ازدیاد چاههای آب عامل اصلی مرگ قناتها در شهرری است
کارشناس امور قنات با اشاره به مرگ قنات بر اثر حفر چاههای متعدد گفت: بر اساس مستندات موجود و تحقیقاتی که صورت گرفته خشک و بیآب شدن قنات ده خیر در مرکز شهرری هیچگونه ارتباطی با ساخت و ساز مجاز قنات نداشته است.
سمیرا چزغه در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم در ری، با اشاره به انتشار ویدیویی از قنات روستای ده خیر اظهار داشت: در محدوده شهرری بیش از 170 قنات ثبت شده وجود دارد که بخش اعظمی از این قناتها به دلیل شرایط آب و هوایی، حفر چاههای مجاز و غیرمجاز در حریم قنات و همچنین عدم رسیدگی و لایروبی مسیر خشک و بیآب شده است.
وی افزود: بر اساس مستندات موجود و تحقیقاتی که در زمینه تمامی قناتهای شهرری صورت گرفته، خشک و بیآب شدن قنات ده خیر در مرکز شهرری هیچ گونه ارتباطی با ساخت و ساز بر روی قنات نداشته است.
کارشناس امور قنات در ادامه گفت: تمامی قناتها دارای حریم هستند و مجتمع مسکونی مورد نظر در فاصله 6 متری از مسیر قنات ایجاد شده اما مسئولین برای نگهداری و حفظ آنها تلاش نکردهاند.
چزغه تصریح کرد: مهمترین دلیل خشکی قناتها حفر چاههای آب مجاز و غیرمجاز است که منجر به نابودی قناتها شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه اغلب قناتها در فصل گرما به دلیل بارشهای کم خشک شده است ابراز داشت: در حریم قنات فیروزآباد حدود 450 حلقه چاه حفر شده و این آمار بالا باعث مرگ قنات شده است.
چزغه با بیان اینکه برخی چاههای آب در 500 متری قناتها حفر شده است افزود: حفر چاههای آب در نزدیکی قناتها منجر به پوکی و فرونشست زمین و از بین رفت منابع آب های زیرمینی میشود.
وی تصریح کرد: چاههای آب به مرور تمام آب را از دسترس قسمتهای آبده قناتها خارج میکنند و قسمتهای حیاتی قناتها سطح آب زیرزمینی پایین آورده و در نهایت باعث مرگ قنات و خشک شدن آنها میشود.
این کارشناس امور قنات با بیان اینکه چاههای عمیق باعث از بین رفتن سفرههای زیرزمینی میشود ابراز داشت: قناتها به نحوی ساخته شدند که به میزان کافی آب را از سفره زیرزمینی خارج میکنند و به آبخوان آسیب وارد نمیشود.
چزغه در پایان خاطرنشان کرد: بهترین راهکار برای حفظ قناتها بستن و پر کردن چاههای حفر شده است که متاسفانه این مسئله تاکنون از سوی مسئولان مغفول مانده است.
انتهای پیام/ح