بازخوانی سخنان دبیرکل حزب‌الله در دفاع از حقوق دریایی لبنان/ سناریو دردناکی که نصرالله برای اسرائیل ترسیم کرد

بازخوانی سخنان دبیرکل حزب‌الله در دفاع از حقوق دریایی لبنان/ سناریو دردناکی که نصرالله برای اسرائیل ترسیم کرد

سید حسن نصرالله در سخنرانی اخیر خود با اشاره به اینکه همه اهداف اسرائیل در تیررس موشک‌های حزب‌الله قرار دارد مجددا تاکید کرد که مقاومت از هر ابزار و روشی برای پس گرفتن ثروت‌های دریایی لبنان استفاده خواهد کرد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، طی سال‌های گذشته عملیات اکتشاف و حفاری و استخراج انرژی در دریای مدیترانه منجر به کشف حدود 57 تریلیون فوت مکعب انرژی در مصر، فلسطین اشغالی و قبرس شده است و تخمین زده می‌شود که مقدار هنگفت باقی مانده این انرژی در لبنان و سوریه باشد. پیش از این سازمان زمین شناسی ایالات متحده و اتحادیه اروپا تخمین زده بودند حدود 122 تریلیون فوت مکعب گاز و نفت در سواحل دریای مدیترانه وجود دارد. در این بین بررسی‌های سه‌بعدی کشورهای اروپایی در لبنان نشان می‌دهد که مقادیر زیادی انرژی گاز در آب‌های سرزمینی این کشور قرار دارد.

ثروت هنگفت لبنان در دریای مدیترانه

بر همین اساس مطالعات و کنفرانس‌های بین‌المللی متعددی علاوه بر نقش مهم لبنان در بازارهای جهانی انرژی، اهمیت موقعیت لبنان، میزان گازی که در اختیار این کشور قرار دارد و نحوه انتقال آن به اروپا را مورد بحث قرار داده‌اند. همچنین اطلاعات نشان می‌دهد که جهان بعدا متوجه خواهد شد که 9 میدان گازی در آب‌های فلسطین اشغالی از میدان گازی تامار، که در سال 2009 با ذخیره تقریباً 8.4 تریلیون فوت مکعب کشف شد، تا لویتان، نوا، مارین، دالیت، دلفین، سامسون، طنین و کاریش به اندازه ده میدان لبنان مهم نیست و نمی‌توان آنها را با یکدیگر مقایسه کرد؛ زیرا کوچکترین میدان گازی لبنان دارای ذخایری بسیار بیشتر از بزرگترین میدان تحت کنترل رژیم صهیونیستی در آب‌های فلسطین اشغالی است.

ثروت‌های دریایی لبنان و کلید طلایی برای نجات از بحران اقتصادی

در همین زمینه و از آنجایی که اقتصاد راز سیاست است، آمریکا و کشورهای غربی تلاش دارند تا با سوء استفاده از بحران اقتصادی و معیشتی لبنان این کشور را وادار به ورود به مسیر سازش با رژیم صهیونیستی جهت تسهیل روند توافق در پرونده مناقشه مرزی بین بیروت و فلسطین اشغالی کنند. از سوی دیگر این طرف‌ها تلاش می‌کنند لبنان را تحت فشار قرار دهند که بخش بزرگی از حقوق خود را در منطقه آبی رها کند تا اسرائیل بیشتر از قبل بتواند در آب‌های مدیترانه دست به غارت انرژی بزند. در این بین ناظران امور معتقدند که اگر لبنان با توسل به کارت مقاومت در مسیر احیای حقوق دریایی خود حرکت کند نتایج زیر حاصل خواهد شد:

1- بازگرداندن اعتماد جهان به اقتصاد لبنان.

2- افشای استعمار اقتصادی آمریکا علیه لبنان و شکستن محاصره.

3- توقف روند کاهش ارزش لیره لبنان.

4- سرمایه گذاری بی قید و شرط شرکت‌های بین‌المللی در بخش برق لبنان که حداقل 2 میلیارد دلار به طور مستقیم و 4 میلیارد دلار به طور غیرمستقیم در هزینه‌های برق این کشور صرفه جویی می‌شود و علاوه بر آن دیگر نیاز نیست لبنانی‌ها صرفا برای تامین چند ساعت برق بیشتر دست به دامن خارجی‌ها شده و تن به شروط غیرمنطقی صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی و سایر موسسات وابسته به آمریکا بدهند.

5- جذب سرمایه گذاری‌های خارجی در زیرساخت‌های نفتی.

6- امکان ایجاد مرکز مایع سازی و صادرات گاز به اروپا که درآمد سالانه آن بیش از 6 میلیارد دلار باشد.

7- ایجاد صندوق سرمایه گذاری نفتی و عرضه سهام برای مشارکت در آن که نشان دهنده ضریب اطمینان سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، بنادر دریایی، گردشگری، بخش پزشکی و آموزشی لبنان و .... است. این امر منجر به حصول درآمدهایی می‌شود که از طریق آن دولت و بانک مرکزی لبنان می‌توانند همه سپرده‌های شهروندان لبنانی را به آنها برگردانند.

اما علاوه بر فواید اقتصادیِ احیای حقوق دریایی لبنان، این امر به تقویت قدرت و حاکمیت این کشور نیز کمک خواهد کرد و لبنانی‌ها با ایستادگی مقابل فشارهای آمریکا و غرب می‌توانند جایگاه مطمئنی برای خود در منطقه بیابند و تا حد زیادی از وابستگی به خارجی‌ها در سطوح مختلف رها شوند.

سید حسن نصرالله چگونه مستقیما وارد خط دفاع از حقوق دریایی لبنان شد؟

با این تفاسیر می‌توان علت اصرار مقاومت بر پس گرفتن حقوق و ثروت‌های دریایی لبنان به هر قیمتی را دریافت و متوجه شد که چرا سید «حسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله شخصا وارد این عرصه شده و معادلات بی‌سابقه‌ای در پرونده مناقشه مرزی لبنان و رژیم صهیونیستی ترسیم کرده است. نخستین معادله سید حسن نصرالله در این زمینه دو هفته قبل اعلام شد؛ جایی که او ضمن اخطار به صهیونیست‌ها درباره تداوم تجاوزاتشان در منطقه دریایی مورد مناقشه با لبنان گفت: این معادله را ثبت کنید «کاریش» و پس از «کاریش» و پس از پس از «کاریش». ما تمام میدان‌ها، چاه‌ها و سکوهای نفتی در امتداد مرز فلسطین را زیر نظر داریم». این معادله نشان می‌دهد که در صورت تداوم اقدامات تحریک‌آمیز رژیم صهیونیستی در منطقه مورد مناقشه، این بار صهیونیست‌ها پاسخ خود را از حزب‌الله صرفا در دریا و اطراف میدان کاریش دریافت نخواهند کرد بلکه باید منتظر موشک‌های دقیق مقاومت باشند که سراسر فلسطین اشغالی را هدف می‌گیرد.

به فاصله چند روز بعد از آن هفته گذشته سید حسن نصرالله در سخنرانی خود به مناسبت نزدیک شدن به ماه محرم مجددا با تاکید بر هشدارهای قبلی خود خطاب به آمریکا و اسرائیل در پرونده مناقشه مرزی لبنان و فلسطین اشغالی معادله جدیدی ترسیم کرد با این عنوان که «اگر لبنان نتواند به حق خود برسد، اسرائیل به هیچ وجه و در هیچ‌کجا اجازه استخراج انرژی نخواهد داشت».

بازخوانی اظهارات جدید سید حسن نصرالله درباره مرزبندی دریایی لبنان

اما دوشنبه شب نیز در جریان گفتگویی که شبکه المیادین با سید حسن نصرالله ترتیب داده بود او مجددا از این فرصت برای ترسیم معادلات جدید در برابر دشمن آمریکایی-صهیونیستی استفاده کرده و بخش بزرگی از سخنان خود را به پرونده ترسیم مرزهای دریایی اختصاص داد.

دبیر کل حزب‌الله در این زمینه در وهله نخست به بحران انرژی در جهان ناشی از پیامدهای جنگ اوکراین و روسیه و سفر «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا به منطقه برای یافتن منبع انرژی جایگزین گاز روسیه پرداخته و اشاره کرد، میزان نفتی که عربستان و امارات می‌توانند تولید کنند پاسخگوی نیاز غرب نیست و در این بین اسرائیل تلاش دارد تا از این فرصت جهت صادرات انرژی حاصل از دریای مدیترانه به اروپا استفاده کند.

همه اهداف اسرائیل در تیررس موشک‌های حزب‌الله

اما شاید نقطه عطف سخنان دبیر کل حزب‌الله در این جمله باشد که گفت: « هیچ هدفی برای اسرائیل در خشکی و دریا وجود ندارد که در تیررس موشک‌های حزب‌الله نباشد». سید حسن نصرالله در عین حال تاکید کرد که ما به دنبال جنگ نیستیم اما ترسی هم از آن نداریم و اکنون هدف مقاومت احیای حقوق لبنان است و هرکاری که نیاز باشد برای رسیدن به این هدف انجام داده و هرگز عقب‌نشینی نمی‌کند.

دبیر کل حزب‌الله همچنین به طور خلاصه اعلام کرد که دولت آمریکا به ریاست بایدن در سایه بحران‌هایی که گرفتار آن شده اکنون به دنبال هیچ جنگی در منطقه نیست و لبنان می‌تواند از این فرصت برای تحت فشار قرار دادن دشمن جهت دفاع از حقوق خود استفاده کند. او از طرف دیگر هشدار داد که اگر جنگ سومی بین حزب‌الله و اسرائیل رخ دهد مشخص نیست که این جنگ صرفا میان دو طرف باقی بماند.

با بازخوانی این بخش از اظهارات دبیر کل حزب‌الله می‌توان دریافت که در وهله نخست او غیرمستقیم اسرائیل را تهدید به یک جنگ منطقه‌ای کرد. به این صورت که اگر این رژیم قصد عقب‌نشینی از ثروت‌های مدفون در منطقه مورد مناقشه را نداشته باشد، اولا حزب‌الله تهدید نظامی خود را اجرا خواهد کرد و دوما ممکن است تقابل جدید بین مقاومت لبنان و ارتش رژیم صهیونیستی منجر به یک جنگ منطقه‌ای شود؛ جنگی که همه گروه‌های مقاومت منطقه، اسرائیل را در یک محاصره همه‌جانبه قرار می‌دهند و این همان چیزی است که صهیونیست‌ها از آن وحشت دارند.

از سوی دیگر اینکه سید حسن نصرالله گفت بایدن خواهان جنگ در منطقه نیست، مجددا در قالب هشداری برای تل‌آویو بود مبنی بر اینکه در صورت آغاز درگیری نظامی میان رژیم صهیونیستی و حزب‌الله، آمریکا و کشورهای غربی در سایه چالش‌هایی چون جنگ اوکراین و پیامدهای منفی آن در سطح جهان به ویژه اروپا، توان حمایت از اسرائیل را ندارند.

تهدیدات سید حسن نصرالله و سراسیمگی آمریکا و اسرائیل

از طرف دیگر در سخنان سید حسن نصرالله مشخص شد که او به دنبال به بن‌بست کشاندن راهکارهای غیرنظامی جهت حل پرونده مناقشه مرزی لبنان و فلسطین اشغالی نیست؛ بلکه طبق یک قاعده اساسی ثابت نشان داد که حزب‌الله در وهله نخست از دولت در پرونده ترسیم مرزهای دریایی حمایت می‌کند اما در عین حال اگر اسرائیل قصد اکتشاف و استخراج انرژی در منطقه مورد مناقشه را داشته باشد مقاومت ساکت نخواهد بود و برای پاسخ به این رژیم لحظه‌ای تعلل نمی‌کند.

از سوی دیگر پیش از این ممکن بود طرف صهیونیستی و آمریکایی ارزیابی اشتباهی درباره معادله درگیری با حزب الله داشته باشند و تصور کنند که وضعیت نابسامان لبنان در سطح اقتصادی و مالی، می‌تواند مقاومت را محدود کند. اما طبق سخنان سید حسن نصرالله، حزب الله تاکید می‌کند که اتفاقا برای رسیدگی به همین وضعیت نابسامان لبنان آماده پاسخ به تجاوزات رژیم صهیونیستی در منطقه دریایی است و اگر دشمن اشتباهی در این زمینه مرتکب گردد بهای سنگینی برای آن باید بپردازد.

سید حسن نصرالله مواضع قاطع حزب الله در مقابله با هرگونه تلاش‌های دشمنان جهت تحت فشار قرار دادن مقاومت در پرونده مناقشه مرزی را مشخص و تحقق خواسته‌های مردم لبنان و دفاع از حاکمیت و حقوق این کشور را در اولویت قرار داده و ثابت کرد مقاومت حتی اگر بداند که تنها راه تحقق این هدف رفتن به گزینه جنگ است از آن ابایی ندارد.

در این بین حتی خود اسرائیلی‌ها به خوبی می‌دانند که سید حسن نصرالله اگر از پیروزی اطمینان نداشته باشد هرگز درباره گزینه نظامی صحبت نمی‌کند. در این زمینه به نظر می‌رسد که سید حسن نصرالله به توانمندی‌های حزب الله اطمینان کامل دارد و می‌داند که رژیم صهیونیستی نمی‌تواند غافلگیری‌هایی که مقاومت برای آن دارد را پیش‌بینی کند.

به همین دلیل است که از یک سو می‌بینیم مقامات صهیونیست دست به دامن کشورهای اروپایی شده و در شرایطی که خودشان توان مقابله با حزب‌الله را ندارند از غرب می‌خواهند که موضعی در قبال تهدیدات سید حسن نصرالله اتخاذ کند و از طرف دیگر «آموس هوکستاین» فرستاده آمریکایی که نقش واسط را در پرونده مرزبندی دریایی لبنان و فلسطین اشغالی ایفا می‌کند سراسیمه قصد سفر به بیروت کرده است؛ آن هم در شرایطی که پیش از این ترجیح می‌داد پیام‌های خود به مقامات لبنانی را به واسطه سفیر آمریکا در بیروت ابلاغ کند.

در پایان نکته مسلم این است که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها می‌دانند اگر قصد تضییع حقوق لبنان در پرونده ترسیم مرزهای دریایی را داشته باشند و راهکاری ارائه دهند که خواسته‌های لبنان را برآورده نمی‌کند مقاومت مجبور است پیام‌های هشدار خود به دشمن را عملی ‌کند و این بار واکنش حزب الله صرفا به عملیات‌هایی همچون پرواز پهپادهای این حزب بر فراز میدان کاریش در منطقه مورد مناقشه محدود نخواهد بود و سناریوهایی به مراتب خطرناک‌تر و دردناک‌تر در انتظار اسرائیلی‌هاست.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان