پای دلالها به گلخانهها باز شد/ روایتی از قاچاق گل تزئینی به ایران/ صادرات ۴۰ شاخه گل معادل یک بشکه نفت + فیلم
بررسیها نشان میدهد صادرات ۴۰ شاخه گل تزئینی معادل یک بشکه نفت ارز آوری دارد اما تولیدکنندگان با مشکلاتی همچون قاچاق گل به داخل کشور، حضور گسترده دلالها و قطع کامل بیمه دست و پنجه نرم میکنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ازکرمانشاه، بحران آب بخشهایی مانند کشاورزی را تحت تأثیر قرار داده و شرایط اقلیمی در برخی مناطق را دگرگون ساخته است، بهطوری که مناطق پر باران و حاصلخیر گذشته کشاورزان اکنون با کمبود آب روبرو هستند و کشت و کار به روشهای سنتی دیگر جوابگو نیست.
یکی از راهکارهای اصولی در این زمینه کشت محصولات با میزان کم آب یا همان کشت گلخانهای است که میتواند فرصتی باشد که با مدیریت هرچه بیشتر منابع آب موجود محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر روانه بازار کرد و یکی از این محصولات تولید گلهای شاخه بریده در گلخانه است.
در این زمینه مدیرکل دفتر امور گلخانه گیاهان زینتی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در گفتگویی رادیویی با اشاره به ظرفیتهای کشورمان برای تولید و صادرات گل و گیاه زینتی اظهار داشت در حال حاضر 4 میلیارد و 200 میلیون شاخه گل در بیش از 8500 هکتار گل و گیاهان زینتی در گلخانه ها و فضای باز کشور تولید می شود.
غلامرضا تقوی با اظهار اینکه بیش از 60 درصد مجموعههای گلخانهای کشور قابلیت تولید صادرات محور را دارند تصریح کرد: ارزش اقتصادی این تولیدات حدود 34 هزار میلیارد تومان است و ظرفیتهایی داریم که میتوانیم این میزان را افزایش دهیم.
این مقام مسئول، تراز تجاری حوزه گل و گیاه را مثبت اعلام کرد و گفت: صادرات رسمی گل و گیاه، منهای کشور عراق که اطلاعات آن محرمانه است، حدود 20 میلیون دلار است البته با توجه به اینکه بخشی از مبادلات و صادرات به صورت ریالی است پیش بینی می شود که باید بالای 60 میلیون دلار صادر شود ضمن اینکه با راه اندازی زیرساخت تأمین نهاده ها در سالهای اخیر میزان واردات نیز کاهش یافته و به 3 میلیون دلار رسیده است.
وی با بیان اینکه عمده مشکلات مربوط به گلخانه ها از جمله صدور مجوزها برطرف شده اظهارکرد: بخشی از مشکلات صدور مجوز، خارج از حیطه وزارت جهاد کشاورزی و مربوط به رعایت حقوق عامه است. در حقیقت طولانی شدن صدور مجوزها فقط ناشی از ساختار طراحی شده توسط وزارت جهاد کشاورزی نیست و بخشی هم مربوط به شکل و جنس کار و مسائل مربوط به آب و مالکیت زمین و غیره است.
این درحالی است که اگرچه تولید و صادرات انواع گل تزئینی میتواند فرصتی برای رهایی از بوی نفت در اقتصاد کشورمان باشد و به قول معروف با دلارهای نفتی و اقتصاد تک محصولی خداحافظی کنیم اما هنوز تولیدکنندگان درگیر مشکلات و نگرانیهای تولید هستند و با خیال راحت اقدام به تولید نمیکنند.
صادرات 40 شاخه گل تزئینی معادل یک بشکه نفت
ملکی یکی از تولیدکنندگان گل شاخه بریده در استان کرمانشاه با اشاره به اهمیت تولید و صادرات محصول گل تزئینی گفت: با توجه به قیمت جهانی گل تزئینی و نوع محصولی که ما در این مجموعه تولید میکنیم صادرات 30 تا 40 شاخه از این نوع گل معادل یک بشکه نفت ارزآوری برای کشور ایجاد میکند.
این تولید کننده همچنین گفت: سرمایهگذاران مشکلات بسیاری در این زمینه دارند که درصورت برطرف شدن مشکلات بدون تردید ارزآوری و اشتغالزایی بسیار بالایی در ایران و بخصوص استانهای دارای پتانسیل ایجاد خواهد شد که میتوان به عمدهترین این مشکلات قطع کامل بیمه گلخانهداران و تولیدکنندگان قارچ خوراکی از سال 1398 اشاره کرد.
ملکی نبود بیمه برای کارگران این بخش را از دیگر مشکلات دانست و افزود: بهدلیل عدم پرداخت تعهدات دولت گذشته به سازمان تأمین اجتماعی از سال 1398 بیمه کارگران بخش گلخانه قطع شده است که این موضوع نیازمند کمک دولت سیزدهم است تا بیمه کارگران این بخش برقرار شود.
وی در ادامه افزود: البته این پایان کار نیست چون تولید کنندگان در تمام سال با دست و پنجه نرم کردن با این مشکلات اقدام به تولید میکنند اما واقعیت امر این است که قاچاق گل در تمام طول سال بهویژه در مناسبتهایی همچون روز مادر و پدر به تولیدکنندگان این عرصه ضربه میزد و در حالی که تولیدکنندگان داخلی توان رقابت با محصولات خارجی را دارند باید نگران قاچاق باشند.
نحوه تخصیص وام به گلخانهداران در کاشان تسریع پیدا کند
این تولید کننده یکی دیگر از مشکلات این عرصه را استاندارد نبودن کودهای مصرفی بیان کرد و گفت: چنانچه آزمایشگاهی در استان کرمانشاه وجود داشته باشد که میزان مواد آلی هر نوع کود را مشخص کند برای گلخانه داران بهتر است و تولیدکنندگان در زمان تولید گل دچار مشکل نمیشوند.
انتهای پیام/ی