نقالی غدیری مرشد میرزاعلی برای آثار هنری «بهشت غدیر»

نقالی غدیری مرشد میرزاعلی برای آثار هنری «بهشت غدیر»

نمایشگاهی متشکل از ۱۲ پرده از روایت «بهشت غدیر» در قالب هنر ایرانی همزمان با ایام دهه ولایت روز پنج شنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ در محل گالری خوشزاد نگارخانه گنج پنهان افتتاح شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نمایشگاهی متشکل از 12 پرده از روایت «بهشت غدیر» در قالب هنر ایرانی همزمان با ایام دهه ولایت روز پنج شنبه 23 تیر 1401 در محل گالری خوشزاد نگارخانه گنج پنهان افتتاح شد. در این نمایشگاه که به همت مؤسسه فرهنگی و هنری سرو امید برگزار شد، آثاری از زهرا ایزدی پور، مریم گودرزی، محمد نکوییان، امیر محمد سرمدی، محمد علی نادری و بهنام شیر محمدی به نمایش درآمده است. کلیه این آثار مبتنی بر یک فعالیت علمی با مدیریت حجت الاسلام مهدی معماریان خلق شده و مدیریت هنری آن بر عهده عادله سلیمی است.

هر کدام از این پرده‌ها دارای پیوست‌های هنری و ادبی متفاوتی است و برای هر کدام از آنها توسط محمود حبیبی کسبی ابیات اختصاصی سروده شده و هر پرده توسط مرشد میرزاعلی روایت شده است.

به گفته سید محمدجواد جلالی مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری سرو امید که پروژه «بهشت غدیر» را کلید زده است، «بهشت غدیر» با هدف تصویرگری و نقاشی روایت ولایت سعی دارد به بازآفرینی هنر ایرانی در زمینه تولید آثار پیرامون واقعه غدیر گامی بردارد. موسسه سرو امید با هدف نظری‌سازی مبانی اندیشه امامت در حوزه‌های رسانه، هنر، آموزش و نشر فعالیت دارد و این پروژه را کلید زده است.

مرشد محسن میرزاعلی که در پروژه «بهشت غدیر» به نقالی پرده‌های غدیری پرداخته است و این نقالی نیز از شبکه‌های سیما در حال پخش است، درباره ویژگی‌های نقالی غدیر و تفاوت آن با نقالی محرم به خبرنگار تسنیم گفت: تفاوت پرده خوانی غدیر با محرم، موضوع آن است. 12 پرده از آثار «بهشت غدیر» به موضوع ولایت می‌پردازد؛ از آخرین سفر معراج پیامبر (ص) تا واقعه غدیرخم. این کار، کاری جدید است که توسط هنرمندان نگارگر و نقاش و در 12 پرده مجزا خلق شده و من نیز روی هر کدام از این آثار با طوماری جداگانه نقالی کرده ام، چراکه در این آثار سعی شده موضوع ولایت با نگاهی ویژه بازگو شود.

وی در پاسخ به اینکه آیا چنین پرده ها و روایت هایی مسبوق به سابقه است و پیشینه ای دارد که بگوییم احیا شده و یا اینکه کاری ابداعی است؟ بیان کرد: در زمینه غدیر، ما و نیاکان ما کار کرده‌ایم و از زمان صدر اسلام افرادی برای غدیر و مساله ابلاغ آن کار کرده‌اند اما به صورت پرده‌خوانی و نقالی، این پروژه در نوع خود بی‌نظیر است. هرچند قبلاً پرده‌خوانی غدیر کار کرده بودم اما در «بهشت غدیر» نوع نگاه و زاویه دید و مجزا بودنش، کار را منحصربفرد می‌کند که افتخار اجرای آن را برعهده داشتم.

مرشد میرزاعلی در مورد پشتوانه علمی و روایی روایت‌های غدیری توضیح داد: در زمینه ابداعی بودن، اصل هنر پرده خوانی پیشینه داشته‌است، ما هم از خانواده بزرگ روایتگری هستیم. از نیاکان نقال و پرده خوان رسیده‌است که افتخاری برای بنده است. اما این کار از حیث علمی توسط حجت الاسلام معماریان یکی از روحانیون متخصص و مسلط بر اسناد تاریخی طومارنویسی شد و محمود حبیبی کسبی شاعر مطرح کشور نیز سروده‌ای بر آنها نوشت. در واقع می‌توان گفت که این کار توسط یک تیم حرفه‌ای هدایت و اجرا شده‌است که در عین حال تسلط بر حوزه‌های مرتبط با این بخش را داشتند.

وی در پاسخ به این پرسش که در زمانه‌ای که نسل اساتید خیالی نگار تقریبا به اتمام رسیده و به ویژه نقاشان قهوه‌خانه‌ای مطرح دیگر حضور ندارند، کیفیت این پرده‌های خلق شده را چگونه ارزیابی می‌کند و آیا برای روایت آنها مشکلی نداشتند؟ گفت: دو تن بیشتر از پرده خوانان نمانده‌اند؛ استاد وفایی آخرین بازمانده پرده خوانی قهوه خانه‌ای و استاد حمیدی که در شمال کشور زندگی می‌کند. آثار تولیدشده در پروژه «بهشت غدیر» با کمی فاصله از کارهای قهوه خانه‌ای، کاری جدید به حساب می‌آید که می‌توان با توضیحات مدیر هنری با آن ارتباط خوبی برقرار کرد. یکی از کارهایی که بسیار دوست خواهم داشت همین 12 پرده «بهشت غدیر» است.

مرشد میرزاعلی در پایان ابراز امیدواری کرد: ای کاش بیش از این، به پرده خوانی توجه شود، چراکه برخی نقالند اما در پرده خوانی با موضوعات مختلف نیاز است که وزارت میراث فرهنگی و ارشاد و موسسه هنرمندان پیشکسوت بیشتر از آنها حمایت کنند تا این هنر بیشتر جاری و ساری شود و به اوج برسد.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران