گردشگری ورزشی یک صنعت پویا و در حال رشد/ توسعه گردشگری - ورزشی در خراسان جنوبی با توسعه اقتصاد روستایی مساوی است
در شرایط فعلی برای توسعه پایدار و رونق اقتصاد جوامع محلی، گردشگری میتواند نقش مهمی ایفا کند و با توجه به تعدد و پراکندگی جاذبههای گردشگری در سطح استان خراسان جنوبی، حوزه صنعت گردشگری یکی از محورها و پیشرانهای توسعه استان خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند ، بازار نوظهور و پرترافیک گردشگری ورزشی موجب شده تا بسـیاری از کشورها این صنعت پویـا را بـه عنـوان منبـع اصـلی درآمـد، اشـتغالزایـی، رشـد بخـش خصوصـی و توسـعه زیرساختها در نظر بگیرند. در شعار امسال گردشگری جهانی که "گردشگری و مشاغل، آینده ای بهتر برای همه " است نیز تاکید خاصی به بحث درآمد و بازاریابی در این زمینه شده است.
صنعتی به کیفیت صنعت توریسم که هم کم آب بر است و هم اشتغالزایی و تولید ثروت را به همراه دارد، نداریم و در این راستا کشورهای بسیاری گردشگری را به عنوان صنعت درآمدزا برای کشور خود در نظر گرفتهاند و درآمد خوبی کسب کردهاند.
با توجه به وجود جاذبههای تاریخی و طبیعی در کشور میتوان گردشگران را از سراسر دنیا به ایران جذب کرد، زمانی در بحث بهرهبرداری از صنعت گردشگری موفق خواهیم بود که برنامه عملیاتی قوی، عالمانه، کاربردی و دقیقی در این زمینه داشته باشیم.
در خراسانجنوبی نیز پتانسیلها و ظرفیتهای بسیاری در زمینه گردشگری وجود دارد و با توجه به تعدد و پراکندگی جاذبههای گردشگری در سطح استان، حوزه صنعت گردشگری یکی از محورها و پیشرانهای توسعه خراسان جنوبی است.
در شرایط فعلی برای توسعه پایدار و رونق اقتصاد جوامع محلی، گردشگری میتواند نقش مهمی ایفا کند و در این راستا خراسان جنوبی نیز یکی از استانهایی است که گردشگری خارجی بیشتر از گردشگری داخلی دارد و باید کمک کنیم هم گردشگری خارجی و هم گردشگری داخلی در آن رشد پیدا کند.
یکی از شاخههای پرطرفدار اکوتوریسم، گردشگری - ورزشی است که نقش بسزایی در جذب گردشگر به ویژه گردشگران خارجی دارد.
گردشگری - ورزشی یک صنعت پویا و در حال رشد است و به یکی از استراتژیهای مهم تجاری و اقتصادی بر بازسازی اجتماعی و اقتصادی مناطق شهری و روستایی، به خصوص مناطق دورافتاده جهت ایجاد درآمد، اشتغال و توسعه زیرساختها برای اکثر کشورها تبدیل شده است.
در خراسان جنوبی در زمینه گردشگری ورزشی قابلیتهای فراوانی وجود دارد، مهمترین ظرفیت گردشگری ورزشی در خراسان جنوبی وجود بیابانها و کویرهای متعدد است که در این راستا باید این قابلیتها به جهان معرفی شود.
ورود گردشگران ورزشی به استان علاوه بر فواید کوتاه مدت و مستقیم به دنبال برگزاری رویداد ورزشی میتواند فواید بلند مدت و غیرمستقیمی برای منطقه داشته باشد که با برنامهریزی نه تنها رویدادهای ورزشی را میتوان به عنوان عامل صرف هزینههای هنگفت دانست بلکه میتواند عامل سوددهی در ابعاد گوناگون توسعه باشد. از این رو اگر صنعت گردشگری ورزشی و سازمانهای مربوط به آن توسعه یابند، در آینده اشتغالزایی و تولید درآمد را در مناطقی که رویدادهای ورزشی برگزار میکنند، تحت تأثیر قرار خواهد داد.
کنسلی پروازها مهمترین چالش برای جذب گردشگر خارجی
شاهوردی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند اظهار داشت: در حال حاضر در حوزه گردشگری مهمترین زیرساختهای اقامتی استان وجود 9 هتل از یک تا 4 ستاره در شهرستانهای بیرجند، طبس، فردوس، بشرویه و نهبندان است.
وی با بیان اینکه بیش از 80 اقامتگاه بومگردی در تمامی شهرستانهای استان و 16 مهمانپذیر در استان وجود دارد افزود: از دیگر زیرساختهای خدماترسان در این حوزه میتوان به وجود مجموع 51 رستوران و مجتمع بین راهی اشاره کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی به زیرساختهای استان اشاره و بیان کرد: شاخصترین زیرساختهای محقق شده در حوزه گردشگری در استان، زیرساختهای تجهیز جاذبهها، روستاهای گردشگری و مناطق نمونه گردشگری است که بخشی از زیرساختهای آن فراهم شده است.
شاهوردی تصریح کرد: در زمینه زیرساختهای مورد نظر چالش نبود جادههای مواصلاتی مناسب و پروازهای منظم است که نیازمند توجه جدی در این حوزه است برای مثال پروازها به صورت مکرر با کنسلی مواجه میشود که در حوزه جذب گردشگر خارجی به شدت آسیبزا است.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته 86 میلیارد ریال جهت تامین زیرساختهای تاسیسات گردشگری در سطح استان از جمله آبرسانی، برقرسانی و غیره هزینه شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی به تعداد گردشگران جذب شده در استان اشاره کرد و یادآور شد: در تعطیلات نوروزی 1401 اقامت بیش از یک میلیون و 500 هزار نفر در تاسیسات گردشگری استان و اقامتگاههای موقت شامل کمپ، چادر مسافرتی، تاسیسات اقامتی وابسته به آموزش و پرورش و مهمانسراهای ادارات ثبت شده و گفتنی است این آمار مربوط به بازه زمانی 26 اسفندماه 1400 تا 31 خردادماه 1401 است و در حالی ثبت شده که به دلیل شیوع ویروس کرونا در دو سال گذشته، میزان سفرها با کاهش چشمگیری روبهرو بوده است.
برگزاری دورههای آموزشی گردشگری
شاهوردی به حوزه گردشگری تخصصی اشاره کرد و اظهار داشت: با وجود دو موسسه تخصصی آموزش گردشگری در مرکز استان خوشبختانه 2 سال است که دورههای مربوط به راهنمایان گردشگری مانند راهنمایان طبیعتگردی، فرهنگی و تاریخی بهصورت مستمر برگزار میشود و دورهها و کارگاههای توانمندسازی راهنمایان مانند کارگاه گردشگری کودک، آشنایی با زمینشناسی بیابان لوت، مدیریت بحران در تورهای گردشگری، خبرنگار گردشگری و بازی و سرگرمی در تورهای گردشگری برگزار شده و دورههای متنوع دیگری مانند آشنایی با آداب تشریفات و فن بیان برنامهریزی شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی افزود: با توجه به اینکه بیشتر سعی شده از توان مدرسین داخل استان برای تدریس دورههای آموزشی استفاده شود، گاهی به خاطر تجربه کمتر نسبت به مدرسین کشوری با چالش بیشتری مواجه میشوند که بعد از مشاهده این موضوع سعی شده مدرسین مطرح کشوری در کنار مدرسین استانی بهکار گرفته شوند.
شاهوردی گفت: برای برنامهریزی دورههای آموزشی مورد نیاز خوشبختانه موسسات از توان بالایی برخوردار هستند و با همکاری واحد آموزش گردشگری اداره کل دورهها احصا و برگزار میشود.
وی بیان کرد: گردشگری ورزشی یکی از شاخههای پرطرفدار اکوتوریسم در استان به شمار میآید که در این راستا طی دو سال گذشته به دلیل محدودیتهای ناشی از بیماری کرونا فعالیتی انجام نشده است، بنابراین از ابتدای سال جاری تورهای متنوع پرنده نگری، کویر نوردی توسط دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری که مجری برنامههای گردشگری ورزشی محسوب میشوند اجرا شده است.
شاهوردی به قابلیتهای استان خراسان جنوبی برای انجام ورزشهای درون طبیعت اشاره کرد و گفت: در بحث کوهنوردی- کوهپیمایی-دره نوردی، قله نایبند طبس، رشته کوه باغران، شاه کوه نهبندان، شاسکوه قاین، مومن آباد درمیان، آهنگران قاین و غیره وجود دارد.
وی بیان کرد: در بحث کویرنوردی قسمتی از بیابان لوت که داخل استان قرار دارد در نزدیکی روستای دهسلم و حیدرآباد، کویر همت آباد قاین، نیزار خور، کویر مظفری فردوس، کویر بشرویه، کویر سه قله درمیان، کویر حلوان طبس وجود دارد.
شاهوردی بیان کرد: در بحث ورزشهای کویری، اسکی روی شن، موتور سواری، خودرو دو دیفرانسیل(آفرود)، دو صحرانوردی، پیمایش کویر با پای پیاده و در بحث ورزشهای هوایی و پاراموتوری در دشت فوداج بیرجند و شترسواری از دیگر قابلیتهای استان در بحث ورزشهای درون طبیعت است.
گردشگری ورزشی یک صنعت پویا و در حال رشد
محمدحسین خسروی، سرپرست ورزش و جوانان خراسان جنوبی نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: گردشگری ورزشی یک صنعت پویا و در حال رشد است و به یکی از استراتژیهای مهم تجاری و اقتصادی بر بازسازی اجتماعی و اقتصادی مناطق شهری و روستایی به ویژه مناطق دورافتاده جهت ایجاد درآمد، اشتغال و توسعه زیرساختها برای اکثر کشورها تبدیل شده است.
وی افزود: طبق آمارهای اعلام شده صنعت گردشگری به همراه صنایع وابستهاش در مجموع 4.10 درصد از تولید ناخالص داخلی و 10 درصد از کل اشتغال دنیا را در سال 2018 به خود اختصاص داده است.
خسروی بیان کرد: سهم مستقیم گردشگری از تولید ناخالص داخلی جهان 3.2 درصد و سهم غیرمستقیم اشتغال آن 3.8 درصد از کل اشتغال است، همچنین تحقیقات نشان داده اگر رویدادهای مهم ورزشی موفقیت آمیز باشند توانایی انعکاس یک تصویر مثبت و هویت جدید از منطقه میزبان را دارند و پیامدهای طولانی مدت اجتماعی و اقتصادی به طور مستقیم یا غیر مستقیم زیادی بر منطقه ایجاد میکنند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از معضلات مهم در کشورهای در حال توسعه، بحران بیکاری و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آن است، در این میان یکی از مهمترین مواردی که میتواند به رشد سریعتر و مؤثرتر و حل معضلات موجود در این کشورها کمک کند، اشتغال زایی و کارآفرینی است.
سرپرست ورزش و جوانان خراسان جنوبی گفت: توسعه اشتغالزایی و کارآفرینی بر پدیدههایی چون افزایش سطح اشتغال، افزایش سطح رفاه عمومی، حل معضل بیکاری، رشد صنعت داخلی، توسعۀ صادرات و غیره تأثیر بسزایی میگذارد.
خسروی با بیان اینکه اشتغالزایی ضرورت جدی اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است که باید مورد توجه سیاستگذاران و مدیران قرار گیرد افزود: رشد مستمر و توسعۀ پایدار اقتصاد، نیازمند بهرهبرداری بهینه از منابع تولیدی است در این میان، مهمترین و حساسترین عامل، نیروی انسانی است به منظور مقابله با پدیده بیکاری، گسترش اشتغال از طریق افزایش آگاهانه سرمایه گذاریها در فعالیتهای کاربر یکی از راههای مقابله با پدیده بیکاری به شمار میرود.
وی تصریح کرد: از آنجا که بسیاری از خدمات گردشگری را نمیتوان با استفاده از فناوری ارائه کرد، اشتغال نیروی انسانی در این صنعت فراوان است. از این رو، توسعه گردشگری در مکانهای مختلف، زمینههای ایجاد اشتغال دائم، فصلی و پاره وقت را برای نیروی انسانی با تخصص و آموزش متوسط فراهم میآورد و از نرخ بیکاری میکاهد.
سرپرست ورزش و جوانان خراسان جنوبی به زیرساختهای گردشگری استان اشاره و بیان کرد: زیرساختهای گردشگری در استان شامل روستاهای با بافت گردشگری، اقامتگاههای محلی و کاشانههای سنتی بومگردی، کویرهای بکر، غارها، ثبت جهانی کویر لوت و بیابانها، مرکز تولید گیاهان دارویی، داشتن چند گونه ویژه جانوری، باغها و منازل تاریخی متعدد، صنایع دستی، منسوجات و پارچه بافی، وجود هوای پاک استان محیط مناسبی است برای گردشگری و طبیعت گردی، وجود 4 محصول مهم و استراتژیک زعفران، زرشک، عناب و انار، نیروی انسانی تحصیل کرده و توانمند، مجموعه های فرهنگی- ورزشی است.
خسروی به ضرورت بهرهمندی و توزیع عادلانه درآمد حاصل از تولید و عرضه صنایع دستی و فرآوردههای روستایی و عشایری و رونق کسب و کارهای خانگی، ضرورت توسعه و رشد فرهنگی اقتصادی مناطق روستایی کم برخوردار و محروم استان، جلوگیری از مهاجرت روستاییان و عشایر به مناطق شهری به دنبال اشتغال و کسب درآمد مورد نیاز، پیشگیری و مقابله با کاهش روزافزون سطح سلامت عمومی و انگیزه مشارکت اجتماعی بانوان روستایی در اثر فرسودگی ناشی از دشواریهای سبک زندگی روستایی، بهرهوری بهینه از پتانسیلهای طبیعی و گردشگری و صنایع دستی و فرآوردههای زراعی و دامی اقلیمهای متنوع در سطح استان و ترویج آن به سایر مناطق تاکید کرد.
وی خاطرنشان کرد: ضرورت ترویج آیینهای ورزشی، سنتی و بازیهای بومی و محلی استان و تبادل فرهنگی مناطق روستایی، با وجود گسترش بیرویه و کنترل نشده عادات زندگی مدرن و ماشینی در میان جوانان و امعان نظر به احداث و تجهیز 64 اقامتگاه بومگردی در استان و با وجود تپه ریگزارها و دق به طول 16 کیلومتر و عرض6 کیلومتر، روستایی ییلاقی، خانههای خشتی گلی، آبشار منحصربه فرد، کویرهای بکر، بافت تاریخی و کویر مناسب مسابقات افرود و اتومبیلرانی، وجود نی زارهای به طول 16 کیلومتر–المانهای طبیعی، وجود بافت تاریخی و وجود دریاچه فصلی و خانههای حصیری، دهکده گردشگری پلوند، رملهای ماسهای و تپه ماهورها، دسترسی آسان به امکانات رفاهی، قابلیت برگزاری کویرنوردی و مسابقات آفرود و غیره وجود آثار خانه استاد بیبدیل بدیعالزمان فروزانفر استاد مشهور در جهان از جمله قابلیتهای گردشگری استان هستند.
سرپرست ورزش و جوانان خراسان جنوبی بیان کرد: باید به دنبال ایجاد کمپهای گردشگری، آموزش افراد شاغل در اقامتگاههای بومگردی و مدیران بومگردی، پیگیری احداث ساخت دو هتل 3 ستاره در شهرستانها از دستگاههای ذیربط، راهاندازی تسهیلات و تجهیزات گردشگری در مناطق جاذبه گردشگری جذب بخش خصوصی در زمینه توسعه گردشگری، توسعه حمل و نقل مناسب هواپیما، قطار، توسعه هتل و مهمانسرا در مناطق گردشگری باشیم.
وی یادآور شد: ورود گردشگران ورزشی به شهر علاوه بر فواید کوتاه مدت و مستقیم به دنبال برگزاری رویداد ورزشی میتواند فواید بلند مدت و غیر مستقیمی برای مناطق داشته باشد که با برنامه ریزی نه تنها رویدادهای ورزشی را میتوان به عنوان عامل صرف هزینههای هنگفت دانست بلکه میتواند عامل سوددهی در ابعاد گوناگون توسعه باشد. از این رو اگر صنعت گردشگری ورزشی و سازمانهای مربوط به آن توسعه یابند، در آینده اشتغالزایی و تولید درآمد را در مناطقی که رویدادهای ورزشی برگزار میکنند، تحت تأثیر قرار خواهد داد.
خسروی افزود: بیشتر گردشگریهای ورزشی در استان مربوط به بازدید گردشگران از بافتهای تاریخی استان است، که هم افزایی دستگاههای اجرایی در کنارهم میتواند تعداد گردشگران را افزایش دهد به ویژه زمانی که همزمان با بازدیدها اداره ورزش و جوانان با برگزاری جشنوارههای بومی و محلی و ترویج بازیهای سنتی، برگزاری مسابقات سافاری، آفرود، کویر نوردی، طبیعت گردی، شترسواری میتواند در جذب گردشگر نقش موثری داشته باشد.
وی یادآور شد: در زمینه جذب گردشگر ورزشی برنامههایی که توسط هیئتهای ورزشی به ویژه هیئت بازیهای روستایی و ورزشهای بومی و محلی، هیئت اتومبیلرانی و موتور سواری و ... انجام میشود نیازمند برگزاری دورههای آموزشی بر حسب نوع فعالیت دارد که در دستور کار قرار دارد.
سرپرست ورزش و جوانان خراسان جنوبی با بیان اینکه در جهت تقویت گردشگران ورزشی و بازاریابی گردشگری و توسعه گردشگری روستایی، طبیعی و کویر نیاز به برگزاری دورههای مدیریتی و فنی و تربیت نیروهای متخصص است گفت: در بحث گردشگری ورزشی ابتدا نیاز به این است که با در نظر گرفتن شرایط حفظ، تقویت و عرضه هویت فرهنگی و ارزشهای حاکم بر استان از طریق فرهنگسازی در زمینه گردشگری ورزشی، تسهیل ورود به فضای کسب و کار گردشگری ورزشی، اشتغالزایی و درآمدزایی و هدایت ذینفعان اصلی در توسعه صنعت گردشگری ورزشی در راستای رویکرد گردشگری پایدار، ارتقای کیفیت تجربه گردشگر از طریق نوآوری و تنوع بخشی به فعالیت های ورزشی، تقویت زیرساختهای لازم در راستای تولید صنایع دستی خاص هر منطقه و توسعه بازار هدف، ارتقا سطح سلامت عمومی دختران و بانوان روستایی و عشایری، استعدادیابی و توسعه زیرساختهای ورزشی در رشته های گردشگری ورزشی و استفاده از ظرفیت ورزشکاران استانی در معرفی جاذبههای گردشگری استان با عنوان سفیر گردشگری در رویدادهای ورزشی و توجه به انواع گردشگری اعم از گردشگری مبتنی بر کویر(کویرنوردی، دوچرخه سواری در کویر، گلف کویر، سافاری و والیبال ساحلی و غیره)، گردشگری روستایی و عشایری (غازقلنگ، چوبکشی، گانیه، هفت سنگ و دال پلان و سایر بازیها) و گردشگری ورزشی طبیعی (سوارکاری، دره نوردی و کوهپیمایی) نسبت به برنامه ریزی در حوزه گردشگری اقدام کنیم.
وی با اشاره به اینکه سند آمایش استان در راستای توجه به توسعه گردشگری تدوین شده است که در جهت تحقق آن همکاری نهادها و ارگان های مربوطه مورد نیاز عنوان کرد: در این سند توسعه گردشگری ورزشی مبتنی بر ظرفیت های کویری اعم از (احداث و تجهیز دهکده، مراکز و مجموعههای ورزشی کویری و روستایی، کمک به هیئتهای ورزشی در برگزاری مسابقات، جشنوارهها و همایش های کشوری، منطقهای و استانی و شهرستانی،کمک به سازمانهای مردم نهاد جوانان در حمایت از طرح و برنامهها و تربیت نیروهای انسانی متخصص در میزبانی حرفهای از گردشگران کویرنورد و استارتاپها در معرفی ظرفیتهای کویری) توسعه گردشگری روستایی و عشایری شامل (کمک به هیئتهای ورزشی در برگزاری مسابقات، جشنوارهها و همایشهای ورزشی ملی، منطقهای و استانی و احیای بازیهای بومی و محلی، مستندسازی و ترویج آنها، تربیت نیروی انسانی جوان متخصص بومی فعال در حوزه ورزش روستایی و عشایری (تربیت تسهیلگر و مربی)، اعطای تسهیلات ارزان قیمت (قرض الحسنه) به جوانان در توسعه صنایع دستی روستایی( نظیر جواهرسازی، سنگ تراشی، حوله بافی و ..) و اعطای تسهیلات ارزان قیمت (قرض الحسنه) در حمایت از راهاندازی کسب و کارهای جوانان در توسعه صنایع دستی، بوم گردی و ارایه خدمات بخش گردشگری و نجوم و رصد ستارگان تدوین شده است.
خسروی بیان کرد: در این سند توسعه گردشگری طبیعی کمک به هیئتهای ورزشی در برگزاری تورها، مسابقات، جشنوارهها و همایشهای گردشگری طبیعی و تربیت نیروی جوان متخصص بومی فعال در حوزه گردشگر طبیعی تدوین شده است.
ثبت بیش از 950 اثر خراسان جنوبی در فهرست میراث ملی کشور
احمد کاشانی، مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: خراسان جنوبی با داشتن 3 اثر ثبت شده در فهرست میراث یونسکو و یک روستای ثبت شده در شورای جهانی صنایع دستی و بیش از 950 اثر ثبت شده در فهرست میراث ملی کشور جایگاه ویژهای را در گردشگری شرق کشور به خود اختصاص داده است.
وی به 3 اثر ثبت شده جهانی در یونسکو اشاره کرد و افزود: این آثار شامل باغ و عمارت اکبریه در بیرجند، قنات بلده در فردوس و بیابون لوت در نزدیکی نهبندان است.
مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی بیان کرد: روستای خراشاد به عنوان دومین روستای ایران که در شورای جهانی صنایع دستی به ثبت رسیده است با هویت پارچه بافی بانوان جایگاه ویژه ای در شورای جهانی صنایع دستی دارد.
کاشانی تصریح کرد: 950 اثر ثبت شده نیز شامل فعالیت بناهای تاریخی یا آداب و رسوم هستند که همه نشان دهنده این است که خراسان جنوبی ظرفیت بسیار بالایی در حوزه جذب گردشگر و بازنمایی زیبایی ها و تاریخ و فرهنگ غنی خود دارد.
وی با بیان اینکه با توجه به جاذبههای متعدد گردشگری، مسیرهای مختلف گردشگری و انواع مختلف تورها در خراسان جنوبی قابل تعریف هستند تصریح کرد: برای مثال در حوزه گردشگری تاریخی با توجه به تاریخ غنی که سرزمین کهن خراسان جنوبی دارد، مانند وجود شهر تاریخی تون که امروز فردوس نام دارد و یا بافت تاریخی بشرویه، قلعه فورگ و سایر بناهای تاریخی که نشان دهنده تاریخ غنی این سرزمین هستند تورهای تاریخی میتواند بسیار جذاب باشد.
کاشانی با بیان اینکه در حوزه طبیعت گردی نیز جذابیتهای فراوانی در استان وجود دارد یادآور شد: وجود مزارع بزرگ زرشک در روستای افین که بی شک پهناورترین مزرعه زرشک بی دانه جهان در این روستا واقع شده میتواند یکی از حوزهها و زیرمجموعههای تورهای طبیعت گردی باشد که با نام گردشگری مزرعه شناخته میشود.
مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی اظهار داشت: وجود مزارع بزرگ زعفران، مزارع گل نرگس و غیره ظرفیت هایی هستند که در بحث گردشگری مزرعه در زیرمجموعه طبیعت گردی قرار می گیرند و میتوانند در استان فعال باشند.
کاشانی با بیان اینکه در حوزه طبیعت گردی بیابانها و کویرهای متعددی را در نزدیک هرکدام از شهرستانهای استان داریم گفت: کویر زیبای سه قلعه که دارای 3 جاذبه آسمان زیبای تاریک شب، رمپ های ماسه ای و دق کویر را در کنار هم دارد، بیان لوت که یک بیابان جهانی است و مرتفع ترین هرم کره زمین با ارتفاع بیش از 400 متر را در دل خود جای داده است و همچنین ریگ بشرویه، کویر حلوان و کویر اکبرآباد در خوسف همه ظرفیت های بیابانی و کویری ما هستند و تورهای طبیعت گردی در حوزه بیابان گردی و تورهای کویر نوردی امروزه در همه دنیا طرفداران خاص خود را دارد.
وی به حوزه گردشگری مذهبی یا گردشگری زیارت اشاره کرد و خاطرنشان کرد: وجود آستان مقدس حسین بن موسی الکاظم در طبس می تواند محور اصلی برای گردشگری مذهبی باشد، همچنین وجود آستان های مقدس امامزادگان استان اعم از آستان مقدس امامزادگان باقریه(ع)، مساجد کهن اعم از مسجد جامع قاین و مسجد جامع افین با قدمت بیش از 700 سال، مسجد جامع چهاردرخت میتوانند در قالب پکیج گردشگری مذهبی جای بگیرند.
مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی به گردشگری فرهنگی اشاره کرد و افزود: در این راستا در خراسان جنوبی آداب و رسوم و سنت های بسیار زیبایی وجود دارد، برای مثال سنت زندگی مردمان چنشت و ماخونیک بسیار جذاب و دست نخورده است و آیین کف زنی شب یلدا و سایر آداب و رسوم استان نقاط قوتی برای گردشگری فرهنگی استان هستند.
کاشانی با بیان اینکه در بحث گردشگری ورزشی در خراسان ظرفیتهای فراوانی داریم بیان کرد: مهمترین ظرفیت گردشگری ورزشی در خراسان جنوبی وجود بیابان ها و کویرهای متعدد است.
وی با بیان اینکه در حوزه بیابان و کویر رشتههای مختلف گردشگری ورزشی در جهان فعال هستند تصریح کرد: رالی، سافاری، اسکی روی شن، دوچرخه سواری در کویر، تورهای ماراتون پیاده روی در بیابان و کویر از جمله برنامه هایی است که در حوزه گردشگری ورزشی در دنیا برگزار می شود و گردشگران متعددی را به خود جذب می کند و این حضور باعث ایجاد چرخش در حوزه اقتصاد آن منطقه می شود که برای خراسان جنوبی نیز حائز اهمیت است.
مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی افزود: یکی از مهمترین بیابانهای استان بیابان لوت است که این بیابان اولین میراث طبیعی کشور است که در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. امنیت بینظیر مرزهای خراسان جنوبی سبب شده که آن قطعه از بیابان لوت که در خراسان جنوبی قرار دارد بسیار مورد توجه گردشگران قرار گیرد.
کاشانی اظهار داشت: در بیابان لوت ارتفاع تپه های ماسه بادی بسیار بالا است، بنابراین سافاری در این تپه ها بسیار جذاب است و میتواند یکی از ظرفیتهای مهم در بحث گردشگری ورزشی استان باشد.
وی با بیان اینکه پرواز پاراگلایدر بر فراز بیابان لوت از روی تپه های ماسه بادی که بین 200 تا 400 متر ارتفاع دارد رشته ورزشی جذابی است که می تواند مورد اقبال گردشگران قرار گیرد گفت: همچنین اسکی روی شن، سنگ بردینگ، رالی، ماراتون در بیابان از ظرفیتای گردشگری ورزشی در استان است که باید مورد توجه قرار گیرد.
مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی افزود: وجود دق های وسیع مانند دق محمد آباد در نزدیکی کویر سه قلعه، دق اکبرآباد در خوسف و دقهایی که در نزدیکی حیدرآباد بیابان لوت هستند می توانند زمینه ساز برگزاری تورهای ماراتون باشند.
کاشانی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی دارای غارهای بسیار زیبایی است اظهار داشت: غار بتون در سرایان، غار چنشت جاذبههای بسیار زیبایی دارند، بنابراین غارنوردی و بازدید از غارها می تواند در بحث گردشگری ورزشی بسیار مهیج باشند.
وی وجود رشته کوههای باقران، قله نایبند و غیره را در خراسان جنوبی یک ظرفیت دانست و یادآور شد: کوهنوردی و بازدید از قله های مرتفع در خراسان جنوبی یک ظرفیت گردشگری ورزشی است.
مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی با اشاره به اینکه برگزاری تورهای گردشگری ورزشی در قالب مسابقات ملی و بین المللی میتواند آورده بسیار خوبی را برای خراسان جنوبی داشته باشد گفت: قالب جاذبه های طبیعی در استان که ظرفیتهای گردشگری ورزشی هستند در دل روستاهای استان قرار گرفته بنابراین توسعه گردشگری ورزشی میتواند با توسعه اقتصاد روستایی مساوی باشد.
کاشانی خاطرنشان کرد: یکی از نقاطی که باید در حوزه گردشگری در استان مورد توجه قرار گیرد بحث آموزشهای صحیح و درست است بنابراین در حوزه گردشگری آموزش جامعه میزبان بسیار اهمیت دارد، اینکه در حوزه گردشگری ما فرهنگ، آداب و رسوم اعتقادات مذهبی و محلی خود را به گردشگران صادر کنیم بسیار اهمیت دارد نه اینکه دچار هجمه فرهنگی شویم و گردشگران برروی جامعه میزبان تاثیر بگذارند.
با توجه به پتانسیل و ظرفیت بالای خراسان جنوبی در زمینه مکانها و بافتهای تاریخی و گردشگری و به ویژه وجود عرصههای پهناور بیابانی و کویری در این منطقه، متصدیان این حوزه باید با ارائه خدمات و برنامههای ویژه و همچنین راهاندازی تورهای کویرنوردی از طریق دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی در حوزه استانی به منظور توسعه و رونق گردشگری انجام دهد، تا روز به روز شاهد پیشرفت گردشگری و حضور گردشگران بسیاری در این منطقه خونگرم و مهماننواز باشیم. چراکه گردشگری، محور توسعه استان است در این راستا باید در برنامه عملیاتی خود، شرایط را به گونهای پیش ببریم که این ظرفیت تقویت شود.
انتهای پیام/255/ح