جای خالی صنایع تبدیلی در قطب توتفرنگی ایران/ شیرینی محصول به کام تولیدکنندگان نیست
کردستان به عنوان قطب تولید توتفرنگی کشور شناخته میشود و کارشناسان براین باورند که اگر صنایع تبدیلی مرتبط با این محصول در منطقه ایجاد شود بدون تردید شیرینی محصول به کام تولید کنندگان میشود چون پای دلالها از زمینها بریده میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ازسنندج، توت فرنگی یکی از محصولات درآمدزا و برند کردستان بوده که از لحاظ سطح زیرکشت و تولید رتبه نخست کشور را داشته و آن را با نام این استان میشناسند.
سه هزار و 500 هکتار از اراضی کشاورزی استان کردستان به کشت توت فرنگی اختصاص داشته و سالانه 65 هزار تن محصول در فصلهای مختلف سال بهار و پاییز در این استان تولید و روانه بازار استانهای دیگر نیز میشود.سنندج، کامیاران و مریوان به ترتیب شهرستانهایی هستند که بیشترین سطح زیر کشت توت فرنگی را دارند.
یکی از دلایل پایین بودن درآمد توت فرنگی کاران استان کردستان وجود ضایعات زیاد و پایین بودن قیمت محصول در فصل برداشت بوده که این خود ناشی از عدم برنامهریزی متولیان این حوزه، عدم مدیریت صحیح در دورههای کاشت و داشت و برداشت و نبود صنایع تبدیلی و فرآوری وابسته به محصول است که باعث خروج ارزش افزوده این بخش از استان شده است در حالیکه میتوان با ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری، موجبات افزایش درآمد کشاورزان و اشتغال در مناطق شهری و روستایی و افزایش ارزش افزوده و توسعه اقتصادی- اجتماعی را فراهم کرد.
هر ساله به منظور رشد و اعتلا و معرفی توتفرنگی استان کردستان به عنوان قطب اصلی تولید این محصول و رونق و توسعه این صنعت، جشنوارهای در روستای شیان شهرستان سنندج برگزار میشود. مراسمی که اینبار نیز مسئولان، مهمانان و گردشگران زیادی را در این منطقه دور هم جمع کرده بود اما نیاز به صنایع تبدیلی و فرآوری وابسته به محصول توت فرنگی را بیشتر نمایان کرد.
تکمیل زنجیره تولید برگ برنده
استاندار کردستان در سومین دوره جشنواره توت فرنگی در روستای شیان با بیان اینکه در سراسر کشور توتفرنگی را با نام کردستان میشناسند، اظهار داشت: تکمیل زنجیره تولید اعم از صنایع تبدیلی و بستهبندی میتواند به رونق و ارزش افزوده این محصول کمک کند.
اسماعیل زارعیکوشا، با تاکید بر اینکه توتفرنگی را باید به نام توت کُردی بشناسند، گفت: کردستان در تولید و سطح زیر کشت توت فرنگی رتبه نخست کشور را داشته اما هنوز زنجیره تولید این محصول در استان تکمیل نشده و باید ایجاد صنایع تبدیلی در اولویت قرار گیرد.
استاندار کردستان با بیان اینکه بخش کشاورزی درآمدزایی و اشتغال به دنبال داشته و از سرمایهگذاری در بخش صنایع تبدیلی حمایت میکنیم تصریح کرد: با توجه به ظرفیتهای موجود این محصول، باید زمینه صادرات توتفرنگی کردستان بیش از پیش فراهم شود.
زارعیکوشا بر ضرورت توجه به توسعه عمرانی روستای شیان از جمله ساماندهی جاده دسترسی و فاضلاب روستا تأکید کرد و از فرماندار سنندج و بخشدار سیروان خواست به آن رسیدگی کنند.
محسن فتحی؛ نماینده مردم شهرستانهای دیواندره، سنندج و کامیاران در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه مسیر توسعه استان از دو بخش کشاورزی و گردشگری مهیا میشود، اظهار کرد: کردستان ظرفیتهای خوبی را برای توسعه و پیشرفت دارد که با کمک مردم و حمایت مسئولان باید این توانمندیها به ثمر برسد.
فرماندار شهرستان سنندج نیز در این مراسم با ابراز خرسندی از برگزاری این مراسم بعد از یک وقفه دو ساله به دلیل بیماری کرونا اظهار کرد: این جشنواره باعث معرفی ظرفیتها و توانمندیهای بخش کشاورزی و گردشگری این شهرستان خواهد شد.
حسن عسکری، با اشاره به اینکه سال گذشته 37 هزار تن توت فرنگی در سطح سنندج برداشت شده است, افزود: متاسفانه 90درصد توت فرنگی به صورت تازهخوری مصرف شده و بخاطر نبود صنایع تبدیلی درآمد چندانی برای کشاورزی ندارد.
فرماندار شهرستان سنندج با تاکید بر ضرورت بیشتر به حوزه کشاورزی تصریح کرد: محصول توتفرنگی یکی از ظرفیتها و پتانسیلهای مغفول مانده این روستا بوده که توسعه آن منجر به درآمدزایی و رونق گردشگری خواهد شد.
عسکری از برنامهریزی برای برگزاری دورههای آموزشی ویژه شیوه درست برداشت محصول توت فرنگی و استفاده از روشهای تخصصی و علمی جهت تولید محصولات کشاورزی بهویژه توت فرنگی در شیان خبر داد و تصریح کرد: برای حمایت از کشاورزان و فعالان این عرصه از هیچ تلاشی دریغ نخواهیمکرد.
معیشت 13000خانواده به مزارع توتفرنگی وابسته است
پیمان اسکندری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان نیز در این مراسم با اشاره به اینکه محصول توت فرنگی در سه هزار و 500 هکتار از اراضی کشت و سالانه 65هزار تن در استان تولید میشود، اظهار داشت: کردستان رتبه نخست تولید این محصول را در کشور داشته به طوریکه 62درصد توتفرنگی کشور از این استان تولید میشود.
وی از تولید 160تن توتفرنگی گلخانهای در 2هکتار از اراضی استان خبر داد و گفت: عمده تولید توت فرنگی کردستان با 37هزار تن مربوط به شهرستان سنندج بوده و کامیاران، مریوان و سروآباد در جایگاههای بعدی هستند.
اسکندری با اشاره به اینکه 60 تا 70درصد توت فرنگی کردستان به خارج از استان صادر میشود، اعلام کرد: در حال حاضر 13 هزار خانوار با 17 هزار نفر بهرهبردار در این زمینه فعالیت کرده و به صورت خانوادگی با تولید این محصول برای خود و دیگران اشتغال ایجاد کردهاند. در آمد ناخالص از کشت این محصول در سال 300 میلیون تومان در هر هکتار است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: رقم غالب توتفرنگی در استان مربوط به پاروس و کویین الیزا، سلوا و کاماروسا بوده و متوسط عملکرد این محصول 18تن در هکتار است.
پیوند گردشگری و کشاورزی با ارزش افزوده بالا
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اهمیت توسعه گردشگری در این استان، گفت: کردستان ظرفیتی ویژهای در حوزه گردشگری کشاورزی داشته و باید برای سایر محصولات همچون انار، گردو و توت سفید نیز جشنواره برگزار شود.
یعقوب گویلیان افزود: این جشنوارهها یک فرصت و امتیاز است تا بتوان بهصورت تخصصی در زمانی مشخص و با همکاری آژانسهای خدمات مسافرتی نسبت به جذب تورهای گردشگری اقدام شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان از برنامهریزی برای برگزاری جشنواره توتفرنگی در سال آینده در یک بازه زمانی مشخص با حضور آژانسهای خدمات مسافرتی خبر داد و تصریح کرد: در صورت حضور گردشگران علاوهبر معرفی توتفرنگی کردستان، میتوان نسبت به فروش این محصول و شربت و مربای توت فرنگی و صنایع دستی نیز اقدام کرد.
افزایش اجاره بها باغات اجارهای توت فرنگی، نبود صنایع تبدیلی، مسافت طولانی با بازار فروش، کمبود سردکنهای میوه توت فرنگی و ماشینهای یخچالدار جهت حمل محصول و نبود بسته بندیهای مناسب از جمله مشکلات توتفرنگیکاران استان کردستان است.
توت فرنگی با توجه به قابلیتهای بالایی که در فرآوری محصولات متنوع دارد، هم صادرات توت فرنگی به صورت تازه هم به صورت محصولات فرآوری شده میتواند سودآوری خوبی داشته باشد، امر مهمی که میطلبد مسئولان بهجای تکرار حرفهای تکراری در عمل به توسعه این محصول توجه کنند.
انتهای پیام/486/ی