پرونده گاز و برق لبنان در گروگان آمریکایی‌ها و خواب تازه‌ای که غرب برای بیروت دیده است

پرونده گاز و برق لبنان در گروگان آمریکایی‌ها و خواب تازه‌ای که غرب برای بیروت دیده است

در شرایطی که نزدیک به یک سال از وعده آمریکایی‌ها برای واردات انرژی به لبنان می‌گذرد اما نه تنها این وعده‌ها عملی نشده بلکه هرروز ابعاد جدیدی از مانع‌تراشی‌های واشنگتن در این زمینه آشکار می‌گردد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که برخی مقامات لبنانی همچنان امیدوارند که آمریکا شرایط انتقال گاز مصر و برق اردن به لبنان را فراهم کند اما منابع آگاه در گفتگو با روزنامه الاخبار اعلام کردند که دولت آمریکا همچنان در حال مانور دادن بر سر پرونده انتقال انرژی به لبنان است؛ پرونده‌ای که از زمان واردات سوخت توسط حزب الله به لبنان باز شده، یعنی نزدیک به یک سال گذشته.  با این وجود آمریکایی‌ها تاکنون هیچ گونه اقدام جدی برای انتقال برق و گاز به لبنان انجام نداده‌اند و هیچ تحرکی در زمینه راه اندازی نیروگاه‌ها در این کشور مشاهده نشده است.

بر اساس این گزارش ، واردات گاز از مصر و برق از اردن به لبنان همچنان گروگان 2 مسئله اصلی است که یکی مربوط به تسهیلات مالی بانک جهانی و دیگری  مربوط به معافیت از تحریم‌های مربوط به «قانون سزار» (تحریم‌های آمریکا علیه سوریه) می‌باشد.  در حالی که «آموس هوکستاین» میانجی آمریکایی در پرونده ترسیم مرزهای دریایی لبنان و فلسطین اشغالی وعده داده بود که آمریکا به لبنان  کمک می‌کند تا قرارداد واردات انرژی به این کشور از مصر و اردن نهایی شود اما این امر هنوز محقق نگشته است. 

بانک جهانی نیز مجموعه‌ای  از اقدامات و اصلاحات  مورد نظر خود را در پرونده برق به طرف لبنانی ارائه کرده و خواستار افزایش تعرفه برق در این کشور قبل از اعطای هرگونه وام شده است.  البته آمریکایی‌ها نیز همین شرط را برای معافیت مصر و اردن از قانون سزار وضع کرده‌اند؛  چرا که انتقال انرژی از این دو کشور به لبنان باید از خاک سوریه انجام بگیرد.

 

روزنامه الاخبار در ادامه گزارش داد که اما با این وجود هیچ‌کس در لبنان نمی‌داند که آیا شرایط طرف آمریکایی و بانک جهانی جدی است یا خیر؛ به  این معنا که اگر آمریکا و بانک جهانی به خواسته‌های خود دست یافتند آیا می‌توانند یک تضمین واقعی برای انتقال انرژی به لبنان ارائه دهند  یا اینکه این تحرکات فقط  برای معطل کردن لبنانی‌ها  و با هدف محاصره بیشتر این کشور است.

بر اساس این گزارش، بانک جهانی  پیش از این یکی از شروط پرداخت اولین قسط وام جهت تامین بودجه مالی واردات انرژی به لبنان را تصویب افزایش تعرفه برق در این کشور به یک میزان مشخص اعلام کرده بود، اما در دوره اخیر گفته می‌شود که بر اساس نظر تیم بانک جهانی در واشنگتن  این تعرفه نسبت به دوره قبل نیز به میزان قابل توجهی افزایش یافته و لبنانی‌ها باید پیش از آغاز مذاکرات در خصوص امضای قرارداد بین طرف‌های ذی‌ربط جهت گرفتن وام از بانک جهانی، تعرفه برق را افزایش دهند.

علاوه بر این مانع‌تراشی‌های مستقیم دولت آمریکا نیز در این زمینه آشکار شده است. در همین راستا آمریکایی‌ها مجموعه‌ای از سوالات مربوط به قراردادهای واردات گاز از مصر را به وزارت انرژی لبنان ارائه کرده‌اند.  از جمله پرسش‌های آمریکایی‌ها این است که آیا طرف‌هایی غیر از دولت سوریه نیز از این قرارداد منتفع می‌شوند ؛ مانند نهادهای ایرانی یا افرادی که در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار دارند. دولت آمریکا همچنین از طرف لبنانی خواسته تا اسامی موسسات مالی فعال در توافق واردات گاز از مصر و همچنین همه طرف‌های ذینفع و فرآیند صدور صورت حساب مالی بعد از دریافت وام از بانک جهانی را ارائه دهد.

همچنین درباره نقش هر یک از نهادهای آمریکایی در این قراردادها و ارز  مورد استفاده برای پرداخت قبوض، لیست شرکت‌های بیمه درگیر در قراردادهای مذکور و پیمانکاران و ... نیز سوالاتی مطرح شده است.

از طرف دیگر طی چند روز گذشته اعضای نهاد غربی موسوم به «گروه ویژه کار برای لبنان» که در واقع یک نهاد وابسته به آمریکاست به بیروت آمده و با برخی مقامات لبنانی دیدار کردند. اعضای این گروه با بیان سخنانی مشابه وعده‌هایی که سایر آمریکایی‌ها از جمله «دوروتی شیا»  سفیر ایالات متحده در بیروت به مقامات لبنانی می‌دهند اعلام کردند که آنها قصد حمایت از لبنان را دارند.

منابع آگاه از فضای دیدار اعضای این گروه با مقامات لبنانی گزارش دادند، آنچه که گفته شد در زمینه لزوم تصمیم‌گیری سریع لبنانی‌ها برای دستیابی به توافق با صندوق بین‌المللی پول و نیز ترسیم مرزهای دریایی با رژیم صهیونیستی به هرقیمتی و در سریع‌ترین زمان ممکن بود.  اعضای گروه مذکور همچنین به مقامات لبنانی اعلام کردند که در غیر این صورت سناریو بسیار دردناکی برای لبنانی‌ها رقم خواهد خورد.

منابع لبنانی در این زمینه اعلام کردند که اعضای نهاد موسوم به «گروه ویژه کار برای لبنان» نه برای حمایت از این کشور به بیروت آمده‌اند و نه تمایلی به انجام اصلاحات و مبارزه با فساد در لبنان دارند؛ زیرا به خوبی می‌دانند این‌ها مواردی هستند که اجرای آن‌ها در کشوری مانند لبنان تقریباً محال است. بر این اساس شواهد نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها با استفاده از این گروه به دنبال تنظیم مجدد سیاست‌های مالی و پولی و اقتصادی خود در لبنان هستند تا این کشور مجدداً تحت فشار محدودیت‌هایی قرار بگیرد که نتواند از آن نجات یابد.

منابع مذکور تاکید کردند که تمرکز این گروه بر موضوع ترسیم مرزهای دریایی لبنان و رژیم صهیونیستی نیز به طور غیر مستقیم با هدف کاهش خطر حزب‌الله برای اسرائیل صورت گرفته است. در واقع آمریکا و اعضای گروه ویژه کار برای لبنان  سیاست «چماق و هویج» را در این کشور انتخاب کرده‌اند. به این صورت که اعضای گروه مذکور به مقامات لبنانی تاکید می‌کنند که اگر خواسته‌های این گروه اجرایی نشود احتمال آشوب و شورش در لبنان وجود دارد.  در واقع آنها در عین حال که لبنانی‌ها را تهدید می‌کنند بر این موضوع تاکید دارند و مدعی هستند که اگر نفوذ اعضای این گروه و آمریکا در لبنان تقویت شود سرمایه گذاری‌های خارجی و تزریق پول به این کشور باز می‌گردد و لبنانی‌ها می‌توانند از بحران خارج شوند.

در واقع آمریکا و گروه مذکور معتقدند که لبنان در حال حاضر در ضعیف‌ترین وضعیت خود قرار دارد و مجبور است که به همه خواسته‌های آنها در زمینه‌های مختلف به ویژه پرونده ترسیم مرزهای دریایی  پاسخ دهد و به این ترتیب اسرائیل فرصت لازم جهت بهره‌برداری از انرژی مدفون در منطقه دریایی مورد مناقشه با لبنان را دارد. از طرف دیگر وضعیت سیاسی لبنان نیز شکننده بوده و درحالی که چشم‌اندازی برای تشکیل دولت دیده نمی‌شود، لبنانی‌ها مجبورند برای انتخاب رئیس جمهور جدید نیز آماده شوند.

بنابراین هشدارهایی که اعضای نهاد موسوم به گروه ویژه کار برای لبنان مطرح می‌کنند از روی دلسوزی برای این کشور نیست و آنها برای تکمیل ماموریت واشنگتن به بیروت آمده‌اند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران