گزارش| رواج بدعتهای ناصواب در مراسمهای عزای کهگیلویه و بویراحمد/ از قبرهای لاکچری تا تیراندازیهای بیهدف
رواج برخی بدعتهای ناصواب در مراسم عزای کهگیلویه و بویراحمد از جمله ساخت قبرهای لاکچری، تیراندازی، هزینههای هنگفت برای مداحی سنتی و تصویربرداری و ...نگران کننده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، از دیرباز تاکنون ساده زیستی و پرهیز از هرگونه تجملگرایی و نیز رسوم مصرفگرایی در فرهنگ عشایر جایی نداشت و از آنجا که مردم عشایر از زندگی یکجانشینی فاصله گرفته و همیشه در حال کوچ بودند پس نه وقتی برای تجملگرایی داشتند و نه برای فخرفروشی هزینه اضافی داشتند و همیشه سادهزیستی را بیشتر از هرچیز دیگری میپسندیدند.
مردم استان کهگیلویه و بویراحمد بخاطر زندگی عشایری و شغل کشاورزی و دامپروریشان همیشه به داشتن حداقلها راضی بوده و قناعت پیشه بودند اما از وقتی که از زندگی عشایری فاصله گرفته و یکجانشینی را انتخاب کردند به مرور زمان و براساس چشم و همچشمی از ساده زیستی و قناعت پیشگی نیز فاصله گرفتند و در مدت نسبتأ کوتاه کمتر از 10 سال خواسته یا ناخواسته به فخرفروشی و تجملگرایی روی آوردند.
در سالهای گذشته آسیبهای فرهنگی ناشی از فرهنگ مصرفگرایی در مراسمات ترحیم در بسیاری از استانهای کشور آسیبهای فراوانی به همراه داشت و این فرهنگ غلط و آسیب پرخطر در یک دوره گذر و در مدت کوتاهی به استانهای محروم و کمتربرخوردار نیز سرایت کرد و کمکم به یک اصل در زندگی مردم مبدل شد.
استفاده از سنگ قبرهای گرانقیمت و لاکچری، چاپ و پخش پوسترهای مسئلهدار کاغذی تا پخش کلیپهای میلیونی و رواج آن در فضای مجازی، پوشیدن لباسهای خاص مردان و زنان مخصوص مراسم عزا، مراسمات چند روزه و هزینههای سنگین برای مداح، سخنران، گروه تصویربرداری، ساخت کلیپ و صدها برنامه دیگر که بجز مصرفگرایی و ترویج فرهنگ پولپرستی چیز دیگری بدنبال ندارد و این فرهنگ غلط و آسیب پرخطر فرهنگی روز به روز در کهگیلویه و بویراحمد بیشتر و بیشتر میشود و بجای آنکه ذرهای مفید و مؤثر باشد هر لحظه بیشتر به یک ضد ارزش تبدیل میشود.
رسوم عجیب با صرف هزینههای سنگین میلیونی روز به روز در کهگیلویه و بویراحمد بیشتر رواج مییابد و با رصد کردن فضای مجازی و سرکشی از آرامستانهای خصوصی و خانوادگی در نقاط مختلف استان میتوان به این فرهنگ ضد ارزش و رقابتهای فامیلی جهت نشاندادن فرهنگ غلط ثروت بیشتر پی برد.
رشد فخروشی و باورهای غلط در میان برخی از اهالی کهگیلویه و بویراحمد
در استان کهگیلویه و بویراحمد وقتی فردی به دیار باقی میرود و طعم مرگ را میچشد، خانواده و بازماندگان متوفی شیوههای و رسوم متفاوتی را جهت باقی ماندن یاد و خاطره آن مرحوم در اذهان به کار میگیرند، شیوههایی که نه تنها هیچ خیری برای متوفی ندارد بلکه برخلاف دین و حتی عرف و سنت منطقه است.
ساخت قبر با گلدسته، ساخت قبرهای چند طبقه، ساخت گرانقیمتترین سنگ قبر، چاپ عکسهای شخصی و خصوصی متوفی بر روی قبر شاید به دلیل علاقه و عواطف انسانی بستگان بوده و در واقع تلاشی جهت تکریم متوفی و ادای وظیفه انسانی خانواده در ساختن چنین قبرهایی باشد اما این اقدام میتواند دلیل دیگری از جمله فخرفروشی و نیز افتخار دانستن فرهنگ تجملگرایی در ساختن قبر نیز داشته باشد.
برخی اوقات ساختن قبرهای لاکچری و گرانقیمت میتواند دلیل دیگری نیز داشته باشد که از یک باور غلط و اشتباه نشأت میگیرد و آن هم این است که ساختن قبرهای گرانقیمت سبب خیر رساندن به موتفی میشود که میتوان گفت چنین چیزی در واقع انحراف در باورها و اعتقادات دینی و نیز برداشتهای غلط ناشی از چشم و هم چشمی است و هردوی آنها در مجموع با فرهنگ و سنت مردم کهگیلویه و بویراحمد مغایرت دارد.
ترویج فرهنگ غلط تیراندازی در مراسمات عزا و حوادث مرگباری که به دنبال دارد
یکی دیگر از رسوماتی که در سالهای گذشته در مراسمات عزا در کهگیلویه و بویراحمد رواج یافته، استفاده از سلاح و تیراندازی است. این رسم غلط و نادرست که به یکباره در فرهنگ و عرف این استان رواج پیدا کرده طی سالهای گذشته حوادث مرگباری را در این استان رقم زده و افراد زیادی را به کام مرگ برده است.
در گذشتههای بسیار دور آن زمان که مردم و طوایف مختلف به دلیل فاصله مکانی بسیار دور از هم و نبود وسایل ارتباطی جهت اطلاع از وقایع قادر نبوده از بروز اتفاقات و حوادث یکدیگر را باخبر کنند هرزمان که یکی از ریشسفیدان ایل و طایفه به دیار حق میشتافت رسم بر این بود چند تیر هوایی بزنند تا دیگر اهالی طایفه در بقیه نقاط از موضوع باخبر شوند اما با ورود فرهنگ تجملگرایی و رخنهکردن در رسوم مختلف کهگیلویه و بویراحمد، استفاده از اسلحه و تیراندازی در مراسمات عزا طی سالهای گذشته بیشتر و بیشتر شد.
متأسفانه استفاده از سلاح و تیراندازی در مراسمات عزا از نگاه برخی از مردم استان یکی از شیوههای ارج نهادن و حرمت به متوفی و بزرگ نشان دادن فرد فوت شده است و این فرهنگ غلط در بین مردم کهگیلویه و بویراحمد آنچنان مورد توجه قرار گرفته که گاهی اوقات بیش از یکصدنفر اسلحه بدست در دوطرف جاده ورودی به قبرستان هنگامی که میت را تشییع میکنند بصورت همزمان اقدام به تیراندازی هوایی میکنند.
تیراندازی در مراسمات عزا در استان کهگیلویه و بویراحمد طی سالهای گذشته حوادث تلخ بیشماری را رقم زد تا جایی که این موضوع بارها از سوی مسئولان به خصوص ائمه جمعه و جماعات از تریبونهای مختلف تذکر داده شده و خواهان برچیدهشدن این رسم غلط از فرهنگ غنی و پربار استان شده است.
تجملگرایی و ساخت قبرهای لاکچری هیچ خیری به متوفی نمیرساند
سید عبدالصمد یکی از روحانیون شهرستان کهگیلویه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به فرهنگ غلط تجملگرایی در مراسمات عزا، اظهار کرد: برخلاف عقیده و باور برخی از مردم هیچ یک از اقدامات مراسمات عزاداری هیچ خیری به متوفی نمیرساند و در بیشتر اوقات حتی سبب رنجش میّت نیز میشود.
وی گفت: از نگاه دین اسلام و در درجه اول آن چیزی که سبب خیر رساندن به اموات میشود ادای قرض آنان، حقوق خدا و مردم از طرف بستگان و بازماندگان است.
سید عبدالصمد، اضافه کرد: در درجه دوم هزینههایی چند دهمیلیونی که قرار است جهت ساختن قبرهای گرانقیمت هزینه شود بستگان متوفی میتوانند آن هزینهها را در اموراتی مثل رسیدگی به مستمندان، کمک به بیماران نیازمند، وقف و هزینه جهت ساخت مدرسه و مسجد یا کمک به ساخت بنا، جاده و پل در یک منطقه محروم صرف کنند و در دین اسلام از این کار به عنوان باقیات و صالحات نام برده میشود.
وی، عنوان کرد: برپایی مراسمات سنگین و رنگین و سرشار از هزینههای زیاد عزا در شهرها و روستاهای استان سبب بالارفتن توقع مردم شده و چنانچه خانوادهای به دلایل مختلفی نتواند مراسم سنگین و رنگین بگیرد و سنگ قبر گرانقیمت استفاده کند به نوعی از سوی مردم شماتت میشود و این اقدام در فرهنگ ما ضد ارزش محسوب میشود.
راهکار جلوگیری از رواج فرهنگهای غلط در مراسمات عزا در کهگیلویه و بویراحمد
سید عبدالصمد، با اشاره به راهکار جلوگیری از بروز فرهنگهای غلط در مراسمات عزا، خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از ادامه دادن چنین فرهنگهای اشتباهی در مناطق مختلف شهری و روستایی استان لازم است که افراد شاخص فامیل و معتمدان محلی تلاش کرده تا الگوهای فرهنگی و دینی در ساخت قبور و برگزاری مراسمات را به مردم معرفی کنند، از سوی دیگر مبلغان دینی در این زمینه برای مردم شفافسازی کنند که ساخت قبور لاکچری و برگزاری مراسمات سنگین زمینه انحرافات دینی را فراهم میکند.
فرهنگ غلط استفاده از تفنگ در مراسمات عزا از سوی ائمه جمعه و جماعات کهگیلویه و بویراحمد بارها از تریبونهای مختلف مطرح شد اما این مورد به تنهایی کافی نیست و چنین رسم اشتباهی با فرهنگ و عرف مردم کهگیلویه و بویراحمد بطور کامل مغایرت دارد باید همه اقشار مختلف مردم و متولیان فرهنگی باهم یکدست شده و برای برچیدهشدن چنین رسومات اشتباهی اقدام کنیم.
سید نورالله افشار با اشاره به استفاده از سلاح در مراسمات عزا در کهگیلویه و بویراحمد، اظهار کرد: رسم نادرست تیراندازی در محافل عروسی و عزا در برخی شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد و بروز حوادث تلخ بخاطر وجود آئین و رسمی غلط است و نمیدانم استفاده از تفنگ از چه زمانی وارد فرهنگ مراسمات عزاداری و شادی ما شد اما میدانم که کاری سراسر غلط و اشتباه است.
امام جمعه چرام، عنوان کرد: برای برچیده شدن رسم غلط استفاده از سلاح و تیراندازی در مراسمات عزا باید چند نفر دیگر جانشان را از دست بدهند و چند خانواده دیگر عزادار شوند تا ما در جشن و مراسمات خود با تفنگ حاضر نشویم.
وی تصریح کرد: در این زمینه بارها دلسوزان مردم تذکر داده و از این تریبون چندین بار از مردم خواهش کردیم، اما ظاهراً گوش شنوایی نیست و این رسم اشتباه در بعضی عروسیها و تشییع جنازه جنازهها وجود دارد.
افشار خاطرنشان کرد: برای از میان بردن این فرهنگ غلط باید راهکاری مناسب و خردمندانه اندیشیده شود، البته این رسم زشت و خطرناک تنها در استان ما نیست اما تمام مردم استان باید با این فرهنگ غلط مبارزه کرده تا شاهد برچیده شدن آن باشیم.
آمار قتل با سلاحگرم در کهگیلویه و بویراحمد
رئیس پلیس آگاهی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به رسم غلط تیراندازی در مراسم عزا، عروسی و استفاده نابجا از اسلحه در استان کهگیلویه و بویراحمد گفته است موارد متعددی وجود دارد که افراد به دلیل سهل انگاری، غفلت و ضعف مهارتهای لازم در حمل، نگهداری و عدم استفاده صحیح از سلاح گرم، قتل و مجروحیت ناخواسته نزدیکان و افرادی که در آن مراسم حضور دارند را رقم زدهاند.
سرهنگ سعید بالشزر گفت: بیش از 70 درصد قتلهای سال 99 و نیز 95 درصد از قتلهای 1400 در استان کهگیلویه و بویراحمد بوسیله سلاح گرم بوقوع پیوسته است.
سال گذشته میثاقنامه "نه به استفاده از سلاح در مراسمات عزا و عروسی" در استان کهگیلویه و بویراحمد رواج یافت و طایفه آقایی به این میثاقنامه پیوست و اکنون اهالی روستای ضرغامآباد از توابع بخش مرکزی شهرستان کهگیلویه برای برچیدهشدن رسوم غلط استفاده از سنگقبرهای لاکچری و برگزاری مراسمات سنگین عزا دست به یک اقدام جالب زدند.
اقدام جالب اهالی روستای ضرغامآباد جهت پرهیز از فرهنگ تجملگرایی
ریشسفیدان و معتمدین محلی روستای ضرغامآباد با تأکید بر برچیدهشدن رسم غلط چشم و هم چشمی و استفاده از سنگ قبور لاکچری اعلام کردند در جلسات معتددی که با اهالی روستا برگزار شد تصمیم گرفته شده که از این پس قبور روستا همسطح با زمین بوده و تنها به یک سنگ نوشته اکتفا شود.
ریشسفیدان روستای ضرغامآباد گفتند که فقیر و غنی همه وقتی دستشان از این دنیا کوتاه میشود تنها اعمالی که برایشان ثواب محسوب میشود دعا و قرائت فاتحه و اعمال دیگری از این دست است و صرف هزینههای سنگین هیچ دردی از متوفی درمان نمیکند.
یکی از معتمدین ضرغامآباد با اشاره به افزایش سلاحهای مجوزدار و بدون محوز در سطح شهرستان و استان، گفت: باتوجه به حوادث ناگواری که تاکنون در مراسمات شادی و عزا اتفاق افتاده و خانوادههایی که در این میان داغدار شدند تصمیم جمعی روستا بر این شد که در مراسمات عزا و شادی در این روستا استفاده از سلاح ممنوع شده تا با کمک هم این رسم غلط در این منطقه برچیده شود و آرامش به میان مردم برگردد.
تیراندازی چالشی اساسی در کهگیلویه و بویراحمد
نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویراحمد، عنوان کرد: همه مردم و متولیان باید کمک کنند تا فرهنگ غلط و خرافاتی استفاده از سلاح در مراسمات عروسی و عزا برچیده شود.
آیت الله سید نصیر حسینی افزود: مساله تیراندازی ها در استان به چالش اساسی تبدیل شده و در مراسمهای عزاداری آدم میکشند و عروسیها را به عزا تبدیل میکنند.
وی تصریح کرد: مگر می شود برای هر نفر در استان یک نیروی انتظامی و امنیتی گمارده شود تا امنیت باشد و تا کی باید شاهد چنین حوادث شومی در استان باشیم.
امام جمعه یاسوج تاکید کرد: فضای مجازی بستر تاخت و تاز و مروج فرهنگ خشونت شده و در عرض چند ثانیه کلیپ های مختلف در این فضا میچرخد.
وی، خاطرنشان کرد: جوانان استان اهل عقل و فرهنگ بوده و درک و فهم درستی از موضوعات مختلف دارند و همه باید این رسم غلط را برداریم.
به گزارش تسنیم، فرهنگ غلط تجملگرایی و استفاده از سنگقبور لاکچری و نیز برگزاری مراسمات عزا به روشهای مختلف در کهگیلویه و بویراحمد بیش از هر چیز دیگری در حال رشد و فزونی بوده و در هر گوشهای از این استان شاهد برگزاری مراسمات عزا به سبک و سیاق فرهنگ مردم همان منطقه با صرف هزینههای سنگین هستیم.
در شرایط کنونی که وضعیت اقتصادی مردم دچار مشکل شده و شرایط گذران زندگی بسیار سختتر شده است باید تلاش کنیم تا از فرهنگ تجملگرایی فاصله گرفته و به سادهزیستی روی بیاوریم و با هوشیاری کامل از بروز هرگونه آسیبی جلوگیری کنیم.
انتهای پیام/541/ش