گزارش| نگاهی به اقدامات قوه قضائیه در حمایت از تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین در سال ۱۴۰۱

گزارش| نگاهی به اقدامات قوه قضائیه در حمایت از تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین در سال 1401

قوه قضائیه با اقداماتی مانند تشکیل شورای راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان، تشکیل کارگروهی در راستای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و اجرایی شدن معافیت حق بیمه قراردادهای شرکت‌‎های دانش‌بنیان، از تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین حمایت کرده است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه؛ دستگاه قضا همواره از تولید و اشتغال حمایت‌های ویژه‌ای داشته است به طوری که تا کنون دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های متعددی در راستای حمایت از تولید به بخش‌های مختلف قضائی ابلاغ شده است اما در دوره تحول و تعالی این مهم با شتاب بیشتری در حال انجام است. حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای از ابتدای انتصاب خود در مسند ریاست دستگاه قضا همواره بر حمایت از تولید تأکید داشته و با توجه به شعار سال حمایت حقوقی و قضائی از شرکت‌های دانش‌بنیان را در دستور کار دستگاه قضا قرار داده است. در همین راستا اقدامات مؤثری نیز در قوه قضائیه از رفع مشکلات حقوقی و قضائی از کارخانه‌ها و کارگاه‌هایی تولیدی تا تشکیل شعب ویژه برای شرکت‌های دانش‌بنیان صورت گرفته است.

عزم جزم عدلیه در حمایت و پشتیبانی از تولیدکنندگان و صنعتگران

در همین زمینه رئیس قوه قضائیه در پیام تبریک سال نو شمسی از عزم جزم عدلیه در حمایت و پشتیبانی از تولیدکنندگان و صنعتگران و کارآفرینان خبر داد.

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای در این پیام اظهار کرد: در سال جدید‌ که مبتنی بر اقتضائات زمانه و ضروریات کشور از سوی رهبر حکیم انقلاب با عنوان سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری شده است، عزمی جزم و استوار داریم تا در راستای وظایف ذاتی عدلیه با همکاری و هم‌افزایی سایر قوا از امر «تولید» که به‌حق یک «جهاد» نام گرفته است، از تولیدکنندگان و صنعتگران و کارآفرینان حمایت و پشتیبانی ویژه کنیم و در مقابل هر آنچه که مانع رونق و جهش اقتصاد مولد و اشتغالزا است بایستیم تا از این طریق ضمن تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامى، توطئه‌های دشمنان و عنوان که طی سال‌های اخیر از هیچ تلاشی برای زمین زدن اقتصاد ملی و معیشت مردم فروگذار نکرده‌اند را خنثی سازیم.

تحقق شعار سال و حمایت کامل و همه‌جانبه از تولیدکنندگان و کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان

همچنین رئیس قوه قضائیه در اولین جلسه شورای عالی قوه قضائیه در هشتم فروردین ماه «تحقق شعار سال و حمایت کامل و همه‌جانبه از تولیدکنندگان و کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان» را یکی از 15 اولویت دستگاه قضائی در سال 1401 عنوان کرد.

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای در همین رابطه به تمام مسئولان قضائی در سراسر کشور دستور داد که نسبت به «تحقق و جامه عمل پوشاندن به شعار سال و حمایت کامل و همه‌جانبه از تولیدکنندگان و کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان» اهتمام ویژه داشته باشند. رئیس عدلیه در همین راستا از رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که به فوریت برای زمینه‌سازی حمایت بیشتر از شرکت‌های دانش‌بنیان اعلام آمادگی داشت، قدردانی کرد و بر برخورد با کسانی که چوب لای چرخ تولیدکنندگان و کارآفرینان می‌گذارند و بخش‌هایی که در ارائه خدمات به تولیدکنندگان و فعالان سالم اقتصادی کوتاهی می‌کنند، تأکید کرد.

بابایی، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز در سخنانی با اشاره به نام‌گذاری سال 1401 به «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» اظهار کرد: سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از ابتدای سال جاری، در راستای حمایت و رفع موانع و تسریع در ثبت شرکت‌ها و ثبت اختراعات، شورای راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان را در مرکز و همچنین کارگروه‌های استانی را در سراسر کشور تشکیل داد و اولین جلسه این شورا نیز طی روز‌های گذشته برگزار شد.

وی افزود: در راستای حمایت حداکثری از شرکت‌های دانش‌بنیان، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در آینده نزدیک، تفاهم‌نامه چندجانبه‌ای با وزارتخانه‌های صمت، علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منعقد خواهد کرد.

دستور رئیس دستگاه قضا برای تعامل بیشتر با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف الکترونیکی کردن امور قضائی

همچنین در 30 اردیبهشت ماه در جریان نشست مشترک اعضای شورای عالی قوه قضائیه با مسئولان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مقرر شد؛ در راستای تأکیدات حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای ناظر بر افزایش مشارکت همه نخبگان حوزه فناوری‌های نوین در امر پیشبرد دستگاه قضائی هوشمند و منحصر نشدن مشارکت نخبگان به صِرف جلسات هم‌اندیشانه، اولین نمایشگاه دستاوردها در حوزه فناوری‌های حقوقی و قضائی به همت پردیس نوآوری‌ حقوقی و قضائی برگزار شود. تا از نظرات بازدیدکنندگان و نخبگان و شرکت‌های دانش‌بنیان نیز در این خصوص بیش از پیش استفاده شود.

برگزاری اولین نمایشگاه دستاوردها در حوزه فناوری‌های حقوقی و قضائی

در همین راستا 31 اردیبهشت ماه اولین نمایشگاه دستاوردها در حوزه فناوری‌های حقوقی و قضائی به همت پردیس نوآوری‌ حقوقی و قضائی برگزار و در جریان این نمایشگاه تفاهم‌نامه مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه و معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری امضا شد.

این تفاهم‌نامه که بر استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و فناور و گسترش استفاده از فناوری‌های نوین در زیست‌بوم قضائی کشور و نیل به اهداف سند تحول دستگاه قضائیه و کمک به اجرای سیاست‌های کلان کشور برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و با توجه به ضرورت ایجاد زیست‌بوم نوآوری، فناوری و پیشتازی اقتصاد دانش‌بنیان، افزایش سهم تولید و خدمات دانش‌بنیان و همچنین هم‌افزایی و تعامل جهت توانمندسازی، ارتقای بهره‌وری اقتصادی، کارآفرینی و بهره‌مندی از ظرفیت‌های علمی و فناوری کشور برای رفع نیازهای قوه قضائیه تأکید دارد به امضای محمد کاظمی‌فرد، رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه و حمید ذوالفقاری، رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رسید.

آغاز به کار شورای راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز در هفتم فروردین ماه با بیان اینکه این سازمان تنها مرجع رسمی و قانونی برای مشروعیت بخشی به اختراعات و نوآوری‌ها است از شروع به کار شورای راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور خبر داد.

حسن بابایی در اولین جلسه شورای راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان با اشاره به نام‌گذاری سال 1401 توسط مقام معظم رهبری به نام تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین گفت: سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در راستای سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی برای تحقق شعار سال «شورای راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان» را در سازمان و متناظر این شورا را در استان‌ها تحت عنوان «کارگروه‌های ویژه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان» راه‌اندازی کرده است و متعهد هستیم که برای حمایت از «جهاد تولید» وارد میدان شویم تا در محضر مقام معظم رهبری (دامت برکاته) سربلند باشیم.

حمایت از نخبگان و شرکت‌های دانش‌بنیان و ثبت بیش از 6 هزار شرکت دانش‌بنیان

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور همچنین در 11 اردیبهشت ماه در مراسم آیین تجلیل از مخترعان و طراحان صنعتی جوان از ثبت 6 هزار و 652 شرکت دانش‌بنیان خبر داد و گفت: حمایت از نخبگان، مخترعان و شرکت‌های دانش‌بنیان اولویت اصلی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است.

بابایی اظهار کرد: بعد از نام‌گذاری سال از سوی مقام معظم رهبری ما در ابتدای سال شورای راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان را در سازمان تشکیل داده و اعلام کردیم شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند خارج از تشریفات اداری اقدام به ثبت کنند.

وی ادامه داد: یکی از اولویت‌های سازمان مقابله با تأسیس و فعالیت شرکت‌های صوری و کاغذی است که کارگروهی برای شناسایی شرکت‌های غیرفعال و صوری تشکیل شده است تا به محض شناسایی، این شرکت‌ها در فرآیند تعلیق قرار گیرد.

بابایی با اشاره به اینکه 6 هزار و 652 شرکت دانش‌بنیان در سامانه جامع ثبت شرکت‌ها ثبت شده و فعال است، افزود: قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اقدامات جهادی، منویات رهبر انقلاب اسلامی را در راستای شرکت‌های دانش‌بنیان اجرا خواهند کرد.

حمایت مرکز مالکیت معنوی و فکری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از تولیدات داخلی و دانش‌بنیان

رئیس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هم در 6 اردیبهشت ماه گفت: مرکز مالکیت معنوی در راستای اجرای برنامه‌های جامع خود و در جهت حمایت از تولیدات داخلی مخصوصاً تولیدات دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین مجموعه برنامه‌های خود را برای مخاطبان عام و مخاطبان خاص و مالکیت فکری در دستور کار خود قرار داد.

سید محمدعلی میرطاهری بیان کرد: از این رو مرکز مالکیت معنوی در راستای اجرای برنامه‌های جامع خود و در جهت حمایت از تولیدات داخلی مخصوصاً تولیدات دانش‌بنیان و اشتغال آفرین مجموعه برنامه‌های خود را برای مخاطبان عام و مخاطبان خاص و مالکیت فکری از جمله مخترعان فعالان حوزه دانش‌بنیان، استارتاپ‌ها، صنعتگران، طراحان صنعتی، کارآفرینان و تولیدکنندگان، اساتید دانشگاه، دانشجویان، معلمان و دانش‌آموزان در دستور کار خود قرار داد به طوری که تمام مخاطبان به فراخور شرایط خود بتواند از این برنامه‌ها بهره‌مند شوند.

رئیس مرکز مالکیت معنوی و فکری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: جهت دستیابی به این مهم، مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کل کشور برنامه‌های مختلفی را در دستور کار خود قرار داده است؛ امید است با اجرای برنامه‌های فوق به صورت مستقیم و سالانه در راستای فرهنگ‌سازی و اجرای منویات مقام معظم رهبری (دامت برکاته)، مشارکتی چه بسا اندک در راستای اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی داشته باشیم و با ایجاد انگیزه و نخبگان و مخترعان و سرمایه‌های معنوی از کشور جلوگیری شود تا بدین وسیله شاهد رونق صنعت و توسعه پایدار اقتصادی کشورمان باشیم.

تشکیل کارگروهی در راستای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در سازمان بازرسی کل کشور

همچنین رئیس سازمان بازرسی کل کشور در هشتم فروردین ماه از تشکیل کارگروهی در راستای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان در سازمان بازرسی کل کشور خبر داد.

ذبیح‌الله خداییان در سخنرانی نخستین روز از سال 1401 مبنی بر اینکه «تنها راه رسیدن به رشد اقتصادی، حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان است»، از تشکیل کارگروهی در راستای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان در سازمان بازرسی کل کشور با هماهنگی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد نخبگان کشور خبر داد.

وی با بیان اینکه نقشه راه سازمان بازرسی برای تحقق منویات مقام معظم رهبری پیرامون شعار سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال آفرین» به‌زودی و در قالب بخشنامه‌ای به معاونان و بازرسان ابلاغ می‌شود، به احصای تکالیف دستگاه‌ها در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان از سوی سازمان بازرسی کل کشور اشاره کرد.

خداییان معاون سیاسی - قضائی و دفتر حمایت از سرمایه‌گذاری و تولید ملی سازمان بازرسی را به تهیه مصادیقی از مشکلات و موانع بر سر راه شرکت‌های دانش‌بنیان مکلف و تأکید کرد که این سازمان اقدامات نظارتی را تا حل کامل مشکلات این شرکت‌ها دنبال می‌کند.

در همین راستا در 10 فروردین ماه رئیس سازمان بازرسی کل کشور با ابلاغ بخشنامه‌ای در 9 بند، تکالیف و مأموریت‌هایی را برای معاونین، رؤسای مناطق شش‌گانه و بازرسان کل امور مرکز و استان در زمینه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان تعیین کرد.

همچنین رئیس سازمان بازرسی کل کشور در این بخشنامه بر استفاده از ظرفیت مراجع قانونی نظیر؛ شورای دستگاه‌های نظارتی، ستاد تسهیل و رفع موانع تولید و ستاد پیگیری اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی به منظور پیگیری و پیشبرد اهداف و تحقق مصوبات کارگروه تأکید کرد.

رسیدگی به ترک فعل دستگاه‌های اجرایی در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان رسیدگی

رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین در 14 فروردین ماه از در سفری به شرق تهران، از پارک فناوری پردیس بازدید کرد و ضمن آشنایی با زیرساخت‌های استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق، در جریان روند توسعه فاز‌های این ناحیه نوآوری قرار گرفت.

خداییان در حاشیه این بازدید از آسیب‌شناسی و احصاء مشکلات و مسائل شرکت‌های دانش‌بنیان از سوی سازمان بازرسی کل کشور با همکاری و همفکری شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور تأکید کرد که دستگاه‌های اجرایی باید به کمک شرکت‌های دانش‌بنیان بیایند و در صورت استنکاف از وظیفه، سازمان بازرسی به ترک فعل‌ها رسیدگی و موضوع را به مراجع ذیصلاح منعکس می‌کند و این برخورد قطعاً جنبه ارشادی نخواهد داشت.

خداییان با بیان اینکه برخورد با عدم صدور مجوز‌های الکترونیکی کسب و کار در دستور کار سازمان بازرسی کل کشور است، خاطرنشان کرد: قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار پیش‌بینی کرده که از این پس باید دستگاه‌هایی که مجوز صادر می‌کنند به صورت الکترونیکی و در اسرع وقت نسبت به این موضوع اقدام کنند و با توجه به پایان مهلت قانونی، دستگاه‌های مستنکف از اجرای قانون به دستگاه قضائی معرفی می‌شوند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: کارگروه «حمایت از تولید دانش‌بنیان و صیانت از نخبگان» در استا‌ن‌ها نیز با عضویت بازرس کل استان و عضویت نمایندگان دستگاه‌های اجرایی تشکیل خواهد شد.

اجرایی شدن معافیت حق بیمه قراردادهای شرکت‌‌‌های دانش‌بنیان با ورود سازمان بازرسی به طور کامل

رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین سوم خردادماه از ارسال تعداد 25 نامه هشداری و مکاتبه با کلیه دستگاه‌های اجرایی در استان‌ها در راستای حسن اجرای قوانین و مقررات در جهت انجام حمایت‌های قانونی از شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد.

ذبیح‌الله خداییان در خصوص اقدامات صورت گرفته در راستای تحقق شعار سال «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین»، اظهار کرد: تأمین اجتماعی بخشنامه‌ای دارد که بر اساس آن قراردادهای دانش‌بنیان از ضرایب حق بیمه قراردادها معاف هستند؛ اما در مورد اجرای آن واحدهای بیمه به صورت سلیقه‌ای عمل می‌کردند که با ورود سازمان بازرسی و هشدار به سازمان تامین اجتماعی، بخشنامه فوق احیا و اجرایی شد.

خداییان در ادامه برنامه‌‌ریزی برای انجام برنامه‌های نظارتی با احصای قوانین محوری در حوزه تولید و به‌ویژه تولید دانش‌بنیان را مورد اشاره قرار داد و افزود: قوانین محوری در حوزه حمایت از تولید به‌ویژه تولید دانش‌بنیان و تمام تکالیف دستگاه‌های اجرایی کشور در این زمینه احصاء و در اختیار بازرسان کل امور و استان‌ها قرار گرفته تا این موضوعات را در قالب برنامه‌های نظارتی مورد رصد قرار داده و گزارش دهند که تا چه اندازه قوانین اجرا شده است.

وی با بیان اینکه استقرار هیئت بازرسی در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری اقدام دیگر سازمان بازرسی در حوزه حمایت از تولید دانش‌بنیان است، بیان کرد: در همین زمینه هیئتی از بازرسی امور واحدهای تابعه مجلس، ریاست جمهوری و امور خارجه به منظور بررسی عملکرد صندوق‌های غیردولتی پژوهش و فناوری در حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری از 27 فروردین ماه 1401 مستقر شده است و چنان چه مؤسسات و شرکت‌های دانش‌بنیان در خصوص عملکرد و اقدامات این صندوق‌ها در فرآیند اخذ حمایت و تسهیلات و همچنین رعایت نشدن مطالبات قانونی خود از سوی دستگاه‌های متولی، شکایت یا اعلاماتی دارند می‌توانند جهت طرح موضوع به هیئت بازرسی مستقر در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری مراجعه کنند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور به تشریح عملکرد بازرسی کل استان‌ها در حوزه حمایت از تولید دانش‌بنیان هم پرداخت و از تشکیل و برگزاری 46 جلسه کارگروه‌های استانی حمایت از تولید دانش‌بنیان و صیانت از نخبگان با عضویت نمایندگان استانداری‌ها و مدیران پارک‌های علمی و فناوری و سایر دستگاه‌های مرتبط اعم از (جهاد کشاورزی، صمت، گمرک، مالیاتی، بانک‌ها و ...) در استان‌ها خبر داد.

وی در همین زمینه به تشکیل کمیته‌های کارشناسی ذیل کارگروه استانی با عناوین «بانک و بیمه»، «مالیات و امور گمرکی»، «تسهیل صدور مجوزها»، «آموزش و اطلاع‌رسانی» و تشکیل ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و کمیسیون‌های علمی و تخصصی برای آسیب‌شناسی مسائل و مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان اشاره کرد.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: تعداد 61 بازدید میدانی از پارک‌های فناوری، مراکز نوآوری و شرکت‌های دانش‌بنیان صورت گرفته است.

خداییان همچنین از ارسال تعداد 25 نامه هشداری و مکاتبه با کلیه دستگاه‌های اجرایی در استان‌ها در راستای حسن اجرای قوانین و مقررات در جهت انجام حمایت‌های قانونی از شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد.

تعیین 7 گام اجرایی دادگستری تهران برای حمایت قضائی از چرخه تولید و تحقق شعار سال

رئیس کل دادگستری استان تهران نیز در 23 فروردین ماه از تعیین 7 گام اجرایی در قالب برنامه عملیاتی «حمایت حقوقی، قضائی و پشتیبانی از تولید و سرمایه‌گذاری مشروع» به منظور نقش‌آفرینی مجموعه قضائی استان تهران در راستای تحقق شعار سال مبنی بر «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» خبر داد.

علی القاصی یکی از راهبرد‌های شورای برنامه‌ریزی دادگستری کل استان تهران را تحقق سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در قوه قضائیه دانست و در عین حال با اشاره به تعیین هفت گام اجرایی به‌منظور تحقق برنامه فوق‌الذکر اظهار کرد: این برنامه متشکل از هفت گام اجرایی اعم از «ارتقاء کارگروه‌های تخصصی حقوقی و قضائی ستاد»، «بازدید‌های میدانی از واحد‌های صنعتی»، «تشکیل شعبه ویژه رسیدگی به پرونده‌های له یا علیه واحد‌های تولیدی»، «حل و فصل مشکلات حقوقی و قضائی شهرک‌های صنعتی»، «الزام بانک‌ها به اعمال بسته‌های حمایتی با رعایت ضوابط مربوطه»، «آسیب‌شناسی قوانین و مقررات موجود» و «شناسایی موانع تولید و صدور دستورات قضائی جهت رفع آنها» است.

وی همچنین با صدور دستوری خطاب به مدیران واحد‌های قضائی و ستادی دادگستری کل استان تهران برای حمایت از چرخه تولید اظهار کرد: تمامی مدیران واحد‌های قضائی و ستادی دادگستری کل استان تهران موظفند نسبت به اعلام آمار و اطلاعات شرکت‌های دانش‌بنیان موجود در واحد قضائی مربوطه با ذکر دقیق مشخصات به حوزه ریاست دادگستری کل استان تهران اقدام کنند.

القاصی در ادامه مدیران واحد‌های قضائی و ستادی دادگستری کل استان تهران را مکلف کرد تا اگر چنانچه در خصوص شرکت‌های دانش‌بنیان، پرونده قضائی تحت هر عنوان در مراجع قضائی تشکیل و مفتوح به رسیدگی است، ضمن اعلام گزارش و گردش‌کار از پرونده، آخرین وضعیت رسیدگی اعلام شود.

رئیس کل دادگستری استان تهران همچنین به مدیران واحد‌های قضائی و ستادی دادگستری کل استان تهران ماموریت داد تا چنانچه در رسیدگی به پرونده‌های شرکت‌های دانش‌بنیان، با هر نوع مشکل، آسیب، خلاء قانونی، قضائی و اجرایی و یا مقررات و فرایند‌های آسیب‌زا مواجه شدند، جزئیات کامل این مشکلات و آسیب‌ها همراه با راهکار‌ها و تدابیر، برای بررسی و حل به حوزه ریاست دادگستری کل استان تهران اعلام شود.

القاصی حمایت قضائی از چرخه تولید را یکی از محور‌های اساسی فعالیت مجموعه قضائی استان تهران در سال جاری عنوان کرد و در عین حال لزوم ایفای نقش توسط بخش‌های مختلف در دادگستری استان تهران برای تحقق شعار سال را امری ضروری دانست.

قرار گرفتن حل مشکلات حقوقی و قضائی 701 شرکت‌ دانش‌بنیان در اولویت دادگستری کل استان تهران

رئیس کل دادگستری استان تهران نیز در 10 خرداد ماه از در اولویت قرار گرفتن رسیدگی به مشکلات حقوقی و قضائی 701 مورد از شرکت‌های دانش‌بنیان در این استان خبر داد.

القاصی با تأکید بر اینکه حمایت از چرخه تولید همواره یکی از سیاست‌های اصلی دستگاه قضائی به‌ویژه در دوره «تحول و تعالی» محسوب می‌شود، گفت: یکی از راهبرد‌های شورای برنامه‌ریزی دادگستری کل استان تهران، تحقق سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در قوه قضائیه است و در همین راستا؛ با توجه به نام‌گذاری سال جاری از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر سال «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» و تعیین «تحقق شعار سال و حمایت کامل و همه‌جانبه از تولیدکنندگان و کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان» به‌عنوان یکی از اولویت‌های 15 گانه عدلیه از سوی رئیس قوه قضائیه، دادگستری کل استان تهران حمایت قضائی از واحدهای تولیدی به‌ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان را در دستور کار خود قرار داده است.

رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به تعیین هفت گام اجرایی در قالب برنامه عملیاتی «حمایت حقوقی، قضائی و پشتیبانی از تولید و سرمایه‌گذاری مشروع» به‌منظور نقش‌آفرینی مجموعه قضائی استان تهران در راستای تحقق شعار سال خاطرنشان کرد: در این راستا مشخصات 3 هزار و 452 شرکت دانش‌بنیان در استان تهران با پیگیری‌های به‌عمل آمده از سوی دادگستری کل استان تهران استخراج شد.

وی با بیان اینکه پیگیری‌های انجام شده حکایت از این دارد که 701 مورد از شرکت‌های دانش‌بنیان مذکور دارای مشکلات حقوقی و قضائی هستند، عنوان کرد: در این خصوص به رئیس کل دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران تأکید شده تا رسیدگی به مشکلات حقوقی و قضائی این شرکت‌ها در اولویت قرار گیرد و به‌گونه‌ای اقدام شود که آسیبی متوجه اشتغال و چرخه تولید نگردد؛ چرا که مقوله «اشتغال» و «چرخه تولید» خط قرمز دستگاه قضائی است.

القاصی همچنین به رئیس کل دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران ماموریت داد تا آخرین وضعیت رسیدگی به مشکلات حقوقی و قضائی شرکت‌های دانش‌بنیان فوق‌الذکر را اعلام کند و اگر چنانچه در فرایند رسیدگی با هر نوع مشکل، آسیب، خلاء قانونی، قضائی و اجرایی و یا مقررات و فرایند‌های آسیب‌زا مواجه شدند، جزئیات کامل این مشکلات و آسیب‌ها همراه با راهکار‌ها و تدابیر، برای بررسی و حل به حوزه ریاست دادگستری کل استان تهران اعلام شود.

حمایت ویژه دادستانی کل کشور از شرکت‌های دانش‌بنیان

معاون قضائی دادستان کل کشور نیز در 24 فروردین ماه از حمایت ویژه دادستانی کل کشور از شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد.

سعید عمرانی گفت: رفع مشکلات حقوقی شرکت‌های دانش‌بنیان در دستور کار ستاد اقتصاد مقاومتى قوه قضائیه و دادستانی کل است.

وی افزود: قوه قضائیه خصوصاً به شرکت‌های دانش‌بنیان که به آخرین تکنولوژی روز مجهز باشند و با کمترین هزینه بیشترین بهره‌ورى را داشته باشند و علاوه بر تولید علم، کالا‌ها و محصولات با کیفیت عرضه و کشور را به خودکفایی رسانده و از واردات بى‌نیاز کنند، حمایت می‌کند که به عنوان نمونه می‌توان به فعالیت یک شرکت تولید کپسول اکسیژن اشاره کرد که در ابتداى سال محصولات با کیفیتى تولید کرده و ضمن خودکفایی اولین محموله خود را صادر و از بیکارى بیش از حداقل 100 نفر جلوگیرى کرد.

معاون قضائی دادستان کل کشور با تأکید بر اینکه تمام تلاش قوه قضائیه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، تولید و اشتغال است، گفت: در حال حاضر زمان ثبت شرکت‌های دانش‌بنیان کمتر از یک هفته زمان می برد در حالی که در گذشته ثبت یک شرکت در حوزه کسب و کار ماه‌ها طول می‌کشید.

عمرانی از پیگیری ویژه و حمایت از فضای کسب و کار، اشتغال و تولید خبرداد و گفت: دستگاه قضائی در سال‌های گذشته نیز نسبت به شرکت‌های دانش‌بنیان نگاه ویژه‌ای داشت و بدون شک در سال جدید نیز حمایت‌های دستگاه قضائی افزایش خواهد یافت.

معاون قضائی دادستان کل کشور از حمایت ویژه دادستانی کل کشور از شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد و گفت: رفع مشکلات حقوقی این شرکت‌ها در دستور کار ستاد اقتصاد مقاومتى قوه قضائیه و دادستانی کل است.

بهره‌گیری از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان در احراز هویت برخط کد ثنا

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در 27 فروردین ماه با بیان اینکه در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری در بهره‌مندی از فناوری‌های نوین و دانش‌بنیان و دستیابی آسان مردم به خدمات قضائی و نیز هوشمندسازی قوه قضائیه و اجرای سند تحول قضائی، مرکز آمار و فناوری اطلاعات اقداماتی در سال گذشته انجام داده است، گفت: یکی از این اقدامات احراز هویت غیر حضوری جهت دریافت ثنا است. این خدمت با همکاری 10 شرکت دانش‌بنیان فراهم شده و در صورتی که افراد قصد استفاده از خدمات قضائی را داشته باشند می‌توانند بدون حضور در دفاتر خدمات الکترونیک قضائی یا مراجع قضائی به صورت برخط و غیرحضوری اقدام به دریافت شناسه قضائی ثنا کنند.

محمد کاظمی‌فرد در ادامه مسأله استفاده از فناوری‌های نوین را مورد توجه قرار داد و گفت: هنگامی که مسأله استفاده از فناوری و نوآوری در راستای روزآمد کردن و افزایش کارآمدی خدمات عمومی، مطرح می‌شود نخستین راه‌حلی که به ذهن متبادر می‌شود، استفاده از خدمات پیمانکاران و انعقاد قرارداد پیمانکاری است در حالی که توسعه مبتنی بر پلتفرم به‌عنوان نقطه مقابل این نگاه، رویکرد نوینی نسبت به حل مسائل عمومی کشور با استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه می‌دهد.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه تأکید کرد: مطابق رویکرد توسعه مبتنی بر پلتفرم، اتصال «نهاد حاکمیتی» و «فعالان بخش خصوصی» با تنظیم‌گری «نهاد واسط»، به‌عنوان سه ضلع حل مسائل عمومی به شیوه فناورانه می‌تواند تحقق الگوی بومی پیشرفت و صادرات دانش‌بنیان را فراهم کند. ما اسم این نهاد واسط به‌عنوان طراح و ارزیاب هر خدمت نوین در مرکز را طراز گذاشته‌ایم.

کاظمی‌فرد با بیان اینکه منظور از توسعه مبتنی بر پلتفرم، استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان به‌صورت برابر و بدون ایجاد تبعیض بین آنها، همراه با نظارت و ارزیابی مستمر بر خروجی آنها، توسط نهاد واسط (طراز) است، تأکید کرد: مطابق این رویکرد پس از طرح‌ مسأله توسط نهاد‌های حاکمیتی، از تمامی شرکت‌های دانش‌بنیان خواسته می‌شود محصولات و خدمات خود را مطابق با چارچوب‌ها و استاندارد‌های تعریف‌ شده توسط طراز عرضه کنند و طراز نیز به‌طور مستمر بر عملکرد بخش خصوصی نظارت خواهد داشت. در نتیجه این رویکرد، بهره‌وری که به‌معنای ارائه خدمت با بالاترین سطح کیفیت به مردم در طول زمان است و توسعه اقتصاد دانش‌بنیان محقق خواهد شد.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه همچنین در 31 فروردین ماه در اولین رویداد شناسایی و تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌های فناور در حوزه نوآوری‌های حقوقی و قضائی با هدف ارتقا و تعالی زیست‌بوم کار آفرینی دانش‌بنیان از حمایت دستگاه قضائی از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌هایی که در زمینه دسترسی آسان و ارزان مردم به خدمات قضائی گام بر می‌دارند، خبر داد و گفت: حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان که از سال گذشته آغاز شد با جدیت ادامه خواهد یافت.

کاظمی‌فرد در این رویداد فناورانه با اشاره به دو کار نوآورانه قوه قضائیه که سال گذشته با استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان صورت گرفته است، گفت: در این راستا به احراز هویت برخط که یک کار کاملا متفاوت بود چند ویژگی اضافه شد و 8 شرکت دانش‌بنیان در حال حاضر به صورت کارگزاری و اپراتوری با مرکز آمار و فناوری اطلاعات در حال همکاری هستند.

وی با بیان اینکه از سوی دیگر در زمینه دادرسی الکترونیک 3 شرکت دانش‌بنیان هم با مرکز فناوری و اطلاعات قوه قضائیه همکاری دارند، تأکید کرد: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری در سخنرانی ابتدای سال 1400 پیرامون لزوم حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، یک دلگرمی برای مسیر درستی که طی کردیم، به وجود آمد.

کاظمی‌فرد در ادامه موضوع پابند الکترونیک را مورد توجه قرار داد و با اشاره به کمک شرکت‌های دانش‌بنیان به قوه قضائیه پیرامون این موضوع تصریح کرد: برخی از زندانیانی که عمدتاً جرائم سبک دارند مشمول این نهاد ارفاقی می‌شوند.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه یادآور شد: البته در حال استفاده از ظرفیت چندین شرکت دانش‌بنیان دیگر در رابطه با پابند‌های الکترونیک هستیم و با استفاده از ظرفیت‌های هوشمند قوه قضائیه در اجرایی کردن سیاست‌های حبس‌زدایی گام برمی‌داریم.

وی در ادامه تأکید کرد: از سال گذشته حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان را آغاز کرده‌ایم و در ادامه این مسیر تا انتهای سال 1401 از شرکت‌های بیشتری در قوه قضائیه استفاده خواهیم کرد.

حمایت عدلیه از شرکت‌های دانش‌بنیان در راستای خنثی سازی تحریم‌ها

رئیس دیوان عالی کشور نیز 27 فروردین ماه بر نقش مهم قوه قضائیه در تحقق شعار تولید، دانش‌بنیان، اشتغال آفرین، تأکید کرد و افزود: نقش دستگاه قضا در این رابطه بسیار تأثیرگذار است.

حجت‌الاسلام مرتضوی‌مقدم با اشاره به اینکه قوه قضائیه نگاه ویژه‌ای نسبت به حمایت از تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان دارد، تصریح کرد: قطعاً از پرونده‌های مربوط به مراکز و شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت می‌شود و رسیدگی به امور مربوط به این پرونده‌ها را سرعت خواهیم داد.

رئیس دیوان عالی کشور شعار تولید، دانش‌بنیان، اشتغال آفرین را نسخه مهمی در خنثی‌سازی تحریم‌ها برشمرد و اظهار کرد: این راهبرد تدوین شده از سوی رهبر معظم انقلاب، نقش بسیار مهم و تعیین‌کننده‌ای در رفع تحریم‌ها دارد.

تخصیص شعبه ویژه برای رسیدگی به مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان در دادسرای کارکنان دولت

دادستان عمومی و انقلاب تهران 4 اردیبهشت ماه نیز از اختصاص شعبه ویژه برای بررسی مشکلات حقوقی و قضائی شرکت‌های دانش‌بنیان در دادسرای کارکنان دولت خبر داد.

علی صالحی بیان کرد: موضوع شرکت‌های دانش‌بنیان از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار است به نحوی که مقام معظم رهبری همواره در این خصوص توصیه‌های مهمی به مسئولان کشور داشته‌اند.

وی با اشاره به تأکیدات رئیس قوه قضائیه در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: دادسرای عمومی و انقلاب تهران در اولین گام خود در جهت تحقق این حمایت اقدام به اختصاص یک شعبه ویژه برای رسیدگی به مشکلات و پرونده‌های مرتبط با موضوع در دادسرای کارکنان دولت کرده است.

دادستان عمومی و انقلاب تهران تصریح کرد: در اقدامی ظهر روز‌های سه‌شنبه هر هفته را برای برگزاری جلساتی در این خصوص اختصاص دادیم که برپایی این جلسات با جدیت در دستور کار ما قرار دارد و ادامه خواهد یافت.

وی افزود: برنامه مدونی برای بازدید میدانی از شرکت‌های دانش‌بنیان به منظور شناسایی مشکلات آنها تدوین شده و اجرای آن در دستور کار دادستانی تهران قرار دارد.

به گفته صالحی، همچنین موارد شرکت‌های دانش‌بنیانی که مشکل حقوق و قضائی دارند را اخذ و پیگیری لازم برای رفع مشکل آنها را در دستور کارمان قرار خواهیم داد.

رصد شرکت‌های دانش‌بنیان برای بررسی و رفع مشکلات آنها

همچنین رئیس شورا‌ی حل اختلاف استان تهران در هفتم اردیبهشت ماه در رابطه با برنامه‌های شورای حل اختلاف استان تهران در جهت تسهیل در بررسی و رفع مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان اظهار کرد: شورا‌های حل اختلاف استان تهران در راستای تحقق شعار سال که توسط مقام معظم رهبری صادر شده است به طور مداوم مشکلات و درخواست‌ها شرکت‌های دانش‌بنیان را رصد می‌کند و قطع به یقین این مشکلات و درخواست‌ها را اجابت خواهیم کرد.

غلامرضا مهدوی با بیان اینکه سال گذشته «مجتمع شورای حل اختلاف ویژه رسیدگی به اختلافات شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان» برای نخستین بار در ایران در پارک فناوری پردیس شروع به کار کرد، افزود: قضات این شورا علاوه بر داشتن اختیارات ذکر شده در مواد 9 و 11 قانون شورا‌های حل اختلاف، به درخواست اشخاص حقیقی و حقوقی، رسیدگی به اختلافات و ایجاد صلح و سازش در کلیه امور مدنی و حقوقی، کلیه جرایم قابل گذشت و جنبه خصوصی جرایم غیرقابل گذشت را نیز دارند.

رئیس شورای حل اختلاف استان تهران ادامه داد: فراتر از این سرکشی به شرکت‌های دانش‌بنیان را در دستور کار سال 1401 شورا‌های حل اختلاف استان تهران قرار داده‌ایم تا نمایندگان این شورا‌ها به شرکت‌های دانش‌بنیان سرکشی کنند، افزود: علاوه بر این برنامه داریم تا با توسعه شعبات ویژه صلح و سازش شرکت‌های دانش‌بنیان از اطاله دادرسی در جریان رسیدگی به پرونده‌های این شرکت‌ها جلوگیری شود.

مهدوی با تأکید بر اینکه با ایجاد مجتمع شورای حل اختلاف ویژه رسیدگی به اختلافات شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان در کمترین زمان ممکن به پرونده‌های این شرکت‌ها رسیدگی می‌شود و این پرونده‌ها با ایجاد صلح وسازش مختومه خواهند شد، افزود: در نتیجه شرکت‌های دانش‌بنیان دیگر مجبور به مراجعه به محاکم قضائی نخواهند بود و علاوه بر این از طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده‌های این شرکت‌ها نیز جلوگیری می‌شود.

برگزاری نمایشگاه تخصصی ارائه دستاوردها و توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان با محوریت پایش تغییر کاربری اراضی و مقابله با زمین‌خواری

خردادماه نیز نمایشگاه تخصصی ارائه دستاوردها و توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان با محوریت پایش تغییر کاربری اراضی و مقابله با زمین‌خواری با حضور محمد کاظمی‌فرد رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، حسن بابایی، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری برگزار شد.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در حاشیه این نمایشگاه با بیان اینکه از شرکت‌های دانش‌بنیانی که در حوزه تغییر کاربری و تجاوز به حریم و مستحدثات قانونی خدمات ارائه می‌کنند حمایت می‌کنیم، تأکید کرد: با استفاده از ابزارهای هوشمند و استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توان از تغییر کاربری‌های غیرمجاز جلوگیری کرد.

وی در ادامه با تأکید بر اینکه الکترونیکی کردن فرایندها هوشمندسازی قوه قضائیه را سرعت می‌دهد، اظهار کرد: بهره‌گیری از ظرفیت‌های فناورانه و ابزارهای هوشمند سبب شفافیت می‌شود.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه عنوان کرد: باید با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و استفاده از نرم افزارها از تغییر کاربری اراضی، ساخت و سازهای غیرمجاز در حاشیه رودخانه‌ها جلوگیری کرد.

کاظمی‌فرد همچنین تأکید کرد: جلوگیری از تغییر کاربری‌های غیرمجاز از خسارت به بیت‌المال جلوگیری می‌کند و آسیب‌های محیط زیستی را کاهش می‌دهد.

استفاده از محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان در سازمان پزشکی قانونی کشور

رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور هم در 31 خردادماه در نشست خبری خود از استفاده محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان در این سازمان خبر داد.

عباس مسجدی‌آرانی، با اشاره به اهمیت توجه و استفاده از محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: تمام دستگاه‌های آزمایشگاهی پزشکی قانونی های‌تک هستند و برنامه ما این است از محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان در تمام کشور استفاده کنیم و در 5 سال آینده تمام احتیاجات سازمان را از این شرکت‌ها برطرف کنیم.

مسجدی‌آرانی با اشاره به اقدامات سازمان پزشکی قانونی کشور برای تحقق شعار سال، یادآور شد: شورای راهبری شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد شده و نیازهای کشور را احصا کرده‌ایم. نشست‌هایی را با استانداران برخی استان‌ها از جمله فارس برگزار کردیم چرا که شرکت‌های دانش‌بنیان این استان در حوزه‌ الکترونیکی قوی‌تر هستند، توافق کردیم تا دستگاه‌ و موادی که مورد نیاز ماست را تأمین کنند.

رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: از شرکت‌های دانش‌بنیان که می‌توانند در حوزه پزشکی قانونی فعالیت کنند، دعوت می‌کنیم در حوزه دستگاهی، قطعات و مواد به ما کمک کنند. در تلاش هستیم طی 5 سال آینده از لحاظ تجهیزات و مواد خودکفا باشیم. برخی موادی که شرکت‌های دانش‌بنیان تولید می‌کنند باید ظرفیت قانونی را داشته باشند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران