اکبرشاهی: شهرداری بر سینمای کودک و نوجوان متمرکز میشود/ حمایت از فیلمهایی که حال مخاطب را خوب کند
دبیر جشنواره فیلم شهر میگوید که فیلمهای مورد حمایت در سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران و جشنواره فیلم شهر، با نگاه امیدآفرین و واقعبینانه است. فیلمهای انتقادی نیز اگر نقد مشفقانه داشته باشند، منجر به اصلاح و روشنایی خواهند بود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در هشتمین جشنواره فیلم شهر شاهد آثار فیلمهایی هستیم که رنگ و بویی از شهر دارند. از "شب طلایی" و "هناس" که در جشنواره فیلم فجر اکران شدند گرفته تا فیلمهای جدیدی که در جشنواره فیلم فجر راه پیدا نکردند اما اینجا شرکت پیدا میکنند.
اما سؤال مهمی که در حال حاضر از سوی جریان منتقد وجود دارد درباره شیوه برخورد مدیران فرهنگی و هنری شهرداری تهران، یعنی ریاست سازمان فرهنگی و هنری و مدیر مؤسسه تصویر شهر با فیلمهای انتقادی است. آیا فیلمهای حاضر در جشنواره فیلمهایی است که با جهت فکری خاصی انتخاب و وارد شده و از ورود فیلمهای انتقادی ممانعات بهعمل آمده است؟ آیا دبیر جشنواره فیلم شهر که مدیریت مؤسسه تصویر شهر را نیز برعهده دارد، در مجموعه تحت امرش فیلمهایی مورد حمایت قرار میدهد که صرفاً به مسائل مثبت و روشن جامعه بپردازد؟
پاسخ دبیر جشنواره به ما حاکی از نگاه دیگری است که میتوان آن را نزدیک به ملاک انتخاب فیلمهای جشنواره خواند: رفتار معتدل و امیدآفرین در برخورد با مشکلات و مسائل.
مجید اکبرشاهی در پاسخ به این سؤال که آیا فیلمهای انتقادی در جشنواره حضور دارند یا خیر گفت: به نظرم بهتر است اینگونه پاسخ بدهم که مقولاتی مانند سیاهنمایی در سینمای متعهد معنا دارد اما در سینمای دنیا بهطور کلی چنین چیزی معنا ندارد. امروز اگر در سینمای فرانسه سراغ فیلمی که سیاهنمایی داشته باشد برویم، میگویند سینما، سینما است و هنر برای هنر است و این رویکرد شاید برایشان چندان معنای روشنی ندارد. اما در کشور ما هنر برای هنر اطلاق کاملی نیست و باید برای مسیر رشد و تعالی حرکت کند. حال مسیر رشد و تعالی یک قدم آن ایجابی است و قدمهای دیگر سلبی. اما نکته مهم در هردوی این رویکرد این است که هم فیلم انتقادی و امید آفرین، در یک چیز مشترکند و آن اینکه اگر هر دوی اینها درست ساخته شود آنها را امید بخش میبینم. اگر فیلمی باشد که زیبایی را با درامی واقعبینانه و با شناخت درست از مخاطب و موضوع نشان دهد و ایجابی باشد طبیعتاً آن فیلم ما را به سمت تعالی میبرد و رشد میدهد و حتی اگر انتقادی درست باشد، باز هم به نظرم امیدآفرین خواهد بود.
او درباره شیوه انتقاد درست در سینما بیان کرد: انتقاد در نظر من با نکاتی که رهبر انقلاب درباره نقد درست فرمودند تبیین میشود، اول اینکه مشفقانه باشد، دوم آنکه به بن بست نرساند و راهکار ارائه دهد و در نهایت امیدبخش باشد. وقتی رهبر انقلاب کار انتقادی را امیدبخش میبینند، پس میتواند به روشنایی ختم میشود. پس بنا این است که کار انتقادی اصلاح کند. پس هر دو جهت مغتنم است و باید به آنها توجه کرد.
وی در بخش دیگری از صحبت خود با اشاره به اینکه باید فیلمهای ملی و امیدآفرین را حمایت کنیم گفت: سال 1391 ابلاغی در سینمای جوان دادم که به من بسیار حمله شد. آنجا گفتم که این سینما با موضوعاتی با محوریتهای ملی و امیدبخش حمایت میکند. یکی از مهمترینهای آن طبیعت زیبای ایران من بود. اگر می خواهیم فیلم بسازیم باید از طبیعت و نواحی و اقالیم و اقوام ایرانی فیلم داشته باشیم. این همه اتفاق خوب داریم که باید از آنها فیلم بسازیم. سؤال شما اینجا اهمیت خودش را نشان میدهد که درباره این دست از موضوعات فیلم بسازیم و مدام از مسائل انتقادی و سلبی فیلم نسازیم. حجم کارهای انتقادی ما بسیار زیاد شده است و کم کم موضوعات خوب و روشن را از دست میدهیم. پس حتماً باید برای نگاه ایجابی فیلم بسازیم اما این به این معنا نیست که راه تولید فیلم انتقادی را ببندیم.
مدیر تصویر شهر درباره نگاه و سیاست کلان سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در خصوص تصویب فیلمنامهها در نهاد تحت امرش بیان کرد: تصمیم شهرداری تهران و سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران این است که با این نگاه کلان و امیدبخش که توضیح داده شد فیلم ساخته شود. فیلمهایی که حال مخاطب را خوب کند. اما قرار نیست که از متن روز جامعه فاصله بگیریم و بیدلیل مردم را خوشحال و خندان کنیم ضمن آنکه در میان مسائل و مشکلات قرار داریم و باید کاری کنیم که حال مخاطب با دیدن فیلمهای ما خوب شود.
او درباره تصمیم مشخص این سازمان هنری در خصوص حمایت از فیلمهای سینمایی گفت: اما ابلاغی که توسط آقای باقری، ریاست سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران شده است این است که به سمت سینمای کودک و نوجوان برویم. ظاهراً در آنجا قرار است تقسیم کاری صورت بگیرد و روی سینمای کودک و نوجوان با همان محتوا و نگاه امیدبخشی و زیبایی که از اهدافش است، تمرکز کند.
اکبرشاهی در پایان درباره طرحهای در حال بررسی و برنامهریزی برای حمایت از فیلمها گفت: در حال حاضر طرحهای مختلفی را که ارسال شده است در کارگروهها بررسی میشود تا فرایند تولید را بررسی کنند. ما در ابتدای این مسیر قرار داریم طبیعتاً این هم بخش از کار است. بررسی طرح و ایرادات آن قدم بزرگ و اولیه است و بزودی وارد مراحل بعدی خواهیم شد.
انتهای پیام/