رشد ۷۵ درصدی مالیات وصولی در مرکز شهر تهران/ ۷۰ درصد مودیان مالیات تعیین شده براساس اطلاعات کارتخوان را تایید کردند
مدیر کل امور مالیاتی مرکز تهران با بیان اینکه رقم وصول مالیات در سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۵ درصد رشد داشته است، گفت: در فصل بهار سه هزار و ۴۶۵ میلیارد تومان مالیات وصول شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مالیات یکی از منابع درآمدی دولتها است که بسیاری از کارشناسان آن را یک درآمد پایدار میدانند. در کشور ما بر ضرورت افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق مقابله با فرارها و کاهش معافیتهای ناکارآمد تاکید میشود.
مالیات یکی از محورهایی است که میتواند جایگزین درآمدهای نفتی شود اما لازم است که دولت نیز هزینههای خود را کنترل کرده و از کسری بودجه جلوگیری کند. در صورتی که این اتفاق رخ دهد شاهد کاهش تورم و افزایش نقدینگی از محل کسری بودجه دولت خواهیم بود. ضمن اینکه دولت میتواند درآمدهای نفتی را برای سرمایهگذاری در زیر ساختهای دولت هزینه کند.
برای تحقق این اهداف سازمان امور مالیاتی نیاز به تحول دارد و طی چند ماه اخیر شاهد برخی اتفاقات در این سازمان بودیم. از جمله این موارد، استفاده از اطلاعات دستگاههای کارتخوان و ورودی آنها برای محاسبه مالیات بود که برای اولین بار رخ داد. البته که این موضوع سبب افزایش قابل توجه مالیات مربوط به برخی اصناف شد که در نتیجه اعتراضات نیز شکل گرفت.
شهر تهران به عنوان پایتخت و مهمترین مراکز اقتصادی و تجاری را در خود جای داده و در این بین مرکز شهر تهران جایگاه ویژهتری در این خصوص دارد. در این مصاحبه به منظور بررسی بیشتر شرایط مودیان و مالیتستانی در مرکز تهران با علی محدث دیلمی مدیر امور مالیاتی مرکز شهر تهران گفتگو شده است.
برگزاری جلسات متعدد برای توجیه اصناف/ سال 1401 سال ویژهای برای نظام مالیاتی است
تسنیم: اخیرا بحثهایی پیرامون مالیات اصناف شکل گرفته است. با در نظر گرفتن اهمیت مرکز شهر تهران به سبب موقعیت قرارگیری مراکز مهم اقتصادی شما چه اقداماتی را در جهت توجیه اصناف انجام دادید؟
دیلمی: سال جاری سال خاصی در حوزه مالیات و به خصوص اداره کل مرکز شهر تهران بود. شرایط مرکز تهران از نظر ابعاد سیاسی و اجتماعی شرایط ویژهای است. حدود 130 اتحادیه داریم که این اتحادیهها در محدوده اداره کل مالیاتی مرکز تهران قرار دارند.
در بحث تبصره 100 قانون مالیاتهای مستقیم مربوط به عملکرد سال 1400 حدود 30 جلسه برای اصناف مختلف برگزار کردیم. برای برخی از اصناف گاها تا 6 جلسه برگزار کردیم. در این جلسات بیشتر بحث تبیین مسائل مطرح میشود. گاها مسائلی که از دیدگاه ما چندان پیچیده نیست از نظر اصناف بسیار مهم است.
با توجه به جلسات برگزار شده ما توانستیم مطالب مهم را به اصناف انتقال دهیم. آمارها نشان میدهد که استقبال خوبی انجام شده و ما در دریافت اظهارنامهها موفق بودیم.
70 درصد مودیان مالیات تعیین شده براساس اطلاعات کارتخوان را تایید کردند
تسنیم: با توجه به اینکه امسال اولین سالی بود که از اطلاعات دستگاههای کارتخوان در حوزه مالیاتستانی استفاده شد، چه تغییراتی در خصوص ارائه اظهارنامهها نسبت به سال گذشته رخ داده است؟
دیلمی: در عملکرد سال 1399 حدود 102 هزار اظهارنامه دریافت کردیم. این تعداد شامل اظهارنامههای تبصره پنج و اظهارنامه ماده 95 میشود. براساس آمارهایی که تا روز شنبه داشتیم، مجموع اظهارنامهها به 114 هزار اظهارنامه رسیده است. از این تعداد اظهارنامه حدود 69 هزار عدد مربوط به تبصره ماده 100 است.
به عبارت دیگر حدود 70 درصد از اظهارنامههای ارائه شده مربوط به تبصره ماده 100 است و این موضوع مزایای خود را دارد. با توجه به اینکه سال 1400 برای اولین بار بود که در اجرای تبصره ماده 100 از اطلاعات دستگاههای کارت خوان استفاده میشد، سامانه مالیات را برای مودیان محاسبه کرده است. در این رابطه مهم نبوده که مودیان در سال گذشته تا چه حد مالیات پرداخت کردند و ممکن است رقم مالیات در سال 1400، از رقمی که در سال گذشته تعیین شده بود نیز کمتر بوده باشد.
موارد زیادی را داریم که این اتفاق رخ داده است چرا که معیار بر میزان فروش مودی گذاشته شده است. این موضوع نشان می دهد که به سمت شفافیت حرکت میکنیم. طبیعی است که اکثرا از شفافسازی حمایت میکنند. امسال سال اولی بود که اطلاعات مربوط به دستگاههای کارتخوان مورد استفاده قرار گرفت به همین دلیل بحثهایی نیز مطرح شد. حدود 70 درصد مودیان همان چیزی که در سیستم محاسبه شده بود را به عنوان مالیات پذیرفتند.
افرادی نیز که رقم تعیین شده در سامانه را نپذیرفتند نیز به انتخاب خودشان اظهارنامه ارائه کردند. پس از ارائه اظهارنامه مودیان را به نوبت دعوت میکنیم تا اسناد من مربوط را رسیدگی کنیم مطمئناً ظرف دو سال آینده تعداد مهدیان ای که مالیات محاسبه شده را تایید می کنند به 90 درصد خواهد رسید. در سال گذشته حدود 50 درصد اظهارنامه ها مربوط به تبصره 100 قانون مالیاتهای مستقیم بوده است. به این معنا که از 102 هزار اظهارنامه دریافت شده حدود 50 هزار اظهارنامه مربوط به تبصره بوده و این در حالی است که در سال جاری این رقم به حدود 70 درصد رسیده است.
بسیاری تصور میکنند که در سال جاری مالیاتها افزایش یافته اما در بسیاری از موارد مالیات افراد صفر شده و ما این عدد را پذیرفتیم. در بسیاری از موارد نیز سال 1400 اولین سال فعالیت مودی بوده و براساس روال سابق مودی نمیتوانست در سال اول از تبصره ماده 100 استفاده کند. در گذشته افرادی که سال اول فعالیت آنها بود حتما باید اظهارنامه ارائه میکنند و ما بررسی میکردیم تا پایه مالیاتی آنها مشخص شود، سپس از سال بعد میتوانستند از تبصره 100 استفاده کنند.
اما با توجه به اطلاعات دستگاههای کارتخوان سازمان امور مالیاتی پذیرفت که در سال اول فعالیت نیز افراد بتوانند از تبصره استفاده کنند. حتی اگر تنها چند ماه از آغاز فعالیت افراد در سال 1400 گذشته باشد نیز میتوانند از تبصره ماده 100 استفاده کنند. این موضوع یک موفقیت است که برای اولین بار در سال جاری رخ داد.
رشد 75 درصدی مالیات وصولی در سه ماهه 1401/ سه هزار و 400 میلیارد تومان مالیات وصول شد
تسنیم: با توجه به آمارهای مطرح شده در خصوص ارائه اظهارنامهها و رشدی که در این خصوص رخ داده است، وضعیت مالیاتهای صولی در سه ماهه بهار به چه شکل بوده است و آیا امکان رسیدن به هدفهای درآمدی تعیین شده با توجه به افزایش قابل توجه سهم مالیات در بودجه وجود دارد؟
دیلمی: در سه ماهه ابتدایی سال 1401، 90 درصد درآمدهایی که برای اداره کل مرکز شهر تهران پیشبینی شده بود، تحقق پیدا کرده است. رقم مالیاتهای دریافتی نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل 75 درصد رشد داشته است. در سه ماهه ابتدایی سال 1400، در اداره کل مرکز شهر تهران، یک هزار و 974 میلیارد تومان وصول مالیات داشتیم.
رقم پیشبینی شده جهت وصول در سه ماهه ابتدایی سال 1401 نیز سه هزار و 800 میلیارد تومان بود که اداره کل مرکز شهر تهران سه هزار و 461 میلیارد تومان آن را وصول کرده است. تیر ماه با زمان ارائه اظهارنامه اشخاص حقوقی، صاحبان املاک و مالیات بر ارزش افزوده همزمان است. روز 26 تیرماه نیز آخرین مهلت ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده بوده است.
با توجه به برنامهریزیهای انجام شده مطمئنا رقم مالیات پیشبینی شده برای ماه جاری که یک هزار و 600 میلیارد تومان بوده نیز محقق خواهد شد. در تیر ماه سال 1400 اداره کل مرکز شهر تهران یک هزار و 42 میلیارد تومان وصولی داشته که براساس آخرین آماری که تا روز شنبه(25 تیرماه) محقق شده، مالیات وصولی تیر ماه برابر با یک هزار و 265 میلیارد تومان بوده است. در حقیقت شاهد رشد 25 درصدی وصول مالیات در این خصوص هستیم.
اهمیت ویژه مالیاتی مرکز تهران با وجود بازار و تشکلهای اقتصادی و اتحادیههای سراسری
تسنیم: با توجه به اهمیتی که مرکز شهر تهران از نظر اقتصادی دارد، عمده مودیانی که این اداره کل با آنها تعامل دارد، از کدام اصناف هستند؟
دیلمی: اداره کل امور مالیاتی مرکز تهران مبتنی بر مشاغل است چرا که عمده مودیان اشخاص حقیقی هستند. میتوان گفت که تمامی اصناف را در محدوده مرکز تهران داریم اما تمرکز برخی اصناف در این محدوده بیشتر است. در حقیقت بازار و مراکز اصلی خرید و فروش موبایل و لوازم جانبی نیز در محدوده اداره کل مرکز شهر تهران قرار دارد. از جمله صنوفی که تمرکز بالاتری در این محدوده دارند، لوازم یدکی اتومبیل، لوازم صوتی تصویری، لوازم موبایل، لوازم خانگی، لوازم کامپیوتر، پوشاک، کیف و کفش، چینی و بلور، ماشینهای اداری و طلا و جواهر هستند.
انتهای پیام/