تکمیل خط یک مترو اصفهان نیازمند منابع مالی/آثار فرونشست در مترو دیده نمیشود
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه گفت: مشکل اصلی در تکمیل خط یک مترو اصفهان منابع مالی است و شهرداری به تنهایی نمیتواند هزینههای بالای خرید قطار را پرداخت کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان ، سید محسن واعظی امروز در نشست صمیمانه با اصحاب رسانه با اشاره به تاریخچه قطار شهری اصفهان اظهار داشت: مطالعاتی در ارتباط با قطار شهری از پیش از انقلاب و زمان تاسیس ذوبآهن انجام شد تا خطی از این شرکت تا فرودگاه راهاندازی شود اما این مطالعات بسیار اولیه بود. بعد از انقلاب مطالعات متفاوتی انجام و از سال 1377 به طور جدی مشاورههای دقیق در این باره گرفته شد و در این راستا سه خط برای داخل شهر اصفهان و خطوطی برای خارج آن دیده شد.
وی افزود: قطار شهری از سال 1379 با بودجهای که مجلس به آن اختصاص داد وارد فاز اجرایی شد و ما از سال 1380 ساخت خط یک را شروع کردیم؛ در سالهای 1384 و 1385 سه خط مترو اصفهان در شورای ترافیک کشور به تصویب رسید.
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه در ارتباط با خط یک مترو اصفهان عنوان کرد: خط یک مترو با طول 21 کیلومتر و 200 متر در 20 ایستگاه فعال خدمترسانی میکند و یکی از ایستگاههای آن برای تبادل مسافر به خط دو در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: این خط 87 درصد پیشرفت داشته است، 13 درصد باقیمانده به دلیل واگنهایی است که باید داشته باشیم؛ حداقل قطاری که برای این خط در نظر گرفته شده است 33 عدد است در حالی که اکنون تنها 14 قطار در این خط حضور دارند.
واعظی با اشاره به مشکلات کمبود قطار در این خط بیان کرد: در برنامهریزیهای ما بنا بر این بوده است که سرفاصلههای قطار دو دقیقه و 30 ثانیه باشد اما امروزه به دلیل نبود قطار کافی این زمان در حدود 10 دقیقه است؛ تمهیداتی دیده شده که این سرفاصله بیشتر از این نشود چراکه با افزایش آن مقبولیت و استقبال مردم از قطار کم میشود.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده در راستا افزایش تعداد قطارهای فعال در خط یک مترو اصفهان تصریح کرد: قرارداد خرید 30 قطار با شرکتی چینی بسته شده است اما مشکل اصلی در این زمینه منابع مالی است و شهرداری به تنهایی نمیتواند هزینههای بالای خرید قطار را پرداخت کند و قطارهای ما در حالی که آماده اعزام به ایران هستند به دلیل مشکلات مالی متوقف شدهاند؛ حل این مسئله جزو مصوبات اول سفر ریاستجمهوری به اصفهان بود اما هنوز خبر خاصی در این باره نشده است.
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه افزود: در قانون عنوان شده است که 50 درصد اعتبار لازم برای ساخت مترو را دولت و 50 درصد آن را شهرداری باید تامین کند اما در این چند سال دولت نتوانسته که سهم خود را پرداخت کند و به همین دلیل سرعت عملیاتهای اجرایی ما بسیار پایین آمده است؛ اگر بودجه به ما میرسید خط دو طبق برنامه هفت ساله ساخته میشد.
وی با بیان اینکه مترو علم جدیدی است و هنوز برخی تکنولوژیهای آن در ایران وجود ندارد، گفت: با این حال در قرارداد با شرکت چینی قید شده است که 7 قطار ساخته شده به ما بدهند و باقیمانده آن با کمک همان شرکت در کشور ساخته شود؛ کشور چین نیز برخی از قطعات لازم برای ساخت را از کشورهای دیگر وارد میکند.
واعظی ادامه داد: برای هر خطی واگن قطار مخصوص باید ساخته شود، قوس و شیب و فراز خط برای هر خط تعریف مشخصی دارد و همچنین نوع برق و موتور در خطوط مختلف متفاوت است و تکنولوژی متفاوتی را نیاز دارد.
وی عنوان کرد: یک سری قطار نیز دولت برای برخی شهرها از جمله اصفهان خریداری کرد و از 17 سهم اصفهان از آن قطارها 8 عدد تحویل داده شده است.
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه در ارتباط با اعتبارات لازم برای تکمیل خط یک مترو بیان کرد: خط یک مترو برای تکمیل صد درصد نیازمند یک هزار و 400 میلیارد تومان به علاوه صد و 30 میلیون یورو است که از این مقدار صد و 20 میلیون یورو برای خرید قطار است و در صورت تامین اعتبار ظرف دو سال تکمیل میشود.
وی با اشاره به برنامه توسعه این خط در راستا شمال و جنوب اصفهان گفت: توسعه خط یک مترو در شمال تا 5 کیلومتر و 500 متر و 5 ایستگاه ادامه مییابد و به دانشگاه صنعتی اصفهان میرسد و این در حوزه اصفهان است و شروع ساخت آن منوط به تامین منابع مالی شهرداری است و در ماه آینده مناقصه آن آغاز میشود.
واعظی با اشاره به تامین اعتبارات این توسعه بیان کرد: در آخرین گفتوگوها پیرامون این مسئله بنا بر این شده است که منابع داخلی شهرداری به این قسمت اختصاص یابد و نحوه پرداخت آن نیز به این صورت است که شهرداری در مذاکره با برخی شرکتهای بزرگ در ازای اعطا مجوز یا ملک با آنها همکاری کند.
وی در ارتباط با نقش سایر شهرستانها در این توسعه تصریح کرد: قسمتی از توسعه خط یک از دانشگاه صنعتی تا شاهینشهر بر عهده شهرداری شاهینشهر بوده و برخی عملیاتهای اجرایی آن را آغاز کرده است؛ برخی شرکتهای بزرگ نفتی نیز در این مسیر ذینفع هستند و شهرداری شاهینشهر متولی همکاری با آنها است و نماینده این شهرستان در مجلس شورای اسلامی به دنبال تامین اعتبار برای این مسئله است.
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه افزود: توسعه خط یک مترو در جنوب تنها در یک ایستگاه به اصفهان مربوط میشود و متولی باقی مسیر بهارستان است که برخی عملیاتهای اجرایی آن را انجام داده است؛ اصفهان نیز برای ساخت ایستگاه مربوطه در این مسیر اقدام کرده است.
وی با بیان اینکه خط یک مترو اصفهان از بهارستان تا شاهینشهر خواهد بود، گفت: همه قطارها تمام طول این مسیر را طی نمیکنند و سر فاصله مسیر داخل شهر اصفهان در درازمدت به دو دقیقه و 30 ثانیه میرسد اما برای ادامه مسیرها اینگونه نخواهد بود.
واعظی عنوان کرد: در توسعه خط یک آزادسازی جزئی برای 5 ایستگاه وجود دارد و اعتبار لازم برای آن دو هزار میلیارد تومان به علاوه 90 میلیارد یورو است؛ در صورت توسعه 10 عدد قطار دیگر لازم است تا سرفاصلهها حفظ شود.
وی با بیان اینکه تعداد مسافران در هر مسیر تعیینکننده نوع وسیله حملونقل عمومی و حتی اندازه و میزان آن است، گفت: مطالعات ترافیکی مشخص میکند که چه وسیلهای برای حملونقل عمومی در اصفهان مناسبتر است و این تحقیقات با افق درازمدت اصفهان را نیازمند مترو سبک دیده است همچنین مسئله میراثی بودن شهر اصفهان نیز در این مطالعات لحاظ شده است؛ روزانه حدود 80 هزار نفر با مترو در اصفهان جابهجا میشوند.
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه در ارتباط با خط دو مترو اصفهان اظهار داشت: اجرا خط دو مترو اصفهان از سال 1394 آغاز شد؛ این خط با طول 24 کیلومتر و 700 متر و 23 ایستگاه از شهرک امام حسین (محله دارک) تا چهار راه حافظ به صورت شمالی- جنوبی و در ادامه مسیر تا میدان شهدا خمینیشهر به صورت غربی- شرقی قرار دارد.
وی تصریح کرد: اولویت اول اجرا، 14 کیلومتر از این خط با 16 ایستگاه از ایستگاه دارک تا ایستگاه شهید حجازی در ابتدای خیابان اشرفی اصفهانی است؛ حفاری آن با تیبیام از دو جبهه آغاز شده است و این دستگاه از سمت شمالی در پنجمین ایستگاه (میدان لاله) و از سمت دیگر در نزدیکی ایستگاه کاشانی قرار دارد.
واعظی افرود: به مناسبت عید غدیر خم دستگاه تیبیام وارد ایستگاه کاشانی میشود؛ این برای ما خوشایند است و حساسیت و اضطراب زیادی دارد.
وی در ارتباط با تاثیر ساخت مترو بر میراث تاریخی شهر اصفهان بیان کرد: حفظ میراث اصفهان برای ما بسیار مهم است اما سایر کشورهای میراثی هم در عین حفظ آثار خود مترو ساختهاند؛ ما از آنها مشاوره گرفتیم و بنا بر این شد که تمهیداتی در راستا حفظ این آثار در نظر بگیریم.
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه ادامه داد: در خط دو نیز این تمهیدات ادامه دارد و در هر ایستگاه کاوشگریهایی توسط ناظران میراثفرهنگی انجام میشود؛ در ایستگاه ابنسینا نیز بررسیها انجام شد و ما با مجوز میراث فرهنگی همگام با آنها در حال فعالیت هستیم.
وی عنوان کرد: در مواقعی حتی ساخت مترو به حفظ میراث کمک کرده است مثل حذف خط اتوبوس در مسیر چهارباغ که علیرغم داشتن لاستیکهای بادی با ایجاد لرزش به مدرسه چهارباغ آسیب میرساند اما مترو با جایگزینی در این مسیر این اثر تاریخی را حفظ میکند.
واعظی با بیان اینکه مطالعات و بررسیها در طول مسیر انجام میشود تا هیچ آسیبی به بافت مسجد جامع اصفهان و سایر آثار تاریخی وارد نشود، گفت: به این منظور در خط یک مترو فرشهای لاستیکی مخصوصی از خارج از کشور خریداری شد تا کمترین ارتعاش به زمین وارد شود و این موضوع توسط کارشناسان مورد تایید قرار گرفت. در خط دو نیز این تمهیدات به صورت دقیقتر در حال اجرا است.
وی ادامه داد: قرار بود که ایستگاه میدان امام علی به صورت روباز برای خارج کردن تیبیامها در فاصله خیابان ولیعصر و هاتف قرار داشته باشد اما با توجه به جنبه میراثی این نقطه حفاری در آن متوقف شد و ایستگاه به زیر میدان امام علی منتقل شد؛ همچنین ایستگاه ابنسینا نیز برای ایجاد شفت خروج تیبیام انتخاب شد.
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه با اشاره به میزان پیشرفت در خط دو مترو اصفهان تصریح کرد: خط دو در بحث سفتکاری 16 ایستگاه مذکور، 38 درصد پیشرفت داشته است و یکی از ایستگاههای آن نیز کامل شده است؛ پیش از شروع فرآیند نازککاری ریلگذاری انجام میشود و تا پایان سال آینده تیبیامهای جبهه شمالی از ایستگاه ابنسینا خارج میشوند.
وی در ارتباط با تامین اعتبارات این پروژه گفت: قراردادی با شرکتی ایرانی بسته شده است که فاینانس است و 594 میلیون یورو را تامین میکند؛ منابع مالی این شرکت توسط بانک مرکزی نیز تایید شد و پس از تنفس طی مدت چهار سال بازپرداخت انجام میشود.
واعظی افزود: دولت در بازپرداخت این هزینه شریک است؛ این قرارداد 48 ماهه و شامل 42 قطار و تجهیزات لازم برای آن است و مطالعات این شرکت در زمینه تجهیزات نیز آغاز شده است.
وی با بیان اینکه وقوع فرونشست مربوط به کاهش سطح آبهای زیرزمینی است و به قطارشهری مربوط نمیشود، گفت: آثار فرونشست تا کنون در خط یک مترو دیده نشده است همچنین بیشترین فرونشست در منطقه دولتآباد، رهنان و برخوار است که مترو در آنها وجود ندارد.
مدیرعامل سازمان قطارشهری اصفهان و حومه افزود: در طول صد متر، گمانههای زمینشناسی متفاوت است و نمیتوان برای کل شهر نسخه واحدی در مسئله فرونشست در نظر گرفت.
انتهای پیام/174/ن