تشدید نقض حقوق بشر در عربستان / سرکوب فعالان و مخالفان سعودی

تشدید نقض حقوق بشر در عربستان / سرکوب فعالان و مخالفان سعودی

یک رسانه آمریکایی در گزارشی با تاکید بر تشدید نقض حقوق بشری در عربستان، برجسته‌ترین فعالان و مخالفان در این کشور که توسط آل سعود سرکوب شدند ، را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، ، یک خبرگزاری غربی گزارشی در خصوص  نقض حقوق بشر در عربستان سعودی، تحت حکومت «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان منتشر کرد.

آسوشیتدپرس  در گزارشی نوشت که « جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در ابتدا موضع سختی را نسبت به عربستان سعودی اتخاذ کرد و در زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرد که عربستان را کشوری منزوی خواهد  کرد. سپس از صحبت مستقیم با ولیعهد سعودی  امتناع ورزید و دستور انتشار گزارش  سازمان اطلاعاتی آمریکا مبنی بر دست داشتن محمد بن سلمان در قتل « جمال خاشقجی» را صادر کرد.

اما اکنون موضع وی نسبت به عربستان سعودی تغییر کرده و به دلیل مقابله با افزایش قیمت نفت جهانی موضع نرمی نسبت به این کشور اتخاذ کرده است.

در این گزارش آمده است: رئیس جمهور آمریکا در آستانه سفر خود به عربستان سعودی به خبرنگاران اعلام کرده بود: « من همیشه در مورد حقوق بشر صحبت می‌کنم و هدف از این سفر  «تأیید مجدد» حضور  آمریکا در منطقه است».

« خدیجه چنگیز» نامزد « جمال خاشقجی»  اخیرا در مصاحبه‌ای با آسوشیتدپرس اعلام کرد:  سفر جو بایدن به عربستان سعودی ناگوار و دلخراش بود و  وی تعهد خود را  نسبت به  رسیدگی به پرونده حقوق بشری زیر پا گذاشته است.

«آدام کوگل» معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در دیده بان حقوق بشر نیز به نوبه خود اعلام کرد: « عربستان سعودی هرگز کشوری نبوده است که در آن آزادانه صحبت کنید. اما از پنج سال گذشته هرگونه انتقاد عمومی یا هرگونه پیشنهادی که مخالف سیاست آل سعود باشد، کاملا ممنوع است».

  در این گزارش به برجسته‌ترین افرادی  که  در عربستان سعودی  به دلیل انتقاد از آل سعود یا آزادی بیان سرکوب شده‌اند، پرداخته شده است.

«عزیزه الیوسف» مادر پنج فرزند، استاد سابق دانشگاه و فعال حقوق زنان  یکی از برجسته‌ترین افرادی است که توسط مقامات سعودی مورد سرکوب  قرار گرفت . وی اغلب در خانه خود میزبان روشنفکران سعودی بود که  در اواسط سال 2018 به همراه سایر فعالان حقوق زنان، از جمله « لجین الهذلول» فعال سعودی بازداشت شد.

در آن زمان، رسانه‌های مرتبط با  دولت آل سعود، عزیزه الیوسف را خائن توصیف کردند  و  این در حالی  است که برخی از زنان اعلام کردند که وی  در حین بازداشت مورد آزار و اذیت شدید قرار گرفته است.

عزیزه و برخی دیگر از فعالان حقوق بشری پس از 10 ماه زندانی  آزاد شدند، اما با ممنوعیت سفر روبرو شدند و این درحالی است که  همسر وی  و بسیاری از نوه‌هایش در ایالات متحده زندگی می‌کنند.

«صلاح الحیدر» پسر عزیزه الیوسف و  دارای تابعیت دوگانه سعودی و آمریکایی است، در زمانی که مادرش در زندان بود، برای آزادی وی  تلاش کرد.او در سال 2019 به همراه گروهی از نویسندگانی که بی سر و صدا  به دنبال  اصلاحات اجتماعی  بودند و با فعالان حقوق زنان ارتباط داشتند، بازداشت شد.

صلاح الحیدر پس از روی کار آمدن جو بایدن آزاد شد، اما همچنان ممنوع السفر است.

  عمر و ساره الجبری فرزندان « سعدالجبری» رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان در مارس 2020 بازداشت شدند.

سعدالجبری اکنون در کانادا و تحت حفاظت شدید نیروهای امنیتی این کشور قرار دارد. وی  پیشتر از ولیعهد عربستان به دستگاه قضایی آمریکا شکایت و وی را به تشکیل تیمی برای قتلش در شهر بوستون آمریکا در سال 2017 و به‌کارگیری جاسوسان مخفی در آمریکا برای تعقیب وی متهم کرد.

عمر به اتهام پولشویی و تلاش برای فرار غیرقانونی از عربستان به 9 سال و ساره به 6 سال و نیم  حبس محکوم شدند.

 

خانواده سعدالجبری همچنین اعلام کردند که « سالم المزینی» برادر همسر  سعدالجبری  از کشور دیگری ربوده شده و به عربستان سعودی بازگردانده شد. وی بعد از بازداشت تحت شکنجه قرار گرفت.

گروه‌های حقوق بشر اعلام کردند که هدف از این بازداشت‌ها تحت فشار قرار دادن  سعدالجبری برای بازگشت به عربستان بود، چراکه وی اطلاعات مهم و حساسی از  آل سعود دارد.

  « عبدالرحمن السدحان» از برجسته‌ترین بازداشت شدگان سعودی است که در مارس 2018 توسط نیروهای سعودی که با لباس شخصی به محل کارش رفته بودند، ربوده شد.

خانواده عبدالرحمن السدحان اعلام کردند که وی مورد ضرب و شتم، شوک الکترونیکی، محرومیت از خواب و آزار لفظی  قرار گرفته است.

وی  در حال گذراندن حکم 20 سال زندان و به دنبال آن 20 سال ممنوعیت سفر به دلیل توئیت‌های طنز در انتقاد از دولت عربستان است.

« اریج السدحان» خواهر  این بازداشت شده سعودی اعلام کرد: عبدالرحمن یک فعال نیست، اما به عنوان یک امدادگر از چالش‌ها و بحران‌های اقتصادی جوانان سعودی آگاه است.

در سپتامبر 2017 بسیاری از روحانیون، دانشگاهیان و نویسندگان ، از «جمله سلمان العوده» مبلغ سعودی مورد هدف قرار گرفتند.

سلمان العوده، مجری سابق تلویزیون که 13 میلیون دنبال کننده در توییتر دارد، از مردم خواست که به جای مسائلی مانند ریش و بلندی لباس، بیشتر روی مبارزه با فساد آل سعود و سوء استفاده  این خاندان از قدرت تمرکز کنند.

او نزدیک به پنج سال است که در بازداشت به سر می‌برد و خانواده‌اش می‌گویند که او با 37 اتهام مواجه است و دادستان عربستان خواستار اعدام وی شده است.

برادر او خالد العوده  به اتهاماتی که گروه‌های حقوق بشر می‌گویند شامل «همدردی با برادرش» است، به پنج سال حبس محکوم شد.

«عبدالعزیز الشبیلی» 38 ساله، در میان گروهی از روشنفکران و فعالانی است که به دلیل عضویت در انجمن حقوق مدنی و سیاسی در عربستان سعودی موسوم به ACPRA  در بازداشت به سر می‌برد. این فعالان به اتهاماتی چون «تحریک افکار عمومی»، «توهین به قوه قضائیه» و «شرکت در انجمن غیرمجاز» محکوم شدند.

الشبیلی در حال گذراندن حکم 8 سال زندان است و پس از آزادی با ممنوعیت سفر طولانی مدت مواجه است.حکم او در اواسط سال 2016 توسط دادگاه کیفری تخصصی صادر شد.

فعالان برجسته مؤسس انجمن حقوق سیاسی و مدنی عربستان سعودی ( ACPRA ) از جمله «محمد القحطانی» و «عبدالله الحمید» در سال 2013،  به ترتیب به 10 و 11 سال زندان محکوم شدند، در حالی که حدود 10 نفر از اعضای این سازمان در حال گذراندن دوران محکومیت خود هستند.

 این در حالی است که مقامات سعودی اعلام کرده‌اند که هیچ زندانی سیاسی در عربستان  وجود ندارد و وجود نقض حقوق بشر را رد کرده و ادعا می‌کنند که آنها فقط با افراط گرایی و فساد مبارزه می کنند و برای حفظ امنیت ملی  عربستان تلاش می کنند.

نهادهای حقوق بشر اعلام کرده‌اند که از زمان قدرت گرفتن «محمد بن سلمان» اوضاع حقوق بشر در عربستان به شدت وخیم شده و این مسأله سؤالاتی را در خصوص چرایی افزایش اقدامات امنیتی در عربستان همزمان با قدرت گرفتن بن سلمان به وجود آورده است.

کارشناسان سازمان ملل نگرانی‌های خود را در مورد تخلفات عربستان سعودی در بازداشت‌ها ابراز کردند و بارها گفته‌اند که در شرایط خاص، حبس طولانی و سیستماتیک ممکن است جنایت علیه بشریت باشد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon