پرسه سگهای ولگرد در خوشنشینهای اصفهان
حمله سگهای ولگرد به مردم به ویژه کودکان و گسترش برخی بیماریها همچون هاری از خطراتی است که افزایش حضور این حیوانات در شهرها به بار میآورد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، اخیرا تصاویر دلخراشی از هجوم سگهای ولگرد به کودکان و حتی بزرگسالان در شهرهای مختلف دیده میشود. این اخبار حاکی از آن است که تعداد این حیوانات در شهرها از جمله اصفهان در حال افزایش بوده و جلوگیری از چنین اتفاقاتی نیازمند توجه جدی به جمعآوری سگهای ولگرد است.
غذا دادن به این سگها توسط شهروندان از عواملی است که باعث افزایش حضور آنها در کوچه و خیابانها نسبت به حاشیه شهر شده در حالی که شواهد نشان میدهند این کار علاوهبر افزایش زادو ولد این حیوانات و بروز خطرات برای انسانها، موجب وارد شدن برخی آسیبها به سگها نیز میشود.
پس از اتفاق تلخ حمله یک سگ به زنی باردار در اصفهان و رخدادهایی مشابه در شهرهایی دیگر، بسیاری از شهروندان خواستار رسیدگی به وضعیت سگها در شهر شدند. برخی معتقدند پارکها و تفرجگاههای شهر که مکانی برای تفریح مردم است نباید با جولان سگها میدانی برای ایجاد رعب و وحشت در شهروندان شوند.
برخی دیگر نیز معتقدند حضور سگها در معابر و بوستانهای شهر که باید عاری از هرگونه عامل خطرآفرین باشند، تعرض به حقوق شهروندان است. این خواسته مردم علاوهبر توجه مسئولان، رعایت قوانین توسط برخی مردم را میطلبد که تمایل به نگهداری یا حمایت از سگها دارند.
برخی شهروندان با انتقاد از غذا دادن به سگهای ولگرد توسط مردم، این کار را موجب عادی شدن روابط سگ و انسان در شهرها و فراگیر شدن برخی خطرات همچون حمله آنها به افراد و شیوع انواع بیماری میدانند. از این رو خواستار شیوه دیگری از حمایت توسط مردم هستند.
حضور آزادانه سگهای ولگرد در کوچههای و خیابانهای شهر امنیت جانی و سلامت مردم را نشانه گرفته و این موضوع باعث نارضایتی بسیاری از شهروندان شده است. مردم نمیخواهند که معابر شهر صحنه جدال انسانها و سگهایی باشد که شهر را مکانی امن برای زندگی و غذایابی خود دیدهاند.
محمدحسن نصیری یکی از شهروندان اصفهانی که در حاشیه شهر اصفهان در زندگی میکند در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید: صحبت سگهای ولگرد، صحبت حضور آنها در حاشیه شهر نیست؛ امروز ما شاهد جولان آنها در مرکز شهر و نقاط تفریحی مختلف هستیم. کودکان ما حق دارند که بدون ترس و دلهره بازی کنند و والدین هم حق دارند که نگران جان کودکانشان در پارکها نباشند.
مریم حاجحسینی یکی دیگر از شهروندان ساکن در محله پایین شهر اصفهان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم عنوان کرد: در یک روز وقتی به همراه فرزند خود از خانه خارج شدیم، با سگی ولگرد مواجه شدیم که به دنبال ما میآمد؛ من فقط توانستم فرزندم را بغل کنم و بدوم. نباید وضعیت سگهای ولگرد به گونهای باشد که هر روز در محلهها و حتی درب خانههایمان شاهد آنها باشیم.
روزبه رزمی یکی از ساکنان منطقه چهارباغ بالا میگوید این منطقه جزو بهترین مناطق اصفهان است اما شاهد حضور سگهای ولگرد در این منطقه و به ویژه محلات هستیم وقتی صبح زود برای حضور در سر کار از منزل خارج میشویم با گلهای از سگهای ولگرد مواجه میشویم که یا باید به جایی پناه ببریم یا فرار را به ماندن ترجیح بدهیم، واقعا من نمیدانم در این مواقع چه کنم فرار کنم که به دنبالم می آیند و اگر هم بمانیم که باز هم با حمله مواجه میشویم.
کرامت مظاهری ساکن محله مرداویج اصفهان به عنوانگرانترین محله اصفهان از حضور سگ های ولگرد در این محله گلایه میکند و می گوید چرا باید در این محلات شاهد حضور سگهای ولگرد باشیم. مگر شهرداریها نباید اینها را جمعآوری کنند؛ متولی کیست واقعا برخی مواقع نمی دانیم به کی باید پنها ببریم.
شهرداریها به عنوان اصلیترین نهاد وظیفه جمعآوری سگهای ولگرد را دارند اما این کار همیاری سایر دستگاهها و نیز انجمنهای مردمنهاد و شهروندان را میطلبد.از آنجایی که شهرداری، مراکز ویژهای را برای نگهداری از سگهای ولگرد فراهم کرده است، بهترین کار برای حمایت از این سگها همکاری با عوامل شهرداری در زندهگیری و مراقبت از آنها است.
مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم در اصفهان در این خصوص اظهار داشت: پناهگاه نگهداری از سگهای بدون سرپرست در سال 1393 توسط شهرداری احداث شد؛ در این مرکز سگهای بدون صاحب پس از زندهگیری معاینه، شستوشو، انگلزدایی، عقیمسازی و مورد درمان قرار میگیرند و سپس بعد از گذشت 15 تا 20 روز از دوران نقاهت، برای ادامه زندگی به طبیعت بازگردانده میشوند.
امیرحسین خسروی با اشاره به دلایل افزایش سگهای ولگرد در سطح شهر بیان کرد: شهرهای مجاور اصفهان بیشترین تراکم سگهای ولگرد را دارند اما به دلیل نبود مراکز جمعآوری در آنها، سگهای بلاصاحب را جمعآوری کرده و در اطراف اصفهان رها میکنند؛ سگهای گلهنیز از دلایل دیگر این مسئله به شمار میروند که در اطراف اصفهان کانون جمع شدن سگهای ولگرد هستند.
وی با اشاره به نقش غذارسانی شهروندان به سگهای ولگرد در تجمع آنها در شهر تصریح کرد: حامیان سگهای بلاصاحب با غذا دادن به آنها سبب جمع شدن سگها در شهر میشوند درحالی که میتوانند با مراجعه به پناهگاههای شهرداری این کار را به صورت صحیح انجام دهند تا به عادیسازی رابطه حیوان با محیط شهری منجر نشوند.
مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری اصفهان با بیان اینکه تامین غذا و داروی سگهای بیصاحب در دوران نقاهت از بزرگترین مشکلات شهرداری است ادامه داد: روزانه در حدود 14 میلیون تومان هزینه نگهداری سگهای بلاصاحب در مرکز است و با توجه به این هزینه سنگین، ارگانهای دیگر و به ویژه سازمانهای مردمنهاد در این حوزه میتوانند به شهرداری کمک بسیاری بکنند.
وی با اشاره به وظیفه نهادهای دیگر در این خصوص گفت: در دستورالعمل ابلاغی از سوی وزارت کشور برخی از دستگاههای دیگر هم در مبارزه با حیوانات بدون صاحب دخیل هستند و انتظار ما این است که آنها نیز وظایف خود را در این باره انجام دهند.
خسروی افزود: همیاری مردم با شهرداری در جمعآوری سگهای بلاصاحب نیازمند فرهنگسازی و فرهنگسازی نیازمند اطلاعرسانی صحیح صداوسیما و سایر رسانهها و ارگانهای فرهنگی است.
وی در ارتباط با عملکرد شهرداری اصفهان در جمعآوری سگهای ولگرد عنوان کرد: 15 نفر به همراه سه اکیپ وظیفه زندهگیری سگهای بلاصاحب را دارند و در تمام ساعات شبانهروز فعال هستند؛ مردم میتوانند در صورت بروز مشکل در این حوزه با سامانه 137 جهت رسیدگی تماس بگیرند.
بیماری در کمین شهرهایی با تراکم زیاد سگهای بلاصاحب است
از طرفی ورود این سگهای بلاصاحب به زیستگاههای اطراف شهرها از معضلات دیگری است که سازمان محیط زیست پیشتر در این باره نگرانی خود را ابراز کرده است.
همچنین افزایش بیماریها در جوامع انسانی توسط سگهای بلاصاحب از خطراتی است که شهروندان را تهدید کرده و بر لزوم همکاری آنان با شهرداری در جهت جمعآوری و زندهگیری سگها تاکید میکند.
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم در اصفهان با اشاره به بیماریهای قابل انتقال از سگهای بلاصاحب به انسانها اظهار داشت: سگهای ولگرد به دلیل انتقال بیماری هاری، توکسوپلاسموز و حساسیتها و نیز مشکلات روحی و روانی در اثر ترس و شوکه شدن افراد در معرض، اهمیت دارند. چنین بیماریهایی میتوانند موجب تولد فرزندان با مشکلات مغزی و آسیب به بینایی افراد شود.
پژمان عقدک عنوان کرد: توصیه ما به شهروندان این است که تا حد امکان از نزدیکی به سگها اجتناب کنند اما اگر فردی به هر علتی تصمیم به نگهداری از سگ دارد لازم است که در ابتدا از سلامت آن مطمئن شود.
وی افزود: اگر این افراد به پوشش مراقبتی و سلامت چنین حیواناتی توجه نکنند میتوانند از طریق آنها به بیماریهای مختلف دچار شوند.
غذارسانی به سگهای ولگرد جوامع انسانی را در معرض خطر قرار میدهد
با توجه به آسیبهایی مثل هجوم به شهروندان و گسترش برخی بیماریها که سگهای ولگرد برای جوامع انسانی در پی دارند، عادت دادن آنها به ماندگاری در شهر به روشهای مختلف اجحاف در حق شهروندان دیگر است؛ این در حالی است که روشهای ایمنتری نیز برای حمایت از این حیوانات بیسرپرست وجود دارد.
مدیرکل اداره دامپزشکی استان اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم در اصفهان اظهار داشت: غذارسانی به سگهای بلاصاحب توسط شهروندان باعث افزایش جمعیت آنها شده و در نتیجه شاهد اتفاقات ناگواری همچون هجوم سگها به کودکان در شهر هستیم.
شهرام موحدی عنوان کرد: نباید از روی ترحمهایی که هیچ جایگاه منطقی، علمی و عقلی ندارند در اتفاقات تلخی که برای جامعه انسانی رقم میخورند شریک شویم.
وی افزود: شهروندان ما بسیار مهربان هستند اما خواهش ما از مردم این است که از دادن غذا به سگهای ولگرد خودداری کنند در غیر این صورت در آینده نه چندان دور زمانی میرسد که از ترس نمیتوانیم از خانههای خود خارج شویم.
مدیرکل اداره دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه رها کردن زبالهها در ساعاتی غیر از زمان تعیین شده توسط شهرداری نقش به سزایی در افزایش جمعیت سگها و گربهها دارد، تصریح کرد: کنترل این مسئله وظیفه مردم است تا از جمعشدن سگها و گربهها به دنبال زبالهها جلوگیری شود و جامعهای عاری از بیماریهای مربوط به این حیوانات داشته باشیم.
به گزارش تسنیم، هر چند انسانها در مقابل حیواناتی از قبیل سگها مسئولیت دارند اما انجام این وظیفه باید از روشهای صحیح صورت گیرد.غذارسانی به این حیوانات از راههایی انجامپذیر است که از وقوع اتفاقات تلخی همچون شیوع انواع بیماریها و حمله به کودکان و حتی بزرگسالان جلوگیری میکند و همکاری با شهرداریها از جمله آنها است.
بنابراین علاوهبر انجام وظیفه توسط دستگاههای مرتبط با جمعآوری و نگهداری سگهای بلاصاحب، همکاری شهروندان نیز لازم است تا دیگر شاهد اتفاقات ناگوار در سطح شهرها نباشیم.
انتهای پیام/174/