گفتوگوی تسنیم با رئیس دفتر شورای نگهبان در هرمزگان| از چالشهای انتخاباتی تا نحوه نظارت شورای نگهبان
رئیس دفتر شورای نگهبان در استان هرمزگان اقدامات این نهاد در استانها را تشریح و درباره انتخاباتهای چالش برانگیز این استان نیز توضیحاتی ارائه داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، 26 تیرماه در تقویم کشور با عنوان سالروز تاسیس نهاد شورای نگهبان شناخته میشود، حضرت امام خمینی(ره) بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در اسفند ماه سال 1358 اقدام به انتصاب فقهای شورای نگهبان کرد و در سال بعد پس از تشکیل مجلس شورای اسلامی و تایید اعتبارنامه نمایندگان، 6 حقوقدان نیز از سوی این نهاد به عنوان حقوقدانان شورای نگهبان انتخاب و در نهایت 26 تیرماه 1359 نهاد شورای نگهبان رسماً تشکیل شد و آغاز به کار کرد و اولین دبیر آن آیت الله محمدرضا مهدوی کنی بوده است که از تیر 59 تا آبان 59 به عنوان دبیر موقت فعالیت کرد و پس از ایشان آیت الله صافی گلپایگانی عهده دار این مسئولیت شد.
شورای نگهبان یکی از نهادهای مهم کشور است که وظایف زیادی را در چارچوب قانون اساسی بر عهده دارد و اعضای این شورا باید بنابر قوانین شرع اسلامی نظارت خود را بر وظایفشان انجام دهند.
بر همین مبنا و به مناسبت سالروز تشکیل شورای نگهبان، گفتوگویی با حجت الاسلام و المسلمین متین رئیس دفتر این شورا در استان هرمزگان ترتیب دادیم تا وی در خصوص وظایف و نظارتهای شورا اطلاعات بیشتری در اختیار مخاطبان قرار دهد.
حجت الاسلام و المسلمین عباس متین از چهرههای سرشناس در استان هرمزگان است که پیش از انقلاب سوابق زیادی در مبارزه علیه رژیم شاهنشاهی در کارنامه دارد و زندان پهلوی را نیز تجربه کرده است، پس از انقلاب نیز وی مسئولیتهای زیادی از جمله نمایندگی مردم در مجلس شورای اسلامی را برعهده داشته است و هم اکنون نیز به عنوان رئیس دفتر شورای نگهبان استان فعالیت میکند.
تسنیم: یک تعریف کلی از نهاد شورای نگهبان و مسئولیتهای این نهاد به مخاطبان ارائه میدهید؟
نهاد شورای نگهبان یکی از نهادهای مهم حاکمیتی در کشور است که به عنوان حافظ اصل نظام و اصل جمهوری اسلامی شناخته میشود، این نهاد در کنار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در قانون اساسی به عنوان حافظان اصل نظام شناخته شدهاند.
این نهاد مراقبت از قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و نظارت بر انتخابات مختلف از حمله انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی را بر عهده دارد و بر همین مبنا از لفظ نگهبان برای این نهاد استفاده شده است چرا که وظیفه محافظت از قوانین و نظارت را برعهده دارد.
شورای نگهبان یک تشکیلات شورایی دارد و از شش فقیه و شش حقوقدان تشکیل میشود و بر همین مبنا از لفظ شورا در آن استفاده میشود، شورای نگهبان مدیریتی نیست و بر اساس ساختار اداره کلی اداره نمیشود بلکه تمام موارد ارجاع داده شده به شورای نگهبان به صورت رای گیری و بر اساس بیشترین رای یا تایید و یا رد میشود.
لفظ شورا در این نهاد به این معنا است که تمام تصمیمات بر اساس بیشترین رای مصوب میشود. تایید و یا رد صلاحیت کاندیداهای انتخابات یکی از وظایف شورای نگهبان است و برای تایید افراد نیاز است حداقل 7 نفر از 12 نفر رای مثبت بدهند و برای رد صلاحیت نیز به همین میزان رای نیاز است.
انتخابات شوراهای شهر و روستا مرتبط با شورای نگهبان نیست و این شورا دخالتی در انتخابات، نظارت و نظر دادن در خصوص این انتخابات ندارد بلکه مرتبط با مجلس شورای اسلامی است.
شورای نگهبان مرجع تفسیر اصول قانون اساسی است ما 177 اصل در قانون اساسی داریم که برخی مواقع یک اصل مورد توجه قرار میگیرد که باید از مجلس یا دولت تفسیرش را سوال کنند، که این تفسیر بر عهده شورای نگهبان است حتی در خصوص شورای نگهبان هم مرجع تفسیر همین نهاد است و اگر زمانی در کشور نیاز به همه پرسی شد بازهم مرجع نظارت شورای نگهبان است.
آیت الله محمدرضا مهدوی کنی، آیت الله صافی گلپایگانی، آیت الله گیلانی و آیت الله جنتی در دورههای مختلف عهده دار مسئولیت دبیری شورا بودهاند. همچنین فقهای بنام دیگری از جانب امام راحل و رهبر معظم انقلاب از جمله حضرات آیات آقایان ربانی شیرازی، ابوالقاسم خزعلی، غلامرضا رضوانی، ربانی املشی، آیت الله محمد امامی کاشانی، مرحوم آیت الله یزدی، آیت الله استادی، آیت الله لاریجانی، آیت الله هاشمی شاهرودی، آیت الله شب زنده دار و آیت الله مدرس یزدی نیز در این نهاد فعالیت کردند.
همچنین در مدت تاسیس نهاد شورای نگهبان حقوقدانان به نامی همچون دکتر حبیبی، محمدرضا عباسی فرد، محمدرضا علیزاده، حسین مهرپور، خسرو بیژنی، سید جلال الدین مدنی کرمانی و حسن فاخری از مشاهیر حقوقدان بودند که در این شورا خدمت کردند.
تسنیم: در خصوص تشکیلات شورای نگهبان در استانها و نظارت این تشکیلات در انتخابات توضیح بدهید.
شورای نگهبان یک تشکیلات سراسری است که در تمام شهرستانها شعبه دارد، در استان هرمزگان 13 فرمانداری و 13 شعبه شورای نگهبان وجود دارد و مسئول استانی نیز از جانب دبیر شورای نگهبان منصوب میشود.
مردم به صورت ظاهر تنها زمان انتخابات را میبینند که فعالیت دارند اما اینگونه نیز نیست و این نهاد در طول سال هم فعالیت دارد و برنامه ریزی، رصد، نظارت، آموزش و برگزاری جلسات مختلف را دارند و برای انتخابات بعدی برنامهریزی میکنند.
برای برگزاری هر انتخابات از ماهها قبل برنامهریزی میشود و بر افرادی که احساس میشود کاندیدا خواهند شد نظارت میکند و افراد را رصد میکند تا افراد دارای صلاحیت وارد گردونه شوند و مانع از ورود عوامل نفوذی دشمن و افراد بدون صلاحیت به انتخابات میشود.
همان طور که رهبر معظم انقلاب نیز تاکید داشتند، نمایندگان باید به وظایف خود بگذارند و از دخالت در امور اجرایی پرهیز کنند. نظارت بر عهده مجلس است اما دخالت و تحمیل نباید در امور اجرایی داشته باشند این موارد مورد رصد ما هستند.
در استان هیئت نظارت بر انتخابات شامل پنج نفر با مصوبه مرکز تعیین میشود، تمام افرادی که میخواهند کاندیدا شوند زیر نظر این هیئت نظارت میروند و بر اساس اطلاعات رسیده، هیئت نظر خود را به مرکز اعلام میکند و مرکز نیز مجدد پرونده خلاصه را بررسی و تصمیم نهایی در خصوص تایید و یا رد صلاحیت کاندیدا را خواهد گرفت.
در خصوص برخی انتقادات مطرح شده نسبت به اعمال سلیقه در تایید و یا رد صلاحیت کاندیداها باید گفت، در شورای نگهبان به هیچ وجه چنین مسئلهای نیست و به کلی آن را نمیشود تأیید کرد و افراد همواره مراقب هستند دین خود را به دنیای دیگری نفروشند و در مرحله بعد تأیید و رد افراد بر اساس رأیگیری است و نمیتوان سلیقه را دخالت داد.
پس از رد افراد هم قانون جایی برای اعتراض گذاشته و میتوانند طرح شکایت و بررسی مجدد کنند بنابراین این شورا به هیچ وجه سلیقه را در انتخاب و رد افراد دخیل نمیکند.
چون برخی افراد رد میشوند گمان میکنند در حق آنها اجحافی صورت پذیرفته حال آنکه اینگونه نیست و دلایل برای حفظ حرمت افراد تنها به همان کاندید ابلاغ میشود و نمیتوان این ابلاغ را به دلیل گفته شده در سطح عمومی مطرح کرد که آبروی شخصی خدشه دار نشود.
تسنیم: آیا تاکنون انتخابات چالشی در استان داشتهایم؟
دو مورد انتخابات چالشی در استان وجود داشته و مرتبط با سالهای گذشته است که یک مورد مربوط به انتخابات مجلس در غرب استان هرمزگان بوده که پس از طرح شکایات و اعزام بازرسین انتخابات در این منطقه باطل شد.
در انتخابات گذشته مجلس شورای اسلامی نیز در مرکز استان از میان سه نفر 2 نفر انتخاب و برای نفر سوم برخی شکایات زیادی مطرح شد که با اعزام بازرسین از مرکز و بررسیهای انجام شده در نهایت ابطال انتخابات رأی نیاورد و نفر سوم هم تأیید و به عنوان نماینده استان فعالیت خود را انجام میدهد این مسئله تنها در استان ما نبود و در چهار استان دیگر هم این اتفاق رخ داد.
تسنیم: سال آینده شاهد برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی خواهیم بود، توصیه ای به افرادی که قصد کاندیداتوری دارند، دارید؟
به افرادی که خواهان حضور در انتخابات هستند توصیه میکنم از انجام هر کاری برای رای آوردن پرهیز کنند و ارزش خود را پایمال نکنند بلکه اجازه دهند مردم پس از بررسی سوابق فعالیتها و توانمندیهای آنان، افراد مورد نظر خود را انتخاب و راهی مجلس آینده کنند تا با انتخاب یک مجلس قوی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و کاهش مشکلات عمومی کمک شود.
از مجموعه خبرگزاری تسنیم تشکر میکنم و از مردم عزیز میخواهم در هنگام انتخابات با آگاهی کامل و بر اساس سوابق و کارایی افراد، انتخاب خود را انجام دهند و بینش و بصیرت در انتخابات را از یاد نبرند.
انتهای پیام/864/ی