تجهیز وزارت میراث فرهنگی به کارشناسان مجرب ضروری است
عضو هیئت اجرایی ایکوم ایران گفت: وزارت میراث فرهنگی به عنوان یک مرجع دولتی در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید به کارشناسان آزموده تجهیز شود تا جعل به این حوزه راه پیدا نکند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ علیرضا قلینژاد ضمن بیان تاریخچهای از سابقه رشته مرمت آثار تاریخی، بر لزوم مرمت صحیح و کارشناسی با هدف جلوگیری از جعل در بنا و انتقال نادرست پیام اثر مربوطه تأکید کرد و وزارت میراث فرهنگی را به عنوان نهاد متولی در این زمینه دارای نقشی مهم و محوری عنوان کرد.
وی با بیان این مطلب که معنا و مفهوم "جعل" از منظر نظری و تئوریک در برابر "اصالت" قرار میگیرد، گفت: بحث جعل قدمتی به اندازه عمر و تاریخ میراث فرهنگی دارد، به گونهای که تا زمانی که بحث حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی مطرح است، مبحث جعل نیز پا به پای آن وجود خواهد داشت.
عضو هیئت اجرایی ایکوم ایران با اشاره به اهمیت وافر و سرشار شناسایی اعتبار میراث فرهنگی در حوزه زیباییشناسی، مفهومی و ارتباط تنگاتنگ آن با نحوه برقراری ارتباط با مخاطب، بیان کرد: اعتبار میراث فرهنگی و تاریخی در یک دوره مشخص تاریخی و در گذشته پیوند خاصی با کالبد، فیزیک و مصالح یک اثر تاریخی داشت، اما با گذشت زمان و در طی چند دهه اخیر توجه صرف به میراث ملموس و کالبدی و فیزیکی رفته رفته جای خودش را به زمینههای دیگری از جمله میراث ناملموس و نحوه تنظیم رابطه اثر با مخاطبان مربوطه داد.
این کارشناس فرهنگی در ادامه همچنین توضیح داد: ارزیابی نادرست و ناصحیح کارشناسان از یک اثر و عدم انتقال پیام صادقانه و صحیح از آن به مخاطب باعث جعل و گمراهی مخاطب شده و در نهایت قاعدتاً در اعتبار یک اثر نیز تشکیک ایجاد میکند.
قلینژاد همچنین با تأکید بر این مطلب که تفاوت مرمت و تعمیر در مؤلفههای مختلف شامل ادوات، لوازم، فرآیند و عوامل مربوط به آن است، تصریح کرد: در بحث مرمت توجه به این نکته ضرورت دارد که در حقیقت ما هیچ وقت مرمت نمیکنیم که از ساختمان بهرهبرداری کنیم، بلکه زمانی این کار را انجام میدهیم که بهرهبرداری از ساختمان را به شکلی ماندگار و مانا تضمین کنیم.
وی اظهار داشت: بر اساس تعریف منشور جهانی، مرمت به معنای بازگرداندن اثر به وضعیت شناخته شده قبلی است، تا جایی که اعتبار آن مخدوش نشود؛ اما مشکل مرمت، احیا و حفاظت در واقع این است که این مفاهیم به شدت با یک دیگر گره خورده و در هم تنیده شده است.
عضو هیئت اجرایی ایکوم ایران خاطرنشان کرد: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان یک مرجع حاکمیتی و متولی اصلی حوزه ساماندهی و حراست از میراث فرهنگی و آثار تاریخی و باستانی باید الزاماً همواره به کارشناسان آزموده، خبره و متخصص تجهیز شود تا ضمن ارائه آموزشهای مستمر و دائم مانع از این شود که مفهوم جعل در این حوزه به هیچ وجه عینیت یافته و تحقق پیدا کند.
انتهای پیام/