روایتی از مصائب کشاورزان کهگیلویه‌ و‌ بویراحمد/ محرومیت از برداشت آب در سرزمین مادری

روایتی از مصائب کشاورزان کهگیلویه‌ و‌ بویراحمد/ محرومیت از برداشت آب در سرزمین مادری

ممنوعیت برداشت آب از سوی کشاورزان ساکن در کنار رودخانه‌ها  یک‌بار دیگر محرومیت کهگیلویه‌و‌بویراحمدی‌ها از این موهبت الهی را بر سر زبان‌ها انداخته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازیاسوج، براساس منابع طبیعی موجود و پتانسیل‌هایی که در استان‌ کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد از گذشته‌های دور اقتصاد منطقه براساس تولیدات کشاورزی شکل گرفته و تا امروز هم معیشت بخش عمده‌ای از ساکنان استان به زراعت گره خورده است.

منابع آبی مناسب، خاک حاصلخیز و شرایط جوی قابل قبول برای توسعه بخش کشاورزی در این استان به گفته کارشناسان فرصت‌هایی است به گواه آمارهای رسمی و تایید شده باعث شده تا بیش از 54 درصد جمعیت استان در بخش روستایی سکونت داشته و کشاورزی و زیرشاخه‌های این بخش به ویژه دامپروری یا آبزی‌پروری بیشترین سهم را در اشتغال و معیشت اهالی را به خود اختصاص داده باشد.

اما واقعیت امر اینجاست که علی‌رغم تمام پتانسیل‌های یاد شده برخی سوء مدیریت‌ها و البته مدیریت‌های جزیره‌ای تمام فرصت‌ها را تبدیل به خاکستر کرده و مشکلات عمده‌ای را هم به فعالان بخشی تحمیل کرده است که باید برای رفع آنها برنامه ریزی دقیقی ارایه و متناسب با شرایط اقلیمی حال حاضر و خشکسالی‌های اخیر از منابع موجود استفاده کنیم.

سختگیری‌های بی‌مورد انجام می‌شود

محمد سلطانی، کشاورز باغداری است که به تسنیم با اشاره به سیاست‌های اخیر جهاد کشاورزی نسبت به عدم صدور مجوز برداشت آب از رودخانه‌ها گلایه کرد و اظهار داشت: امور آب منطقه‌ای سخت‌گیری‌های زیادی می‌کند و کسی حق برداشت از آب رودخانه‌ها را ندارد، بدون توجه به اینکه معیشت بخش عمده‌ای از ساکنان منطقه به همین آب بستگی دارد.

سلطانی افزود: کسب مجوز برداشت آب نیز یک بروکراسی اداری طولانی و خسته‌کننده دارد و برای بخش قابل وجه از کشاورزان و کاربران اراضی کشاورزی بطور کلی کشت را فراموش کرده و گروهی هم به دلیل عدم دسترسی به منابع آب اقدام به کشت دیم کرده‌اند.

به گفته سلطانی این تغییر نوع کشت یعنی از آبی به دیم باعث می‌شود که الگوی کشت کشاورزان نیز در منطقه تغییر کرده باشد و همین نکته مستقیم در وابستگی و کمبود برخی محصولات نه تنها در استان بلکه در منطقه نیز شده باشد.

احمدی دیگر کشاورز دهدشتی است که به تسنیم گفت: شرکت آب منطقه‌ای به کشاورزانی که پدر و اجدادش در کنار رودخانه‌ها سکونت داشته و برای گذاشتن یک پمپ خانگی برای تامین حداقل مایحتاج زندگی‌اشان هم گیر می‌دهند و پمپ‌ها را جمع‌آوری و کشاورزان را راهی دادگاه می‌کنند که این اصلا درست نیست.

رضایی یکی از کشاورزان بویراحمدی است که می‌گوید: حالا اینکه مجوزهای برداشت از آب صادر نمی‌شود یک بحث است اینکه به تازگی اعلام کردند که هیچ خسارت و دیه‌ای به خانواده افرادی که عزیزانشان در این رودخانه‌ها غرق می‌شوند، تعلق نمی‌گیرد، بحث دیگری است که واقعا منطقی نیست.

رضایی افزود: حال که شرکت آب منطقه‌ای ادعای مالکیت آب‌ها و رودخانه‌ها را دارد حداقل باید نسبت به ایمنی رودخانه‌ها، حفاظ و نصب تابلوهای هشدار دهنده در نقاط خطرناک اقدام کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به سهم بالای بخش کشاورزی در اشتغال و تولید ناخالص ملی گفت: این استان 10 درصد آب کشور را تولید می‌کند و ساکنین آن حق دارند برای تامین آب کشاورزی اراضی خود در اولویت باشند.

سید علی معتمدی‌پور افزود: پیگیری‌های متعددی برای اخذ مجوز تخصیص آب انجام شده و قول‌های خوبی داده شد که در صورت تحقق این وعده‌ها، بخشی از اراضی دیم کشاورزان آبی خواهند شد.

وی گفت: همه ظرفیت‌های قانونی برای حمایت از کشاورزان در استفاده از آب به کار گرفته خواهد شد.

قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: با احداث سد آبریز بیش از 35 هزار هزار هکتار از اراضی دیم کشاورزان زیر پوشش آبیاری‌های نوین قرار خواهند گرفت.

آرش مصلح مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد نی در گفت‌وگو با تسنیم گفت: تاکنون بیش از 50 هزار مجوز برداشت آب در همه مناطق استان صادر کرده‌ایم و اینگونه نیست که هیچ مجوزی صادر نشده است.

مدیرعامل اب منطقه‌ای با بیان اینکه با وجود همه ممنوعیت‌ها اما همین امسال بیش از پنج هزار هکتار فقط محصول پرمصرف برنج کاشته شده و امور آب منطقه‌ای ضمن عمل به ماموریت‌هایش به معیشت مردم هم توجه دارد.

وی ادامه داد: پمپ‌های غیرمجازی که از کشاورزان جمع‌آوری شده با شکایت و پیگیری خود مردم بوده است و باید بگویم که حجم شکایات مردمی و مراجعه به سیستم‌های نظارتی و بازرسی بسیار زیاد است و اگر ما اقدامی نکنیم، ترک فعل و تخلف است.

این صحبت‌های مدیران متولی در دستگاه‌های تخصصی در حالی است که معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این باره می‌گوید: تاکنون گزارشی از جمع‌آوری پمپاژ‌های کشاورزان سنتی نداشتیم و شرکت آب منطقه‌ای نیز در این زمینه با کشاورزان سنتی همکاری می‌کند.

حاجی‌زاده افزود: پمپاژ کشاورزانی که از قدیم روی زمین‌های پدری و اجدادی خود کار می‌کنند و معیشت آن‌ها از این طریق است به هیچ عنوان جمع‌آوری نمی‌شود اما افرادی که به تازگی بخواهند مزرعه جدیدی احداث کنند حتما باید مجوزات لازم را از آب منطقه‌ای و جهاد کشاورزی اخذ کنند.

به گزارش تسنیم، از آنجا که استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه 10 درصد آب‌های کشور است و از طرفی شغل بسیاری از مردم آن کشاورزی و زیرشاخه‌های آن است و میزان اراضی کشاورزی آن نیز به دلیل کوهستانی بودن آن بسیار اندک است انتظار می‌رود برای تخصیص آب نگاه ویژه‌ای به آن شود.

کشاورزی , وزارت نیرو , کشاورزی , وزارت نیرو , کشاورزی , وزارت نیرو , کشاورزی , وزارت نیرو , کشاورزی , وزارت نیرو , کشاورزی , وزارت نیرو ,

انتهای پیام/541

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon