ماجرای مرمت ناقص گنبد مسجد امام (ره) اصفهان چه بود؟

ماجرای مرمت ناقص گنبد مسجد امام (ره) اصفهان چه بود؟

مدیرکل میراث فرهنگی‌ استان اصفهان با اشاره به انتقاد کارشناسان از مرمت ناقص گنبد مسجد امام اصفهان گفت: ‌فعالیت‌های مرمتی به دلیل آنکه به مرور انجام می‌شود بالطبع حتی امکان تخریب تدریجی و ایجاد مشکل نیز برای این موارد وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، در اواخر اردیبهشت‌ 1401 بود که خبری مبنی بر بازگشایی داربست‌های گنبد مسجد امام(ره) پس از 11 سال در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی میان کاربران و فعالان عرصه میراث فرهنگی منتشر شد، داربست‌هایی که به موجب طولانی شدن فرایند مرمت آن به بخشی از حافظه مردمان اصفهان در مواجه با این گنبد نفیس تبدیل شده بود.

اکنون با گذشت بیش از یک ماه از انتشار این خبر از سوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان، در روزهای اخیر عکس‌هایی در شبکه‌های اجتماعی در میان کاربران وعلاقه‌مندان ابنیه‌های تاریخی در حال دست‌به‌دست شدن است که در آن به نقص مرمت در بخش‌های مرمت شده گنبد مسجد امام(ره) اشاره می‌شود که واکنش فعالان میراث فرهنگی، دلسوزان و مردم را با خود به همراه داشته است. اکنون به موجب حواشی پیش آمده و درخواست‌های مکرر فعالان میراث فرهنگی مبنی بر ایجاد کنگره نقد حفاظت و مرمت دراصفهان خبرنگار تسنیم جزئیات این موضوع را از مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جویا شد. علیرضا ایزدی پیرامون حواشی ایجاد شده در مورد مرمت گنبد مسجد امام(ره) پس از بازگشایی داربست‌های آن اظهار داشت: گنبد مسجد امام(ره) نزدیک به 13 سال زیر داربست بوده است، که مبحث داربست به خودی خود خطای دید ایجاد می‌کند، به همین دلیل در 6 ماه اخیر، سعی من بر آن بوده است تا با تسریع در بحث اتمام کلی مرمت آن داربست‌ها را با 2 هدف بازگشایی کنیم.

وی در تشریح دلایل تسریع در بازگشایی داربست‌های گنبد امام(ره) پس از یک دهه، افزود: دلیل نخست آن است که بالاخره این بار را از پیکره گنبد حذف کنیم چرا که جلوه گنبد بیش از پیش مشخص شود و به حافظه بصری مردم و گردشگران تبدیل نشود، از طرف دیگر اعتقادم بر آن است تا زمانیکه در آنجا داربست داریم مشکلات آن قابل مشاهده نیست.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان آنکه در هرجایی که داربستی بسته می‌شود، حتی در گنبد سلطانیه که بارها در 30 سال اخیر فعالیت‌ خود در این حوزه با مسائل مختلفی درگیر بوده‌ام،  مشکلات آن را پس از بازگشایی داربست‌ها متوجه شدیم، بیان کرد: فعالیت‌های مرمتی به دلیل آنکه به مرور انجام می‌شود بالطبع حتی امکان تخریب تدریجی و ایجاد مشکل نیز برای این موارد وجود دارد. هنگامی که شما بخواهید دیوار صافی را در طول 13 سال مرمت کنید، هنگامی که 13 سال تمام شود، آن را که بررسی کنید و هر روز نیز عوامل و دست‌اندرکاران مختلفی با آن مواجه شوند، آن دیوار صاف گچ‌کاری نیز مسائلی خواهد داشت.

وی با بیان آنکه ما با علم بر این موضوع بر بازگشایی داربست‌ها از گنبد مسجد امام(ره) فشار آوردیم، خاطرنشان کرد: اکنون همچنان برخی اقدامات مرمتی ادامه دارد چرا که اگر در 10 سال پیش مصالح مناسبی استفاده نکرده باشیم و کاشی‌ها را به درستی جا گذاری نکرده باشیم اکنون خود را نشان می‌دهد. در ابتدا باید گفت که ما در روند پروسه مرمتی ترسی نداریم و از سوی دیگر بنا برای ما جای شوخی ندارد که بگوییم حالا ببینیم چه می‌شود.

ایزدی ادامه داد: در نهایت باید گفت که در حین ادامه عملیات مرمتی داربست‌ها در حال بازگشایی است، از این پیکره گنبد و 100 درصد فضای آن به طور قطع برخی نقاط مشکلاتی دارند که بالطبع با حضور کارشناسان، اهل فن و اساتید علمی و با بهره‌گیری از تجربه‌هایمان نه تنها پیرامون گنبد مسجد امام(ره) بلکه در مورد سایر گنبدها و ابنیه‌های تاریخی اقدامات موثری را انجام خواهیم داد.

وی با بیان آنکه این نکته حائز اهمیت است که ما پشتوانه و توان علمی مناسبی داریم، خاطر نشان کرد: به دنبال آن هستیم تا توان علمی و تخصصی‌مان را با واقعیت‌های رفتاری بناهای ایران به کار گیریم که به نتیجه موثری دست یابیم.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در تشریح حواشی ایجاد شده، گفت: افراد مختلف از یک سوژه خاص می‌توانند از زوایای مختلف عکسبرداری‌های متفاوتی داشته باشند، این قصه مرمتی کاری مستمر، با تناوب زیاد و با کش‌وقوس‌های فراوان است. ما را دلسوز ابنیه‌های تاریخی اصفهان بدانید چرا که مجموعه میراث فرهنگی بدون شک پای همه این مسائل ایستاده تا حافظ مواریث فرهنگی باشد.

وی خاطرنشان کرد: هم اکنون موارد مرتبط با گنبد مسجد امام(ره) در حال انجام است، هیچ نگرانی از بابت آن نداریم، پس از آنکه این چند ترک تمام شد، بازنگری مجددی صورت خواهد پذیرفت و نقاطی که در طی این سالها دچار مشکل و اعوجاج شده است را مورد بررسی و مرمت کارشناسی قرار خواهیم داد.

وی گفت:هدف اصلی ما آن است که پیکره گنبد به طور کلی زیر بار داربست‌ها نباشد، چرا که به خودی خود آسیب‌رسان است، اکنون برخی نقاط داربست بر روی کاشی نشسته و موجب فرو رفتگی در بنا و شکستگی کاشی‌‌ها شده است.

انتهای پیام/163/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon