"تخت سلیمان" پررمز و رازترین جاذبه تاریخی ایران + فیلم و تصاویر
"تخت سلیمان" یکی از پررمز و رازترین جاذبه تاریخی ایرانزمین است که در سال ۱۳۸۲ به ثبت جهانی یونسکو رسید؛ این بنای ۳ هزار ساله در ۳۲ کیلومتری شمال شرق تکاب در آذربایجان غربی قرار دارد که حکایتها و افسانههای زیادی نیز به آن منتسب شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ در 32 کیلومتری شمال شرق تکاب در استان آذربایجان غربی، جاذبه تاریخی با قدمتی سه هزار ساله به نام تخت سلیمان قرار دارد که حکایتها و افسانههای زیادی به آن منتسب شده است.
عدهای معتقدند زرتشت (زردشت) پیامبر در این مکان متولد شده است؛ برخی نیز معتقدند که دریاچه تخت سلیمان که در مرکز این منطقه قرار دارد پس از آن به وجود آمد که حضرت سلیمان عصای خود را به زمین کوبید.
این مکان مهم تاریخی در سال 1382 به ثبت جهانی رسید تا پس از تخت جمشید، چغازنبیل و میدان نقش جهان، چهارمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو باشد.
به جرأت میتوان گفت اهمیت تاریخی تخت سلیمان تکاب کمتر از تخت جمشید نیست و گنجینههای ارزشمندی بهجا مانده از دوران ایران باستان را در خود جای داده است؛ آثار کشف شده در این مکان نمادی شاخص از قدرت معماری ایرانیان باستان محسوب میشوند و شگفتیهای معماری مانند طاقهایی با پهنای 10 متر هر انسانی را حیرتزده میکنند. در ضمن در حفاریهای این سایت، آثاری مربوط به دوران مادها نیز یافت شده است.
از میان مهمترین آثار تاریخی ارزشمند این مجموعه تاریخی میتوان به آتشکده آذرگُشنَسب، معبد آناهیتا و موزه تخت سلیمان اشاره کرد؛ آثار و بقایای اقامتگاهها موبدان، سربازخانهها و کاخهای پادشاهان اشکانی و ساسانی نیز از دیگر آثار تاریخی این منطقه باستانی هستند.
آتشکده آذرگشنسب یکی از قدیمیترین آتشکدههای کشورمان محسوب میشود و متعلق به دوران ساسانی است؛ این آتشکده که قدمت آن 3 هزار و 750 سال تخمین زده شده در زمان ساسانیان بزرگترین مکان مذهبی، اجتماعی و آموزشی بوده و پادشاهان ساسانی در مناسبتهای مهم مثل تاجگذاریها به این معبد میرفتند.
معبد آناهیتا
آناهیتا یا الهه آب و زیبایی یکی از الهههای مقدس زرتشتیان محسوب میشود و زرتشتیان نذورات بسیار زیادی را تقدیم این الهه میکردند؛ در دوران ساسانی و اشکانی ساختمانهای زیادی وقف این الهه شده بود که یکی از آنها معبد آناهیتای تخت سلیمان تکاب است که در ضلع شرقی آتشکده آذرگنشسب قرار دارد.
موزه تخت سلیمان
در ساختمان این موزه که در حقیقت یکی از ساختمانهای مرمت شده دوران ایلخانی محسوب میشود، مجموعهای از آثار کشفشده در محوطه تخت سلیمان به نمایش گذاشته شده است. این آثار که مربوط به دوران ساسانی و ایلخانی میشود شامل ظروف سفالی، پایه ستونها، قطعات سنگی، تصاویر قدیمی مربوط به مجموعه و … است.
ایوان غربی تخت سلیمان
این ایوان که میتوان آن را نمونه کوچکتری از ایوان مدائن دانست، با عرض دهانه 11.5 متر و ارتفاع 18.5 متر، در دوران ساسانی بلندترین نقطه مجموعه بوده است.
حصار محیطی
در اطراف محوطه مجموعه حصاری سنگی به طول یک هزار و 120 متر کشیده شده که 38 برج و بارو را به یکدیگر متصل میکند؛ دو دروازه در شمال و جنوب شرقی این حصار قرار دارند که ورودیهای اصلی مجموعه محسوب میشوند. ارتفاع این دژ مستحکم در بلندترین نقطه 18 متر و عرض آن بین 3.5 تا 4 متر است.
دریاچه تخت سلیمان، از رویا تا واقعیت
دریاچه تخت سلیمان که در حقیقت یک چشمه آب معدنی است در مرکز مجموعه قرار دارد و افراد محلی معتقدند گنجهای افسانهای زیادی در اعماق این دریاچه نهفته است! حتی شایعات موجود در این مورد پای گردشگران و کاوشگران خارجی را نیز برای یافتن گنج به این دریاچه باز کرد اما تراکم بالای رسوبهای ایجاد شده در بستر این دریاچه، ماجراجویان را از دست یافتن به دفینه ناامید کرد.
روایتها و افسانهها حاکی از آن هستند که کوروش کبیر، گنجینهای از اشیای قدیمی را در این دریاچه انداخته است همچنین طبق اقوال موجود در اسناد تاریخی در جریان جنگهای بین امپراتوری روم و پادشاهان اشکانی و همچنین جنگ بین ایرانیان و اعراب در صدر اسلام، گنجهای ارزشمندی بهدست نگهبانان معابد به داخل دریاچه ریخته شده است تا هم از دست دشمن در امان بمانند و هم نذری برای آناهیتا باشد تا از آنها محافظت کند.
یکی دیگر از شگفتیهای دریاچه تخت سلیمان، سرچشمه جوشان آن است که در عمق 112 متری زمین قرار دارد و به همین دلیل دمای آب این دریاچه در اعماق آن 40 درجه و در سطح آن به حدود 20 درجه سانتیگراد میرسد.
این دریاچه بخشی از مجموعه تخت سلیمان است که در تاریخ 29 آذر ماه 1316 در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسید.
شهر حضرت سلیمان
نسبت دادن سلیمان نبی به تخت سلیمان منجر به شکلگیری داستانهایی درباره آن شد؛ از جمله اینکه دیوهایی که فرمانبردار حضرت سلیمان بودند، تخت سلیمان را ساختند.
بر اساس این باور، حضرت سلیمان در این محل زندگی میکرد و به دستور او نیروهای فرازمینی مسئولیت ساخت سازههایی عظیم در تخت سلیمان را بر عهده داشتند؛ امری که فراتر از حیطه قدرت انسانها بود.
کوه زندان سلیمان یا زندان دیو کوهی مخروطی شکل در نزدیکی مجموعه تخت سلیمان است که یک حفره بسیار بزرگ و عمیق در بالای آن وجود دارد. طبق باور افراد محلی و افسانههای روایتشده، حضرت سلیمان از این محل برای زندانی کردن و مجازات دیوها و جنیان استفاده میکرده است.
افسانه طاقدیس خسروپرویز
طاقدیس، یکی دیگر از جاذبههای تاریخی و طبیعی مرموز و منحصربهفرد در اطراف تخت سلیمان است که به نوعی یکی از هفتگنج خسروپرویز است و به باور برخی کارشناسان عبارت تخت طاقدیس در ادبیات و متون تاریخی ایرانی و غربی، همان ایوان خسرو در تخت سلیمان است.
به گفته یکی از مورخان رومی، پس از جنگ خسروپرویز و هراکلیوس که به شکست خسروپرویز میانجامد، هراکلیوس در گنزک با تخت بزرگی به شکل منحنی مواجه میشود.
اینطور به نظر میرسد که علاوه بر مجسمه یا تصویر بزرگی از خسروپرویز مزین به سیم و زر که در آنجا وجود داشت، بر فراز تخت نیز نقش ماه و خورشید و صور فلکی و تصاویری از بزرگان ساسانی به چشم میخورد و روی تخت وسیلهای برای تعیین ساعات روز و همینطور چهار یاقوت متناسب با فصول سال نصب شده بود. هراکلیوس پس از غارت این محل، آن را به آتش کشید و نابود کرد.
جاذبه تاریخی کمنظیر تخت سلیمان در 32 کیلومتری شمال شرق تکاب در استان آذربایجان غربی واقع شده است؛ طی کردن این مسیر از تکاب تقریباً 44 دقیقه طول میکشد. ابتدا باید خود را از تکاب به اغولبیک برسانید، سپس مسیرتان را به سمت قره بالا ادامه دهید و پس از پشت سر گذاشتن روستای بابانظر و حرکت به سمت شمال غرب و پیمودن مسیری به اندازه 4/4 کیلومتر، به این منطقه خواهید رسید.
انتهای پیام/