مشکلات در وزارت صمت ریشه ای است/برنامه ۲ ساله برای اصلاح تنظیم بازار خودرو داریم

مشکلات در وزارت صمت ریشه ای است/برنامه 2 ساله برای اصلاح تنظیم بازار خودرو داریم

وزیر صمت با بیان اینکه تورم در کشور ساختاری است، گفت: می توان با کارهای جزئی و موردی آن را اصلاح کرد و نیاز است که به سمت اصلاح ساختار گام برداریم.

به گزارش گروه پارلمانی خبرگزاری تسنیم، سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت معدن و تجارت در نشست علنی امروز (سه شنبه، 24 خرداد) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالات محمد وحیدی نماینده بجنورد در مورد ضعف عملکرد وزارت صمت در کنترل قیمت کالاها و عدم توانایی در پشتیبانی از صاحبان صنایع و بهره برداران معدن، گفت: این سوالات چند بعدی است و باید به این موضوع بپردازیم که در بحث صنعت، معدن و تجارت با چه مسائلی روبه رو هستیم و ما با 14 مسئله اصلی در این بخش روبه رو هستیم.

وی عدم ثبات قوانین و مقررات و متغیرهای اقتصادی، پایین بودن بهره وری، تورم بالا، پیروی قیمت های داخلی از نرخ ارز و سهم بالای قاچاق را از جمله مسائل ریشه ای دانست که سال ها انباشته شده اند و افزود: در طول 4 سال مدیریت دولت دوازدهم وزارت صمت 5 سرپرست داشته است یعنی با مسائلی گسترده، انباشته شده و ریشه ای مواجه هستیم اما متاسفانه هیچ وقت حل نشده اند.

فاطمی امین یادآور شد: در مورد موضوع بازار در طی 40 تا 50 سال گذشته همواره تورم داشتیم و در چند سال تورم بالای 30 درصد افزایش پیدا کرده است و تورم ما تورمی ساختاری است و می توان با کارهای جزئی و موردی آن را اصلاح کرد و نیاز است که به سمت اصلاح ساختار گام برداریم.

وزیر صمت افزود: یکی از موارد اصلاح ساختاری بحث دلار است زیرا زمانی که قیمت دلار افزایش می یابد تورم هم بالا می رود و از 3 مسیر نسبت به قیمت ارز کشور را تحت تاثیر قرار می دهیم. یکی به خاطر مواد اولیه و کالاهای وارداتی است زیرا با افزایش قیمت دلار، قیمت مواد اولیه و تولید داخل افزایش می یابد و این امری بدیهی و مشخص است اما موضوعی که پنهان است و کمتر به آن توجه می شود این است که در قوانین و مقررات و سازوکارها قیمت های داخلی را به دلار متصل کردیم.

وی یادآور شد: 60 درصد قیمت بطری آب قیمت مواد پتروشیمی است و متاسفانه جنگ اوکراین نیز باعث افزایش قیمت گاز و به طبع آن پتروشیمی و در نهایت افزایش قیمت بطری آب می شود بنابراین تا این روندها و اتصال ها را که به ارز متصل کردیم حل نکنیم مشکل تورم حل نمی شود البته بخشی از تورم انتزاعی است که زمانی که قیمت ارز بالا می رود مردم به دنبال حفظ ارزش پولشان هستند و به این سمت رو می آورند.

وزیر صمت ادامه داد: اگر بخواهیم این وضعیت را درمان کنیم هرچند باید از فروشگاه ها بازرسی انجام دهیم اما صرفا با این کار مشکل حل نمی شود بنابراین باید اقدامات ریشه ای انجام داد؛ در کشور 14 بازار مهم داریم که اگر آن ها را اصلاح نکنیم با مشکلات موجود مواجه خواهیم شد. ممکن است با انجام اقداماتی تورم کاهش پیدا کند اما مجددا به دلیل مشکلات ساختاری با افزایش تورم مواجه خواهیم شد.

فاطمی امین افزود: 4 بازار از 13 بازار با وزارت صمت مرتبط هستند؛ بازار کالاهای منبع پایه، واسطه ای، خدمات و ماشین آلات از جمله 4 بازاری است که به وزارتخانه ما مربوط است، به عنوان مثال در بازار و تولید یک گرانی و یک گران فروشی داریم بنابراین باید در مواردی از گرانی و در مواری از گران فروشی جلوگیری کرد زیرا گرانی در حلقه های اولیه باعث افزایش قیمت در حلقه های بعدی خواهد شد بنابراین نخستین اقدام برای تنظیم بازار و کاهش تورم این است که در صنایع بالادستی قیمت ها را مدیریت و به گونه ای عمل نکنیم که افزایش قیمت به حلقه های بعدی تسری پیدا کند.

این عضو کابینه دولت سیزدهم یادآور شد: اولویت این است که به سمت بازار فولاد، پتروشیمی و محصولاتی گام برداریم که افزایش قیمت آن ها منجر به افزایش قیمت های بعدی شود، در این رابطه گردش بازار فولاد 550 همت است و بازاری بسیار بزرگ است و همچنین بازار صنایع معدنی هزار همت است و بر این اساس قیمت های جهانی در 2 الی 3 ماه گذشته به شدت افزایش پیدا کرد اما قیمت ورق، میلگرد و شمش در ایران ثابت بود و در سال گذشته در فصل سرد گاز بخشی از واحدهای اقتصادی قطع و قیمت ارز بالا رفت اما ما همچنان شاهد ثبات هستیم و این به معنای اصلاح سازوکارها است یعنی قواعد و مقرراتی گذاشتیم و ساختار بازار کالاهای پایه را اصلاح کردیم و در حال حاضر بازار فولاد مانند موم در دست ما و گردش مالی آن 550 همت است.

وی ادامه داد: بحث لوازم خانگی هم یکی دیگر از موارد مرتبط ما است که تا شهریور سال گذشته نمودار لوازم خانگی افزایشی بوده اما از شهریور و مهرماه به بعد به طور تقریبی ثابت شده است و افزایش قیمت بسیار اندکی داشته و جالب اینجاست که تورم لوازم خانگی کمتر از نصف تورم کشور است و این به معنای انجام اقداماتی برای این کار است البته در این رابطه نقص هایی وجود دارد که باید به سمت قانونگذاری برویم.

وزیر صمت افزود: در حوزه صنعت نیز باید در 3 مسیر یعنی فروش، سرمایه در گردش و بحث مواد اولیه پشتیبانی های لازم را داشته باشیم؛ هیچ واحد تولیدی به خاطر کمبود ورق و فلزات دچار مشکل نیست البته در پتروشیمی دچار مشکل هستیم که باید اصلاح شود همچنین در مورد سرمایه در گردش 2 اقدام را انجام دادیم و بسیار موفق بودیم. یکی تسهیلاتی که واحدهای تولیدی دریافت می کنند به جای اینکه به طور مستقیم به خودشان داده شود برمبنای صورتحساب سامانه جامع تجارت به حساب فروشنده واریز می شود و با این اقدام از انحراف منابع جلوگیری می شود و این کار در سال گذشته آغاز و اجرایی شد که هفته گذشته مقرر شد 70 درصد تسهیلات از این طریق پرداخت شود البته ما نمی توانیم نظام بانکی را اصلاح کنیم زیرا چالش همه ما است.

فاطمی امین یادآور شد: در حوزه سرمایه گذاری نیز کارهای زیادی انجام دادیم و همچنین در حوزه معدن 9 اقدام بسیار مهم را انجام دادیم و واگذاری معادن به نفع مردم اتفاق افتاد و برای نخستین بار مردم در انفال شریک شدند؛ بیش از 300 مقرره، بخشنامه و دستورالعمل داریم که باعث کندی کار و سوءاستفاده در اقتصاد شده است و تمامی این موارد را تنقیح کردیم.

این عضو کابینه دولت سیزدهم با بیان اینکه پای اجرای قول ها و برنامه هایمان هستیم، تصریح کرد: قول دادیم هر 3 ماه یکبار به مجلس گزارش دهیم و این کار را انجام دادیم.

وی با بیان اینکه خودرو مسئله امروز و دیروز ما نیست بلکه مربوط به 40 سال گذشته است، گفت: ما برنامه 2 ساله برای اصلاح تنظیم خودرو داریم و این برنامه مرحله بندی شده است و تا هفته گذشته تا 18 خردادماه امسال نسبت به سال قبل تولید و عرضه خودرو 35 درصد افزایش یافته است؛ میزان تولید خودروهای کف و ناقص در 18 خرداد سال گذشته 135 هزار اما در حال حاضر 48 هزار است و  همچنین تولید روزانه ایران خودرو به بیش از 2 هزار و 600 دستگاه در روز رسیده و رئیس جمهور دستور ویژه ای را در 11 اسفند در مورد خودرو دادند که ما مو به مو آن را اجرا کردیم.

وزیر صمت با بیان اینکه صنعت خودرو وضعیت خوبی ندارد اما روند خوبی دارد، گفت: این صنعت در حال حرکت است و از نمایندگان تقاضا داریم ما را به لحاظ وضعیت موجود ارزیابی نکنید، باید به حرکت، سرعت و جهت توجه کنید، ما به روزمرگی دچار نشدیم البته می توانیم کارهای عوام فریبانه و ویترینی انجام دهیم اما این کار را انجام نمی دهیم و تا ساختارها حل نشود مشکلات حل نخواهد شد؛ ما نقشه راهی داریم، مشکلات همه ما را رنج می دهد و باید با همراهی و و همدلی مجلس و دولت بتوانیم مشکلات را حل کنیم.

فاطمی امین یادآور شد: معدن بخشی بسیار مهم است که از بسیاری جهات مغفول مانده و یکی از مشکلات دریافت حقوق دولتی بود و امسال 2 برابر سال گذشته از معادن بهره برداری داشتیم به گونه ای که سال گذشته 19 هزار میلیارد اما امسال 40 هزار میلیارد تومان داشتیم البته یکی از اقدامات مهم مردمی سازی معادن بود و اکتشاف هم امری مهم است و 450 پهنه کشور را انتخاب و از خراسان جنوبی به شناسایی ذخایر شروع کردیم و امیدواریم با همراهی دولت و مجلس بتوانیم مشکلات را حل کنیم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon