گزارش| ماجرای صف‌های کیلومتری در جایگاه‌های سوخت سیستان‌ و‌ بلوچستان/ باز هم پای قاچاق در میان ا‌ست

گروه استان‌ها ـ معضل تشکیل صف‌های طولانی سوخت در جایگاه‌های عرضه و انتظار بعضاً ساعتی مردم در این صفوف این روزها به اوج رسیده و مردم را با مشکل جدی مواجه کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، معضل تشکیل صف‌های طولانی سوخت در جایگاه‌های عرضه و انتظار بعضاً ساعتی مردم در این صفوف برای مردم سیستان و بلوچستان موضوع جدیدی نیست؛ چرا که هر از گاهی با افزایش اختلاف قیمت سوخت میان ایران و پاکستان، با توجه به هم‌مرزی سیستان و بلوچستان با این کشور و حجم قابل توجه قاچاق سوخت از مرزهای منطقه بلوچستان واقع در جنوب استان به پاکستان، این معضل تشدید می‌شود و البته پس از مدتی با کاهش اختلاف قیمت، صف‌ها فروکش می‌کند.

تسنیم نیز بارها در قالب گزارش‌های مکتوب و ویدیوئی از جمله "تشکیل صف چندکیلومتری پمپ‌بنزین در استان سیستان و بلوچستان/ گروه‌های جهادی برای رفع مشکل وارد عمل شدند، تشکیل "صف‌های طویل" بنزین در زاهدان؛ "انتظار ساعتی" برای دریافت سوخت، صف‌های طولانی جایگاه‌های سوخت در بلوچستان؛ مردم در سراوان ساعت‌ها منتظر سوخت‌گیری هستند" به این معضل پرداخته است، حالا اما با افزایش چشمگیر اختلاف قیمت سوخت میان دو کشور، معضل سوخت بیش از پیش عیان شده است و مردم تقریباً در همه شهرستان‌ها حتی در زاهدان به‌عنوان مرکز استان، با صف‌های بسیار طولانی برای دریافت سوخت مواجه هستند؛ شرایطی که گاهی مردم را چند ساعت در صف دریافت سوخت معطل می‌کند.

استاندار سیستان و بلوچستان پیش‌تر در دی‌ماه 1400 با اشاره به صف‌های طولانی بنزین در شهرهای استان به‌ویژه شهر زاهدان، گفته بود: احداث 30 جایگاه سوخت درون‌شهری و برون‌شهری در سیستان و بلوچستان مصوبه سفر رئیس جمهور بوده که این مصوبه باید با جدیت پیگیری شود چرا که وضعیت موجود جایگاه‌های سوخت جوابگوی نیاز و در شأن مردم نیست.

حسین مدرس خیابانی با بیان اینکه در هیچ یک از نقاط کشور از نظر تعداد جایگاه‌های سوخت چنین شرایطی وجود ندارد که مردم ساعت‌ها در صف معطل بمانند، تصریح کرد: مجوز ساخت چهار جایگاه سوخت در شهر زاهدان اخذ شده که لازم است فرمانداری و شهرداری به‌فوریت جانمایی این جایگاه‌ها را انجام دهند. جایگاه‌های موجود در چابهار نیز با توجه به ورود مسافران و گردشگران و جمعیت کنونی این شهر غیرمنطقی است. برای جلوگیری از قاچاق سوخت مطالبه ما گازسوز کردن خودروها و در وهله اول گازسوز کردن خودروهای ناوگان عمومی و دولتی است.

سود بی‌دردسر عامل اصلی تشکیل صف‌های طولانی

بخش قابل‌توجهی از خودروهایی که در صف دریافت بنزین حضور دارند، بلافاصله پس از خروج از جایگاه نسبت به فروش سوخت اقدام می‌کنند و بسته به اینکه شهر محل فروش چقدر تا مرز فاصله دارد، قیمت فروش متفاوت است، به‌طور مثال هر لیتر بنزین در زاهدان توسط دلالان به‌مبلغ 5000 تومان خریداری می‌شود و این عدد در برخی شهرها به 9000 تومان می‌رسد و در مرز بعضاً بین 15 تا 30 هزار تومان معامله می‌شود.

یکی از شهروندان زاهدانی در این خصوص به خبرنگار تسنیم می‌گوید: صف‌ها آن‌قدر طولانی است که تا زمانی که چراغ بنزین روشن نشود و باک خودرو به آخر نرسد و مجبور نشوم، فکر رفتن سمت پمپ‌بنزین را هم نمی‌کنم؛ چرا که واقعاً معطلی در پی دارد.

وی افزود: قبلاً شرایط به‌نحوی بود که جایگاه‌ها فقط در طول روز شلوغ بود و نیمه‌شب یا سر صبح صفی تشکیل نمی‌شد؛ اما امروز ساعت 5 صبح که برای دریافت سوخت به جایگاه خیابان اصلی شهر مراجعه کردم، در کمال ناباوری باز هم با صف مواجه شدم. این معضل آن‌قدر تشدید شده است که حتی جایگاه‌های خارج از محدوده شهر نیز صف دارند.

معضل صف‌های سوخت در شهر بندری چابهار اما بیش از دیگر شهرهای استان به چشم می‌خورد و مردم این شهر از شرایط موجود گلایه جدی دارند. یکی از شهروندان چابهاری در این زمینه به خبرنگار تسنیم می‌گوید: چابهار در شرایط عادی و زمانی که مردم دیگر شهرهای استان با معضل دریافت سوخت مواجه نیستند، شاهد صف‌های دریافت سوخت است و حالا باید شما "حدیث مفصل بخوانید از این مجمل".

وی اضافه کرد: معضل صف‌های چندکیلومتری بنزین کنار کمبود در تعداد جایگاه‌های عرضه سوخت موجود، شرایط را به‌نحوی رقم زده است که اساساً پیدا کردن تاکسی یا خودروهای شخصی اصطلاحاً مسافرکش در سطح شهر چابهار به‌نوعی غیرممکن شده است؛ چرا که عمده این خودروها با هدف کسب سود به‌زحمت سوخت خود را در بازار آزاد به فروش می‌رسانند.

معضل صف‌های سوخت در بلوچستان جدی است

جواد سپاهی فرماندار ویژه چابهار در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در چابهار اظهار داشت: سیستان و بلوچستان استانی مرزی است و اختلاف قیمت سوخت بین ایران و پاکستان بسیار زیاد است و از طرفی پاکستان تولیدکننده سوخت محسوب نمی‌شود. عامل اصلی تشکیل صف‌های طولانی سوخت در منطقه معضل قاچاق سوخت و اختلاف قیمت زیاد با کشور پاکستان است که این اختلاف قیمت بعضاً در مرز به 10 برابر می‌رسد؛ یعنی سوخت 3000 تومانی لیتری 30هزار تومان به فروش می‌رسد.

فرماندار ویژه چابهار اضافه کرد: شرایط به‌نحوی است که به‌دلیل جاذبه کم‌دردسر فروش سوخت اخیراً شهروندان چابهاری از کمبود تاکسی و ناوگان شهری گلایه دارند و علت این موضوع هم این است که بسیاری از خودروها سوخت را پس از خروج از جایگاه عرضه چند متر آن‌طرف‌تر می‌فروشند؛ این موضوع در خصوص بسیاری از کامیون‌داران نیز صادق است چرا که فروش سوخت بدون استهلاک برای آن به‌صرفه‌تر است و همین امر موجب افزایش قیمت چشمگیر حمل‌ونقل کالا شده است چرا که حاضر نیستند کالای اساسی را با قیمت معمول  از بندر چابهار جابه‌جا کنند.

وی افزود: از طرفی تنها در سطح شهرستان چابهار 90 هزار لیتر سوخت در قالب کارت آزاد در اختیار صاحبان جایگاه‌های سوخت‌رسانی قرار دارد تا نیاز مسافران و خودروهای بدون کارت را حل کنند اما بررسی‌ها از عدم تخصیص این سوخت به مردم و فروش این سوخت با قیمت‌های بالا حکایت دارد که این امر نیز به‌عنوان عاملی دیگر معضل صف‌های سوخت را تشدید کرد، البته در این راستا بازرسی‌ها در حال انجام است و کارت سوخت متخلفان باطل می‌شود.

سپاهی خاطرنشان کرد: موضوع سوم که موجب شده است صف‌های بسیار طولانی دریافت سوخت در چابهار تشکیل شود، کمبود جایگاه‌های عرضه سوخت است که در سال‌های اخیر پیگیری‌های زیادی برای راه‌اندازی جایگاه جدید صورت گرفته است و در تلاش هستیم جایگاه "میدان مادر" شهر چابهار طی دو ماه آینده افتتاح شود تا با راه‌اندازی آن بخش قابل‌توجهی از معضل مرتفع شود.

فرماندار ویژه چابهار با ابراز اینکه در برخی از مراکز جمعیتی مانند بخش "پیرسهراب" شهرستان چابهار حتی یک جایگاه سوخت وجود ندارد، خاطرنشان کرد: موضوع کمبود جایگاه سوخت در سطح استان فراگیر است به‌نحوی که شاهدیم در استان همجوار با جمعیت همتراز سیستان و بلوچستان 286 جایگاه سوخت وجود دارد ولی در این استان تنها 121 جایگاه سوخت فعال است.

انتهای پیام/391/ش+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon