقات مشکلات توضیحاتی ارائه فرمایید.

بسم الله الرحمن الرحیم. بنده هم عرض سلام و ادب دارم خدمت جنابعالی و همه مخاطبان عزیز خبرگزاری وزین تسنیم که امروز توفیق داریم در خدمتتان باشیم. ما پنج سالی هست که در دفتر امام جمعه کوهسار استان البرز از استاد بین‌المللی قرآن کریم، استاد سبزعلی استفاده کرده و جلسات قرآنی برگزار می‌کنیم. در همان سالِ اول، زمانی که برای اهالی همان منطقه جلسه برگزار کردیم، استاد سبزعلی پیشنهاد دادند جوایز مناسبی برای شرکت‌کنندگان در این جلسه اختصاص پیدا کند؛ از همین رو جوایزی مثل لوازم خانگی و لوازم ورزشی تهیه کردیم که مورد استقبال شرکت‌کنندگان قرار گرفت. پس از آن تصمیم گرفتیم این مسابقه را که در منطقه کوهسار برگزار می‌شد در کنار مسابقات قرآن کریم، سازمان اوقاف در سطح استان البرز  برگزار کنیم که از این طرح استقبال خوبی به عمل آمد و موسسات قرآنی، قاریان خود را برای شرکت در این مراسم اعزام کردند.

از همان زمان، موسسه مشکات را ثبت کردیم. موضوع آموزش -که از قبل در حال اجرا بود- را توسط قاریان بین‌المللی کشورمان ادامه دادیم. در کنار موضوع آموزش، مسابقات را از سطح استان البرز بالاتر برده‌ و به سطح تهران و البرز رساندیم و پس از آن، مسابقات کشوری نیز برگزار شد. عرض کردم این مسابقات مکملی در کنار سایر فعالیت‌های موسسات قرآنی است. چراکه این مسابقات برای تشویق این جوانان برگزار می‌شود تا فعالیت‌شان را با قوت بیشتری پیگیری کنند. امسال نیز چهارمین دوره مسابقات سراسری و دومین دوره مسابقات بین‌المللی برگزار می‌شود.

مسابقات را در سال 98 شروع کردید؟

بله مسابقات را در سال 98 را شروع کردیم.

 استقبال برای شرکت در این مسابقات چگونه بود؟

اولین دوره آن که برای استان البرز بود، غریب به 500 نفر شرکت کردند. پس از آن در مسابقات تهران و البرز قریب به هزار نفر و در مرحله کشوری بیش از 10 هزار نفر حضور داشتند و در مسابقات بین‌المللی که به صورت جداگانه برگزار شد، در رشته فرازخوانی(صوت استاد عبدالباسط) از 50 کشور جهان شرکت داشتند و 4 هزار فایل برای ما ارسال شد. اما امسال -تعداد شرکت‌کنندگان- بسیار بالاتر از اینهاست.

یعنی مسابقات بعد از برگزاری چند دوره بین‌المللی شد؟

ما از سال 98 شروع کردیم و در سال 1400 اولین دوره مسابقات بین‌المللی را برگزار کردیم. البته در حال حاضر در بخش‌های کشوری در رشته‌های اذان، ترتیل، مفاهیم، قرائت تقلیدی، حفظ 10 جز، 20 جز و حفظ کل را افزایش دادیم. اما در بخش بین‌الملل تنها دو بخش داریم یکی قرائت تقلیدی که مختص آقایان بالای 16 سال بوده و حفظ کل قرآن کریم که هم بانوان و هم آقایان است. نفرات برتر مسابقات کشوری در رشته‌های خود وارد مسابقات بین‌المللی می‌شوند و با شرکت‌کنندگان کشورهای دیگر نیز مسابقه خواهند داد.

حاج آقای محمدی برگزاری مسابقه کار دشواری است و مجموعه‌های مختلف باید در کنار یکدیگر باشند تا آن مسابقه به خوبی برگزار شود، همکاری نهادها با موسسه مشکلات چگونه بوده است؟

ما فقط مجوز خود را از ستاد عالی مسابقات جمهوری اسلامی می‌گیریم- که از همکاری این عزیزان تقدیر تشکر می‌کنم، به ویژه مسئولین ستاد که رئیس مرکز قرآن اوقاف نیز هستند.- اما برای برگزاری این مسابقات، هیچ نهادی ما را چه از لحاظ مالی یا غیره کمک نکردند و کاملاً مردمی است. هرچند از ارگان‌ها و نهادها تقاضا داشتیم، مکانی را در تهران در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم دبیرخانه خود را در تهران برپا کنیم، اما متاسفانه همکاری نشد؛ در حالی که شهرداری تهران به ما قول داده بود، اما اجابت نشد.

 با وجود آنکه مسابقات را به صورت مردمی برگزار می‌کنید، در اولین دوره مسابقات اعلام کرده بودید که جوایز را به صورت ارزی اهدا می‌کنید که بازتاب زیادی در رسانه‌ها داشت، درباره این موضوع هم توضیحات خود را بفرمایید که این موضوع به دلیل حضور قاریان بین‌المللی بوده یا به خاطر تشویق شرکت‌کنندگان در این مسابقه؟

 جوایز مراحل کشوری که به صورت ریال بوده، اما در اولین دوره مسابقات بین‌المللی -در سال گذشته- دوستان شورای راهبردی نظرشان این بود که با توجه به حضور شرکت‌کنندگان از کشورهای مختلف، جایزه را به صورت ارزی قرار دهیم، اما این اقدام ما، مورد انتقاد قرار گرفت. بنابراین امسال این کار را انجام ندادیم و این دوره مسابقات هم براساس جایزه نقدی وجه رایج کشور خودمان پرداخت می‌شود. به نفر اول قرائت تقلیدی و حفظ کل قرآن کریم، 80 میلیون تومان اهدا خواهد شد. -البته- برای شفاف سازی از پنج داور بین‌المللی دعوت به عمل آمده تا در کنار داوران خودمان اقدام به داوری کنند و اگر فردی خارجی در این مسابقات کسب مقام نخست را به دست بیاورد این مبلغ را به  ارز تقدیم خواهیم کرد.

چشم‌انداز شما از این مسابقات چیست؟ قطعاً شما اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای خود ترسیم کرده‌اید؛ در مورد این موضوع توضیحاتی را بفرمایید.

این مسابقات جای خودش را در کشور خودمان و در کشورهای دیگر پیدا کرده‌ است. الان با بسیاری از کشورها ارتباط و از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های آنها آشنایی داریم، در حالی که دشمن با تفکرات خود در حال تخریب نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.  مثلاً مدعی‌اند که این نظام فقط طرفدار اهل بیت (علیهم‌السلام) است و کاری به قرآن ندارد. اما ما به عنوان یک موسسه مردمی  و حامی قرآن کریم، مسابقات بین‌المللی قرآن را به‌صورت کاملاً مردمی برگزار می‌کنیم. خیرین بسیاری در این امر ما را کمک می‌کنند.

من باز هم تاکید می‌کنم که این موسسه تکمیل کننده کارهای سایر دوستان است. چراکه برگزاری این مسابقات ضمن تشویق قاریان، باعث انس با قرآن کریم در بسیاری منازل شده و هدف نهایی ما همین موضوع است. به ویژه اینکه این مسابقات، منازل را با قرائت قرآن عطرآگین می‌کند. چرا؟ چون شخصی که می‌خواهد در این مسابقات شرکت کند، مدت‌ها خودش و خانواده او درگیر مسابقات خواهند بود، به همین دلیل تا برگزاری مسابقات، موضوعات قرآنی در خانه گفته و شنیده می‌شود.

بازخورد شما از شرکت کنندگان خارج از کشور چگونه بوده است؟

سال گذشته اولین دوره برگزاری مسابقات بین‌المللی بوده، در واقع ورودی ما به عرصه بین‌الملل بود و می‌خواستیم برای اولین بار اجرای این مسابقات را محک بزنیم که آیا کشورهای خارجی از یک موسسه کاملاً مردمی استقبال می‌کنند؟ شرکت‌کنندگانی از مصر، آمریکا، آفریقا و کشورهای آسیایی در این مسابقات شرکت داشتند. البته برخی از کشورها در رشته قرائت تقلیدی نماینده نداشتند برای همین خواستار آن بودند که مسابقه حفظ کل قرآن کریم را نیز برگزار کنیم. برخی از کشورها در زمینه ترتیل، برخی دیگر در زمینه حفظ مهارت دارند. برای همین در راستای رفع دغدغه آنها رشته حفظ قرآن کریم را نیز به مسابقات بین‌المللی اضافه کردیم و در کنار فرازخوانی استاد عبدالباسط از سایر اساتید نیز استفاده خواهیم کرد تا این عزیزان قدرت انتخابشان بالاتر برود.

احتمالاً در بخش بین‌الملل شرکت‌کنندگان زیادی خواهید داشت.

با توجه به برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، برآورد ما این است که 90 کشور در این دور از مسابقات حضور جدی خواهند داشت.

برای شما آرزوی موفقیت داریم که مسابقات قرآن کریم به خوبی و با عظمت متناسب با قرآن کریم برگزار شود. خدمت بینندگان عزیز عرض می‌کنیم که کلیات این مسابقه را طی گفتگوی با حجت الاسلام‌والمسلمین محمدی شنیدیم و مباحث فنی در خدمت استاد سبزعلی خواهیم بود. جناب آقای محمدی اگر سخن پایانی دارید بفرمایید.

از همه عزیزان دعوت می‌کنم که در این مسابقات شرکت کنند. شاید کسی باشد که نتواند در رشته تخصصی ورود پیدا کند اما همه می‌توانند در رشته مفاهیم شرکت داشته باشند. لذا از همه مردم عزیز کشورمان این خواهش را دارم در مسابقه قرآنی شرکت کنند. آدرس  موسسه  mqmeshkat.com به سه زبان عربی، انگلیسی و فارسی است. افتتاحیه این مسابقات با رمز «یاعلی» و در روز عید غدیر خم مورخ 27 تیرماه و اختتامیه‌ی آن با ولادت با سعادت پیامبر عزیز گرامی اسلامی است.

گفت‌وگو با محمدحسین سبزعلی رئیس هیأت داوران:

* استفاده از داوران بین‌المللی برای مسابقات مشکات

با توجه به برگزاری چهارمین دوره مسابقات مشکات در گفتگویی با استاد محمدحسین سبزعلی رئیس هیئت داوران، درباره جزئیات مسابقات و چگونگی اجرای مسابقات پرداختیم. ضمن عرض سلام خدمت استاد بزرگوار از ایشان تقاضا می‌کنم، در خصوص مسائل فنی این مسابقات توضیحات لازم را ارائه فرمایند.

عرض سلام دارم خدمت شما که این برنامه را تدارک دیده‌اید. مؤسسه مشکات کار بسیار ارزشمند را دنبال کرد، برای مثال سال گذشته 50 قاری مصری در این مسابقات شرکت داشتند. البته بسیاری از قاریان ارزشمند کشور نیز در این مسابقات شرکت کردند. در این مسابقات فرازخوانی چهار استاد یعنی، مصطفی اسماعیل، شحات انور، منشاوی و عبدالباسط از قاریان ممتاز جهان اسلام برگزار می‌شود که قریب به اتفاق این فرازها را مردم شنیده‌اند برای همین فرصت زیادی دارند که بتوانند آنها را تمرین و آثار خود را برای ما ارسال کنند. این یک کار جدید بود که مؤسسه مشکات آن را اجرا کرد. مسابقات بسیاری توسط اوقاف، سازمان تبلیغات و نهادهای دیگری در حال اجرا است اما موسسه مشکات جای خود را در میان مسابقات باز کرده است و دلایل مختلفی دارد، از جمله آن استفاده از داوران بین‌المللی در بخش خواهران و برادران است. دلیل دوم آن نیز جوایز این مسابقه است که جوایز بسیار خوبی است.

این مسابقات در هفت رشته برگزار می‌شود؟

در رشته ترتیل‌خوانی، فرازخوانی، حفظ (10 جز، 20 جز و حفظ کل)، مفاهیم و اذان

آیا ترکیب هیئت داوران مشخص است؟

 ابتداً از جوانان بین‌المللی استفاده می‌کنیم و اساتید مشهور مثل استاد امام جمعه، استاد قره‌شیخلو، استاد سعیدیان، استاد ابوالقاسمی، استاد شاه میوه و غیره مرحله نهایی را قضاوت خواهند کرد.

نکات فنی خاصی وجود دارد که بخواهید آن را تذکر دهید.

خوشبختانه تمام افرادی که در این مسابقات شرکت می‌کنند، در مسابقات مختلف شرکت کرده‌اند و تعداد آنها بسیار زیاد است و همه نکات را می‌دانند.

آیین‌نامه داوری شما همان آیین‌نامه داوری سازمان اوقاف و امور خیریه است؟

بله.

مسابقات چند مرحله است و در مرحله فینال چند نفر حضور پیدا خواهند کرد؟

برای فینال تصمیم‌گیری نشده‌است و باید در شورای راهبردی مشکات، در این باره آن صحبت کنیم. اگر 30 هزار نفر در این مسابقات شرکت کنند، حداقل در سه مرحله امتحان خواهند شد و سطح داوری‌ها نیز در این زمینه تغییر خواهد کرد تا در نهایت توسط اساتید مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.

تسنیم: برای شما آرزوی موفقیت داریم و امیدوارم که این مسابقه با توفیقات هرچه بیشتر برگزار شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران