فراخوان راه‌اندازی دفاتر خدمات الکترونیک قضائی امسال منتشر می‌شود/ بهره‌برداری کامل پنجره واحد قضائی در هفته قوه قضائیه

فراخوان راه‌اندازی دفاتر خدمات الکترونیک قضائی امسال منتشر می‌شود/ بهره‌برداری کامل پنجره واحد قضائی در هفته قوه قضائیه

رئیس مرکز آمار و فناوری قوه قضائیه با بیان اینکه پنجره واحد قضائی در هفته قوه قضائیه به بهره‌برداری کامل می‌رسد، گفت: فراخوان راه‌اندازی دفاتر خدمات الکترونیک قضائی جدید در سال ۱۴۰۱ منتشر می‌شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ نشست خبری محمد کاظمی‌فرد، معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه بعدازظهر امروز برگزار شد. کاظمی‌فرد در آغاز این نشست که با پایان زمان اجرای برنامه‌های میان‌مدت سند تحول قضائی و هفته قوه قضائیه مصادف شده است، گفت: در قوه قضائیه با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، محدودیت زمانی و مکانی از بین رفته و همه افراد از جمله ایرانیان خارج از کشور در تمام 24 ساعت‌ شبانه‌روز و در سراسر پهنه جغرافیایی می‌توانند از خدمات قضائی استفاده کنند.

وی افزود: مردم می‌توانند با مراجعه به پنجره واحد قضائی تمام فعالیت‌های مرتبط خود با دستگاه قضا را از جمله ابلاغیه‌ها، قراردادها با وکلا و ... مشاهده کنند. وکلا هم می‌توانند در محل کار یا منزل خود هر آن چیزی که در خصوص پرونده‌های خود نیاز دارند را از طریق پنجره واحد دنبال کنند و حتی قراردادهای خود با موکل‌شان را به صورت الکترونیک در شهرها و کشورهای مختلف منعقد کنند.

معاون قوه قضائیه در ادامه در پاسخ به خبرنگار تسنیم در خصوص توسعه دفاتر خدمات الکترونیک قضائی گفت: بیش از 11 هزار دفتر خدمات الکترونیک قضائی در سراسر کشور فعال هستند و امسال قصد داریم فراخوان راه‌اندازی دفاتر جدید را منتشر کنیم تا این دفاتر توسعه بیابند.

وی افزود: همچنین خدمات الکترونیک قضائی جهادی را راه‌اندازی کرده‌ایم تا در مناطقی که خدمات قضائی ارائه نمی‌شود و دادگاه و دفتر خدمات الکترونیک قضائی در آنجا وجود ندارد، نیازهای قضائی مردم را برطرف کنیم. این خدمات به‌صورت سیار ارائه خواهد شد و افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و با سازمان بهزیستی هستند، این خدمات را رایگان دریافت خواهند کرد. ارائه خدمات الکترونیک قضائی جهادی در هفته قوه قضائیه از خراسان جنوبی آغاز می‌شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش اعلام کرد: الان فقط 25 درصد زندانیان برای جلسات رسیدگی به دادگاه ‌اعزام می‌شوند که از نظر امنیت و هزینه‌ها قابل توجه است. در این خصوص 225 هزار جلسه رسیدگی الکترونیک برگزار شده است. همچنین زندانیان می‌توانند به صورت الکترونیک با خانواده‌های خود حتی در شهرهای دیگر ملاقات انجام دهند.

کاظمی‌فرد در ادامه در توضیح سامانه اعتبارسنجی افراد برای انجام معاملات گفت: برای انجام معامله افراد می‌توانند از وضعیت محکومیت مالی طرف معامله با رضایت آن شخص متوجه شوند و بر اساس آن نتیجه مراودات و معاملات را تنظیم کنند که فعالیت این سامانه از بروز بسیاری از جرائم مختلف پیشگیری می‌کند. همچنین گواهی عدم سوءپیشینه در دو روز کاری و به‌صورت الکترونیک صادر می‌شود.

وی با اظهار اینکه ابزار الکترونیک در اختیار قضات قرار دارد، گفت: قضات می‌توانند بیش از 25 استعلام را به‌صورت الکترونیک انجام دهند و از آن برای تکمیل پرونده قضائی استفاده کنند. همچنین برای بررسی وضع اعسار افراد که از دلایل اطاله دادرسی در محاکم است، قضات می‌توانند در لحظه استعلام کنند و نتیجه را با استفاده از سامانه‌ای که برای این امر در نظر گرفته شده است خیلی زود، ببینند.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در ادامه گفت: در سال گذشته دادرسی الکترونیک و ابلاغ الکترونیک را با کمک 11 شرکت دانش‌بنیان پیش بردیم و امیدواریم که تا پایان امسال همکاری 20 شرکت دانش‌بنیان را داشته باشیم. با استفاده از این ظرفیت خدمات قضائی را برای ایرانیان خارج از کشور هم ترفیع خواهیم داد.

وی با بیان اینکه اقدامات ما تا پایان سال در راستای هوشمندسازی قوه قضائیه است، تأکید کرد: پنجره واحد قضائی در هفته قوه قضائیه به‌طور کامل افتتاح می‌شود و علاوه بر آن، تا پایان سال خودکاربری انحصار ورثه را راه‌اندازی خواهیم کرد و ابزار تبدیل گفتار به متن را هم در اختیار قضات قرار خواهیم داد و ارجاع پرونده به قضات و کارشناسان رسمی به‌صورت الکترونیک خواهد بود.

معاون قوه قضائیه در ادامه درباره پنجره واحد توضیح داد: چالش مردم برای استفاده از خدمات قضائی این است که خدمات الکترونیک چه هستند؟ هدف ما این است که ما این خدمات را معرفی و در یک نقطه ارایه کنیم که در my.adliran.ir در دسترس کاربران و مراجعه‌کنندگان است. خودکاربری‌ها، انحصار ورثه و‌ هر چیزی که ما به‌عنوان خدمات جدید اعلام می‌کنیم با ورود به این پنجره در دسترس است. البته ورود به این پنجره واحد نیازمند شناسه ثناست که قبلاً به‌صورت فیزیکی در دفاتر خدمات الکترونیک قضائی ارایه می‌شد اما الان به‌صورت برخط در هر ساعت از شبانه‌روز امکان دریافت آن وجود دارد و تا الان 600 هزار نفر از این مسیر شناسه ثنای خود را دریافت کرده‌اند.

کاظمی‌فرد در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: در سند تحول قضائی تکالیفی برای مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه پیش‌بینی شده است که ما تکالیف کوتاه‌مدت خود را 100 درصد، تکالیف میان‌مدت را تا 80 درصد و تکالیف بلندمدت را تا 30 درصد انجام داده‌ایم.

وی همچنین درباره دادرسی‌های آنلاین که با شیوع بیماری کرونا از سوی دستگاه قضا پیگیری شد، بیان کرد: بعد از کرونا هم دادرسی الکترونیک ادامه خواهد داشت. در دو ماهه اول امسال که کرونا کمتر بود، میزان دادرسی الکترونیک ما نسبت به دو ماه اول سال گذشته 90 درصد افزایش داشته است که نشان می‌دهد هم مردم و هم قضات از آن استقبال کرده‌اند. مخصوصاً اینکه طرفین دعوا در یک شهر یا در یک کشور نباشند. همچنین 75 درصد زندانیان به صورت میانگین در این دادگاه‌ها به صورت برخط شرکت کردند و جالب است بدانید؛ در یک استان 96 درصد زندانیان از این شیوه دادرسی استفاده کرده‌اند. درصدد هستیم که با توسعه ابزارها، تعداد جلسات دادرسی الکترونیک را افزایش دهیم.

کاظمی‌فرد سپس درباره استفاده از پابند الکترونیک و انجام ملاقات الکترونیک زندانیان اظهار کرد: در سال 1400 حدود 6900 زندانی از پابند استفاده کردند و جمیعت زندانیانی که محکومیت خود را با این روش گذراندند از ابتدا تا الان بیش از 14 هزار نفر است. بومی‌سازی پابندهای الکترونیک اظهار کرد: تمام تولیدات داخلی است و توسط شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی انجام می‌شود. تولید به‌اندازه کافی انجام می‌شود و در این راه از کمک و همکاری سازمان زندان‌ها بهره برده شده است.

وی در بخش دیگری از سخنانش درباره ملاقات الکترونیک زندانیان اظهار کرد: در 15 استان کشور در دفاتر خدمات الکترونیک قضائی امکان ملاقات الکترونیک خانواده زندانیان با زندانی فراهم شده است. این شیوه ملاقات به‌ویژه زمانی مؤثر است که زندانی و خانواده او در یک شهر نباشند. البته این نوع ملاقات فعلاً در فاز آزمایشی قرار دارد و خانواده‌ها با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضائی درخواست ملاقات خود را ارائه می‌کنند و دفاتر بعد از هماهنگی با زندان، ملاقات را هماهنگ می‌کنند.

چند روز قبل معاون اول قوه قضائیه از شغل شهادت‌فروشی و ارائه شهادت دروغین توسط عده‌ای سودجو در محاکم پرده برداشت. یک خبرنگار با یادآوری این گفته از اقدامات مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه برای رفع این معضل پرسید که کاظمی‌فرد در پاسخ اظهار کرد: سامانه‌ای در اختیار قضات قرار دارد که در آن اطلاعات شهود به عنوان شاهد ثبت شده است. اطلاعات هر شخصی که در دادگاه شهادت داده باشد با تعداد دفعات شهادت‌های او در این سامانه ثبت می‌شود. بر اساس آمارهای این سامانه 8 هزار نفر در طول یک سال بیش از سه بار شهادت داده است که به آنها شاهدان حرفه‌ای می‌گوییم و این روند به قاضی کمک می‌کند که در بررسی‌های خود این موضوع را در نظر داشته باشد.

کاظمی‌فرد در ادامه از اشتیاق مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه برای ارائه کمک به کسب و کارهای برخط‌ خبر داد و گفت: در بحث توسعه خدمات به دنبال این هستیم که شرکت‌های دانش‌بنیان را با محصولات قضائی خود آشنا کنیم.

معاون قوه قضائیه در خصوص ارتباط الکترونیک قوه قضائیه با ضابطان قضائی گفت: این ارتباط به‌ویژه با فراجا به این شکل است که اگر کسی برای شکایت به کلانتری رجوع کند، در همان محل و برخلاف رویه سابق، شکایت ثبت به مرجع قضایی ارسال می‌شود و در صورت نیاز مرجع قضائی دستورات لازم را از طریق سامانه به کلانتری اعلام می‌کند. در حال حاضر ارتباط کلانتری و مرجع قضائی کاملاً الکترونیک است.

وی همچنین از ثبت نهایی میزان اموال بیش از 80 درصد مسئولین عالی قضائی در سامانه اموال مسئولین خبر داد.

کاظمی‌فرد در بخش دیگری از سخنانش اعلام کرد: سامانه سامع برای ارتباط مردم با دستگاه قضائی ایجاد شده است تا افراد اعتراضات و درخواست‌های ملاقات و گزارش خود و بستگان درجه اول خود را در خصوص مراجعه به دستگاه قضا اعلام کنند تا این گزارشات پیگیری شود. همچنین سامانه سنجش رضایت مراجعان به قوه قضائیه هم فعال است. این سامانه پیامک نظرسنجی را به مراجعه‌کنندگان به مراجع قضائی و دفاتر خدمات الکترونیک قضائی را ارسال می‌کند. سال قبل 700 هزار نظرسنجی از طریق این سامانه انجام شده است و داده‌ها برای بهبود امور در اختیار مراجع قرار می‌گیرد.

وی در پایان با اشاره به اعلام ممنوع‌الخروجی به افراد ممنوع‌الخروج شده گفت: با دستور ریاست قوه قضائیه پیامک هر ممنوع‌الخروجی که در قوه قضائیه رخ می‌دهد ارسال می‌شود. در آینده هم امکان استعلام ممنوع‌الخروجی در پنجره واحد قضائی فراهم خواهد شد. البته قاضی می‌تواند با توجه به نوع پرونده مانع از این اطلاع‌رسانی باشد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon