گزارش| رعب و وحشت شهروندان زنجانی از پرسه‌زنی آزادانه سگ‌های ولگرد/ سگ‌ها ۵ محله را تصرف کرده‌اند

گزارش| رعب و وحشت شهروندان زنجانی از پرسه‌زنی آزادانه سگ‌های ولگرد/ سگ‌ها 5 محله را تصرف کرده‌اند

این روزها با افزایش سگ‌های ولگرد در سطح شهر زنجان علاوه بر ایجاد رعب و وحشت میان شهروندان زنجانی، تبدیل به یک معضل اجتماعی شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، براساس قانون، ساماندهی و جمع آوری سگ‌های ولگرد خیابانی در سطح شهرها برعهده "شهرداری" است ولی متاسفانه چیزی که این روزها شاهد آن هستیم عدم اجرای درست این قانون توسط سازمان‌ خدمات شهری و مدیریت پسماند شهرداری زنجان است که تبدیل به یک معضل اجتماعی در شهر زنجان شده است.

با اینکه طبق ادعای خود مسئولان شهرداری زنجان حدود 3 تا 4 هزار سگ ولگرد در شهر زنجان پرسه می‌زنند ولی گویا عزمی برای جمع‌آوری این سگ‌ها در شهر زنجان دیده نمی‌شود و حتی اگر اقدامی هم از سوی شهرداری صورت گرفته آنطور تأثیرگذار و محسوس نبوده و همچنان انتقادها به شهرداری در این زمینه وجود دارد.

معضل حضور سگ‌های ولگرد در سطح شهرهای استان زنجان تبدیل به معضلی شده که مشخص نیست راهکار مسئولان و شهرداری‌ها برای مقابله با این معضل چیست و باید به این موضوع اشاره شود که اقدامات شهرداری فقط اقدامات عمرانی نیست و اقداماتی همچون جمع‌آوری سگ‌های ولگرد آن هم برای افزایش حال رفاه شهروندان لازم است.

با تمام این‌ها، روز به روز گلایه و اعتراض شهروندان زنجانی به موضوع سگ‌های ولگرد افزایش می‌یابد و هنوزم که هنوز است خبری از عزم مسئولان و نهادهای مسئول برای جمع‌آوری آنان دیده نمی‌شود. نکته جالب موضوع اینجاست که مسئولان شهرداری به این موضوع اذعان می‌کنند که چند سالی است که از جمع‌آوری سگ‌ها غفلت شده است. غفلتی که امروز تبدیل به یک معضل اجتماعی شده و خسارت‌های جبران ناپذیری را به شهر تحمیل کرده و اگر جلوی آن گرفته نشود می‌تواند بدتر از این هم شود.

به عبارتی دیگر پرسه زدن سگ‌ها برای غذا، جا و مکان در سطح شهر زنجان خصوصاً در شهرک‌های اطراف همانند گلشهر کاظمیه، پونک، کوی ثمین و کوی فرهنگ به قدری افزایش یافته که رعب و وحشت را میان بانوان و کودکان افزایش داده و بسیاری از سرپرستان خانواده نگران حضور خانواده‌شان در برخی از ساعات روز در بیرون هستند.

داود رجبی که یکی از ساکنین گلشهر کاظمیه است در این زمینه به خبرنگار تسنیم گفت: همسر من باردار است و  پرسه‌زنی سگ‌های ولگرد به قدری در شهر زنجان افزایش یافته که نمی‌توانم اجازه دهم در مواقعی که بنده سرکارم، همسرم برای خرید از منزل خارج شود.

وی گفت: یکی دیگر از خطرات این سگ‌ها برای کودکان و حتی نوجوانان است؛ این سگ‌ها موقعی که گرسنه باشند غیرقابل پیش‌بینی هستند و حتی در مواقعی به سمت خودروها و موتورسواران حمله کرده‌اند و هیچ کس راضی نیست با این شرایط، اجازه دهد فرزندان خود در خیابان حاضر شود.

سمانه مقدم یکی از ساکنان پونک به خبرنگار تسنیم گفت: بنده جرأت حضور تنهایی حتی برای خرید از سوپرمارکت را ندارم؛ به قدری این حیوانات به خاطر گرسنگی غیرقابل پیش‌بینی هستند که نمی‌توانم برای خرید روزمره از فروشگاه به شکل پیاده بروم؛ مجبور هستم برای خرید حتماً از خودرو استفاده کنم.

وی گفت: البته این وضعیت در تابستان باز قابل تحمل است؛ در روزهای سرد پاییزی و زمستانی این شرایط به مراتب بدتر می‌شود و احتمال حمله سگ‌ها به شهروندان بسیار زیاد است و بعد از غروب آفتاب عملاً حضور به تنهایی در خیابان به شکل پیاده محال است.

این شهروند زنجانی گفت: از مسئولان شهرداری درخواستمان این است که شرایط رفاه شهروندان را فراهم کند چرا که وجود این حیوانات در سطح شهر بسیار آزاردهنده است. همینطور شب‌ها موقع استراحت هم ، پارس کردن سگ‌ها ، آرامش شب را سلب می‌کند.

وی گفت: در این روزها، پارک‌ها به عنوان محل تجمع سگ‌ها شده‌اند و حتی نمی‌توانیم در پارک‌ها به همراه خانواده اتراق کنیم. به قدری این حیوانات به خاطر گشنگی و غذا دادن به آدم نزدیک می‌شود که رعب و وحشت را خصوصاً در بین بانوان و کودکان ایجاد می‌کنند.

از سوی دیگر الهام احمدی یکی از شهروندان کوی ثمین به خبرنگار تسنیم گفت: تعداد سگ‌های در سال‌های گذشته به شدت افزایش یافته و این سگ‌ها به راحتی در بین مردم هستند. حتی به خاطر گشنگی این سگ‌ها در سطح زباله‌های شهری نیز حضور دارند و آلودگی شهری را دو چندان می‌کنند.

وی گفت: موقع صبح هنگام سر کار رفتن باید مسیر منزل تا ایستگاه اتوبوس را پیاده بروم؛ به قدری از حضور سگ‌ها وحشت دارم که استرس زیادی هر روز به من تحمیل می‌شود. خواهشاً مسئولان به این وضعیت رسیدگی کنند.

بر اساس قانون و دستورالعمل کنترل سگ‌های ولگرد مصوب بهمن سال 1387, شهرداری‌ها وظیفه اصلی را در خصوص سگ‌های ولگرد دارند و باید سگ‌ها را زنده‌گیری, واکسینه و عقیم کنند و در مراکز ویژه خارج از مناطق مسکونی نگهداری کنند ؛ حال سؤالی که از مسئولان "شهرداری زنجان" مطرح می‌شود این است که در راستای جمع‌آوری سگ‌های ولگرد و بلاصاحب چه اقداماتی انجام داده  و آیا اصلا از افزایش حضور سگ‌ها خبر دارد؟

در همین راستا غلامحسن احمدی معاون خدمات شهری شهرداری زنجان در گفت‌وگو با تسنیم گفت: به طور میانگین و حدودی تقریباً 3 تا 4 هزار سگ ولگرد در اطراف شهر زنجان و شهرک‌های اطراف پرسه می‌زنند که نیروهای شهرداری فقط توانایی مهار 150 سگ را در طول ماه دارند.

وی با بیان اینکه در سال‌های قبل شهرداری به خوبی توانسته بود سگ‌های ولگرد را مهار و جمع‌آوری کند، گفت: متأسفانه مهار سگ‌های ولگرد با وقفه چند ساله‌ای مواجه شد که همین موضوع سبب شد مجدداً تعداد سگ‌ها افزایش یابد.

معاون خدمات شهری شهرداری زنجان دلیل وقفه چند ساله برای مهار سگ‌های ولگرد را اینگونه توضیح داد و گفت: برخی از حامیان حیوانات اجازه نمی‌دادند نیروهای شهرداری‌، سگ‌های ولگرد را مهار کنند و گمان می‌کردند که باید به این حیوانات غذارسانی کنند که همین موضوع بازدهی نیروهای شهرداری را کاهش داد.

احمدی تشریح کرد: برای نگهداری سگ‌های ولگرد احتیاج به مکان‌های زیادی داریم چرا که نگهداری چند سگ در هر قفس ، میانگینی دارد و اگر از آن میانگین تعداد بالا رود نزاع بین سگ‌ها ایجاد می‌شود که خود همین موضوع مشکلات دیگری را برای سگ‌ها ایجاد می‌کند.

وی عنوان کرد: باید راه‌حل جدی برای مقابله با سگ‌های ولگرد پیدا کرد و همینطور از طریق بالا بردن فرهنگ عمومی ، مردم را از پیامدهای غذارسانی به سگ‌ها آگاه کرد. همین ترحم‌ها سبب می‌شود قدرت سگ برای زاد و ولد افزایش یابد و چرخه اکوسیستم نامنظم می‌شود.

از سوی دیگر محمدرضا یافتیان مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم گفت: جمع‌آوری سگ‌ها در داخل شهر بر عهده شهرداری است و درخواستمان از مسئولان شهرداری زنجان این است که در این زمینه قوی‌تر عمل کنند.

وی گفت: از سوی دیگر از مردم تقاضا داریم به سگ‌های ولگرد غذارسانی نکنند و در واقع این غذارسانی علاوه بر اینکه ثواب ندارد بلکه یک ظلم به این حیوانات است چرا که سبب می‌شود زاد و ولد آن‌ها بی‌مورد افزایش یابد و حیوانات بیشتری ولگرد و بدون غذا به وجود بیاید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان با تأکید بر اینکه سگ‌های ولگرد یک تهدید برای محیط زیست محسوب می‌شود، گفت: بسیاری از گونه‌های جانوران به‌خاطر همین سگ‌ها در حال کم شدن هستند.

لازم به ذکر است که رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت بارها از شهروندان درخواست کرده است که از غذا دادن به سگ‌ها و گربه‌های خیابانی خودداری کنند چرا که این حیوانات، در صورت آلودگی به ویروس هاری، مهم‌ترین کانون انتقال بیماری به انسان هستند. از سوی دیگر با غذا دادن به آن‌ها، نه‌‌تنها به این حیوانات کمک نمی‌کنیم بلکه به آن‌ها ظلم می‌کنیم، چون گربه و سگ، اگر غذای کمتری بخورند، قدرت باروری‌شان کاهش می‌یابد و حتی تعداد تولد زنده گربه و سگ هم کاهش خواهد یافت و به‌دنبال این اتفاق، جمعیت گربه و سگ‌های بدون‌صاحب هم، بدون دخالت انسان و البته بدون اقدامات غیرانسانی کنترل خواهد شد.

با تمام آنچه که گفته شد این روزها حضور سگ‌های ولگرد در سطح شهر همه شهروندان را کلافه کرده است و این موضوع به قدری حاد شده که اکثر شهروندان زنجانی به پرسه زدن سگ‌ها اعتراض دارند. حال با تمام این تفاسیر شهرداری باید عزم جدی برای مهار و جمع‌آوری سگ‌های ولگرد داشته باشد ولی باید شهروندان زنجانی هم بدانند که غذارسانی به سگ‌های ولگرد در کشورهای پیشرفته "جرم" محسوب می‌شود و همین موضوع کافی است که هموطنانمان بدانند که غذارسانی به حیوانات خصوصاً سگ‌های ولگرد ، ترحم محسوب نمی‌شود بلکه نوعی ظلم به همان حیوانات و چرخه محیط زیست می‌شود.

از سوی دیگر انتظار می‌رود قوانینی خوب و محکمی از سوی مجلس وضع شود که غذارسانی به سگ‌های ولگرد از سوی مردم ممنوع شود که خلاء این قانون در این روزها به خوبی خود را نشان می‌دهد. همینطور انتظار می‌رود رسانه‌ها و رسانه ملی فرهنگ‌سازی برای این موضوع داشته باشند تا همه اقشار از این موضوع آگاهی پیدا کند.

گفتنی که نظری مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان که مسئول مستقیم جمع‌آوری سگ‌ها در زنجان است از دادن پاسخ به سؤال تسنیم خودداری کرد. به هرحال این رسانه آمادگی این را دارد که در این زمینه با این مسئول مصاحبه کند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon