آخرین پنجره مانور پاشینیان بسته شد؟

آخرین پنجره مانور پاشینیان بسته شد؟

اظهارات وزیر امور خارجه روسیه در باکو تأیید می‌کند که نقاط نارضایتی در روابط دوجانبه از بین رفته است، بنابراین وی تأکید کرد که روسیه از سطح روابط با جمهوری آذربایجان کاملاً راضی است و این کشور را شریک و متحد مهم روسیه در قفقاز جنوبی توصیف کرد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از رسانه‌های جمهوری آذربایجان، سیاست منطقه‌ای کرملین تا همین اواخر باعث نارضایتی کاملاً جدی در آذربایجان می‌شد، حتی برخی از اظهارات «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در سفرش به ارمنستان در اوایل ماه جاری از نظر باکو غیرقابل قبول بود، اما در حال حاضر روسیه شروع به ایجاد برخی اصلاحات در سیاست خود در قفقاز جنوبی کرده است.

لاوروف به عنوان یک مقام رسمی کرملین در حین صحبت از وضعیت خانکندی و مناطق اطراف آن در ایروان، رسوایی تحدید حدود را مرتکب شد و باکو بلافاصله به این رسوایی سیاسی- دیپلماتیک واکنش نشان داد و با جدیت یادآور شد که روند تحدید حدود ربطی به خانکندی و منطقه اطراف ندارد؛ وزارت امور خارجه روسیه که متوجه اشتباه خود شد، مجبور به تصحیح بیانیه لاوروف شد.

البته با توجه به همه این‌ها، بسیار جالب بود که وزیر امور خارجه روسیه، بلافاصله پس از «رسوایی تحدید حدود» تصمیم به سفر رسمی به باکو گرفت، زیرا رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه متوجه شده بود که باکو در پشت درهای بسته توضیحی برای این رسوایی می‌خواهد و از این منظر، تردیدی وجود ندارد که لاوروف به نوعی سعی در شفاف‌سازی موضوع دارد.

جالب اینجاست که اظهارات وزیر امور خارجه روسیه در باکو تأیید می‌کند که نقاط نارضایتی در روابط دوجانبه از بین رفته است، بنابراین وی تأکید کرد که روسیه از سطح روابط با آذربایجان کاملاً راضی است و آذربایجان را شریک و متحد مهم روسیه در قفقاز جنوبی توصیف کرد.

لازم به ذکر است که سرگئی لاوروف، رضایت خود را از موضع باکو در قبال جنگ اوکراین که موضوع حساسی برای کرملین است، پنهان نکرد و اعلام کرد: ما از نگرش متعادل و مسئولانه رهبری آذربایجان نسبت به عملیات نظامی ویژه در اوکراین قدردانی می‌کنیم. ما همچنین از توسعه گفتگوهای دیپلماتیک با آذربایجان راضی هستیم.

از سوی دیگر، لاوروف همچنین در مورد چشم‌انداز گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا که ارمنستان در تلاش است که دوباره آن را در فرآیندهای ژئوپلیتیکی قره‌باغ مشارکت دهد، اظهارنظر و رسماً اعلام کرد: گروه مینسک فعالیت‌های خود را به حالت تعلیق درآورده است.

اظهارات وی همچنین می‌تواند پاسخی به اظهارات «کارن دونفرید» دستیار وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر «آمادگی همکاری با روسیه در چارچوب گروه مینسک» تلقی شود.

وزیر امور خارجه روسیه گفت که دلیل اصلی تعلیق گروه مینسک، که ارمنستان تلاش می‌کند دوباره آن را فعال کند، امتناع آمریکا از همکاری در این قالب بود.

از این منظر می‌توان تصور کرد که شرایط بسیار سختی برای ارمنستان به وجود آمده است. زیرا تعلیق گروه مینسک که ایروان در تلاش است دستکاری‌های ژئوپلیتیکی خود را به وسیله آن ایجاد کند، نیز به موضوع مناقشه بین آمریکا و روسیه تبدیل شده است.

نکته اینجاست که اکنون آمریکا و روسیه یکدیگر را به خاطر تعلیق گروه مینسک مقصر می‌دانند. ایروان در چنین شرایطی فرصت نقد هیچ یک از این دو ابرقدرت را ندارد و در این راستا می‌توان تصور کرد که ایروان «عامل گروه مینسک» را که امیدوار بود در فعالیت‌های خود از آن بهره ببرد، از دست داده است.

واضح است که هر چقدر هم که ایروان ناراضی باشد، در روند عادی‌سازی روابط آذربایجان و ارمنستان تنها باید به مأموریت میانجیگری بروکسل و کرملین بسنده کند، اما برخلاف ایروان، مأموریت میانجیگری بروکسل و کرملین برای آذربایجان مشکلی ندارد. یعنی موقعیت نظامی-سیاسی منطقه‌ای آذربایجان طوری است که باکو آماده روند تهیه پیش‌نویس توافقنامه صلح با هر میانجی است.

«جیحون بایراموف» وزیر امور خارجه آذربایجان نیز تأکید کرد که مشکل اساسی با ارمنستان که در زمان اشغال وجود داشت، حل شده است.

آذربایجان و ارمنستان برای اولین بار فرصت‌های قابل توجهی برای ایجاد روابط عادی و خوب همجواری بین کشورهای خود دارند و آذربایجان آماده کار بر روی توافقنامه صلح است.

ظاهراً اظهارات وزیر امور خارجه روسیه در باکو و همچنین موضع قاطعانه باکو، ارمنستان را در مقابل واقعیت‌ها قرار داده است. گروه مینسک دیگر وجود ندارد و این سومین باری است که کرملین رسماً این واقعیت را تأیید می‌کند.

باکو در حال حاضر آماده کار بر روی توافقنامه صلح است و آشکارا از دولت پاشینیان می‌خواهد که این توافق را بپذیرد. در این شرایط گویا تمام خواسته های ایروان تمام شده است و تنها مسئله‌ای که وجود دارد این است که کرملین اصرار دارد که به تنهایی در روند تهیه پیش‌نویس توافقنامه صلح آذربایجان و ارمنستان میانجیگری کند.

به عبارت دیگر، درهای مانور برای دولت پاشینیان در شرف بسته شدن است و از آنجایی که کرملین با باکو به توافق رسیده، دولت پاشینیان باید با واقعیت‌های جدید منطقه کنار بیاید و شرایط جدید ژئوپلیتیکی را بپذیرد.

نگاهی به اقدام ضد آذربایجانی آمریکا با احیای گروه مینسک

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon